Znojemská přehrada info.

Zdravím,chtěl bych se zeptat jak je to se Znojemskou přehradou,zda zde jsou vůbec ryby(popřípadě jaké a v jakém množství)Především pak trofejní ryby(kapři,amuři).Jestli jste zde již někdo chytal,tak od vás rád uvítám rady,fotky a vše co se této vody týče.Díky

Kolben - Profil | Po 3.12.2012 20:44:46

Kocháč >> Posílám dotaz a odpověď na ni od renomovaného právníka, našel jsem to na http://www.rybsvaz.cz/ .

Datum: 07.12.2010
Kategorie: Rybářský řád a legislativa
Dotaz: Není mi jasné, zda mohu lovit na udici ve vodách, které nejsou zahrnuty v rybářském revíru bez rybářského lístku a povolenky. Po zběžném přečtení zákona č. 99/2004 Sb. bych řekl, že ano. Tuto situaci řeší zřejmě jen § 30: (1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že c) provádí lov ryb nebo vodních organizmů mimo rybářský revír v rozporu se způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem z důvodu ochrany rozmnožování ryb po dobu jejich hájení [§ 13 odst. 3 písm. a) a § 13 odst. 11] nebo loví mimo denní dobu lovu ryb stanovenou prováděcím právním předpisem z důvodu ochrany rybí obsádky [§ 13 odst. 3 písm. c)].
Ten odkaz na § 13 odst. 3 písm. a) a c) bych celkem chápal tak, že musím dodržet i mimo revír doby hájení a denní doby lovu. I když nevím pro jaké podmínky bych se měl rozhodnout, jestli platné pro mimopstruhový nebo pstruhový revír, když vlastně nejsem ani v jednom.
Skutečný zmatek mi ovšem do celé věci vnáší odkaz na § 13 odst. 11, protože je bez bližšího upřesnění. Pochopil bych ještě odkaz na § 13 odst. 11] písmeno d) a g), ale jak by se měl dodržovat celý odstavec 11 mimo revír mi vůbec není jasné.
Tedy shrnuto - mohu lovit na udici ve vodách, které nejsou zahrnuty v rybářském revíru a nejsou dejme tomu ani v nějakém chráněném území, bez rybářského lístku a povolenky? Za jakých podmínek? Pokud nemohu, tak jaký předpis mi to zakazuje?
Řekl bych, že tento lov nezakazují přímo ani jiné zákony, například č. 114/1992 Sb. O ochraně přírody



Odpověď: Odpověď na tento dotaz by nebyla až tak složitá, pokud by tazatele, stejně jako nás všechny, nemátl legislativní zmetek, jímž nepochybně ust. § 30 odst. 1 písm. c/ zákona o rybářství je. Nejpodstatnější je uvědomit si, že zmíněné ustanovení vymezuje skutkové podstaty přestupků, ovšem nikoliv že z něho lze dovozovat oprávnění k lovu; podmínky lovu, zejména práva a povinnosti rybářů jsou uvedeny zejména v ust. § 13 zákona o rybářství. Tato zákonná úprava je pak, jak dobře známo, v mezích zákonného zmocnění ještě doplněna prováděcí vyhláškou č. 197/2004 Sb.
A nyní již odpověď na položenou otázku. Důsledně podle zákona o rybářství nelze ryby lovit na udici ve vodách, které nejsou rybářským revírem. A to proto, že právo lovit ryby je součástí rybářského práva (viz § 2 písm. f/ zákona o rybářství) a rybářské právo lze vykonávat pouze v rybářském revíru (viz § 6 odst. 1 věta první zákona o rybářství). Tudíž lovit ryby na udici lze pouze v rybářském revíru a tam rybář potřebuje k legálnímu výkonu tohoto práva platné doklady, tedy rybářský lístek a povolenku k lovu.
Pokud tedy rybář loví mimo rybářský revír, pak při posuzování této situace existuje dvojí řešení. Buď na této vodě loví ryby v rozporu s tím, co jsem uvedl výše, ale je pak na místě otázka, zda se najde statečný správní orgán, který bude rybářské právo, jež náleží státu, chránit a pachatele postihovat. To druhé řešení spočívá v tom, že jde o rybník, na němž někdo rybníkářsky hospodaří. Ten pak může povolit (správně podle zákona - viz § 3 odst. 2 zákona o rybářství, "pověřit") určitým osobám lov ryb na udici. Na tento lov se nevztahují ustanovení o zákonných lovných mírách ryb, o druhovém hájení ryb, o denních dobách lovu atd. (viz § 13 odst. 3 zákona o rybářství), takže si o těchto podmínkách lovu rozhoduje rybníkář sám
Odpovídal: JUDr. Alexander Šíma

Kocháč - Profil | Pá 5.10.2012 5:48:39

milhouse91 - >> Už to bude víc jak 20let co jsem byl naposled na přehradě chytat. No spíš pytlačit. Vše co jsme tam nesměli jsme porušili, tábořili, rozdělali oheň a rybařili. Ale přez zákazy si tam s tím nikdo hlavu nelámal. V noci to bylo nejvíc vidět. Všude po březích svíčky. Chytali jsme malý černý kapry, říkali jsme jim Kubánci.
Jak to tam funguje dnes nevím, ale jistě to není revír s povoleným lovem.

Prokysoft - Profil | Pá 5.10.2012 3:10:46

Proč se tam nesmí chytat? A kde přehrada není a kde ještě je? Často vídám hned za první zatáčkou od přehrady (jak je býv. trauznický mlýn) spousty rybářů, jaký to tam je revír? Kontroluje to tam ubec někdo? Já chodím kolem tý vody často, ale mrskat ryby jsem tam ještě v životě neviděl... Jediný co, tak ve vodě pár pstruhů, ale to až mnooohem vějš proti proudu (a byla to velká rarita). Podle mě tam nic není prostě.

marmyš - Profil | Pá 28.1.2011 20:56:07

Smí,ale nesmí tě chytit! :-)

tony.bobo - Profil | Ne 12.12.2010 16:21:48

henry7 >> tak tak.

henry7 - Profil | Ne 12.12.2010 7:05:09

ryb je tam hafo a pekny jenze problem je v tom ze se tam nesmi chytat.