Výroba vlastní esence.

Zkoušeli jste si vyrobit vlastní esenci?Nebo esenciální oleje?Asi to není tak jednoduché ale zajímá mě to.Děkuji
Autor diskuse: Hercna - Profil , 31.10.2010 kaprařina - domací dílna

kukac - Profil | Čt 8.3.2012 22:38:32

mám 1 L lekárenského glycerínu.Čo s tým:).Myslím, vyrobiť niečo na dipovanie,alebo esenciu alebo ja neviem:)Dá sa vtom lúhovať niečo?či sa v tom vobec niečo vylúhuje.

CarpHouser - Profil | Po 5.3.2012 18:53:58

Jo dělám, třeba z jahod. Ty usuším, pak rozdrtím na prášek, prášek vylouhuji ve špiritusu a pak to zředím lihem a mám esenci, jak vyšitou, uf ta ale píše :o)))

premous - Profil | Po 5.3.2012 18:50:23

donald5 >> my mu nerozumíme ale stejně mu věříme stejně ho jednou vyhodíme :D dobrýý :D

donald5 - Profil | Ne 4.3.2012 15:18:02

premous - Profil | Ne 4.3.2012 14:39:45

já sem vzal kuku+řepku narval do kýblu nasipal kg cukru a zalil vodou ze začátku to v tom zavřeném kýblu jaksi nafukovalo kýbl je to tam od min roku a smrdí jak bolavá noha tak letos skusím a uvidím jestli to nakonec nezahodím do křáku :D

Komandos2 - Profil | Čt 24.2.2011 22:02:33

Naloz a neboj sa experimentovat ja skusam dosypat trechu divej rasce a aanizovych zrn uvidime co to da

DejF - Profil | Čt 24.2.2011 21:56:45

Komandos2 >> tak to schválně vyzkoušim, mám tu nějakou kukuřici, tak jí naložim do podzimu a uvidim :-)

Komandos2 - Profil | St 23.2.2011 21:50:16

DejF >> ano a mam aj taku co bude rok a pol ale vona sa asi ustali tak po pol roku ale zohnat kukuricu najar je teoska finacne narocnejsie ja si naleme na poli na jesn a do rokam mam super krmivo dip pasty alebo co chcem vyhode ze zadarmo hi hi

IONPajos - Profil | St 23.2.2011 18:35:00

Hercna - >> hele na to se vyprdin to delat radsi si ten EO za 200 kč kup

Mirek-HappyCarp - Profil | St 23.2.2011 18:30:36

Komandos2 >> 500 euro je přehnané i za takovéhle věci.Na obrázku jsou některé komponenty trošku složitější než by bylo potřeba,takže se dostaneš tak na těch 100 euro.
Výhoda je být na chemické škole a brát si vyřazený věci ze skladu :)

DejF - Profil | Po 21.2.2011 9:36:26

Komandos2 >> super postup, tu kukuřici fakt necháváš naloženou rok?

Slavíček - Profil | Po 21.2.2011 7:06:40

vicx >> Máš pravdu není to složitý taky jsem to zkoušel . Až na to množství které musí člověk zpracovat aby s toho něco získal . Proto jsem od toho upustil a raději si silice koupím .

Komandos2 - Profil | Po 21.2.2011 1:26:48

V pripade za si mas kupit chladič varnu banku hniezdo a rozne nastavce si racej kupim hotovku, a to niekolko litrov, Ved tieto chemicke veci na obrazku ta vydu tak na 500 eur ale dobry napad.

vicx - Profil | Po 21.2.2011 1:12:26

destilovat esencialny olej nieje nic narocne. mas v podstate dve moznosti
1. 'mokra destilacia' kde das rastlinu do vody, uvedies do varu, potom kondenzujes paru a zachytis olej
2. 'sucha destilacia' kde rastlinu umiestnis do nadoby nad vriacou vodou, a potom postupujes dalej ako v prvom pripade.

destilacne zariadenie je kvoli udrzbe mat dobre z chemickeho skla, ale da sa to nahradit aj beznymi domacimi prostriedkami ako hrniec=nadoba na vodu, tenka ohnuta medena trubka=kondenzator a tak podobne. fantazii sa medze nekladu. zachytavac oleja je dobre kupit skleneny, lebo ti zachyti oleje tazsie ako voda aj lahsie ako voda, oba oddelene. toto je ale uz zbytocne na rybarske ucely. mnozstva na obrazku su ziskane z 2 litrov susenej rastliny.
vynalozene usilie je zbytocne velke na mnozstvo ziskaneho produktu, ak to chces pouzit na rybarcinu.

dalsi postup je rozdrvit rastlinny material na co najjemnejsie castice a zaliat cistym alkoholom. nie denaturovanym a nad 90-95%. nechat odlezat, mozne aj pri zvysenej teplote okolo 40*C, dlhsiu dobu, dajme tomu mesiac. nevystavovat slnecnemu svetlu. roztok zcedit a prefiltrovat cez kavovy papierovy filter. umiestnit do priesvitnej sklenenej nadoby (zavaraninova flasa) na ktorej je upevneny kondenzator (ohnuta medena trubka). nadobu umiestnit do vodneho kupela (hrniec s vodou) a pomaly zohrievat (alkohol sa zacne odparovat okolo 70*C), zachytit kondenzat (alkohol) do dalsej nadoby, da sa pouzit na dalsie extrakcie. odparovat az pokym neostane na dne koncetrovana tinktura hustejsej konzistencie. tato sa potom da riedit na dalsie pouzitie alkoholom, alebo rozpustit v riedkom oleji, podla sezony.

stagy - Profil | Po 21.2.2011 1:06:19

stačí ti taková ta laboratoř, jak jsme s ni pracovali ve škole na laborkách a destilací získáš super akoma např.z malin a jahod.. Viděl jsem pořad, jak takovým způsobem dělali úžasné aroma z malin a používali ho do nějakých bombonů..

Komandos2 - Profil | Po 21.2.2011 0:43:32

Mate pravdu jediny proces ktory sa da uskutočnit doma je fermetcia na vsetko ine traba profi vybavu cas a spustu prachov
Samozrejme fermentcia ma zasa tiez nevyhodu ze to strasne dlho trva ak zacnes teraz na jesn si zachytas mozno , a nie vsade funguje na jednom revýry skacu kapre cez 15 kg a na druhom ani supinka.
Zo zelanim uspechov v dalsej sezone pridavam jedn recept-

Asi 5 kg kukurice ( hrachu sosovice ciceru alebo akejkovvek strukovny )

daj do uzatvaratelnej nádoby( pož6ivam pixlu s Primalexu) a prelej horúcov vodou,
pridaj stipku soli alebo korenia
Po 4 dnoch prbitocnu vodu zlej a dobre premiesaj nadobu uzavry a fermentuj pri izbovej teplote
asi rok po roku zasne smrad byt tak intezivny ze zacne kracat vysip opatrne ten obsach na sitko a usuš.Po usušení a zomletí vona a sapach ustupia ale pridanim do vodneho prostredia sa opat intenzivne rozvinie pouzivam to ako pripravok do boilicu do cesta do krmnrj zmesi a zriedenim z olejom mas kvajitny dip.
Takto fermentujem aj kukricny srot, ale ten ma tu nevyhodu ze ostane mazlavy ako sopel a preca s nim je mozna pomali iba v plynovej maske ma tú vzhodu ze po usení zostane plavajuci teda dobry na vzrobu extra smadlavich boiles ako stvorene.
Momentalne fermnetnujem ronbinaciu zavor - cicer a uz teraz mam obavu ze ked to otvorim vezme mi to armada ako chemicku zbran :D
Drzte sa a fermentujte.

Zdendahat - Profil | Po 21.2.2011 0:05:10

kukac >> Nezkoušel jsem to, ale musí to bejt děsnej smrad :-)

kukac - Profil | Ne 20.2.2011 23:05:28

Kalimep >> Pridávam sa k otázke:)

Mirek-HappyCarp - Profil | Ne 20.2.2011 22:27:59

stump >> To jsem se právě snažil naznačit.Laboratorní sklo není levná záležitost a výtažky ze surovin mohou být také jen zlomky procent,proto se to nevyplatí,ale zas na druhou stranu,když si to chce někdo zkusit,proč ne...

aliali - Profil | Ne 20.2.2011 18:18:23

Ahoj kluci. Co říkáte na použití standartních potravinářských trestí?

Kalimep - Profil | Ne 20.2.2011 18:04:53

Nezkoušelste někdo vzít játra třb vepřové dát je do krabičky k nim přidat trávící enzim např. pancreolan volně prodejné v lékárně- a vzniklou tekutinu používat ??? díky za odpověď

stump - Profil | Ne 20.2.2011 17:59:04

Efektivní výroba esencí, ať už izolovaných z přírodních drog, nebo syntetizovaných z chemikálií je náročná i pro profesionála chemika. Náklady s tím spojené by byly též závratné. Za peníze, které je třeba např. k zakoupení Soxhletova extraktoru, si pořídíte hotových produktů tohoto typu habaděj!

Mirek-HappyCarp - Profil | Ne 20.2.2011 17:39:24

Grasel >> Za zkoušku to stojí.Pokud ti z toho nebude krystalizovat bílej prášek, po kterym uvidíš 30ti kilový kapry doma ve vaně,tak ani ta URNA nepřijede :D

Mirek-HappyCarp - Profil | Ne 20.2.2011 17:33:35

e500 >> Ono je to stejnak jen tak pro zábavu,když to někoho baví,jelikož finančně se to opravdu nevyplatí.I když nebudu počítat to sklo,co na to potřebuješ,tak množství dejme tomu pepře na výrobu oleje je opravdu velké a v porovnání s cenou oleje například od Mika je to velký rozdíl.Když si k tomu přičteš energii a čas nad tím strávený,tak je opravdu lepší si to koupit :).

certbert - Profil | So 19.2.2011 17:29:50

Turňa >> ne nic pohoda klídek tabáček-:o)))

certbert - Profil | So 19.2.2011 17:29:17

Pvl >> no srí wollee-:o)))))

Turňa - Profil | So 19.2.2011 10:48:58

Pvl >> Jen si toho nech, ty to taky rád.... Však to kolikrát vidím.

Pvl - Profil | So 19.2.2011 10:47:53

certbert - Turňa - ®19.2.2011 10:21:11 >> Vi naďeláte .. :o§))

certbert - Profil | So 19.2.2011 10:21:11

Turňa >> jasně hotový -:o))) jako mladý

Turňa - Profil | So 19.2.2011 10:15:48

certbert >> A teď je z tebe "hotoví", jako ten dip.

certbert - Profil | So 19.2.2011 10:02:23

Filip Štrunc >> studente aby se nepíše abi-:o)