Jak se dostat přes malé kapry

Mohl by mi někdo pomoci, jak se dostat při lovu na boilie přes kapry pod 60 cm, chtěl bych poradit jakým průměrem boilie, dávku a doba krmení na asi 100ha vodě,která je složena z 5 jezer propojena průplavy.
Autor diskuse: tom456 - Profil , 22.11.2010 kaprařina - techniky lovu

šťovíček - Profil | St 8.6.2011 16:24:29

jack woody >> 100 ha :DDD taková voda tu nikde není a nevím proč tady na mrku lžeš když máš největšího kapra 70 cm :DDDD ty si kokos :DDDD

Ledňáček (Iceman) - Profil | St 23.3.2011 16:41:11

Venca888 >> :-)))) dobrý :-)))

Arsi - Profil | St 23.3.2011 16:40:19

carperko >> Dávam i vačšie.Medzi 30-40mm.Veľký kapor s tým nemá problémy...

carperko - Profil | St 23.3.2011 15:37:35

a čo tak dať gulu 24mm cca 4 cm pod hák? :)

p.dobrik - Profil | St 23.3.2011 15:21:13

a samozrejme presne ako vravi david, krmenie, uplne zabudni na tazke mnozstva kukurice,repky alebo podobne,,,bodove krmenie, vysusenymi gulami, vacsich priemerov(v lete), selektivnejsie "prichute" boilies.

Venca888 - Profil | St 23.3.2011 15:19:54

vyžrat je

d a v i d - Profil | St 23.3.2011 15:17:26

jestli je boilie tvrdy nebo meky, v tom neni moc rozdil nakonec, pelety urcite nepouzivej, tady ti stejne tezko nekdo poradi, musis se k tomu nejak dopracovat sam, ale obecne bych rekl, ze zadny velky krmeni, jen par kulicek kolem montaze, ale budes dyl cekat na zabery, ale jde o to ze ti tam nenajedou zadni maly kapri, a kdyz uz nejakej priplave tak ho chytnes, nejkrutejsi kaprari chytaj s minimem navnady velky kapry, protoze cim vic navnady, krmeni, tim vic malych kapru, musis ty vetsi kousky najit a spravne jim predlozit nastrahu

p.dobrik - Profil | St 23.3.2011 15:11:18

podla mojich skusenosti prave pelety su nastraha ktoru beru vsetky vahove kategorie, to pre teba riesenie nebude, pretoze ked hodis do vody peletu, a jedna sa o vodu kde je vela nasadakov, je viac nez iste ze do par chvil mas jedneho na podlozke, skor by som sa zameral na menej vyrazne boilies, na tzv selektivnejsie ako je monster crab, atlantic fish, musla ancovicka...a samozrejme ked je tepla voda mozes si dovolit selektovat aj velkostou gul, nebat sa ist minimalne do 24mm priemerov, a posledna vec, vysusene gule na kamen,,,,nech ti to pípa

jack woody - Profil | St 23.3.2011 14:58:59

Zkoušel si pelety ?? ... taky chodím asi na 100ha vodu na boilie sem nechytl většího jak 80cm a když mi jednou ze zvědavosti zkusil pelety přišli dva kapři jeden 91cm a druhý 100cm a od té doby na ně nedám dopustit zkus to pak dej vědět

Patan - Profil | Pá 10.12.2010 2:02:08

tom456 - >> Cauky, boilies je v kaprim svete jiz proflakla nastraha. Kapri jsou vicemene neduverivi ke kazde nastraze, ktera nepochazi z jejich spiziren. To neznamena, ze ji nepozrou a je jim celkem jedno jestli to je kuku, testo, peleta, nebo boilies, vse je zradlo, jen jsou vice ostraziti pri sbirani v zakrmenem miste (mluvim o starsich kusech). Tak, ze v tvem pripade bych se soustredil vice na lokalizaci, prezentaci nastrahy a zpusobu zakrmeni, nez na slozeni smesi. U boilies je vyhoda toho, ze muzes do nekonecna kombinovat, coz s kuku atd. moc nejde. Pokud chces chytat vetsi kapry, mel by si k vode chodit s vymyslenou taktikou a te se snazit drzet, i kdyz to nekdy hodne svadi nahodit do pokrmeneho, zvlaste kdyz se tam kaprici vyhazuji. Jedna z taktik na vode kde vim kudy kapri jezdi a zerou- zalozim krmne misto na ztahnuti kapru 20 az 50m od kapri stezky (idealni smes konopi + repka). Jedna udice- kulicka na vlas, 4 ctvrtky boilie na PVA (paska, puncocha), druha udice- 4 ctvrtky boilie na vlas, kulicku na PVA. Po dvou dnech, nebo vetsim kaprovi prestanu krmit a zalozim nove krmne misto primo v kapri stezce, udice prenesu na byvale krmne misto. Jednoduche a ekonomicky unosne. Pokud mas nutkani zakrmit i boiliesem rozhod to plosne po par kulickach do mist kde si myslis ze by kapri mohli projizdet. At ti to jezdi;-)

Fishky - Profil | Čt 9.12.2010 14:13:25

tom456 - >> nejjednodušší způsob, jak se dostat přes malé kapry, je obejít vodu bez prutů - zastavit se u těch se stojanama a poptat se na konkrétní postřehy. Můžeš jen získat - buď rady, nebo kámoše, nemáš co ztratit. Čím víc postřehů, tím lépe.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Čt 9.12.2010 12:05:12

Já si s dovolením vypůjčím moudrá slova od moudrého muže:

N Andy.J - Ÿ Út 7.12.2010 12:22:46
Když kapři neberou, vymýšlejí se důvody, proč to tak je. Výmýšlet si důvody neúspěchu a "kaprařského neumění" je navíc typická česká rybářská a i kaprařská vlastnost. Probírá se počasí, teplota vody, špatné koncové návazce a já nevím co ještě. Většinou jsou to nepodstatné blbosti, protože kapr, i bez českých kaprařů, sám dobře ví, co je pro něj nejlepší a jak se má ve vodě "chovat a žít". Nikdo ještě neřekl tu správnou pravdu, a to je, že výrobci boilí nevyrábí a ani neumí vyrobit kvalitní kapří krmení. Všeobecně se mezi profesionálními a top kapraři ví, že všichni velcí kapři byli chyceni na soukromě vyrobené boilí pro konkrétní kapří lokalitu, nikoliv na boilí koupené v obchodě. Kupované boilí v obchodě je dobré opravdu pro "kapří blbce", protože se také ví, že hladový kapr se chytne i na syrovou bramboru nebo kůrku chleba. Na takové chytání nepotřebuji pytle boilí za tisíce korun. Ze situací, popisovaných v různých časopisech vyplývá, že je celkem stále dost kapřích českých hlupáků, kteří buď velké kapry chytat neumějí anebo velké kapry nechytají, zatímco výrobci zbytečného českého nebo licencovaného chemického boilí, si žijou stále dobře. Už konečně pochopí ti "kapří hlupáci", o čem je ten boilí byznys a pochopí i to, že se na v obchodě koupené boilí žádný velký trofejní kapr nechytí a ani nikdy v minulosti nechytil? A na ty průměrné kapry (Grunty, Tovačov a podobně), žádné boilí za tisíce korun není potřeba. Takový kapr se chytí na cokoliv jiného. Přece i expert jako je Lukáš Krása popisuje ve své knížce, že kapr je všežravec. Tak, vy slavní čeští kapraři, přemýšlejte o svém neumění a neznalostech, než se vymlouvat. Kolik z vás bylo na WCC po řadu roků a nic. Ano víme - nešťastné místo a podobně. Tak tam nejezděte a naučte se to na Gruntech. Ale tam se to nenaučíte. Tak čtěte ten Krásův knižně někde z jiné literatury opsaný blábol. Ale to také není ono. Tak zapojte svůj mozek a nestyďte se se poradit s těmi, kteří to opravdu umí. V Evropě jich je celkem dost. České rybnikářství, založené před staletími na chovu kapra, by si zasloužilo i světového kapraře. Rybnikářství máme, světového kapraře ne. S českým boilím, světový kaprař, nebude nikdy. Tak hodně úspěchů, ale myslím si, že vás čeká opět zbytečný a promarněný kaprařský rok.

Já myslím, že teď už je jakákoliv diskuse bezpředmětná, jelikož selektovat velké kapry v naší republice nikdo neumí ( kromě Andyho). Navrhuju uzamčení diskuse

chavez - Profil | Čt 9.12.2010 12:04:21

Michal1 >> Michale,divil by ses,kolik krásnejch kaprů,jsem nachytal na předipovanou kuličku....

Jacke - Profil | Čt 9.12.2010 11:57:51

Zdar chlapi, já osobně bych to zkoušel takhle, samozřejmě záleží na spoustu aspektech, teplota vody, charakter revíru, obsádka .... všechny sem vypsat snad není ani možné, ale je potřeba je brát v potaz. Co se týče boilí zkoušel bych spíše na větším podílu rybých mouček klidně v 60%, na úkor ptačích zobů a vysokoobjemu včetně extraktu, třeba plus GLM v 5%, rybím moučkám včetně extraktu trvá delší dobu než začnou pracovat a uvolňovat (difuze), ptačák s vysokoobjemem jen v minimu do 20% kvůli stravitelnosti a ne kvůli atraktivitě a uvolňování, proto v menším množství a samozřejmě větší průměr 30 mm a více a kvalitně vysušené, bez partiklu, bez obalování, bez zatraktivňování, krmit málo a spíše v pravidelných intervalech, dle záběrů a aktuální situace. Co se týče tekutek, jeden druh (tekutý játra, Amino PPC apod.) na zlepšení AMK profilu v "plným válu", bez olejů, které by to zbytečně zaatraktivňovaly, svým uvolňováním a navíc jsou obsaženy již v rybích moučkách tak zhruba v 10%, bez esence, možná bych zkusil max. dávkování esenciálního oleje. Stejně není nikdy jistota, že to menší ryby nezobnou, chytal jsem před 3 lety na Aktiv 8, což je dost selektivní nástraha, podle mě a stejně jsem menší ryby chytal ne tak intenzivně, ale chytal a po zkušenostech z Jesenama na jaře, bych za se za tuto myšlenku asi určitě stejně nezaručil.

Tom - Tuk - Profil | Čt 9.12.2010 11:28:26

Celé je to při břehu, poněvadž z duše nenávidím nesmyslné a podle mého názoru i hloupé a sobecké odlákávání ryb do dálav nedostupných pro nespecialistu. A, pokud to čte někdo, kdo ještě nedospěl tak vysoko do kaprařské "elity" - prosím vás NEDĚLEJTE TO LIDI, není to vůbec potřeba. Sice budeš machrům občas terčem posměšků, ale na to serepes.

Nakrm do trojúhelníku (nebo tak nějak na tři čtyři kupky, ne doširoka, naopak - třeba novodurovou trubkou - co nejvíc na kupu dobře uvařenou kukurůzu (NE KOULE) v množství přiměřeném počasí a obsádce (pokud ji neznáš, dej raděj míň) a udice s kouleni umísti libovolně mimo (s ohledem na přístup ryb k nástrahám - velké kousky ti na to hodí boba, když budou muset slalomovat mezi vlasci...). Koulemi nekrm, nanejvýš pár kousků metrdva kolem nastražených. Trošku větší a tvrdé neuškodí. Osvědčilo se na vodě zasypávané kýbli koulí. A choď pokud možno sám, kde je klid a kde nejsou party. Násobně zvýšíš pravděpodobnost úspěchu.

Tom - Tuk - Profil | Čt 9.12.2010 11:22:11

Celé je to při břehu, poněvadž z duše nenávidím nesmyslné a podle mého názoru i hloupé a sobecké odlákávání ryb do dálav nedostupných pro nespecialistu. A, pokud to čte někdo, kdo ještě nedospěl tak vysoko do kaprařské "elity" - prosím vás NEDĚLEJTE TO LIDI, není to vůbec potřeba. Sice budeš machrům občas terčem posměšků, ale na to serepes.

Nakrm do trojúhelníku (nebo tak nějak na tři čtyři kupky, ne doširoka, naopak - třeba novodurovou trubkou - co nejvíc na kupu dobře uvařenou kukurůzu (NE KOULE) v množství přiměřeném počasí a obsádce (pokud ji neznáš, dej raděj míň) a udice s kouleni umísti libovolně mimo (s ohledem na přístup ryb k nástrahám - velké kousky ti na to hodí boba, když budou muset slalomovat mezi vlasci...). Koulemi nekrm, nanejvýš pár kousků metrdva kolem nastražených. Trošku větší a tvrdé neuškodí. Osvědčilo se na vodě zasypávané kýbli koulí. A choď pokud možno sám, kde je klid a kde nejsou party. Násobně zvýšíš pravděpodobnost úspěchu.

Michal1 - Profil | Čt 9.12.2010 11:12:53

Tomajo >> Vyvracet ti to nebudu to by si měl vědět sám,když si tvůrce mixu,nebo amk pro Vasr.cz tam se ta selekce opravdu neprojevuje protože velikost kaprů lovených tímto boiliesem žádné selekci opravdu neodpovídá...teď čekám smršt...

Michal1 - Profil | Čt 9.12.2010 11:11:44

Fishky >> nasáďák ti radši šlukne lesní jahodu od LK než boilies které složí někdo kdo o tom přemýšlí a dá si tu práci najít ten správný poměr surovin které mají selektivnější vlastnosti.(tím nechci říct že Jahoda od LK nechytí velkou rybu)
Chavez:Zase jsou u mě dvě strany mince výrazu nabušenej boilies můžu to chápat jako atraktivní pecku,na kterou chytím vše co propluje,nebo boilies kterej má to co má mít správný potravní signál a ještě schopnost selektovat menší ryby.Je to taky samozřejmě technikou lovu ,ale kulička ti může být opravdu nápomocna..v Dnešní době je strašně moc patlalů,kteří prostě sesypou moučky dohromady,nepřemýšlí u toho a čekají zázrak...

Tomajo - Profil | Čt 9.12.2010 11:09:31

Michal1 >> myslím, že jsi napsal pěknou hovadinu. Jediné s čím s tebou souhlasím, že nejsou selektivní složky :-)

Michal1 - Profil | Čt 9.12.2010 11:07:20

Tomajo >> nejde o selektivní složky v boilies ty nejsou ,ale jde o kombinaci více složek které v určitém poměru zároveň s tekutými působí mnohem selektivněji než jiná boilies..mám dva takovéto mixy...

chavez - Profil | Čt 9.12.2010 11:05:56

Michal1 >> Já osobně,selektuju rybu technikou lovu.Mám rád nabušenej bojlíz...Ale na druhou stranu,znám spoustu kolegů,kteří jdou podobnou cestou,jako ty.Nakonec,je to stejně všechno o štěstí a kaprohodinách.

Fishky - Profil | Čt 9.12.2010 11:03:57

Michal1 >> ano, kapří potěr boilie nežere, ale násaďák už ti ho hravě a rád šlukne, souhlas. Teď tu selekci.

Tomajo - Profil | Čt 9.12.2010 11:02:56

Michal1 >> mě by teda zajímalo, jaké jsou podle tebe selektivní složky v boilie?

Michal1 - Profil | Čt 9.12.2010 11:00:47

Fishky >> Zkus se nad sebou zamyslet..a uvědom si,že ani mimino ve 2 letech ti nebude jíst steak na zeleném pepři,ale v 15 už si ho v klidu dá..když to řeknu divně mládě má vždycky jinačí potravní návyky než starší dospělý jedinec.

Fishky - Profil | Čt 9.12.2010 11:00:25

Usama >> ty ten recept na směs K70+ znáš také?

kopr69 - Profil | Čt 9.12.2010 10:59:31

Zindys >> Ale vzdyt o to vubec nejde co chytaji.Vzdy zalezi kolik vyrobce vydela na boilies ktere upatlal z psenične mouky a esence.No jo i takovy jsou a vyrabi super koule.

Michal1 - Profil | Čt 9.12.2010 10:58:24

Fishky >> tak to asi špatně chápeš...poměr 1:8 neznamená,že žádná směs neobstojí...

Usama - Profil | Čt 9.12.2010 10:56:54

chavez >> Michal má pravdu dřív jsem měl třeba 10 zaběrů za víkend ! Teď mám průměrem 3 záběry a jsem rád . Někdy taky třeba jeden nebo nic . Razím heslo radši slušná ryba nebo nic !

Fishky - Profil | Čt 9.12.2010 10:56:53

Michal1 >> z čeho prosím tě čerpáš? máš nějaké podklady k tomuto? kapr do 70ti žere buchanky a od 70ti je lidožravej, nebo jak?

Fishky - Profil | Čt 9.12.2010 10:54:54

Michal1 >> tvé dvě poslední reakce si protiřečí. V jedné tvrdíš, že to je směsí - že dva druhy koulí chytajíc vedle sebe jeví naprosto jasný výsledek, kdy jedna selektuje rybu nad 70cm. V druhé reakci pak napíšeš, že žádná směs v místě, kde najede menší ryba neobstojí...

Červené karty: kakr, Kocháč