Potočák vs. duhák - kde je pravda?

Mnoho lidí odsuzuje duháka v našich vodách a dávají mu přednost více než potočákovi, který pomalu ale jistě ubývá. Proč tedy v našich podmínkách dá hospodář přednost vysazení duháka? Jde o jeho nízkou cenu, vyšší biodiverzitu nebo jsou jiné důvody? A nebo naopak, proč ho nevysazovat - potravní konkurence, nepůvodní druh,...? Celkem by mě zde zajímaly vaše názory a postřehy na tuto problematiku. Děkuji
Autor diskuse: jepice - Profil , 31.3.2011 všeobecné - ostatní

kozic - Profil | Pá 8.4.2011 15:44:13

Pstruh27 >> Kdybyses měl třeba jen na měsíc (a každý rok nanovo) dělit o své bydení a stravu s další rodinou, opomenul bys tento fakt stejnou lehkostí, jako konkurenci duhákem potočáku?... Jak kdybych měl svůj příspěvek níže psát dokola...
Jsem rád za obsáhlou referenci, ale chybí mi pointa...

Pstruh27 - Profil | Pá 8.4.2011 8:01:34

jepice - >> U nás máme 2 menšie pstruhové riečky a asi 4 lovné potoky. Na tie riečky je naozaj vyvinutý obrovský tlak a za posledných 5 až 10 rokov tam došlo k neskutočnému úbytku Potočáka a Lipňa. Čo sa týka vysádzania Duháka - je určite menej náročný na potravu aj kvalitu vody ako potočák a na farme sa dá v priebehu roka odchovať do "jedlej veľkosti". Pravda je taká, že väčšinou sa 99 percent vysadených duhákov vyberie v priebehu 2 týždňov. Na 1 strane sa tým výrazne znižuje šanca na zachytanie väčších rýb, na strane 2 tak nepredstavuje potravného konkurenta pre Potočáka. Ja osobne určite som za jeho vysádzanie, aj keď slúži väčšinou len na plnenie mraziakov - je to farmová ryba a tak či tak by skončila na pekáči - taká je realita. Samozrejme - každý rok chytím aj pár starých duhákov čo zostali s predošlej sezóny ale to je skutočne len pár rýb.
Inak musím povedať, že naša MO sa snaží vysádzať aj Potočáka - ale je to problém. Vody v chovných potokoch ubúda a to, čo sa zloví má väčšinou do 20 cm - ale snaha je. Čo ma mrzí, že sa veľmi málo vysádza Sivoň - keby sa vysádzala 1/2 duhák + 1/2 sivoň bolo by to pestrejšie, aj keď čo sa týka množstva vysadených rýb, čo po 2 týždňoch zostanú vo vode - bolo by to rovnaké.
Na 2 strane - iná MO má pekný revír, malú riečku a potočákov je tam naozaj hodne. Ide však o malú MO a je tam neporovnatelne menší tlak na vodu, máme to cca 40 Km a hosťovačka stojí 7 Eur tak si chodíme zachytať aj tam.

Mrknato - Profil | Pá 8.4.2011 7:27:11

Tomáš - Tom >> Máš pravdu, ale kdo bude dobrovolně a zadarmo dělat něco, za co má druhý celkem slušné peníze? To, že svaz má velmi slušné podmínky k tomu, aby choval a opravdu podporoval původní druhy je pravda, ale zadarmo a přes svazoceny to dělat nebude. Dnes má většina MO SVÉ revíry a tam rozpouští SVÉ peníze a nebude je promrhávat ve ztrátovém chovu za svazoceny. To dnes dělají jen naprostí nadšenci, nebo ti, kteří si na to peníze nějak obstarají, ale to nemůže většina. Chovat ryby musí profík, proto by žádné peníze pro územní rybolov neměly unikat k MO (brigády, příspěvky) a ani k Radě kde po 1.7. 2010 mizí z prostředků za CS rybolov, před jeho "dělením".

šumava - Profil | Pá 8.4.2011 6:03:46

Piskořík >> ok, Tvá připomínka byla zcela na místě.

Piskořík - Profil | Čt 7.4.2011 21:34:02

šumava >> V pořádku. Jen jsem reagoval na to, aby i laikovi bylo jasné, že výchozími druhy jsou anadromní mořské formy S.t. trutta, S.t labrax a St. caspicus, které mohou ve svých areálech utvářet stacionární morfy fario a lacustris.

Jinak samozřejmě převoz ryb stejného druhu z povodí do povodí nebo dokonce z úmoří do úmoří, a tím pádem zavinění genetického znečištění původních populací, je ichtyologický zločin....:o)

šumava - Profil | Čt 7.4.2011 21:08:57

omlouvám se za překlepy a hlavně nedodržení pravopisu v názvech.

šumava - Profil | Čt 7.4.2011 21:07:21

Piskořík >> populace pstruha o.původně žíjících v povodí Baltského,Severního moře a Atlantského oceánu, Severního ledového oceánu, Barentsova moře a také ve vodách patřících k úmoří severní části Středozemního moře od Gibraltaru po Apeninský poloostrov jsou označovány jako Salmo trutta trutta. Potoční pstruhy od nich odvozené nazýváme Salmo trutta trutta morpha Fario.
Pstruh o. žíjící ve vodách patřících k povodí černého moře je označován jako Salmo trutta labrax. Od něho vzniklé potoční formy, k nimž patří i původní populace ze Slovenska, z větší části Moravy a malého území v z. Čechách odvodňovaného dunajem, jsou nazývány Salmo trutta labrax morpha fario.
Populace žijící v povodí Kaspického moře jsou řazeny k subspecii Salmo trutta caspius, potoční nestěhovavé formy opět tvoří morfu fario. V jižním úmoří Středozemního moře (Alžír, Apeninský pol., Kréta, Jugoslávie atd,) je to subspecie Salmo Truitta macrostigma. Na tvé upozornění jsem pro upřesnění citoval z publikace Mihulovci a ryby od Vlastimil Baruš, Ota Oliva a kol. Z tohoto stručného přehledu je to poměrně jasné a ozřejmí se že převoz ryb z různých povodí nemusí být v konečném důsledku zdaleka tak nezávadný jak by se mohlo na první pohled zdát.

Piskořík - Profil | St 6.4.2011 19:43:13

šumava >> A v povodí černomořském, potažmo kaspickém se nemůže vyskytovat S. trutta morpha fario? Dle tvé poslední věty v posledním postu by si to kde kdo mohl takhle vyložit...:o)

kozic - Profil | St 6.4.2011 19:10:46

AntonM >> Tak tak. Zbývájen dodat, že kdyby se zde duhák zdárně rozmnožoval, nebylo by v souladu se zákonem jej vysazovat.

jepice - Profil | St 6.4.2011 19:00:35

AntonM >> máš pravdu, je to docela nadsazený ten pojem. I když on podle mě v některých případech je ten pojem oprávněný, v tomhle možná taky. Píše tam cosi o vytlačování potočáka z jeho teritoria duhákem.

Škoda, že tato práce byla ve své kategorii v národním kole "až" třetí. Na té práci jde vidět, že v ní byl odveden velký kus práce, a to na hodně vysoké úrovni.

AntonM - Profil | St 6.4.2011 17:20:43

jepice - >> Práce je to velice pěkná to se musí uznat.

Ovšem nazývat Duháka invazním druhem je poněkud hloupé.
Invazním druhem se označuje druh (živočišný nebo rostlinný) který se rozšiřuje na jemu nepůvodním teritoriu vlastní reprodukcí a silně potlačuje druhy původní.
Což je samozřejmě u duháka naprostý nesmysl.

Venca888 - Profil | St 6.4.2011 16:35:05

nižší cena, snazší umělej odchov, větší odolnost... to jsou argumenty, který naprosto válcujou cokoliv ostatního - například snahu zachovat původní druh.

Mike1977 - Profil | St 6.4.2011 16:22:18

jepice >> tak naprosto výborně zpracovaná práce ! Myslím, že se obecně vztahuje i na další toky pstruhových vod

Metallica - Profil | St 6.4.2011 16:16:20

problém je v tom že pstruzi se díky ekologům, kteří vysazují vydry a zakazují odstřel kormoránů a volavek nemá šanci sám rozmnožit, navíc potočák ve vodě neroste, voda je prosté mrtvá, příklad je Metuje 7 dříve jedna z nejkrásnějších říček na pstruhy, nyní v řece vymizeli vranky a různí vodní živočiši a pstruh nemá potravu = neroste, proto se voda krátkodobě zaplácne koupenýma duhákama, sivenama, nebo kanaďanama, určitě to není jen rybářema

jepice - Profil | St 6.4.2011 16:11:19

AntonM - Profil | St 6.4.2011 16:09:13

šumava - >> Dík za vysvětlení té značky. Tak jak to píšeš se to dá pochopit a je to spravné.O původní formě vím jen v povodí Křemelné, Uhlavy,Blanice a horní Vltavy.
A potom v Českém lese a na Teplé.
Delší dobu sleduju výsledky práce NP šumava na Křemelné a musím říct že je až neuvěřitelné jak se stavy Po zvedají při systemu vysazování váčkového plůdku je to opravdu bomba. A pak z druhé strany slyším pořád jak se musí sadit jen pánvičková velikost protože plůdek všechen pojde.

S tím že prodává do jiného povodí máš bezesporu pravdu .
Bohužel je to důsledek neakceschopnosti Črs ( nebo jen nechtějí podporovat soukromníka? ).Nabízel jim je již několikrát.

šumava - Profil | St 6.4.2011 12:49:56

AntonM >> ano, z lokality (poměrně rozsáhlé a ucelené povodí, od 30 let minulého století uzavřené proti přirozené migraci ryb přehradou)kde nedocházelo nikdy (dle dostupných informací) k dovozu cizích násad, se odchytil vzorek populace a udělal se genetický rozbor,(prováděno za spolupráce a pod dohledem tehdejšího VÚRH) jehož výsledky , respektive parametry ryb, byly určeny jako původní populace. Slouží to mimo jiné k porovnání s jinými populacemi, jejich srovnání pak napomáhá zjistit rozdílnost mezi nimi, případné probíhající či neprobíhající změny v určených ukazatelých ať už u ryb dovážených či chovaných. Tato značka z komerčního hlediska - cena potomstva (prodej jiker, plůdku ap.) nemá v podstatě žádný vliv, je to mimo jiné ukazatel a záruka pro subjekty kupující potočáka, že kupují skutečně kvalitní rybu a ne potomstvo různých populací svezených k vytvoření generačního hejna - zvláště chovaných v řízených podmínkách kdoví odkud.(laicky řečeno, naprosto přesně odborně Ti to vysvětlit nedokážu) Tvůj kolega prodávající rybu do německa, konečně prodává Po morfu fario, do povodí černého moře kde by měl být Po morfa labrax.

Jarda Š. - Profil | Út 5.4.2011 20:57:42

kozic >> V chladných stojácích nebo v sekundérech asi těžko co namítat proti duhákovi, ale v klasických pstruhových tocích ho také za přínos přírodě rozhodně nepovažuji. Bohužel, ekonomika je neúprosná, peníze se rozdělují podle výlovku a ten se na Pd dosáhne daleko snáze než na Po.

AntonM - Profil | Út 5.4.2011 20:44:43

N šumava - ® : To mě dostáváš do rozpaků. Chceš mi říct že si někdo udělal ochranou známku na tenhle nazev? To už je vrchol komerční arogance .

Kolega ho tak nenazývá ale pokud generační rybu má z potoků kde je ryba původní avšak bez "ochrané známky" co to tedy je ? Kapr to neni , sumec taky ne. Jsem z toho nějak zmaten.

šumava - Profil | Út 5.4.2011 8:10:12

AntonM >> zajímalo by mne kdo soukromě dělá divokého šumaváka, jak píšeš. Pokud je mi známo, tak značku divoký šumavský pstruh - jde o chráněnou značku používá pouze jedna MO a asi dva roky i NPŠumava.

maros1 - Profil | So 2.4.2011 19:32:02

Ja si myslim ze duhak neni az tak blby ako tu pisete.Ma tu smolu ze ho rybari beru ako maso.Vypusta sa tyzden pred zahajenim sezony ked pozna iba granule.Je to krasna ryba tak isto ako potocak.

AntonM - Profil | So 2.4.2011 19:08:40

Tomáš - Tom - ®

No ten soukromník dělá potočáka už dobrých 10 let a to "divokého šumaváka" a svaz nemá zájem. Tak kompletní produkce končí na německé straně šumavy .
Je to škoda.

Zajímavé je že si vzal půjčku 500 000 kč (+ měl svoje finance) a za dva roky ji zaplatil a líheň ho celkem pěkně živí.
Což je zvláštní protiklad toho co se říká na svazu o ekonomické stránce věci.

Něco je špatně.

AntonM - Profil | So 2.4.2011 18:57:52

Pike - ® Jistě máš pravdu s tím duhákem (vysadí, chytí, vykáže ).

Jen je škoda že díky tomuhle systému se duhák degraduje na něco méněceného.
Přitom je to krásná, bojovná ryba.

A s tou původností bych se picnul . Vždyť kapr také není původní a hrne se po tunách do každé louže. Ale jak píšeš kapr se vysadí, chytí,vykáže a zaplatí.
No a všichni jsou spokojeni.

Tomáš - Tom - Profil | So 2.4.2011 18:31:34

AntonM >> Je to přesně tak odchovává se celkem snadno,ale musí se chtít.A to,že ho svaz nechce kupovat je bohužel smutný fakt,a když koupí tak málo a to nestačí na současný rybářský tlak.Další nešvar je chov kaprů,kterým by se svaz měl zabývat pouze na velkých rybnících k tomu vhodných a né na malých loužích,které jsou lepší pro odchov rychlených či ročních candátků,štik a ostatních nedostatkových ryb.Ale proč nad tím přemýšlet když to desítky let jde pořád stejně,všem to projde a nikomu to nevadí.

Pike - Profil | So 2.4.2011 18:09:46

AntonM >> Bodejť by toho potočáka chtěli. Lidi se ho snaží pouštět, může se chytat jen od dubna do srpna, jak by k tomu přišli? Duhák se vysadí, duhák se chytí, duhák se vykáže, duhák se zaplatí.

AntonM - Profil | So 2.4.2011 17:41:32

Nejde mi to do hlavy . U nás je potočáka dost. Zato o duháka zavadím jen málokdy.
Jinak u nás na lihni se dělá potočák ( není to kolowrat ani nic podobně šlechtěného ) až po generačku a není s tím problem. Dá se chovat jako duhák. Je fakt že na některých revírech zmizel lipan ale jde spíš o to že se už nenasazuje nebo jen sporadicky. Prostě MO nemaj peníze tak dělají jen kapry v rybníku.
Kolega soukromník má potočáka každoročně dostatek ale Črs ho od něj nebere. Tak ho prodává do německa.
Vše se dnes převádí jen na finance a to je podle mě ten "Fenomén".

lada78 - Profil | So 2.4.2011 7:34:10

Salmo1 >> vypěstovat brambory.....no,ani ty brambory nejsou vlastně původní:-)

kozic - Profil | So 2.4.2011 7:17:55

das >> Duhák je "blbej" a proto se líp vychytá. Lépe řečeno je daleko žravější, takže musíme brát jako fakt, že je vskutku toto "zpestření revíru" obecnému pstruhu potravním konkurentem, aspoň do té doby, než se vychytá... Ale co během této doby? Zajisté jen nečeká v hybernaci na okamžik ulovení a po tu dobu pstruhovi původnímu škodí jak potravně, tak stanovištně, což spolu také úzce souvisí. No a když tedy nějací přeživší potočáci přeživoří sezonu, narok musí všemu čelit nanovo. Neopovrhuji duhákem. Jelikož však v prvé řadě miluji naši přírodu, nevidím pro něj v korytách pstruhových bystřin místo. Jeho místo v našich pstruhových tocích je poplatné snad jen době a společnosti, v níž se ocitáme. Za mě, bohužel...
PS: Kdo si chce být jistý, že vskutku "ulovil", toho duhák oproti potočáku nikdy neuspokojí...už jen právě proto že,(cituji) duhák je blbej a rychleji se chytí...

das - Profil | So 2.4.2011 6:18:50

u nas se potočák vysazuje.ale také duhák.jenže duhák se rychle vychytá.potočák zůstane a tře se další rok.duhák je takové zpestření revíru a potočákovi nevadí.to stejné je i siven.nevidím problém s duhákem.spíš v tom aby se také dost sadil potočák,aby byla zachována populace.žeby duhák vytlačil potočáka bych neřekl.duhák je blbej arychle se chytí než potočák.

CarpHouser - Profil | So 2.4.2011 5:12:44

Proč se vysazuje do revírů duhák? Protože, je snadno ulovitelnej- No a taky je s ním snadná práce, při chovu. Neb za rok se dají vyprodukovat kusy pánvičkové velikosti 25-30 cm, a taky cena ....

Salmo1 - Profil | So 2.4.2011 2:32:56

šumava - 1.4.2011 15:45:23 >> Větší a více tak znělo všeobecné heslo.Čachrování se zvěří od Pyrenejí po Ural, na to dojel nejenom bažant, ale i zajíci, králíci a další.Více medu a lepší včelstva, rozvrat včelařství na sebe nenechal dlouho čekat.A tak můžeme pokračovat ve výčtu úspěchů člověka badatele, průkopníka a snad i vynálezce života.Po vylepšování přírody"zugrunt"máme dnes problém udělat zdravé a chutné brambory.Pokud brambory vydrží uskladněné do konce ledna je to už malý zázrak.
Dělat se něco dá, ne že ne, ale hodně s pokorou a opatrností.

Salmo1 - Profil | So 2.4.2011 0:09:15

xmac >> Rojení hmyzu celkem obstojné, to že ryby nežerou při rojení je poněkud divné, ale co naděláš.

sliver - samolibý vůl - Profil | Pá 1.4.2011 22:31:24

jepice - >> kdybychom se drželi zásad zdravého rozumu, tak i ten duhák by mohl být určitým přínosem. Ale kde se dneska používá zdravý rozum ? Dyť to je furt od zdi ke zdi.

NeBeroun alias Qwerty81 - Profil | Pá 1.4.2011 22:25:44

xmac >> :-)

xmac - Profil | Pá 1.4.2011 22:25:03

NeBeroun alias Qwert >> NeBeroun alias Qwerty81 - 1.4.2011 22:15:47 >> Nemůžu posoudit :) Takového jsem lapil jednoho a ten teda asi týden ještě přežil, co jsem tak slyšel :D

NeBeroun alias Qwerty81 - Profil | Pá 1.4.2011 22:15:47

xmac >> 50cm :-)