S jakou akcí prutu je nevhodnějši vlačet? >-1.woblery, 2.rotačky, 3.plandavky a 4.gumy

Chci si koupit několit vláčecích prutu na ruzné nástrahy, jde mi o to abych měl nevhodnější prut na různé druhy nástrah. Prut by měl dobře pracovat s nástrahou, aby zásek seděl s tím asi souvisí i použití vlasce či šnůry.

Akce jsou A,B,C(viz obrázek),X-FAST, atd.

K čemu je chvějivá špička?

Chci vláčet na pstruhovce i mimopstruhovce, jaky je zasadní rozdíl, když neberu v uvahu menší gramáž.

O kolik je nutné předimenzovat prut na proudných řekách, potocích?

Je prut s gramáží 5-25g vhodný na pstruhovku,nebo je to moc?

Platí obecně, že při např. gramáži prutu 10-30g lze uvláčet 30g plandavku, 30g wobler, přeci jen nástraha ve vodě klade odpor?

Uvítal bych fotky vašich proutků nejlépe při zdolávačce atd, aby byla vidět akce prutu, pište u fotek gramáž, akci, typ prutu a nástrahu.

Postupem jsem dám i nějakou anketu.

Tato otázka by měla posloužit všem, kteří se rozhodují nad koupí vhodného pruty, proto sem nepište bláboly, ale skutečné poznatky z lovu, vyložený nesmysly a vugaritu okamžitě mažu a dávám červenou.

Díky :-)
Autor diskuse: madzander - Profil , 31.10.2010 dravci - náčiní, doplňky

madzander - Profil | Po 1.11.2010 21:19:45

Bláža >> ok, uvidíme,času dost:-)

Bláža - Profil | Po 1.11.2010 20:18:32

madzander - >> Tahle komplexní otázka je prostě nanic. Každej má různé individuální požadavky, a co se nenajde ve starších otázkách je lépe řešit konkrétním a jednoznačným dotazem třeba v poradně.

Trochu jsi to chytil za špatný konec. Toť můj skromný názor.

Jaroch - Profil | Po 1.11.2010 17:50:26

pepa-č >> ty lamente :-)
To je hezké , to si musím pamatovat :-)
Ale otázka není o jednom startovacím ale o několika prutech s různým rozsahem gramáže a délek .
S čím nemám zkušenosti tak nemohu radit a lamentuji proto , protože se z těch odpovědí v různých diskuzích prd dozvím a nemám možnost si prut půjčit protože nikoho neznám .
K rybaření jsem přišel teprve loni a sám takže každá dobrá rada je pro mne k nezaplacení,:-(

TM - Profil | Po 1.11.2010 15:47:04

hraji >> Jo, naprosto přesně. Začal jsem Jaxony, zkusil Shitmano ( nic horšího jsem zatím neměl, nakonec jsem měl obrosvké problémy se toho i zbavit - mluvím o prutech ne o navijácích !! ), a nakonec jsem skončil u Dragonu, Mikada a Norstreamu.

hraji - Profil | Po 1.11.2010 15:45:53

Roberto2 >> víš, kolik znáš prodavačů v rybářských potřebach, kteří jsou tak dobří vláčkaři, že skutečně mohou poradit na základě vlastní zkušenosti? Já velmi málo. Vlastně jsem znal jednoho. Ale už neprodává. To bych chlapík, který volný čas trávil s vláčákem u řeky. Tak ano, takový umí poradit. Většina běžných prodavačů, bez urážky, ví že existuje přívlač jako disciplína, a tím to končí.

TM - Profil | Po 1.11.2010 15:43:49

Roberto2 >> Přijdeš do krámu a co?? Zamáváš klackem a tím to končí. V lepším případě Ti poradí prodejce když vláčí (všichni, až na vyjímky jsou kapraři) Speciálek na přívlač je jako šafránu, protože je to jednoduše neuživí, tak jako prodej všehochuti - řekne ti to každý majitel obchůdku - bohužel je to realita..

hraji - Profil | Po 1.11.2010 15:43:32

TM >> souhlas, také jsem kolekci svých 11 vláčecích prutů skládal postupně a nevyhnul jsem se nákupům, které skončily darováním prutu a nebo jeho rychlým prodáním.
O to směšnější mi připadne radit někomu, aby šel do obchodu a třepal.

Roberto2 - Profil | Po 1.11.2010 15:42:10

hraji >> takže co radíš ty ? Alespoň si na prut šáhne jestli mu sedí , prodavač taky začátečníkovi poradí . Každému sedne něco jiného a tohle je nejlepší cesta jak ne nenapálit s koupí dle obrázku po netu a rad co nikam nevedou . Co rybář to názor co firma to jiný chování prutu , jinej úchop atd ...

TM - Profil | Po 1.11.2010 15:40:28

hraji >> Dost dobrá odpověď !!!! Ani pak to není na 100%. Doplním vlastní poznatek. Než jsem těch pár poskládal (a mám možnost si prut vzít do ruky a zkusit ho u vody- dá se říct jakýkoliv), trvalo mi to bez mála tři sezony - rozhodně bych přišel ještě na něco "lepšího" co líp padne do ruky. Ještě dodám - rozhodně to není o ceně !!! Ta je pouze jako vodítko...

hraji - Profil | Po 1.11.2010 15:26:06

Roberto2 >> řekni mi, co vyzkoušíš na přívlačovém prutu v obchodě? Budeš tam s ním třepat jak ..... a výsledek je, že budeš vědět, že třepat s ním jde, ale o tom, jak se bude prut chovat při zatížení, víš pořád prd.

Roberto2 - Profil | Po 1.11.2010 14:49:02

Nejlepší je zajít do opravdu specializovanýho obchodu co není upnutej na jednu značku a zkoušet a zkoušet . Taky prodavač snad něco ví ne ? Mám to štěstí ,že mám takovej obchod s ohromným výběrem na skladě za humny a prodavač není zaujatý jednou značkou ..Nalepí se na tebe a zkoušíš a radí .. . Zkus se poohlídnout u vás . Hodně ti to pomůže .

hraji - Profil | Po 1.11.2010 13:41:33

Taky přidám názor.

Ještě nikdo se na MRKu nenaučil vláčet a chytat ryby, ještě nikdo zde prokazatelně nechytil ani šupinu. Na sbírání zkušeností je potřeba vzít prut do ruky a jít k vodě.

A nyní k jednotlivým otázkám:
1. Chvějivá špička je k tomu, aby se chvěla a tím citlivě signalizovala závěry ryb. Na druhou stranu umožňuje citlivé vedení nástrahy.
2. Na pstruhovce budeš velmi pravděpodobně používat kratší pruty, ale není to bezpodmínečně nutné, záleží na podmínkách.
3. Na otázku o předimenzování se nedá odpovědět, protože zadání není úplné.
4. Nezáleží ani tak přesně na hodnotě uvedené zátěže, ale na chování prutu jako celku, ale 5-30 gramů je podle mě příliš velké rozpětí. Rozhodně takový prut použít lze.
5. Neplatí, záleží v jaké vodě se bude nástraha vláčet.
6. Fotky již dlouho na MRK nedávám, neporuším ani v tomto případě.
Celkově je tato otázka na nic, dopoledne u vody s možností vystřídat pár prutů od kamarádů ti dá víc.

Jarda Š. - Profil | Po 1.11.2010 13:25:55

Jaroch >> Kdybych mocí mermo měl doporučovat konkrétní pruty pro začátek, tak bych doporučil např. Berkley Sherrywood Spin 2,7 m 9-28 g a Berkley Tactix 2,1 m 9 - 12 g, jsou to pruty levné (kolem 600,- Kč) a chytat se na ně dá. Když časem zjistí, že mu to úplně nesedí a bude chtít něco jiného, tak to zas nebude taková ztráta peněz.

Jaroch - Profil | Po 1.11.2010 13:11:49

rybomil - 1.11.2010 10:23:43 >> Já si myslím že takhle položená otázka je na odpovědi jednoduchá pro Vás co už máte něco odchytané .
Stačilo napsat že ORIENTAČNĚ je tato gramáž a akce vhodná na tyhle návnady do těchhle podmínek a tento zase na tyhle ale LIŠÍ se to značkou protože jednotná norma na to není .
A uvést příklad který mám doma a používám .
Nebo pokud na to nechci reagovat tak nepíšu vůbec a nezasírám otázku protože pak v jakékoliv otázce najdeš lamentování například od pepa-č (není jediný) a téměř žádné solidní rady .

Jistě že jeden klacek na všechno nebude stačit ale proč jich kupovat 15 a 12x při koupi udělat chybu , když třeba při solidní odpovědi 5 bude stačit .

Jarda Š. - Profil | Ne 31.10.2010 22:58:22

madzander - >> Prut s gramáží 5-25 g může být na pstruhovou vodu to pravé, ale jde o to, co je to za vodu, jestli menší potok, řeka nebo stoják, a co je to konkrétně za prut (pruty se stejnou udávanou gramáží se u různých výrobců mohou v tvrdosti dost lišit). Podle toho, kde chytáš je také potřeba volit délku prutu. S delším prutem dál nahodíš, ale na zarostlé vodě ti větší délka bude překážet. Dlouhé pruty také při delším vláčení zřetelně víc unavují ruku.

Jarda Š. - Profil | Ne 31.10.2010 21:37:10

madzander - >> On je docela problém s klasifikací akce v tom, že v současné době konstruktéři vyvíjejí pruty s různými křivkami. Označení A,B,C,D platí pro pruty s klasickou křivkou. U současných vláčecích prutů se teď objevují většinou různě modifikované semiparaboly (klasické B není totéž co semiparabolická akce, i když vlastnosti prutu mohou být podobné). Akci prutu je proto potřeba vidět. Osobně si moc netroufám radit, co je lepší na tu nebo onu nástrahu, protože to hodně záleží na tom, co komu vyhovuje. Při vedení nástrahy i při zdolávání ryby jde o interakci ruky a prutu.
Pokud jde o gramáž prutu s přihlédnutím k odporu nástrahy, tak v horní polovině udávané gramáže prutu se většinou dají dobře vodit jen nástrahy s malým odporem (některé z plandavek a gum, "koguty" ap.). Na rotačky, které mají velký odpor, potřebuješ prut spíš naddimenzovaný (např. některé pruty s gramáží 10 - 30 g sotva stačí na 9 g rotačku).

P!F - Profil | Ne 31.10.2010 19:18:17

madzander >> neplati. Mas kopu firiem ktore vyslovene patria medzi spicku a naozaj som od nich ziadny xfast nevidel. Ako priklad - Sportex alebo Harrison.

Walleye - altered ... - Profil | Ne 31.10.2010 19:16:17

madzander >> http://www.stcroixrods.com/product/freshwater-legen​d-elite Výborný ,rychlý blank. A pak Harrison.

madzander - Profil | Ne 31.10.2010 18:48:39

saxana >> uved mi příklad dobrého rýchleho blanku, když nebudeš vědět konkrétní blank, tak třeba značku, typ prutu, ja už to někde dohledám. Platí, že čím dražší blank, tím rychlejší?

saxana - Profil | Ne 31.10.2010 17:47:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

x-fast je najpohodlnejší, má dobrý kontakt s nástrahou a tvrdý zásek, horšie je to pri zdolávaní, tam je lepší fast a mediumfast, ktoré pekne pružia výpady a rybu unavia, ale aby to nebolo také jednoduché, hodne záleží od dlžky a rýchlosti blanku, ak je dorý rýchly blank tak napr. aj prút s akciou fast sa pri ťahaní nástrahy bude chovať ako x-fast -/ blank sa stíha dorovnať/ a pri zdolávaní bude pekne pružiť, takže pri rýchlom blanku si môžeš dovoliť ísť do b-čkovejšej akcie.....

madzander - Profil | Ne 31.10.2010 15:52:31

akce prutu další značení

madzander - Profil | Ne 31.10.2010 15:21:53

P!F >> zřejmě si budu opovídat sám :-)),jak jsem psal diskuze má sloužit k tomu aby ten kdo si chce koupit pruty na přívlač, našel zde odpověď

madzander - Profil | Ne 31.10.2010 15:16:23

P!F >> mylíš se akci prutu vyrobce udává, stačí hledat na firemních stránkách, když už to není uvedeno, přímo u vyrobku.
Akce prutu – ruku v ruce s délkou prutu je nutné podle potřeby volit také „akci“. Pro přívlač je nejvhodnější akce A (špičková), neboť pohodlně umožňuje dlouhé a přesné hody a kratší zásek. Je dobrá i pro dobu, kdy ryby neberou nástrahu poctivě a tzv. „nedobírají“. V tom případě, máme-li dostatečně ostré háčky, uvízne ryba i při malém kontaktu s nástrahou. Akce B (semiparabolická) je univerzálnější, umožňuje zdolávání i větší ryby razantněji (zarostlý terén, vázky). Dovoluje použití i větších a těžších nástrah. Méně přesné je ovšem nahazování a lovíme proto spíše na krátkou vzdálenost. Zásek je oproti akci A delší. Akce C (parabolická) není pro přívlač již vhodná a její užití spadá do jiných rybolovných způsobů.

P!F - Profil | Ne 31.10.2010 15:00:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Aby ti niekto konkretne poradil musel by si trosku konkretnejsie opisat s cim chces vlacit a kde. Vseobecne 30g plandu alebo wobler na 30g prute v stojaku uvlacis, ale kazdopadne ideal to nebude. Na rieke je to blbost a tragicky malo, na take nastrahy v rieke by som rozhodne pod 50g prut nebral, aj to iba niektorych vyrobcov, dost mozne ze by som siel skorej na 70g prut. To rozdelenie A B C je sice super ale viac menej ziadny vyrobca to neuvadza, takze si to bnudes musiet tak ci tak pozriet sam. Ja mam radsej tvrdsi prut s A alebo B akciou, je to podla mna univezalnejsie, jemnejsia spica ti odpruzi mensiu rybu aby sa neodvadila, pevny spodok prutu zase ustoji ked zavesis nieco vacsie. Kazdopadne podla zadania otazky - pstruhovka a 25g prut, nie, je to moc. Ked chces kupovat viac prutov na rozne sposoby, nejaky light prutik max do 20g max 240cm na pstruhy (pokial tym nemyslis 5kg granulace) dalsi nejaky 270cm do 25-30g ako univerzal na stojak, ktorym sa daju potahat aj gumy a k tomu 270-3m 50-70g prut na rieku. Kazdopadne neber nic z toho co pisem ako pravidlo, kazdemu naozaj sedi nieco ine. Inak chytam len so snurou, jedina vynimka je chytanie stuk na stojaku, to davam silon kvoli prietaznosti.

madzander - Profil | Ne 31.10.2010 12:53:28

obrázek akce prutu a, b, c

Červené karty: Bosanac, brach, rybomil, hraji, drda, karel/, Rytíř, BuBu99, bowman, Mikšík- jen jednou, Carchy