Boom masovek vs. sladké chutě

Zdravím vás, kolegové, zajímal by mě vás názor na rozmach masových bambulís. Proč tomu tak je? Šlapou o tolik lépe nebo to je spíš otázkou módy, která vystřídala ty staré ovocné a sladké (tutti frutti, jahoda, vanilka, scopex) příchutě? Jaký je váš názor?
Autor diskuse: Majsher - Profil , 15.1.2011 kaprařina - nástrahy, návnady

chujar - Profil | Ne 16.9.2012 14:36:52

nemyslím si, že masovky vystřídaly ovocné chutě...Neznám univerzálnější příchut než Ananas, brusinka, jahoda (švestka, borůvka, ) tohle jsou u velkých výrobců top příchutě!

Martík - Profil | Ne 16.9.2012 14:23:17

A co třeba rozpustnost směsi, to v tom nemůže hrát roli? Sladké boilie bývá většínou na proteinové bázi, tzn. kasein, kasináty, syrovátkový protein, atd. To sou poměrně rozpustné látky. Zatímco masovky jsou z mouček, které jsou ve velké většině případů mastné a tudíž vypouští vůně až v teplé vodě. A určitě ovocné vůně a i některé masové (např. oliheň) jsou takové hodně dráždivé. A jiné masové, třeba mušla, krab, játra jsou ...takové prostě jiné. Mají jiný podtext. Ryba neví, co je oliheň a co tutti fruti, spíš jde o to, co se k ní ve studené vodě dostane a jak to na ni působí.

Fil@s - Profil | So 16.4.2011 21:23:44

Občas zkusím nějakou tu jahůdku nebo scopex, ale zatím největší úspěchy mám na smraďochy. I když jsem si myslel, že kaprům budou více chutnat sladké bonbónky, opak je pravdou... Mušle, krab u mě vedou.

standey - Profil | So 16.4.2011 13:18:45

Nečetl jsem přízpěvky ostatních, ale sám za sebe musím říct, že záleží na okolnostech jako např. roční období, skladba přirozené kapří potravy atd. Bez ohledu na to, ale používám raději tzv. smrady než ovoce...

adam.fsh - Profil | So 16.4.2011 11:36:10

Majsher - >> Myslím že ani ovocné ani mäsové arómy sú určite neni zlé. A ako sa tu už viackrát spomenulo treba to skúšať, pretože každý revír a každé obdobie je iné. Určite je dobré skúsiť rôzne kombinácie ovocnej príchute a mäsovej. Raz som skúšal squid/octopus potápavá a scopex pop-up a kapra som na to mal síce menšieho ale bol. Smradlavé boilies sú v poslednej dobe dosť propagované a myslím že preto lebo kapor má ako prirodzenú potravu rôzne červíky, larvy, a rôzne iné vodné živočíchy a možno aj preto takýmto boilies viac dôveruje. A navyše boilies ktoré sú postavené na báze rybích múčiek a rôznych extraktov sú pre ryby podľa mňa zaujímavejšie a poskytnú im viac vitamínov ako ovocné. Ale to je iba môj názor. A jedna príhoda: boli sme s kamarátom na rybách, ja som chytal na mušľové krmivo a on na jahodové a mal podstatne viac záberov. Takže treba poznať revír a skúšať. Nech sa darí.

mi-ku - Profil | Út 18.1.2011 16:06:36

Poušťák >> tuto drzou odpověd si ukládám do poznámek a bude odpalta..ti dám 5 pře 9...))))

Poušťák - Profil | Út 18.1.2011 16:05:12

mi-ku >> Za prvý jsi vyprávěl,že na pletení vánoček máš stroj,protože si úplně levej a za druhý máš na levý ruce pětku na pravý devítku a plácáš pátý přes devátý,a to je jediný co umíš z pekařiny.
Na rybách se mejou sraby,protože správnej indián se po měsíci oloupe.)))))

Mirek.V. - Profil | Út 18.1.2011 14:13:58

mi-ku >> Vynikajici napad tak na to se tesim nejvic:-))

Faolin - Profil | Út 18.1.2011 14:12:59

Rostid >> jj svatá pravda

mi-ku - Profil | Út 18.1.2011 14:09:56

Mirek.V. >> no to je jasné, že něco zajímavého na podzim uděláme, a kdyby to nebralo a byla nuda...tak ti pro pobavení přivedu ožralého Nejstaršího hejla a budu ho učit pletení vánoček...))))

Mirek.V. - Profil | Út 18.1.2011 14:06:23

mi-ku >> Nevim co je CC ale urcite tam nebudu, do Cech se dostanu az na podzim a to pojedem spolu na ryby:-))

mi-ku - Profil | Út 18.1.2011 14:03:33

Mirek.V. >> Dasty, myslíš jako Nejmenší hejl?.....na myslím, že na srázku CC je možné vše...)))))...budeš tam také?

Mirek.V. - Profil | Út 18.1.2011 13:59:19

mi-ku >> To je fakt podivam se i po nejakym vetsim skopku aby se mezi vas vesel i nejsirsi hejl:-)) a ja s Dastym se budeme valet smichy:-))

chavez - Profil | Út 18.1.2011 13:57:35

mi-ku >> :-)))

mi-ku - Profil | Út 18.1.2011 13:55:19

Mirek.V. >> to se poví..........)))....ale nápad na zakončení nějakého srazíku by byl dobrý...jak Nejstarší hejl a Postarší hejl namáčí svoje gule v neckách...))))

mi-ku - Profil | Út 18.1.2011 13:53:45

chavez >> a právě proto, že sám jsem po týdnu taková masovka musím chytat na sladké...)))

Mirek.V. - Profil | Út 18.1.2011 13:53:10

mi-ku >> :-)) ja se na rybach jeste nikdy nemyl to k rybarine ani nepatri, kdyz ti bude smrdet boilies od mejdla nic nechytis:-)) Ja si te predstavoval jak sedite s kamaradem Hejlem starsim na skopku a jodlujete jak tyrolsky vrabci:-))))))

chavez - Profil | Út 18.1.2011 13:52:31

mi-ku >> Čau,máš recht,na smrad ještě nikdo nenastydl:-)))

Jacke - Profil | Út 18.1.2011 13:50:55

agig >> Koulel jsem taky, docela dlouho, možná na příští rok něco spatlu, favority taky nějaký mám, ale uvidíme jak na tom budu časové, není to sranda, myslím časové, teď mi ještě navíc tento rok vypadne "cimra", ve které jsem to "patlal", ale mám v oblibě pár výrobců, kterým věřím a možná to dopadne tak, že koupím base mix a aktivátor a budu rád, že to nějak dám dohromady, měj se...

mi-ku - Profil | Út 18.1.2011 13:47:30

Mirek.V. >> měl jsem to původně v plánu, ale mám na to odstrašující příklad batoura..loni v dubnu v Itállii na jezeře se po 4 dnech rozhodl, že se umeje a tak se svléknul...vlezl do přítoku co měl cca 4°C a namydlil se...a opláchnout to nešlo..koule se srazili na dva oříšky a ta pěna nešla dolů...nakonec to za pomocí písku a vody za neustálého výskání dokázal a pak jen vrzal.....od té doby vím, že raději smradlavý a zdraví, než čistý a nemocný...))))

chavez - Profil | Út 18.1.2011 13:43:20

rover >> Rok 2010 jsem z větší části odchytal na caviár-fruit.Jinak,kombinace sladkých koulí s masovkama je většinou dobrá volba.

rover - Profil | Út 18.1.2011 13:27:10

chavez >>
máš nějakou zaručenou kombinaci ? Třeba na zručskou Sázavu :-)

agig - Profil | Út 18.1.2011 13:21:00

Jacke >> Já jedu jenom smrady ;-);-) vím že tím nikdy nic neskazím a je to jasná volba ;.);-) ale jak jsi říkal neni jen o smradu je to hlavně o SMĚSI z čeho se skládá a to je celej ten for ;-);-) já si koulím sám a o tom to je ;-);-)

Pedruna - Profil | Út 18.1.2011 13:13:45

Všechno na masovky, tak posílám jednoho cvalíka na sladkou :o)

Mirek.V. - Profil | Út 18.1.2011 13:06:16

mi-ku >> Sice uz neco slysel wo tvrdym seweru, ale videt te jak si macis koule v ledovy vode:-)))))))

Jacke - Profil | Út 18.1.2011 13:03:53

agig >> Zkoušeli jsme s kámošem jednu novinku z UK pro rok, tuším 2009 a tady jsme docela pohořeli, pak byl kámoš ve Fr. na nějakým soukromáku a tam to prodával správce jezera po kilech a všichni by mu skoro urvaly ruce, je to k zamyšlení, ale stejně nějakou "prasárnu" zase vyzkouším, prostě už jsem takovej....

mi-ku - Profil | Út 18.1.2011 13:00:22

nevím zda je uplně aroma surovina dle které rozdělujeme koule na masovky, ovocné, kořeněné a ty nazařaditelné....))....zapomeně na to, že ryba má stejné věmi a cítění jako člověk....odělejte si takový jednoduchý test a to, že si zacpěte nos a pak tu vaší a jiné bilie ochutnejte...to bude překvápko, že ono to skoro nemá žádnou chut....))))...a to samé skuste třeba s kukuřicí, nebo nějakou sladkou koulí....a najednou se už přibližujete k tomu co ryba může cítit.... a dle toho si stavte či kupujte své koule...na první místě upřednostnujte chut a to sladkou, slanou či kyselou a pálivou...hořkou asi vynechat...a jejich kombinaci sladkokyselou atd....tím se řídím já a myslím, a docela to funguje...ono není špatné, když pro zvýšení a zrychlení tohoto chutového vjemu si koule po uvaření obalíte v chutové látce ze které kouli děláte......jo ten test, ale dělejte s koulí co si jí aspon na půl hodiny namočíte do studené vody...)))))

Jacke - Profil | Út 18.1.2011 12:59:22

agig >> Na 100% to určitě není, ale něco na tom bude, je to logický, jde o to si vybrat, dneska vybereš skoro od každýho výrobce nebo namícháš a zachytáš, ale jde o to si to nějak zdůvodnit a umět si vybrat, i když jak zmiňuješ na 100 % to určitě není....

agig - Profil | Út 18.1.2011 12:54:19

Jacke >> Určitě máš svojí pravdu souhlasím jsem stejného názoru akorát se mi nechtělo tolik o tom psát ;-);-);-) tímto způsobem bych taky řekl že to funguje někdy ;-);-) nic neni na 100 procent ;-);-)

chavez - Profil | Út 18.1.2011 12:47:09

rover >> funguje to...

Jacke - Profil | Út 18.1.2011 12:43:35

Majsher - >> Pokud bych se měl vyjádřit k této otázce, tak si myslím, že v prvé řadě jde o základ mixu ( z čeho je postavený ), pokud dáš esenci "příchuť" ovoconou, jen to "dotváří" a myslím si, že stejně většího významu její přítomnost v boilie nabývá až v chladnějším obdobím roku, z větší části se dá bez obav chytat i bez ní. U nás si myslím, že boilie na základu rybích mouček a živ. extr. většinou převálcuje "HNV mixy s birdfoodama", ale je to podnebí, PH vody ve srovnání se zahraničím, myslím třeba s UK, dle vlastní zkušenosti mixy, které fungují tam po celý rok, zdaleka nefungují tak dobře tady unás. Především jde ( do určité míry) o imitaci přirozené potravy, energetickou hodnotu... a následně o stravitelnost. Když vezmu, charakter revírů u nás, teplotu vody, která se přes větší část aktivní sezóny pohybuje 14 stupnů + a následně přítomnost přirozené potravy, tak spíš, čistě logicky, sáhnu po mixu na z větší části základu rybích mouček, dneska jsou na trhu kvalitní nízkoteplotní ETZ moučky, kde je nižší obsah oleje, jsou relativně dobře stravitelné s vyšší energetickou hodnotu o proti jiným přísadám ( ml. prot....atd.), které můžou mít svůj význam a mají ho, ale jen "v určitém poměrně krátkém období" během aktivní "chytačky" . Tímto bych si asi vysvětloval ten BOOM... Těch důvodů je asi určitě víc, ale už jsem toho nablábolil dost, Ahoj...