Písková lednice na ryby.

Před mnoha lety jsem někde, a tuším že to bylo v ábíčku četl článek o tzv. pískové lednici k vychlazení něčeho - třeba piva, sestávalo to tuším z kýblu, písku, soli a vody. Také jsem na Aukru viděl inzerát na bednu na pískovou lednici používanou za 2.s.v.v. afrikakorpsem. Každému kdo o tom něco ví, budu vděčný za popis. Díky dopředu. Honza
Autor diskuse: Michalych - Profil , 25.10.2010 všeobecné - domací dílna

Diakoon - Profil | Út 26.10.2010 15:00:41

Fishky >> A co je vlhkost?? Mikrospopické částice vody...
Nebudu se s tebou dohadovat - Ing. Karel Maurer - Základy vzduchotechniky - myslím, že tam píše přímo i tento případ - každopádně si každý rok užíval na vyhazování lidí od maturity, když jim položil otázku s talíři polévky.
Neohřeje - poněvadž složka, která by ohřála vzduch v místnosti je buď konvekce nebo sálání. Konvekcí to je dle plochy talíře cca 7 % a sáláním cca 2 %. Rosný bod 7°C je tabulkově odvozen. Každopádně máš pravdu, že se pohybuje asi +- o 1 °C od těch 7°C. Toto se dá krásně znázornit v I X diagramu dle entalpií, relativní vlhkostí a teploty vzduchu, ale to už jsme od tématu trochu dál. Ano ochladí ji i v létě páč fyzika to tak chce - dochází k odparu a teplo spotřebovává. Toto je nereálný případ s těma polévkama, ale je to dobré k zamyšlení a princip je pořád stejný. Samozřejmě tady nikdo neříká, že tu místnost ochladí o kdoví kolik stupňů, ale díky odpařené páře je v místnosti vlhko, na které spotřebuješ konvekčním topením 4 x víc energie k jeho vytopení. Tudíž ti dochází k poklesu na výkonu OT a tím i k ochlazení. Těch faktorů tam je spousta a o přídavném topení tu nebyla řeč, ale v principu tvrdím, že se místnost ochladí.

Fishky - Profil | Út 26.10.2010 14:41:25

Diakoon >> vodní pára je pořád "voda" rozložená na malé mikroskopické částice, které se dále vypařují a k tomu spotřebovávají více a více tepla?

coooo? :-))

a) když tu polévku naleješ v létě při 35°C ve stínu, ochladí místnost stejně tak jako v zimě když se topí?

b) voda a vypařování ochladí místnost až v sekundárním dopadu při kondenzaci a následném vypařování - nejspíš otázka spíše několika minut, ale primárně jí ohřeje - ihned po nalití polévky, ne?

c) rosný bod tak nějak nastává "jak kdy" - 7°C není vždy směrodatné, záleží na nasycenosti vzduchu a teplotě, ne?

hraji - Profil | Út 26.10.2010 14:05:29

Martin02 >> jak rychle tě ochladí 92 stupňů Celsia teplá voda?

Diakoon - Profil | Út 26.10.2010 13:59:16

Martin02 >> Záleží však na její teplotě vůči tvým 36,5 °C

Diakoon - Profil | Út 26.10.2010 13:58:31

Fishky >> I ta vodní pára je pořád "voda" rozložená na malé mikroskopické částice, které se dále vypařují a k tomu spotřebovávají více a více tepla. Ale jelikož v té místnosti rapidně stoupne vlhkost, která jak říkáš kondenzuje na plochách, které mají nižší teplotu než samotná pára (rosný bod nastává při rozdílu 7 °C = zrcadlo v koupelně po sprše, které se orosí). To je například i tvé tělo. Na něm kondenzuje vlhkost a tvému tělu zase odebere teplo potřebné k odpaření. Obecně ochlazuje celou jídelnu. I zdem, na kterých se vlhkost vysráží odebírá teplo, které je ve zdivu na aukumulované.
Jednoduše řečeno se vždy budeš cítit lépe v místnostech s nišší relativní vlhkostí když se topí. Jestli máš chatu, chalupu a jezsíš tam v zimě tak je to naprosto tento případ. Když po delší době zatopíš tak uvnitř chaty začne kondenzovat vlhkost na konstrukcích, které mají nižší teplotu než vytvářenej teplej vzduch. V tomto bodě jsem vyhrál i pár sázek, protože mě všichni nadávají proč ve vymrzlé chatě ještě otevírám všechny okna a dveře. Jednoduché chata bez přítomnosti vlhka se daleko rychleji vytopí (teplo z chaty odnese vlhkost otevřenými dveřmi a okny ven a po zavření je teplo daleko rychleji než při nevyvětrání.

Martin02 - Profil | Út 26.10.2010 13:45:06

Diakoon >>Jsi si jistej tím co jsi napsal? Nás ve škole učili že voda tě ochladí 25x rychleji než vzduch.

Fishky - Profil | Út 26.10.2010 13:22:32

Diakoon >> voda v bodu varu se vypařuje po celém objemu a tak vzniká vodní pára mnohem rychleji - tak úplně tedy nerozumím jaká vlhkost se dostává do ovzduší, která se chce dále vypařovat - vodní pára se už dál nevypařuje, ale kondenzuje, ne? že změna skupenství vody jde ruku v ruce s odebíráním tepla okolí je jasný - jen mi to nešlo dohromady s těmi nalitými polévkami, když vodní pára co vznikne má mnohem vyšší teplotu než vzduch a vzhledem k akumulaci je tedy schopný jeden litr polévkových par nahřát 4 litry vzduchu - aby tak vznikla průměrná teplota mezi počáteční teplotou vzduchu a páry, ne? ;-)

Diakoon - Profil | Út 26.10.2010 13:06:47

Fishky >> Protože dochází k odpařování a do ovzduší se dostává vlhkost, která na sebe váže teplotu místnosti, ale jelikož i tato mikroskopická částice vlhka se "chce" odpařit tak spotřebuje teplo z místnosti. Ono se trocha toho vzduchu ohřeje konvekcí (princip radiátoru), ale to jen asi ze 7 % a to tím jak proudí vhduch po plášti talíře. Plynová konstata vzduchu je 1010 a vody je 4086 což znamená, že voda přenese teplo lépe než vzduch a to 4 x. To platí i v opačném případě a to, že částečky vlhkosti díky odparu mají již nižší teplotu než je v místnosti. Obecně řečeno je levnější ohřát vzduch než vodu, protože voda má akumulaci jak jsem již psal 4 x vyšší. Ten kdo má vysokou relativní vlhkost v bytě tomu se potom špatně vytápí a trvá to déle než na sebe voda teplo naváže, ale díky odparu zase rychleji padá teplota.
Jednoduchý pokus: foukni si na ruku a zapamatuj si ten pocit, poté si ruku namoč do vody a zase foukni. Schválně jestli něco rozeznáš.

Fishky - Profil | Út 26.10.2010 12:08:36

Diakoon >> proč se ta místnost ochladí?

Worm - Profil | Út 26.10.2010 11:54:17

Diakoon >> Jen aby :O)))

Diakoon - Profil | Út 26.10.2010 11:43:24

Worm >> Já si je zakoupil od známého, který je plní :-D

Worm - Profil | Út 26.10.2010 11:41:16

Diakoon >> Tak už konečně vím,kdo nám čóruje v garáži hasičáky :o))

hraji - Profil | Út 26.10.2010 11:29:44

Starý princip, proč byly obaly na čutory z filcu? Jednak aby necinkaly ale hlavně proto, aby se obal namočil a zatímco trampík pochodoval, sluníčko mu chladilo obsah čutory.

Diakoon - Profil | Út 26.10.2010 11:10:30

Číhal jsem na ten octan sodný. Bohužel je to naprosto pravý opak toho čeho tu chce Michalych dosáhnout. Octan sodný se používá jako ohřívadlo. Roztok se zahřeje na 58 °C a poté ochladí na 15 °C. Nakonec stačí do tohoto roztoku sáhnot prstem a začne krysalizovat a při tom se uvolňuje veliké množství tepla např. ohřívací polštářky, ve kterých se zlomí ten kov a začnou hřát.
Chlazení pomocí zmiňovaného ručníku se nazývá adiabatické odpařování, při kterém se odpařuje vlhkost, která na tento úkon spotřebovává teplo (představte si např. 1000 polévek nalitých v jeden okamžik o teplotě 100 °C postavených v jedné jídelně - co se stane 99 % dotázaných řekne, že se místnost zahřeje, ale ona se naopak ochladí - samozřejmě to je nereálné, ale pro příklad dostačující).
Proto lze takto ochladit např. lahváč či plech (není to žádný zázrak, ale lepší je pivo o nižší teplotě než je okolní vzduch). Nejlepší je na to použít co nejtmavší ručník, který hodně nasákne vodou a je členitý (froté) a to z důvodu co největšího pohlcování sluneční energie.
Zkoušel jsem si na výpravu brát sněhový hasičák. Pytel do něj pívo a z vrchu foukat hasičákem - vzniká suchý led - osvědčené, ale ne nejlevnější (dle toho kde získáte hasičák :-) )

Diakoon - Profil | Út 26.10.2010 10:12:01

visage >> Kde seženu Octan Sodný? :-)

gx1 - Profil | Út 26.10.2010 10:00:49

Když jsme zamlada jezdili na vandry,tak docela fungovalo vykopat díru dát do ní pití a nějakou konzervu a přikryli jsme to hodně namočenou vojenskou dekou.Ta deka musela být pořád mokrá.Pokud by jsi tam chtěl uchovat rybu,(krátkodobě)tak musí být vykuchaná.

visage - Profil | Út 26.10.2010 0:17:00

Michalych - >>
aj tu je to

jasommato - Profil | Út 26.10.2010 0:04:35

visage >> pekne

Jarda Š. - Profil | Po 25.10.2010 23:58:38

mirmen >>Můžeš jí klidně zabalit i do hadru a občas trochu polít vodou, aby hadr neuschl.

visage - Profil | Po 25.10.2010 23:55:35

Michalych - >> http://laik.zaridi.to/post/instantny-horuci---318-a​d.html asi niečo takéto máš na mysli ???

mirmen - Profil | Po 25.10.2010 23:52:13

Zkus omotat lahev s nápojem několika vrstvami novin, namočit a nechat na slunci .. voda se odpařuje, odnímá teplotu okolí - tedy i lahvi - .. samozřejmě, že musíš dát pozor, aby po odpaření nebyla lahev dlouho na slunci, jinak se začne zahřívat. Případně několikrát opakovat, jedno odpaření moc teplotu nesníží.

jasommato - Profil | Po 25.10.2010 23:48:46

tak toto bi aj mna zaujmalo

Šlapeto - Profil | Po 25.10.2010 21:50:08

Funguje to na principu odpařování.