chyť a pusť?!?

Pánové kontrolní otázka? Kolik máte ve svém blízkém okolí revírů chyť a pusť (Byť i placených?). Tak mě tak napadlo (při tom všem rybářském štěstí), že by nebylo na škodu zkusit prosadit myšlenku 1 takovéhoto revíru na jednu organizaci. Není to úplně z mé hlavy, ale spíš tak jen obohacuji a rozšiřuji článek co jsem nedávno kdesi spatřil a měl v sobě podobnou myšlenku. Co by mělo být cílem? No přece dosažení stavu kdy bude rybařina rybařinou a ne jen vysedávanou u vody. Pochopitelně toto k rybřině patří, ale přiznejme si kdo z Vás až má dnes v tolik uspěchané době mnoho času nazbyt? No a když už se někam vypravím tak si to přece chci užít tak jak to má na rybačce vypadat. Myslím si že mnozí z Vás by podobné praktiky přivítali nebo ne? A jen na doplněnou z reakci v pokecu. Samozřejmě, že pokud má organizace jen jeden revír tak jakákoliv regulace v tomto směru by byla diskriminující, ale kolik až takovýchto je? Tak že co vy na to?
Autor diskuse: salin - Profil , 13.7.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Bundik | St 14.7.2004 11:53:21

hraji> sorry, pri dnesku je ale uspech, ze jsem se trefil aspon do 1. pismena :-( mel jsem samo na mysli Svitavu... diky za upozorneni.

Ondrej - Profil | St 14.7.2004 10:49:01

Hraji: vcera mi dosly prispevky, tak jsem nemohl odpoved. Mas hodne zmakly, takovych lidi jako jsi ty si opravdu cenim. Kdyby takhle funoval cely svaz..... . Vzdrzet!

hraji - Profil | St 14.7.2004 10:31:54

Bundik: Tos mě potěšil, můj revír se jmenuje Svitava 1. :-)))
Honza: přečti si prosím vše co bylo napsano v kontextu, pak možná pochopíš, co jsem tím chtěl říct. Tvoje odvolávka na bolševiky je už jen stylové dokončení příspěvku, který ničím nepřispěl k tématu, jen uráží poctivou práci jiných. Asi tě ti bolševici poznamenali víc, než jseš ochoten si přiznat. Klasický revír ve správě svazu nebude nikdy konkurovat soukromé vodě. Mám na revíru víc ryb než je na mnoha soukromých vodách, ale logika vysazování, charakter toku a přesvědčení mi nedovoluje udělat z revíru kaprodrom, ale jen krásně bohatě zarybněnou řeku pro rybáře, kteří chtějí lovit hodně ryb a nejen kapry.

Martin M. - Profil | St 14.7.2004 10:13:09

honza> proc by mela MO chtit disponovat nejakyma penezma? kdyz bude C&R, tak bude stacit rybarsky listek a symbolicke penize na udrzbu okoli reviru a mozna jednou za 10 let nejaka nasada.
hraji> ulohu velkych predatoru v reviru dnes castecne zastupuje clovek - bohuzel si vybira nebo umi lovit jen urcite druhy a velikosti ryb a ostatnich ryb je pak moc a malych.

Honza - Profil | St 14.7.2004 8:43:06

Pánové, jak můžete napsat, že po zavedení C&R budou ryby strádat? Podle Vás asi příroda potřebuje člověka aby hubil volně žijíci druhy co? Myslim si že se s tím většina vod vypořádá sama a rovnováhu nabouráváme akorát my sami, věčným drancováním a dosazováním.
K otázce, zavedl bych hlavně horní míru a až ty paka v organizacích zjistí, že movitější rybáři jezdí hlavně na soukromé vody a utrácejí tam nechutné peníze, kterými by mohla organizace disponovat, možná začnou něco řešit. Prostě skoro celá evropa tento způsob chápe, jen my češi musíme mít pořád něajké vyjímky...Bohužel takhle nás bolševici vychovali a je mi to vskutku líto

Bundik | St 14.7.2004 8:39:04

hraji> Mas urcite pravdu, ale vem to zase z jine stranky - osobne mi nevadi, ze si nekdo od vody vezme rybu, pokud ji nebere denne a nebo to neni kaprik pod 45cm... Vetsinou je to tak, ze prijede auto s nasadakama a za par dnu se vsichni vychytaji. Do doby, nez prijede dalsi, si vsichni zavidi kazdou supinu a vykrikuji, ze je tu hov... A pritom vsichni by chteli chytit denne alespon 1 kapra, pro ten pocit, ze jsou rybari. Kdyz jsem se bavil s jednim dedulou, proc ho nepusti (protoze mel sotva 40cm) a nechyti si ho znova pozdeji, rikal, ze by ho pustil ale ze ho chyti nekdo jiny a sezere ho stejne, jako on... Urcite je tu docela pocetna skupina rybaru, co si chodi k vode zachytat a ryby pousti (treba je ani neji). Proc ji nejit vstric a neudelat pro ni par svazovych reviru (nakonec oni si tu povolenku plati stejne, jako jini, ale na rozdil od nich ryby berou daleko mene a vetsinou se k nim chovaji i lepe), kde si v pohode zachytaji more ryb. To co se vam podarilo se Svratkou je jiste chvalihodne, ale nemyslim si, ze by to byl normalni postup MO.

hraji - Profil | St 14.7.2004 7:39:45

Martin M. No právě, ale jaké je to množství dravců, které ta voda snese? Dnes se do Svitavy žádní dravci, mimo pstruhů, nevysazují a přesto se loví, a některé druhy v dost vysokém počtu. Přitom už teď tam dorůstají ryby slušných velikostí, např. po posledních závodech ve vláčení mi nahlásili, že v dolním úseku řeky, pod splavem na Radlase, chytili mimo jiné ryby 2 pstruhy přes 50cm. Na MP revíru v části, kterou většina rybářů už dávno odepsala. Právě kvůli pstruhům se držíme hodně zpátky s ostatními dravci, úplně stačí, co nám připlave s vodou.

Martin M. - Profil | Út 13.7.2004 19:27:19

hraji> predne chci rict, ze Svitava 1 je mezi nasemi reviry uzasna reka a mnozstvi ricnich ryb je tam fantasticke. Ale k tematu - nemyslim si, ze by nutne mely ryby stradat hlady po zavedeni C&R. Ruku v ruce s tim musi jit maximum dravcu, co ta voda snese, a to vcetne opravdu velkych dravcu (stiky nad metr, na vetsich revirech sumci). Podle mne je potreba, aby i 2-4kg ryby mely sve predatory a jen velmi male az zadne procento ryb mohlo dorust nad tuto hranici. Pokud ji prekroci, ceka je raj s nadbytkem potravy.

pupak | Út 13.7.2004 18:13:40

Odpoved na otazku: kolem me je C&R reviru dost a na nektery obcas jdu.
salin: Jdi na schuzi a prihlas se do diskuse s navrhem reviru s rezimem C&R uvidis reakci kolem sebe, tomu se rika demokracie. Souhlasim s Hraji uz dnes je kazdy revir C&R zalezi jen na tobe.

miki | Út 13.7.2004 17:48:42

Revíry "chyť a pusť" tady skutečně chybý a bylo by velice rozumné, aby místní ryb. organizace nějáký ten rybníček či úsek řeky vyčlenily. Zatím to ale vypadá tak, jak píše "Šuli"-je to v nedohlednu.

Vydra in - Profil | Út 13.7.2004 17:28:44

Myslím že by snad nemělo jít o jeden revír na organizaci, ale o revíry, které by to potřebovaly a těch bude víc.

xycht | Út 13.7.2004 16:12:02

Souhlas s Daliborem, ale je to asi fakt utopie, když vidim,že většina členů sežere všechno co se pověsí na háček

Dalibor - Profil | Út 13.7.2004 15:44:00

Ve svém okolí vím o dvou takových revírech oba jsou pstruhové jeden je na Bečvě ve ValMezu a jeden je nějaký potok zhruba poblíž.Jinak v Jestřabicich ,což je soukromá přehrada ,je možnost levnější povolenky C&R ,ale taky se tam za dražší povolenku "masaří".Nevím jak je to ve Skaličce ale asi tam bude taky možnost C&R.A na Senici se tuším nesmí brát lipan . :-)

hraji - Profil | Út 13.7.2004 14:51:35

Ondrej: ale utekli jsme od tématu c&r, někdo na nás asi brzy vletí.

hraji - Profil | Út 13.7.2004 14:50:37

Ondrej: Takže jsi odborník, na rozdíl ode mně. Právě ty aspekty zarybňovacího plánu jsou strašně ošidné. V našem revíru se celá řada ryb rozmnožuje přirozeným způsobem. Zrovna teď jsou všechny tišiny úplně plné odrostlého plůdku všech ryb, které si umíš představit. A jak to započítat do vysazování. Je nám jasné, že 99 % těch ryb do jara nepřečká, ale i tak je to úžasné množství ryb. Jak jsme napsal jinde. 20 let pracujeme na tom, aby se z řeky stala zpátky řeka a ne kaprodrom. A myslím, že se nám to daří. Když se podíváš na www.momrs.cz/brno3 do výsledků hospodaření, bude ti jasné, že naše Svitava je skutečně živá voda. Věřím tomu, že při snaze funkcionářů by se takto dala oživiti většina tekoucích vod a jak si pamatuji Jizeru z mládí, byla by to přímo ukázková řeka. A na některé rybí druhy by mohly MO ČRS získat peníze i z Unie, jen to chce strašně moc starání mnoho let po sobě.

Ondrej - Profil | Út 13.7.2004 14:15:08

Hraji: vim rozdil mezi diversitou a prerynenosti, jen jsem to spatne formuloval. Myslel jsem tim to, ze u nas je ve vodach malo zastoupene prirozene druhy a je tam jen nekolik druhu. Delal jsem na toto tema diplomovou praci a delsi dobu se s tim zabyvam a mohu ti potvrdit, ze znam jen malo vod kde by kvuli velkemu zarybneni ryby stradaly. Nemyslim si, ze jsou vedecke prace zkreslene!!! Z praxe vim, ze se zarybnovaci plan da vcelku dobre spocita, avsak musi byt do tohoto vypoctu zahrnuty vsechny aspekty.

hraji - Profil | Út 13.7.2004 13:37:36

Ondrej: prerybněnost a diverzita jsou dva pojmy, které spolu nesouvisí. Když jsem napsal přerybněnost, měl jsem na mysli počet jedinců jednoho druhu, např. velký počet cejnů, nikoliv velký počet druhů ryb. Jizeru si pamatuji z doby, kdy jsme byl začínající rybář, teď to nemohu posoudit. Ale obecně panují dost zkreslené představy o tom, kolik ryb by v revíru mělo být.

Ondrej - Profil | Út 13.7.2004 13:30:11

Hraji: dle meho nazoru nejsou nase vody prerybneny, nemohu mluvit za vase moravske reviry, ale tady u nas ve strednich cechach neni rybi diversita az zas tak velka. Napriklad reky typu Jizera neni vubec prerybnena a prirozena rovnovaha by ji vubec neskodila. Sam urcite vis kolik se da nasadit kusu kapra na 1ha vymeru rybnika aniz by bylo nutno dokrmovat(nezminuji uzivnost rybnika).

hraji - Profil | Út 13.7.2004 12:59:01

a teď trocha černého humoru: Pokud by se měly zřizovat revíry c&r, tak potom výhradně na pstruhových revírech, aby ty dorostlé ryby, které v revíru zbydou po sezóně, mohli nerušeně vyzobat během zimy kormoráni. Tím by se myšlenka c&r naplnila vrchovatou měrou a ochránci přírody by svazy navrhli určitě na vyznamenání za záchranu ohroženého kormorána.

hraji - Profil | Út 13.7.2004 12:52:58

Uz dnes je úplně každý revír "chyť a pusť" pro toho, kdo tento způsob lovu vyznává. A úplně každý revír je "chyť a sežer" pro toho, kdo vyznává zase tento způsob lovu. Obojí je přirozené, jediné nepřirozené je vnucovat jinému svůj názor a způsob lovu. Po pravdě řečeno, neumím si představit, že by se z našeho revíru stala voda "chyť a pusť" a už vůbec si neumím představit, k čemu by to bylo dobré. Bude tam víc ryb? To těžko, řeka uživí jen určitý počet, co je navíc, bude strádat a nebude růst. Budou tam větší ryby? To ano, ale už dnes nejsou vzácné ostroretky kolem půl metru, chytají se parmy 80 cm, aby ta voda sama žila, musí v ní existovat alespoň přibližná rovnováha, tzn. zastoupení všech po sobě jsoucích generací ryb. A když ve vodě zůstanou ve velkém množství velké ryby, musí zákonitě ubývat žrádla pro ty menší. Aby se vytvořila rovnováha, musela by se zásadním způsobem snížit obsádka ryb, takže sice budeme mít ve vodě velké ryby, ale bude jich tam mnohonásobně méně, než teď. Kdo potom zaručí nadrženému rybáři "Chyť a pusť", že si tu rybu chytne? A jedna poznámka na závěr. MO, které mají několik různých revírů, je jen pár. Většina má jeden slušný a potom malé a ještě menší rybníčky. Ty by ovšem byly pro c&r ideální, ale stejně tak jsou ideální pro lidovou rybářskou zábavu, vylovení nasazených kaprů do tří dnů. Nemám nic proti myšlence "chyť a pusť", ale budu se vždy bránit proti snahám vnucovat většině názor menšiny, zejména v případě, kdy většinový názor nijak ten menšinový neomezuje, ale naopak. Já sám většinu ulovených ryb pouštím, letos dokonce všechny, takže asi jsem "c&r", ale nepotřebuji k tomu zvláštní revír. Spíš sázím na výchovu mládeže i dospělých.

Salám - Profil | Út 13.7.2004 12:22:18

Já myslím, že by to vyřešila horní míra ryb.

Šuli - Profil | Út 13.7.2004 10:31:44

Pánové koukám rádi Sci-fi:-))
Bylo by to hezký,ale asi v dnešní době je to v nedohlednu.U nás je několik revírů kteří by si tento statut zasloužily.

Dalibor - Profil | Út 13.7.2004 9:44:36

Myslím si že by možná bylo lepší, když už ,tak to řešit územně a ne revíry přímo v jednotlivých MO.např pro každý okres vyčlenit několik revírů C&R.
Byť bych to uvítal ,myslím si že C&R na svazových vodách ve větším měřítku,je ještě na dlouho utopie.
Spíš bych začal na vybraných revírech zvýšením spodní míry a zavedením míry horní.

rick - Profil | Út 13.7.2004 8:44:10

Stejne jako MM tím že máme jenom jeden revír, to by bobakře asi nepřežily.

Martin M. - Profil | Út 13.7.2004 7:59:22

Brnenske organizace maji 1-3 reviry. Napr. moje organizace ma Svratku 3 a Bobravu 2 (z toho Bobrava je 3m sirokej potucek, kterej podle mne nema mezi MP reviry co delat - ale nejsem znalec tamnich pomeru, byl jsem tam 1x). Bylo by moc pekne, kdyby S3 byla C&R, ale toho se asi nedockam. Kdyby aspon pro zacatek byly prisnejsi limity odnesenych ryb - napr. velke parmy zpet do vody apod. Mozna by tam slo udelat nejake useky C&R, reka je na to dlouha dost a jezu, ktere by urcovaly rozsah, je tam taky pozehnane...