Rybáři zelení a přecitlivělí aneb když je ryba smutná, pláču.

Nuže a tedy. Doba jde do předu, pokrok jde do předu. Každej prostě jde do předu. I ta rybařina jde do předu.
V rámci toho je očekáván i lepší přístup k rybám (páč na to prostě máme vybavení - high-tech věci a tak).
Ano je hezké, když se k rybám chováme slušně, s úctou (hlavně s tou úctou, úcta je hlavní, bez úcty k rybám jsme horší než zvířata), ale nepřeháníme to?
Všechny ty podložky, kliniky, háčky bez protihrotů, rybářský lékárničky, zaříkávači ryb potažmo i zavrhování tradičního lovu na živou rybu, ba dokonce, jak jsem se dočetl, tak i lovu na mrtvou rybu. Nerozmazlujeme ty naše ryby takto? Nebudou z nich chcípáci, kteří při styku s čímkoliv zaplísní? Nečiníme z nich závisláky na proteinech, kterými je prošpikována kdejaká nástraha? Je pravděpodobné, že dřív nebo později se s takovým přístupem u ryb projeví civilizační choroby jako obezita (začíná u kaprů, ale rozšiřuje se i dál), ekzémy, deprese a nedej bože i ty karcinomy.
Je opravdu třeba opovrhovat tradičnímu lovu na živou, či mrtvou rybu, když tak již lovili naši dědové, jenom proto, že se nám to teď nehodí do krámu, páč dneska frčí ten zelený rybolov (environtmental fishing) ?

Zajímá mě váš názor. Tedy jestli už to nepřeháníme a nebo naopak, můžem to klíďo píďo přehánět ještě víc a k hranici přehánění jsme se ještě ani nepřiblížili.

Očekávám, že si o tom hezky popovídáme a všechno bude dobré, takové příjemnější.

já bych zakázal všechny ty....

A) háčky s protihrotem3%

B) lovy na živou rybku6%

C) lovy na rybku v jakékoliv formě i stavu1%

D) vylovovací kleště, gafy a tak47%

E) zbytečné fotografování ryb, páč to ryby zbytečně stresuje a pak jsou smutné14%

F) rybáře10%

G) ryby3%

H) internety7%

I) Nic bych nezakazoval. Spíš je to třeba ošetřit peticema. Petice jsou základ. Bez petic to nejde10%

Od 18.3.2011 hlasovalo 72 čtenářů.

TEZAR - Profil | Čt 20.3.2014 2:04:11

Kdy nam uz konecne milovnici přírody zakážou chodit k vode?Vsechno zakazat a na ryby koukat v televizi-to bude parada...A kliniky si budou vyrobci-podvodnici,nakapat do nosu,nebo jinam...

černásmrt - Profil | Čt 20.3.2014 0:40:46

Jeden UL vláčkař za vycházku popíchá a pomačká mnohem víc ryb než člověk kterej koupe 20cm plotici pod kačenou...Smutné ryby berou či naopak? :)

arnošt - Profil | Čt 20.3.2014 0:07:37

Netipa - poslední hrdina MRKu - >> Letos jsem na rybách ještě nebyl,protože si myslím,že největší level ochrany ryb je na ryby vůbec nechodit.Myslím,že by k tomu měl každý tak nějak dospět,na té své cestě duševním rybářským poznáním.Jako když pravý mistr kung-fu žije na samotě v horách,rozmlouvá pouze s kamzíky,živí se pouze vojtěškou a nemlátí lidi,což by ve městě dole pod horama asi musel...
Jinak s těmi smutnými rybami je to pravda,kterou jsem také pozoroval.Třeba předloni jsem chytil samé veselé kapry,hodně kaprů,no a všichni veselí.Potom na podzim najednou dva nebo tři takové zádumčivé.Ne vysloveně smutné,jen zádumčivé.No a loni jsem už měl těch zádumčivých víc,některé až skoro smutné.Takže si myslím,že to bude spíš nějaký dlouhodobější trend,který musí mít své prapříčiny někde v historii kaprařiny jako takové...

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 13.3.2014 10:58:01

Soulfish >> Podle mě takovou první vlaštovkou přehnané úcty je bezesporu klinik. Pak se to nabalovalo a nabalovalo a nakonec rybolov skončí úplně

Soulfish - Profil | Čt 13.3.2014 10:46:39

Netipa - poslední hrdina MRKu >> diskuse ovšem pokulhává


a z mého pohledu - ano, přehání se to ovšem tou úctou k rybám se dá zaštítit plno věcí jako lov na 3 a více klacků na osobu, přes čáru, zvážení, koupání RS ve vodě a tak - ovšem vše jaksi s tou úctou k rybám a hlavně pro ryby samotné

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 13.3.2014 10:18:47

téma se stává čím dál více aktuálněší

sliver - samolibý vůl - Profil | So 19.3.2011 11:47:38

Mr.Obratlik >> minimální délka nástražní rybky tak, aby se dali lovit pouze sumci je pěkný nesmysl. Jednak je to vlastně zvýhodnění jedné skupiny rybářů a druhak zákaz lovu na živé i mrtvé menších velikostí stejně nepovede k menšímu poškozování ostatních ryb. Dnešní novodobí a moderní ( jak jsem se dozvěděl v jedné diskuzi ) vláčkaři dokážou poškodit ještě větší množství mladších a podměrečných dravců než rybičkáři.
Je to do značné míry dáno tím, že tihle rybáři opovrhují slovem ,, lovec" což rybář je, i když vůbec netuší, co všechno to slovo všechno obsahuje , hlavně ve vztahu k přírodě a jejím darům. Hrají si na sportovce a potřebují chytit jakoukoliv rybu v co největším množství a přizpůsobují tomu vše. Těžce nesou každé zero, neumí sklopit uši, neznají úctu k přírodě, nemají pokoru. Čímdál víc svoje scestné chování omlouvají pouštěním všech ulovených ryb a tvrdí, že mají k nim úctu.
Protože to asi jiné už nebude, ani rybářů neubyde, zbývá jediná cesta. Vyčlenit lov dravců z ostatního lovu a zkrátit časovou možnost lovu, např. jako ve pstruhovém režimu jeden prut, tři dny v týdnu a šlus.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 18.3.2011 18:37:42

: vydrák >> ale tohle nemá být žádná legrace, ani provokace, ani si nehoním auru (ve vlastních otázkách to ani nejde), prostě jsou věci, který mě opravdu štvou a vedle fanatického keč ent rylejs je toto jedna z dalších

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 18.3.2011 18:35:35

Mr.Obratlik >> ano. Tudy by cesta mohla vést. Něčemu takovému bych patrně i zatleskal. Nicméně zase na druhou stranu by to znemožnilo lov okounů na podzim na malý rybky. Takže jsem v tomto nerozhodný

Chose - Profil | Pá 18.3.2011 18:26:44

Živou rybku bych ponechal,nebo by se mohla zanedlouho zakázat žížala či červ.Snad jen bych uvítal omezení lovu na trojháček třeba u nástražek např.do 10 cm.Klinik či podložku bych nepřikazoval v rř,nebo je to blbost a věc každého rybáře.Pokud by byla např. podložka přikázaná,tak hovado nepřesvědčí ji použít a hovado zustane hovadem.PS-Ti slavní rybářští ochránáři by měli někdy zajed na výlov a podívat se,co zažije např. kapr než se dostane do onoho revíru.Výlov (procházka bahnem do keseru,následně do plechové vaničky-na třídičku,- do kádě- znovu do keseru,plechové vaničky a šup na váhu) -to je snad na koupel celé ryby v kliniku!!!! Poté následuje převoz ryb na revír a tam bych poslal psychiatra ve skafandru,aby jim pod vodou vyléčili tu jejich psychickou ujmu z převozu.

Igo. - Profil | Pá 18.3.2011 18:10:42

Mr.Obratlik >> Byl jsi rychlejší a děkuji za bod .o))

Igo. - Profil | Pá 18.3.2011 18:10:06

Netipa - poslední hrdina MRKu >> O.K. možná místo zákazu stanovit nejmenší míru ryby. Např. 40cm ale to už vařím z vody. Sumcaře jsem jmenoval protože jsem nepotkal zažraného sumce.

Mr.Obratlik - Profil | Pá 18.3.2011 18:08:10

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Nemusí se dělat vyjímka pro sumcaře, stačí minimální délka nástražní rybky

: vydrák - Profil | Pá 18.3.2011 18:07:30

Netipa - poslední hrdina MRKu - >> Zdar Niku.
Ačkoliv jsem Tvůj fanoušek,musím s nelibostí mě vlastní říci: Niku,Tvé diskuse jsou na jedno brdo,inteligence se z Tvých diskusí pomalu vytrácí a zůstává pocit obehrané písničky.
Už to není ani vtipné-bohužel.
Vsaď na jinou kartu,jinak skončíš v propadlišti dějin a neštěkne po tobě ani podmírovej kapr,natož kaprař.
S pozdravem Petrův zdar vydrák

Mr.Obratlik - Profil | Pá 18.3.2011 18:07:26

Igo. >> Máš bod, taky se na tu problematiku nedívám z pohledu nástražky, ale lovené ryby.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 18.3.2011 18:03:07

Igo. >> Stanovit vyjímku pro jedny (sumcaře) a druhým to nedovolit je nesmysl. Buď všichni a nebo nikdo

Igo. - Profil | Pá 18.3.2011 17:54:35

Budu-li tuto otázku brát vážně protože u Netipy člověk nikdy neví tak jsem rozhodně proti lovu na živou i mrtvou rybku. At si říká kdo chce co chce tento lov je likvidační. Nehodlám polemizovat o trápení živé rybičky sloužící coby nástraha i když i v tomto případě je nasnadě, že žádné lázně asi neprožívá ale klasická věta: "tak dáme ještě cígo ať to pořádně kousne" mě pokaždé nadzvedne. Malá velká kdo to v tu chvilku ví? Nikdo a pak ať mírová či nemírová ryba je zlikvidována. Nechci se dotnout sumcařů tam bych snad jedině byl pro vyjímku. Samozřejmě čekám argumentaci já zažírat nenechám apod. ale kolik z vás seká hned a kolik z vás výše zmíněnou větu v mnoha obdobách slyšelo a bylo svědkem jak se vytáhne podměrečná ryba s dvoj či trojhákem bůhví kde. Druhá argumentace chytalo se tak vždy tak proč to měnit. Také byla doba kdy se pálily čarodejnice. Přeháním jistě ale doby se mění a rybářů je čím dál tím více a je podle mě potřebné minimálně chránit alspon to co nedorostlo udírny či pánve. Jen pro jistotu podotýkám, že nemám nic proti tomu když si někdo vezme rybu jde mě pouze o zbytečně zmasakrované ryby.

Jarda 2004 - Profil | Pá 18.3.2011 17:43:45

Netipa - poslední hrdina MRKu - >> Hele to už je mazec jen jsem přečetl otázku tak už jsem věděl kdo jí zadává . Nezamněnitelná rétorika.

Dave> - Profil | Pá 18.3.2011 17:33:57

Rybí maso = metla lidstva.:-):-):-)

Mačař - Profil | Pá 18.3.2011 17:30:55

Kockopes,Kockopes.Jak si to představuješ?Pojídat rybí maso i když je zdravé.Ty sice jíš zdravě,ale jak nám mají dorůst K70ky,když už je usmažíš hned jako juniory?Kde pak vezmem ty fotogenický trofejáky?

Fanax - Profil | Pá 18.3.2011 17:12:27

Netipa - poslední hrdina MRKu - >> V chytání na živou nebo mrtvou rybu bych neviděl nic špatného,dalo by se polemizovat proč chytat na dvoj a trojháčky.V každém případě by bylo dobré přistupovat k našemu krásnému koníčku s jistým respektem a úctou,tolerancí ke svým kolegům ať chytají tradičním způsobem,nebo jsou in.TY RYBY NEJSOU TADY A TEĎ JEN PRO NÁS.

Metallica - Profil | Pá 18.3.2011 17:06:18

ryby z proteinu nevychcipaj, ale rybáři by měli začít myslet na to co do té vody hází, například klasický třeboňáci nikdy nebyli krmeni uměle už od středověku, tyto ryby byly v perfektní kondici díky skvělému stavu rybníků a hlavně přirozené potravy, když sem začali cpát tlusťochy z Maďarska krmení kukuřicí, možná že je na nich více masa a jsou větší ale kvalitou maso zaostává, jak říkám základem jsou rybníky bohaté na živiny a né ládovat vodu sranděrama, u štik bych podotknul, že je jich velmi málo, minulý rok jsem na štiky chodil od 16.června do prosince a chytil jsem všehovšudy 3 štíhlata do 40cm

Cloud - Profil | Pá 18.3.2011 16:59:33

Je potřeba všechny ryby i kapra zařadit mezi celosvětově chráněné druhy.Pak bude klid!

heras77 - Profil | Pá 18.3.2011 16:56:43

Když mi ryby neberou, tak jim nadávám, ale sprostě :-) a taky nikdy nepřestanu.

Kockopes - Profil | Pá 18.3.2011 16:55:55

Netipa - poslední hrdina MRKu - >> já s tebou naprosto souhlasím, ať už jde o tohle nebo chyť a pust, souhlasím s tím že by se trofeje měli pouštět, ale proč opovrhovat těmi co si sem tam nějakou rybu odnesou domu, stejně jako já, protože ryby jím a chutnaji mi a co je hlavní jsou zdravější jak jiný druhy masa. Musí bejt člověk hned masař?? Jak se říká, člověk jde s davem a když všude čte, že ryba je kamarád musí se pouštět tak slepě jde s davem, aniž by měl svůj názor.

Dave> - Profil | Pá 18.3.2011 16:54:47

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Dííík.:-)))

Silent Hunter - Profil | Pá 18.3.2011 16:53:04

Myslím, že by stálo za úvahu zakázat focení ryb s bleskem. Už několikrát jsem byl svědkem toho, jak po půlhodině focení pouštěli CaR do vody kapry s úplně zarudlýma očima.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 18.3.2011 16:52:35

Dave≻ >> Dave> - 18.3.2011 16:46:52 >> to už asi budeš

šťovíček - Profil | Pá 18.3.2011 16:50:24

Dave≻ >> >Dave - 18.3.2011 16:46:52 >> není trojháček jako trojháček...říkával strýc Netipa :-)))

Dave> - Profil | Pá 18.3.2011 16:46:52

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Tak já použiju na jeden trojhák tři karásky a už budu drsnej a tvrdej.:-)))

heras77 - Profil | Pá 18.3.2011 16:46:22

A co zákaz všeho :-D

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 18.3.2011 16:45:46

foxxx >> Tak to gratuluju. U nás máme ryby smutné a v depresích. Všechny ryby tu jsou emo