Porušení rybářského řádu

Porušili jste někdy rybářský řád a nevěděli jste o tom??
Autor diskuse: fred41 - Profil , 16.10.2010 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Zapomínáte??

A) hodně často12%

B) často63%

C) vůbec26%

Od 17.10.2010 hlasovalo 172 čtenářů.

vasekvidon - Profil | Ne 6.3.2016 23:44:55

RŘ jsem několikrát porušil, většinou nevědomě, ale nikdy nešlo o nějaké strašlivé provinění.

1/ několikrát neměl povinnou výbavu

2/ několikrát svěřil do ruky udici své milé, ačkoli tak učiniti nesmím (a zasekla mi 2 krásný úhoře loni), ale vždy jsem si kontroloval, jestli není někdo poblíž, nebo jestli někdo nejde

3/ chytal jsem na chovném potoce malé pstroužky na dřevěnou udici, ale většinu pustil zpátky (byla to fakt taková klukovina, to mi mohlo být tak 12)

4/ otec mi dovoloval chytat na svratce okounky na dřevěnou udici, když mi bylo asi 8... ach to byla doba :D a co jsem jich chytil jen tak, když vlasec začal "ujíždět" do vody. Dodnes si na to pamatuju a rád je jen tak na splávek chytám.

5/ jednou jsem vzal 38cm kapra, co ulovil kamarád na soukromém,kde navíc pytlačil, a odnesl ho přes les do chaty... taky celkem vzrůšo (to mi mohlo být tak 13? asi)

Za 13 let, co chytám mě kontrolovali asi 5x -
poprvné, to bylo asi v 12ti, mě kontrolovali příslušníci MP, asi neměli co dělat a jeli kolem a křikli na mě, jestli vůbec mám lístek a můžu chytat. Měl jsem, ale moc mě nekontrolovali.
Podruhé jsem seděl na svém oblíbeném rybníce poblíž BpH a vedle mě seděl jeden takový děda. Tak jsme si povídali, odkud jsme, co jsme chytli (ani jednomu z nás nic nebralo :-) ) a tak. No a asi po 20ti minutách vytáhl placku a že prej když jsem z tak daleka (Brno), tak si mě musí zkontrolovat.
Tak si zkontroloval, vše bylo v pořádku a dál jsme povídali.
Ostatní kontroly byly standartní - máš papíry v pořádku? Jo. Co máš na háčku za návnadu? Červa. Tak v pohodě, naschle.
Jen jednou vrtali, že jsem měl zapsáno Svratka 1, tu jedničku přeškrtanou a danou dvojku (upsal jsem se :-/ ), že se to prý nesmí a kdesicosi. Asi měl pravdu, ale nic z toho nebylo, jen varování, že jiná RS by nemusela být tak tolerantní.

Gandy - Profil | Út 15.9.2015 20:22:58

Stačí si to jméno zadat na googlu...

Sa(l)micka - Profil | Út 15.9.2015 9:49:05

To je pták, se picnu, proboha. Nejen že poruší zákon, ale ještě kňourá že by to mělo bejt lacnější. Kopnout do řiti a ne zlevňovat povolenky, boha jeho. A když je mu tak zatěžko si je zacálovat, tak ať si je nechá rodinnou radou odsouhlasit k Jéžišku. Najisto je 100x milejší najít pod smrkem povolenku, než kupu kravin a ponožky.

Dart Ness - Profil | Út 15.9.2015 9:33:31

Gandy >> Ty vole - typický bojlízák si stěžuje ,že má drahou povolenku....To mě pos...

Stilet - Profil | Út 15.9.2015 9:26:33

Gandy >> Jo, chudáček, povolenku musel DRAZE koupit. Za kolik nasypal do vody koulí?, ale povolenka je drahá...a nebo je to jinak ...pěkná rybka tak do 70...měla smůlu a už je na podkovy v udírně.

Gandy - Profil | Út 15.9.2015 8:24:11

Nejlepší je se tím i hezky pochlubit...

Mrknato - Profil | So 22.8.2015 8:28:14

Pánové, tady je příklad té "tiché pošty", které se musí rybář a nejen on smát, pláč Pepy přijde až potom, kdy mu MO Přelouč nevydá povolenku, jelikož Tonda bonzne předsedovi, že Pepa si ho od něj nenechal změřit...... a nepomůže ani výmluva, že ho měl zamotanýho v trenýrkách. Jen připomínám, že soukromáky MO Přelouč jsou revíry..... Ale traduje se, že Přeloučští radní tahali vola na věž, tak to mají asi v genech.
http://rybariprelouc.cz/index.php?page=blizsi-podmi​nky

Mrknato - Profil | Čt 20.8.2015 19:46:41

CoDu >> proto to BPVRP dořešily........((((( Najme v MRS se tumlovali..... a aby to nebylo jen plácnutí do vody, tak si najali a zaplatili milici, kterou instruuje MRS. Jak je možné, že po rybářích může chtít RS i členský průkaz?????

Mrknato - Profil | Čt 20.8.2015 19:39:27

mascha >> Kolego, rybářský zákon mnoho věcí určil k dořešení prováděcímu předpisu a to se týká i tebou zmiňovaných lovných měr, tady je zhola jedno co je výš. Zákon i vyhláška jsou právní předpisy. Rybářský zákon se spolky nemá vůbec nic společného.

Psal jsem ti, že pokud plácáš něco o zpřísňování, tak dolož kde a kdo toto povoluje v rybářském zákonu. Některé změny v zákoně je možné řešit vyjímkami, ale jen úplný pomatenec to může považovat za zpřísňování, nebo změkčování. Přečti si prosím, než začneš blábolit §11 odst.2 I vyjímky mají svá jasná pravidla. Pokud zákon něco stanoví k dopracování prováděcímu předpisu, je jedno co kde stojí a rozhodně žádná zájmová skupina si nemůže osobovat upravovat právní předpis a to se týká i RS.

Já tady nenaříkám, jen reaguju na úplné hlouposti, které tady mnozí šíří. Je to jako "tichá pošta". Na začátku někdo řekne kapr a na konci se ozve BP zpřísněním je míra 40cm..... Bylo by to úsměvné, kdyby se tato hra nestala pravidlem na všech revírech.....

mascha - Profil | Čt 20.8.2015 18:13:05

CoDu >> Aha, díky. No to je evidentně lingvistická chyba (pramenící z technické neznalosti) zákonodárce. Věřím, že ulovených = ponechaných. A pochybuju, že existuje v ČR právník, který by tento nesoulad mezi zákonem a vyhláškou napadl (byl úspěšný).

O kvalitě přesnosti formulací a jednoznačnosti výkladů zákonů v ČR by se dali vést dalekosáhlé diskuze. Ale těžko se divit, když zákony předkládají lidi bez špetky právnického vzdělání a mnohdy i bez vzdělání jako takového.

Nicméně ani tento "precedens" nenabourává základní platnost principu hierarchie norem.

CoDu - Profil | Čt 20.8.2015 17:41:59

mascha >> I. Lov ryb

§ 13 odstavce 1, 7 a 9 zákona č. 99/2004 Sb.

(1) Lov ryb a vodních organizmů smí být prováděn v rybářském revíru zpravidla lovem na udici nebo jiným způsobem lovu, který stanoví příslušný rybářský orgán; v rybářském revíru může jednotlivá oprávněná osoba provádět lov nejvýše na 2 udice.

(7) Při lovu v rybářském revíru je osoba provádějící lov povinna mít u sebe rybářský lístek, povolenku k lovu, nejde-li o uživatele rybářského revíru, popřípadě doklad o udělení výjimky podle odstavce 4 nebo 5 § 13 zákona č. 99/2004 Sb. a na požádání je předložit rybářské stráži, rybářskému hospodáři, popřípadě jeho zástupci nebo osobám pověřeným příslušným rybářským orgánem nebo orgánům Policie České republiky.

(9) Osoba provádějící lov je povinna vyznačit v povolence k lovu datum lovu, rybářský revír, počet, druh a hmotnost ulovených ryb.

mascha - Profil | Čt 20.8.2015 17:08:07

CoDu >> a kde to Zákon říká?

Našel jsem Prováděcí vyhlášku: http://www.rybsvaz.cz/download/legislativa/vyhlaska​_c197_2004_sb.pdf
"...(4) Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem do povolenky k lovu, do které uvede datum, číslo revíru, druh ryby, její délku a hmotnost. Přisvojené druhy ryb uvedené v odstavcích 2 a 3 zapisuje osoba provádějící lov bezprostředně po jejich ulovení. Ostatní druhy ryb zapisuje po skončení nebo přerušení lovu před odchodem od vody. "

V Zákonu http://www.rybsvaz.cz/download/legislativa/zakon_99​_2004_sb.pdf
se o zapisování úlovku nic nepíše. Ale možná jsem špatně hledal...

BTW, přímo zákon obsahuje prohlášení o udělování výjimek na míry: "§11 (2) Příslušný rybář
ský orgán může svým rozhodnutím v případě zjištění přemnožení nebo zeslabení populace daného druhu ryb povolit výjimku z obecně stanovených lovných měr pro jednotlivé druhy ryb, z obecně
stanovených dob jejich hájení a z obecných stanovených způsobů lovu.

CoDu - Profil | Čt 20.8.2015 15:36:53

mascha >> Zákon jednoznačně říká, že musíš zapsat každou ulovenou rybu. A vyhláška to výrazně změkčuje na zapsání pouze ponechaných ryb. Co ty na to?

Malda512 - Profil | Čt 20.8.2015 14:55:06

mascha >> pěkně ....
Nechápu jednu věc. tadyna MRKU je chytrej jak rádio. každýmu tvrdí, že BP je podvod. Tak proč teda neveme ty ukřivděný kamarády kteří brali kapry 38 cm a nejde je hájit k soudu když má takovej právní přehled.
Mám takovej pocit, že by dopadl přesně tak jak jsi popsal to jak by je právník roznesl na kopytech. Ale tady má Mrknato alespon nějakou šanci že ty jeho bláboly někdo bude číst a on dostane šanci se tady řádně vymlátit do klávesnice :-)))

mascha - Profil | Čt 20.8.2015 13:45:48

Mrknato >> dneska jsi ještě víc mimo než jindy. Je mi líto, že nechápeš psanej text, nejsi schopen udržet myšlenku a meleš o koze, když se bavíme o voze...

Já popisuju princip. Tedy Zákon je výš než vyhláška a vyhláška je výš než pravidlo spolku. Pokud pravidlo spolku nekoliduje s vyšší normou, je pro členy závazné. Kolize vzniká zpravidla změkčením normy, nikoli jejím zpřísněním (ok, ne vždy nutně). To je celý, tečka šmitec.

Jestli Račice nebo o čem to tady meleš, tenhle základní princip poruší, pak je samozřejmě na každém, jestli sporné spolkové pravidlo nějak generálně napadne nebo ho bude pouze ingorovat a bude se o něm dohadovat až v případě pokusu spolkového hlídače o konfrontaci. Každý dle svého gusta.

Chceš-li, tak konkrétněji: Zákon stanovuje spodní míru ryb. Organizace může v bližších podmínkách užívání konkrétního revíru míru zpřísnit. Může také stanovit horní míru. Pokud chce míru změkčit, bude potřebovat výjimku od příslušného orgánu. Že je realita na revírech jiná, než tento právní princip ukazuje, je věc jiná a této diskuze se netýká. Šikovný právník by to klukům rozmetal jak dům z karet. Tvoje breky nad situací tady na Mrku mají hodnotu stesků naší domovnice na čistotu ponožek našeho prezidenta. Jestli se ti cokoli nelíbí, máš možnost to soudně napadnout. Mně je ta situace u vejfuku, jen jsem tu popisoval základní právní princip hierarchie norem. Howgh.

Mrknato - Profil | Čt 20.8.2015 7:36:40

mascha >> Ještě jeden momennt k tvému příspěvku, kde šíříš nepravdy z St 19.8.2015 15:57:46:

MO mohou podávat návrhy a tím to končí. Žádosti o vyjímky z vyhlášky podává uživatel. Pokud se některý druh přemnoží, tak uživatel může požádat o vyjímku dle §11 odst.2 a tady RO rozhodne, že když se populace určitého druhu ryby zvýší, tak lovnou míru sníží, nebo úplně zruší, a stejně tak její případné hájení a pokud se populace sníží, tak může lovné míry zvýšit, příp. zavést hájení. Žádné zpřísňování se nekonná. To je možné pouze ve fantazii některých rybářů a pracovníků MZe, kteří tak příslušné RO v krajích postavily mimo hru (viz případ revíru Rady, kanál Račice). Uživatel musí hospodařit dle §11 odst.4 dle podmínek VRP, za kterých mu byl VRP povolen. (Což m.j. vylučuje nějaké hrátky s lovnými mírami, které jsou právě těmi podmínkami).

Můžeš mně prozradit, jak podle "římského práva" bude fungovat VRP na fiktivním revíru, kdy vyjímka RO stanoví lovnou míru kapře na 25cm, z důvodu jeho přemnožení a BPVRP nově zvoleného výboru uživatele lovnou míru kapra stanoví na 40cm a zavedou ještě horní míru 65cm? Něco podobného tu už bylo. Centrální BPVRP schválené Radou ČRS umožňovaly lov na P revírech jen 3 dny v týdnu, ale územní BPVRP v Zč. a Sč. kraji umožňovaly lov celý týden........ Což dokumentuje, že realita na revírech může být a je zcela jiná, než stanovují právní předpisy.

Lithium - Profil | St 19.8.2015 21:16:53

Malda512 >> Ide o to, že ten záznam mám ja a je tam jasne vidieť porušovanie RŘ. No je pravda, že je starší. V blízkosti je aj verejný kamerový systém o ktorom asi nevedia. Myslíš, že by RS mohla využiť záznamy odtiaľ ?

Mimochodom: načo by RS pokračovala, keď to nemá význam? Upozorňujem, že sa jedná o rybárov s platným povolením.

Willow - Profil | St 19.8.2015 19:42:54

Mrknato >> HOVG.

Willow - Profil | St 19.8.2015 19:41:18

Pánové,níže psáno ,ale výklad zákona a točení se na tom .Co komu vyhovuje.??!!!!Zákon je stát a kdo je víc????Jak jsem psal níže ,oba mají pravdu,ne pro Vás ,ale pro Nás.

Mrknato - Profil | St 19.8.2015 19:31:04

lipan >> Nikdy jsem nezpochybnil, právo uvést BPVRP v povolence, v oddílu III.

Kdo je oprávněn stanovovat lovné míry ryb by měl každý rybář znát. Je to vyhláška ze zmocněnní zákonem a pak vyjímky RO, též z naprosto konkrétního zmocnění zákonem. Je praktické tyto vyjímky uvést v BP, než aby lovící musel nosit celé znění vyjímky na mnoha listech formátu A4 k vodě, dle ustanovení zákona §13 odst.7. Stejně tak se jedná o vyjímky z dob hájení, nebo si myslíš, že i ty může uřivatel zpřísňovat a o částech revíru, kde se lovit může a kde ne? To také může uživatel bez vyjímky zpřísnit? Vybírat části revíru kde rybář dle BP nesmí lovit, jako přestupek zamítlo samotné MZe, které hraje za svaz.

Možná jen nevíš a píšeš co si myslíš, ale BP opravdu nikdo "oprávněný" tedy RO, neschvaluje. Píšeš hlouposti. Můžu ti poslat rozhodnutí, kde MZe rozhodlo, že údajný přestupek, kdy rybář lovil z části revíru, kde byl BPVRP lov zakázán, jako přestupek zamítl s oddůvodněním, že ani RO nená možnost takovou vyjímku udělit.

Toto celé je podtrženo v §30 odst.1 písm.f, kde se už nepíše o "zázračných BP", ale o lovu v rozporu s podmínkami výkonu rybářského práva. No a pochybuji, že o rozsahu jakéhokoliv práva může rozhodovat skupinka lidí ze zájmového sdružení.......

MOžná jsi přehlédl, ale informace o mírách ryb, hájení a revírech k lovu jsou JEN informace.....a na závěr se píše, že v tomto oddílu se uvádí podmínky stanovené uživatelem a to jsou jaké podmínky? Schválně jestli na to přijdeš.......

Malda512 - Profil | St 19.8.2015 19:19:31

Kubalorenc >> a proto kameru a točit jak o život. I na Poděbradech se dá takto usvědčit známá firma a jeho kámoši.... Víš koho myslím :-)
A navíc se už rybáři mezi sebou domluvili, že tyhle lotry natočí a zavolají policajty.

Malda512 - Profil | St 19.8.2015 19:17:23

Lithium >> čau... Tak RS má právo pořizovat audio a video záznam jen zda má důvodné podezření ze spáchání nějakého skutku. Nesmí při tom však natáčet i jiné osoby než tu kterou se chystají usvědčit s nějákeho přečinu. A RS nesmí v žádném případě archivovat a ani si mezi sebou tyhle záznamy vyměnovat. pokud by se stalo, že RS bude stíhat rybáře za nějaký skutek a učinila by tak třeba po měsici tak se dopouští porušení zákona a v případě viny může jako uřední osoba dostat velice velkou pokutu. Tak pokud máš strach, že tě RS minulej rok natočila při něčem nekalém a ted by to chtěla řešit tak má RS smůlu. Ale neznamená, že RS nebude v tomto záměru pokračovat a tyhle záznamy bude pořizovat.

Mrknato - Profil | St 19.8.2015 19:03:15

Kubalorenc >> Máš částečně pravdu, ale na druhé straně to zabrání možné šikaně rybářů a nejen jich. Nikde není garance, že RS bude skutečně kontrolovat jen to, co stanovuje právní předpis, kakr a mnoho dalších RS je toho zde na MRKu živým důkazem.

Zeptám se tě asi úplně blbě. Co je horší? Ryba nezapsaná, kvůli nesmyslné míře dle interních předpisů svazů (kapr 40, 70cm, lipan 40cm, potočák 27cm) bez vyjímek, nebo ryby nevysazené, které by měl uživatel doplňovat a jejich populace rozvíjet? I toto je v kompetenci RS, pouze uživateli "nezadrží dekret", ale podle povahy to může nahlásit jako porušení zákona (§17, odst.1, pís. c) Povinnosti nemají jen rybáři........

lipan - Profil | St 19.8.2015 18:58:45

Malda512 >> To vytrháváš z kontextu. Záleží co je to za komunikaci resp. pozemek. To, že musí značka splňovat podmínky normy je jasné, ale u některých je skutečně jen oznamovací povinnost. Vymahatelnost práva ať dle zákona o provozu nebo občanskoprávním sporem je věc druhá a odpovídá naší kultuře. To že se něco netrestá neznamená, že se může.

lipan - Profil | St 19.8.2015 18:54:28

Mrknato >> Už jsem Ti to tu psal jinde, ale Ty si pamatuješ jen co se Ti hodí.
§ 13 odst. 9 zákona 99/2004 dává možnost uživateli k povolence stanovit bližší podmínky a v oddílu III. přílohy 8 téhož zákona je uvedeno co může uživatel upřesnit v BP. Jednak tam není uvedeno, že uvádí co je v zákoně ale upřesňuje dle podmínek příslušného revíru. Jak si každý najde je tam míra ryb, doba lovu, určení častí, kde se může lovit, doby hájení a vyjímky udělené správním orgánem. Pro každeho normálního z toho vyplývá, že první 4 položky může uživatel modifikovat jak chce za předpokladu, že se nedostane do rozporu se zákonem (může tedy jakkoliv přitvrdit) a mimo to může požádat o vyjímky dalších parametrů lovu, které ale musí mít schválené a patřičně zveřejněné v BP.