Bludy, nepravdy, chyby, které vám byly řečeny ohledně rybařiny

Dozvěděli jste se například v rybářském kroužku či od kolegů nějaké informace, o kterých jste se časem v praxi či od jiných dozvěděli, že nejsou pravdivé a někdy vlastně škodí?

Nám bylo například v rybářském kroužku (před více jak dvaceti lety ;-)) skoro vtloukáno do hlavy, že hrot háčku NIKDY nesmí být mimo nástrahu, musí v ní být dokonale schován. Ryba by ho viděla a nezabrala, případně se píchla a ztratila zájem. Jistě chápete, jak jsem asi bral první informace o bláznech co chytají na vlas atd :-)))
Autor diskuse: Gandy - Profil , 4.2.2011 všeobecné - ostatní

Rostik - Profil | Pá 18.3.2011 10:50:45

čabi >> To já jsem si něco zanehcal....kdyžy chytám malé plotičky na dravce,tak vždycky špičku háčku schovám :-O

Gandy - Profil | Pá 18.3.2011 8:52:35

šmudla >> Já osobně jsem většinu úhořů nachytal v červenci, dokonce i v pravé poledne při skoro 30°C na splávek na žížalku. Také jsem si říkal, že kvetení bezu bude jen takový orientační časový bod. Každopádně je nesmysl se potom o hada nepokoušet :-)

Smaženému květu Bezu v těstíčku se říká tuším kosmatice, babička to dělávala. :-)
Ten sirup jsme také doma dělávali a nemá chybu...mimochodem i jako dip na nástrahu!

Grasel - Profil | Pá 18.3.2011 8:52:27

šmudla >> A ještě je z něj výbornej sirup :-)

šmudla - Profil | Pá 18.3.2011 8:45:44

Gandy >> Gandy tak to není blud ale realita. Úhoři berou jako zběsilí v době konec dubna až půlka května(tou dobou berou běžně i ve dne). Shodou okolností v téhle době kvete bez, takže tak nějak.
Vysvětlení proč berou je jednoduché : třou se tou dobou kolem břehů plotice cejni a úhoři mají hody a vrchol potravní aktvity(z hlediska počtu záběrů neskutečný nesrovnatelný unikátní čas v roce). Jako mimo toto období úhoře chytneš ale načekáš se - bude se jednat o náhodný úlovek.

Bez je červený(ten je mírně jedovatý) a černý bez(ten je jedlý). Samotný keř má myslím jedovatou kůru u obou druhů(ale to nevím). Květy černého bezu se jí smažené obalované jako květák :)

Gandy - Profil | Pá 18.3.2011 8:27:58

Přidám další podle mě blud a to o úhořích. Od hodně rybářů jsem slyšel, že úhoře má cenu chytat jen do doby než odkvete Černý bez. Pak už to nemá cenu.
Mimochodem kdo z vás věděl že Černý bez je jedovatý?
Čerstvé plody jsou mírně jedovaté , tepelná úprava či sušení jed neutralizuje. Jedovaté jsou i listy a kůra. Nedozrálé načervenalé plody vyvolávají průjem.

Tóno - Profil | Čt 17.3.2011 22:48:59

SOPTIK 52 >> za tie uhore to je pravda mam to potvrdene od mojho otca... mi raz hovoril prihodu ako pracoval pri dunaji na hrachovom poli a presiel traktorom asi metroveho uhora... si vzdy myslel ze sliz na hrachu je od slimakov na konec zistili ze od uhorov

rover - Profil | Čt 17.3.2011 22:48:52

Olgoj Chorchoj >>
Já tvůj pokus hodnotím kladně, ...snaha se určitě cení :-)
Ovšem tu největší rybu asi zřejmě nechytíš, ...i JV s tím má celkem velký osobní problém !
Vytvořit legendu lze i bez chytání, stačí "ostrý" jazyk :-)

Olgoj Chorchoj - Profil | Čt 17.3.2011 22:42:44

rover >> zkusím to:o)...je skupina rybářů kteří žijí s představou, že uloví rybu o kterou přišli, protože ta člověka hodně láká a o to víc když ji ani neviděl a třeba to ani nebyla ryba,) ale tím vzniká rybářská latina, kolikrát mě už rybáři říkali jakýho ohromnýho amura urvali, otázkou je jak to ví když ho urvali hned po záběru, a spíš někde uvázli a upálili to ....no pak se tahle informace šíří tamtamama mezi rybářema, vznikají různé verze a rybářská legenda je na světě,o)....takže legendama o rybě, kterou někdo nechytil, jsem odkojenej:o)

fishsmoker - Profil | Čt 17.3.2011 22:29:41

rover >> největší je vždy ta, co ti uteče:)), jo a v noci bývají úplně největší...

Kobarid - Profil | Čt 17.3.2011 22:28:03

šmudla >> tak jeden z tebou zmiňovaných bludů mohu jen podpořit - "štika zabere jen na živou rybku a v čisté vodě". Můj praděda chodíval na Bečvě, na velké štiky, zásadně při velké vodě ( tím myslím stav tak + 2m, voda jako kafe), našel si ouplavek, kde voda stála, nahodil tam mrtvou rybku na dno a nebyla "velká voda", aby si nechytil štiku kolem 90 - 100 cm. Na menší štiky chodil pravidelně při čistý vodě, ale ty velký, chytal pouze při zvedlé vodě, protože mu jindy nezabraly. A že se jich něco nachytal, jenže to už moc dávno, abychom tomu mohli dneska věřit.........

rover - Profil | Čt 17.3.2011 22:10:20

Olgoj Chorchoj >>
Moc nerozumím, můžeš mi malinko nastínit svou myšlenku...?

čabi - Profil | Čt 17.3.2011 22:09:59

nám říkali to samé. Dnes u jakékoliv nástrahy nechávám hrot háčku vždy koukat

Olgoj Chorchoj - Profil | Čt 17.3.2011 22:06:51

rover >> prosím Tě, tohle je pohon většiny rybářů a základ celý rybářský latiny...)

rover - Profil | Čt 17.3.2011 22:00:22

Největší ryba je ta, kterou nikdy nechytíš, ...celkem slušný blud :-)

Rostik - Profil | Čt 17.3.2011 21:47:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zase máte na co vzpomínat,jak vám starý rybář(učitel v kroužku) vyprávěl ty jeho historky,ikdyž Vám říkal blbosti,vy ste na něho čuměli s otevřenou hubou,protože ste o tom nic nevěděli...Udělali ste si ryb.lístek a chytali ste tak jak Vám řekl,časem ste začli skoušet jiné věci a zjištovali tu skutečnost....pak už ste se jenom zlepšovali a postupně přicházeli na to,že Vám říkal blbosti....

P!F - Profil | Čt 17.3.2011 21:32:11

Walleye - altered ... >> tuto teoriu som sa minule snazil naburat a bol som skoro zaslapany pod zem od x ludi ktori to NA STO PERCENT VIDELI :D

Olgoj Chorchoj - Profil | Čt 17.3.2011 21:30:20

Zdar, zhůvěřilost mi příjde, jak už to tu bylo zmiňováno, "sportovní" průměr vlasce. Pokud urvu rybu na návazci s jednoháčkem se zamáčknutým protihrotem, pak o rybu nemám strach. Ale pokud někdo urve s rybou několik metrů vlasce tak osud toho šupináčka je nezáviděníhodný. A o level horší je tenhle názor u přívlače s trojhákem, dávat rybě šanci aby zvítězila, To je volovina na n-tou. Co tomu člověku brání raději rybu zdolat, vyháčkovat, vyfotit a pustit, A to vyprávěli dědci u vody, když jsem malej, že to štice navadí, že si ten trojháček vyrazí ve vodě o větev. Ale k tomuhle úkonu jsem u štiky dost skeptickej, Co vy na to????

Walleye - altered ... - Profil | Čt 17.3.2011 16:14:40

Osobně se mi líbí tvrzení : Bolen zabíjí nebo omráší rybku úderem ocasu. Paradoxem je,že tomu spousta lidí věří .... to není možné jen z hlediska fyziky.

šmudla - Profil | Čt 17.3.2011 16:06:23

Gandy >> rozplavávání candáta ,když se vysmekne z háčku ještě ve vodě tak je bleskem pryč(platí pro ulovení na vláčenou wobler twister). Při vylovení z hloubky je problém s nafouknutým candátem(jehlou vypustit vzduch z měchýře), nevypuštění přetlaku udrží candoše na hladině a lekne. Převoz candáta na suchu v tašce 30-40minut, nepropíchnutý měchýř= candoš ráno hore břichem v jezírku, převoz candáta v tašce, vypuštěný měchýř= candát dva týdny vegetoval v jezírku než šel na pekáč. Candát často chcípne když se z něj rve háček(jednoháček zažraný ustřihnutý hnedka bez otálení rozchodí, jak to z něj páčíš tak je po něm na to tata.

šmudla - Profil | Čt 17.3.2011 15:59:24

Z bludů co si pamatuju(i ty moderní bludy):
množství kostí: jelec tloušť není k žrádlu(jak z které vody), parma se nedá žrát(milion kostí, navíc je jedovatá), bolen má kostí milion, cejn má milion kostí .... Vyvráceno praxí(rybáři neumí vybírat kosti a hrabou se v rybě jako student v přirození(ženském)).
Nástraha je na teňoučkém vlasci mimo háček, aby kapr nepoznal že je to nástraha s háčkem(realita = nasaje všecko i na laně a napíchne se na háček sám-samosek je podstata chytání mimo háček).
Na veliké vodě musíš nahodit co nejdál kde sou největší ryby (ryby i na 1000ha revíru jezdí kolem břehů kde je potrava).
Na mrtvou rybku štika nezabere(vyvráceno chycenými štikami na položenou s mrtvou rybkou ve dne).
Když štika na nástrahu nevidí tak nezabere (chytil jsem štiky na vláčenou v kalné vodě i v noci).

Mýtus : sumec láká na vousky ryby před tlamu (sumec používá tykadla jako detektory vlnění vody a jako nos pro analýzu odkud vítr nese vůni večeře).
Úhoř při úplňku nebere.
Na ryby musíš být u vody ve čtiři hodiny ráno, abys něco chytnul(nevstávám ani v sedm a chytnu taky :).

Mýtus : ryby nekrm ať je nepřekrmíš (realita, bez krmení(přikrmování-vnadění) obvykle chytneš exkrement).
Mýtus, dva háčky se dávají aby bylo víc záběrů, realita= víc háčků víc drbanců který se nedají zaseknout, ryba se druhým háčkem zamotá do podběráku do kořene do větví a ve výsledku víc urvaných háčků a ryb a méně úspěšných záseků i ryb na břehu).

Gandy - Profil | Čt 17.3.2011 15:20:03

Jak to vidíte s candátem? Je a nebo není to citlivá ryba? Spousta rybářů tvrdí, že je stejně odolný jako ostatní druhy ryb. Já osobně si myslím, že není. Chytil jsem například 65cm candáta. Hloubka kolem 1m. Zdoláván pár minut. Chycen za kraj tlamy, vyháčkování bez problému. Pak mi ale trvalo snad 5minut, než jsem ho rozplaval. Stále měl tendenci, otočit se břichem vzhůru.

FrancJosef - Profil | Pá 4.2.2011 18:57:30

Jojo, takových fám bylo hodně,ale v postatě všechny byly již zmíněny. Špička háčku, fousy ze žížel, omračující bolen, pořádný zažírání rybičky....
Ze začátku jsem měl problém se jimi neřídit, ale to už je za mnou a zkouším všechno možné-kolikrát spíše nemožné :-) S různými úspěchy

Iza - Profil | Pá 4.2.2011 18:17:53

Gandy - >> Tak třeba že kapři v zimě spí

megalodon - Profil | Pá 4.2.2011 18:16:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já taky slyšel bludů a blábolů... :-) To o špičce háčku, o lovu s kačenou-dlooouho počkat se zásekem, o tom jak bolen omráčí rybičky ocasem, že při napichování žížaly by neměly být moc dlouhý konce jinak to ryba chytne jen za ten konec a zásek pak pujde do prázdna-asi si někdo neuvědomil,že takovou rybu stejně moc lidí chytit nechce a ty větší to nasajou bez problémů:-),o vázání háčku s lopatkou a další který si teď nevybavím.
Taky jsem pečlivě schovávál špičky háčků do nástrah,ale pak jsem dostal nějakou knížku od Johna Wilsona a tam snad na všech fotkách natražených věcí byly špičky háčku venku a dokonce několikrát i popis "špička háčku musí zůstat volná,aby udělala to,k čemu je určena-zasekla rybu". To dává smysl:-)
Nj,kdyby jsme od začátku věděli co a jak, asi by jsme za život nachytali ryb víc:-)
Ale aspoň se nad tím člověk zasměje,když si vzpomene:-)

Sven - Profil | Pá 4.2.2011 18:08:33

Jarda Š. >> abych pravdu řekl, tak já tohle vůbec neřeším.
Na ryby jdu, když se mi chce, bez ohledu na sílu a směr větru, teplotu, tlak a rosní bod.:-)))
Pokud se opravdu vyjímečne stane, že jsem bezrybka, je to vždycky jen mojí vinou.
Díky letité znalosti revírů kam chodím, vím kdy a kde ryby najdu a jde jen o to, jestli se mi chce šponovat nebo se jen tak kochat.. Takže na vítr bych to nesváděl.. No možná na některé vodě hraje roli zda návětrná nebo závětrná strana ......

Sven - Profil | Pá 4.2.2011 17:59:38

kakr >> díky :-))) Pár let na to, to vylepšili krtonožkou a myškou:-)))

Jarda Š. - Profil | Pá 4.2.2011 17:59:20

Sven >> Že východní (či severní) vítr má na braní ryb, hlavně na stojácích, negativní vliv, s tím bych dle mých zkušeností souhlasil. Braní ryb ale ovlivňuje daleko více faktorů, a když jsou ty ostatní příznivé, tak mohou ryby dobře brát i při východním větru.

jajajarda - Profil | Pá 4.2.2011 17:52:57

Karban >> tak to já nevím