Pridavanie soli do krmiva

Zdar priatelia, chcem sa vas opytat na skusenosti zo slanym krmivom alebo zo solenim krmiva v tomto ročnom obdobi. Chytam na cervene slane a ryba je velmi aktivna ta sol jej dost smakuje. Ake su vase skusenosti, dakujem a petrov zdar
Autor diskuse: capko - Profil , 24.10.2010 feeder - nástrahy, návnady

rákos - Profil | Ne 13.2.2011 3:52:40

dobře napsané,přesně tak to je.My jsme na jednom revýru chytali kapry na malé rybyčky,ani ty nejlepší nástrahy nefungovaly,nikdo z nás jsme si to nedovedly vysvětlit.

lobotomie (fanik) - Profil | Čt 30.12.2010 18:02:47

jistě že jsou soli obsažene téměř v každém známém živém organismu a zvýšení jejich obsahu nad normál má negativní účinek, jestliže je ho však v organismu nedostatek, pak je naopak žádocí její příjem. nechce-li organismus soli přijímat, pak je nepřijímá. nucený příjem solí je možný jen umělým způsobem nebo násilím nebo vadou organismu.
pro mě z toho jasně plyne jen jedno, solit ničemu neškodí a nebude-li ryba chtít tyto slané nástrahy a návnady přijímat, protože jako drtivá většina všech ostatních živočichů instiktivně ví čeho má nedostatek nebo čeho má dostatek, pak je odmítne a nejen soli.
btw po zimě doplňují všemožné minerály (tedy i sůl) nejen ryby, ale přizpůsobeným jídelníčkem i savci, kdy i zarytí masožravci konzumují rostlinou stravu nebo hlínu

nekut - Profil | Čt 30.12.2010 14:45:44

Tak, je konečně zdůvodněno braní ryb na tekoucí vodě z jara, neb jsou ryby totál vymyté solí ze silnic. No a potoky a říčky tečou do přehrad, tam je to také jasné. Teď již jen zmáknout písáky, jak se tam ta sůl mrcha dostává a je opět v něčem z tajemství přírody deptané člověkem jasno.
Hraji - néééé. Naopak to chce cukr, a to kostkový, do krmení nadrcený, protože obsahuje vápno, a to, jak víme, je blahodárné.

Louda - Profil | St 29.12.2010 23:56:19

hraji >> a nebudou potom ryby mít cukrovku ? aby jsem nemusel shánět inzulin -)))

šedý pes - Profil | St 29.12.2010 23:55:51

Tom - Tuk mi silně připomíná KOLIBŘIKA. Nemohu mu to sdělit adresně, neb tuto diskusi ignoruje.

Louda - Profil | St 29.12.2010 23:52:02

nekut >> to záleží odkud ta patentka byla né každá je tak slaná
já ochutnávám tak vím jaké jsou

Juraj - Profil | St 29.12.2010 22:59:02

Tak jsem si prošel celou diskuzi. Škoda, že Tom-Tuk tuto otázku ignoruje. Zajímalo by mě zda se někdy s kýmkoliv, na čemkoliv domluvil. Přiznám se, že z některých jeho litanií nejsem vůbec moudrý, přesto i mě ťukla jedna, řekněme nesrovnalost. V jednom ze svých zápisů píše: " Morska voda je na podzim a v zime teplejsi, na jare a v lete chladivejsi nez vzduch (vyznamny podnebny regulator)." Já se ptám: "Je to snad se sladkou vodou ve vnitrozemí jiné? Už jste se někdo setkali s tím, že by se voda např v řece chovala jinak?"

Azbest - Profil | St 29.12.2010 22:48:32

ser na sůl-vody budou tak slaný z posypů, že ryby budou blejt ještě na jaře

Juraj - Profil | St 29.12.2010 22:41:50

hraji >> Zrovna letos na letním SP jí (sůl) někteří závodníci valili do krmení jak praštěný.

Knapík - Profil | St 29.12.2010 21:16:14

Sůl nad zlato, Maruška měla pravu !

hraji - Profil | St 29.12.2010 20:52:47

Daleko lepší než sůl je do krmení přidávat cukr, nejlépe třtinový nerafinovaný. Neničí se tím životní prostředí a chytíte totéž co bez cukru a soli.

nekut - Profil | St 29.12.2010 20:47:50

Přemýšlím, co dokáže zařídit jeden člověk v celkem nenápadné diskuzi. Takže - blíže neurčená, leč nezanedbatelná množina rybářů se dozvěděla, že přidávání soli do krmení rybám je zcela jistě prostředek, kterak se domoci větší úspěšnosti v lovu. Tímto ten človíček, nemyslím nick capko, zařídil přísun dalších metráků soli do českých řek a rybníků. Nedej bože, aby tak to, co píše tak opravdu bylo.
Poznámka - kdysi v době akvaristického období jsem krmil potěr pipetou, nadrobno rozkrájenými (žiletkou) patentkami. Nějak došlo k nasátí nejen do pipety. Prohlašuji zde na svou čest, že něco tak příšerně slaného jsem před tím, ani po tom, v ústech neměl, včetně soli kuchyňské. V zájmu objektivity ale je nutno dodat, že ta slanost nemusela pocházet ze soli v patentkách, ale z nějaké jiné chemikálie v nich obsažené.
Nebylo by od věci, kdyby se k tomuto tematu vyjádřil některý vyskoškolsky vzdělaných rybářů, ať již přímo v oboru, nebo z potravinářské chemie. Coby nevzdělanec se přikláním k názoru, že by v braktických vodách žijící většina ryb z tzv. cejnového pásma, která se při příjmu jakékoli potravy nemůže ubránit příjmu soli, musela tragicky strádat, ne-li snad ani nežít.

Tom - Tuk - Profil | St 29.12.2010 19:18:58

pijo >> Ještě poslednější než úplně nejposlednější pšíspěvek.

Základem života je osmóza. Osmotické jevy dovolují buňkám přijímat/vylučovat buněčnou stěnou. Osmotické jevy probíhají na základě rozdílné hustoty prostředí. Zjednodušeně - prostředí vnitřního a vnějšího. Hustota prostředí je definována obsahem solí. Pokud je zvyšována hustota jednoho z prostředí, nastává samovolně osmotický jev. Přirozený život je dán rovnováhou obou prostředí, případně jejich přirozeným decentním výkyvům. Nerovnováha a razantní výkyvy se nazývají nemoc, je-li nerovnováha trvalá, jev který nastane se nazývá smrt organismu nebo alespoň jeho části.

Soli jsou obsaženy přirozeně ve VŠECH ZNÁMÝCH ŽIVÝCH ORGANISMECH A NEROSTECH. UMĚLÝM ZVYŠOVANÍM HLADINY SOLÍ V ORGANISMECH JE NARUŠOVÁNA ROVNOVÁHA BUNĚČNÉHO PROSTŘEDÍ A JSOU TAK VYNUCOVÁNY OSMOTICKÉ JEVY.

Výše popsané se týka metabolismu živých organismů a nemá nic společného s životním prostředím organismů. Výše i níže popsané hovoří srozumitelnou a jasnou řečí. "Věci" kolem obsahu solí v organismech jsou dalekodalekodaleko dramatičtější než DOHROMADY filmy : "Mlčení Jehňátek", "The Cube", "The Cube II", "Rambo I - V", "Clockwork Orange", + doplntě úplně všechny nerváky co kdo znáte A STEJNĚ TO NEBUDE STAČIT K VYROVNÁNÍ DRAMATIČNOSTI METABOLISMU SOLÍ. Život organismu má DVĚ HRANICE - Zrození a Smrt. ČASOVÝ ÚSEK MEZI těmito hraničními body není nic jiného, než boj organismu O UCHOVÁNÍ ROVNOVÁHY BUNĚČNÝCH PROSTŘEDÍ.

Pokud stále někdo nechce porozumět podstatě sdělení, chyba je výhradně na jeho straně obrazovky.

Mnou níže popsaná absurdita debaty nespočívá v obsahu příspěvků, nýbrž ve skutečnosti, že je takovéto téma diskutováno. Přeji Vám hezký zbytek večera a pěkně vás prosím, kolegové, nereagujte, ať nejsem obtěžován reakcemi na toto téma. Tuto debatu ihned po odeslání označím jako ignorovanou. Nejsem si však jist, zda to stačí k nemožnosti reagovat na můj příspěvek. Proto ještě jednou - prosím vás uctivě - nereagujte. Děkuji. Tom

splavek - Profil | St 29.12.2010 19:05:49

Tom - Tuk >> Nechci se stebou hádat,ale mám dojem,že močovina není sůl.Sůl je NaCL.Močovina je(Na2)2CO.Močovinou se třeba hnojí pole a kdyby to byla sůl,tak za chvíli,se na poli nic neurodí,neb by byla zasolená půda.Takže tvé konstatování,že močovina je v podstatě sůl,je zavádějící a matoucí.

splavek - Profil | St 29.12.2010 18:53:24

Sůl přidávám často do krmení,někdy víc jindy miň.To záleží,když jdu na řeku a ostroretky tak víc.Hele když se zadělává na buchty,tak tam taky dáte trošku soli,když si vaříte sladkou kaši,tak se taky přidá špetka na lepší chuť.Když vařím partikl,tak taky přidávám sůl.Konec konců sůl zvýrazňuje chuť.

Pvl - Profil | St 29.12.2010 18:47:53

Rybatorstr >> A ten film se jmenoval - Byl jednou jeden král- Já jen kdyby jsi to někdy náhodou potřeboval vědět :o§))))))

Rybatorstr - Profil | St 29.12.2010 18:38:30

Asi to bude pro každého jinak, já osobně hrstku dám, ale nikterak moc. Jak bylo řečeno v jednom filmu ,, přiměřeně, přiměřeně ". Jinak raději dávám koření a nebo ladím na sladko. Petrův zdar.

pijo - Profil | St 29.12.2010 18:32:30

Tom - Tuk >> Priznám sa že z tvojej ichtiologickej prednášky mi spadla sánka. Myslím však, že nič nie je len čierne alebo biele. Veď podla tejto teorie by neexistoval život v zmiešanej vode a ako dobre vieš, práve delty riek sú najúživnejšími biotopmi.Neber môj píspevok ako provokáciu, o to mi vôbec neide.Skôr si myslím, že netreba robiť veci dramatickejšími ako v skutočnosti sú.Naopak, ak sa zamyslíme nad prirodzenou potravou vodných živočíchov, tak v nej naozaj žiadna sol nie je. To však neznamená že solená nástraha a návnada nemôže biť účinnejšia pri love rýb ako prirodzená. skôr naopak, výsledky pri love (a nielen moje) hovoria jasnou rečou.
Prajerm pekné úlovky a Petrov zdar.

lobotomie (fanik) - Profil | St 29.12.2010 0:24:52

MiPo >> svým způsobem máš pravdu... proto se často vápní, ale nemyslím si že je to o tom. znám několik vod, kde můžeš chytat s živou a tím nejlepším krmením... já tam přijdu s osolenou strouhankou a solenýma kroupama a všechny ryby ti přetáhnu a dejme tomu že třeba v srpnu.... hrozně hladová kamenitá voda, kde by měl být teoreticky dostatek všeho ale není, přitom voda není kyselá (taky jsme se prve domnívali že jo, pH papírek nás vyvedl z omylu). ten příklad z krmením je ověřen v reálné praxi

karel.datel - Profil | Út 28.12.2010 22:12:22

Louda >> Řízek z krkovice je bezkonkurenčně nejlepší ryba.

Sven - Profil | Út 28.12.2010 22:07:23

karel.datel >> souhlas. Bez soli to proste nejde :-)))

Louda - Profil | Út 28.12.2010 22:06:49

karel.datel >> z vepřových řízků -)))

karel.datel - Profil | Út 28.12.2010 22:05:21

Sven >> Přijímají slanou vodu, sůl z nich vytáhne vodu a proto mají tužší maso a je z nich lepší salát :-)))) Mohu dokladovat, sleď a plotice jsou totožné ryby a z které je lepší salát :-))) Přijde mi to blbina až Netipovská.

Šlapeto - Profil | Út 28.12.2010 22:05:01

Sven >> :o)))))

Sven - Profil | Út 28.12.2010 22:03:20

Právě jsem zdolal pytlik chipsů. Osmóza v čudu, oraganismus zahuštěnej. Zas půl kila navíc.. :-)

Šlapeto - Profil | Út 28.12.2010 22:00:42

Bláža >> nejlepší koření je to bez soli...ale bez soli a tuku by všechno chutnalo jak hadr :))))

Louda - Profil | Út 28.12.2010 21:59:33

capko >> nejsi sám kdo ochutnává

Bláža - Profil | Út 28.12.2010 21:59:25

Šlapeto >> Kdepak, sůl a koření to opravdu chce...... ;o)))

Šlapeto - Profil | Út 28.12.2010 21:59:00

capko - >> K otázce...sůl přidávám prakticky po celý rok. Velkou hrst na kilo suché směsi..asi tak :)