Nesmyslnost učit rybáře chytat ryby

Pozastavil se někdo na touto otázkou někdy?Neříkám,že rybolov by měl být dogma,ale umění chytat ryby by se mělo vyvíjet přímo úměrně tak jako vztah k okolí a přírodě.Dříve bylo normální,že se rybář musel vše učit sám,nebo se zkušenosti předávali po generacích.
Zajímali by mě vaše názory.Zda-li by nebylo lepší kdyby rybařina nebyla tak zpopularizovaná.Už tak je rybářský tlak několikrát větší než dříve.
Autor diskuse: mannice - Profil , 9.10.2010 všeobecné - ostatní

mannice - Profil | Po 11.10.2010 18:10:21

Sven >> To je právě to,braní ryb ovliňuje situace v jaké tu žijem a to opravdu nikdo z nás neovlivní ani kdyby jsme se stavěli na hlavu.Snad nebude tak špatně,že by člověk emigroval.Ikdyž já jsem osobně bez práce už delší dobu jak rok,žádný příjem takže mě už to tak trochu volá abych zkusil zahraničí..

SOPTIK 52 - Profil | Po 11.10.2010 17:45:28

Jarda Š. >> koukám,že jsi mi porozuměl.A co teď s tím?Dokud někdo nedá do kupy lidi,co to vše berou rozumně a chtějí toto řešit,tak stále tady bude válka.A důsledek???Zase na tom budou opravdu nejlépe ty PIJAVICE.!!!!!

Jarda Š. - Profil | Po 11.10.2010 17:27:00

SOPTIK 52 >> Rybaření na volných vodách jako prostředek obživy u nás zaniklo už dávno. Že na svůj lovecký koníček jeden kouká i jako na přínos pro rodinný stůl (případně i pro rodinné stoly příbuzenstva a kamarádů), přičemž pro druhého je vzít si rybu něco absolutně nepřijatelného, by nás nemělo až tolik rozdělovat, v tom máš pravdu.

SOPTIK 52 - Profil | Po 11.10.2010 17:08:21

mannice - >> ahoj.To co píšeš šmudlovi,tak je opravdu už něco ze života.Tohle není o věku,jako by jsi napsal i moje cítění s vodou a rybou.Osobně si myslím,že kdyby nás s obdobnýmí názory bylo více,tak nemusíme řešit věci,které se tu kolikrát omýlají do nekonečna.Rybolov je v podstatě jen lov,ale když to je lov,tak kyždý musí počítat i s důsledky toho lovu.Konečný výsledek je nějaká kořist.Dnes jsme v takové době,že k vodě chodíme jak z pocitu lovce,jako takového,tak i z pocitu člověka,který se na to kouká třeba jinak,než ten náš předchůdce,co musel lovit jen v důsledku nedostatku potravy.Ten lovil,že měl hlad.ASI.
My máme výhodu,že snad rybařina není dnes založená na pocitu hladu.A ještě jednu výhodu máme.Že můžeme jako rybáři použít dar důsledku našeho lovu.To je darovat život!Ale nepleťmě si to prosím se nějakou tou zábovou,čemuž se dnes také říka sport.Tohle je zase o něčem už jiném.Toto je nějaký trend.Bohužel nás to mnohé rozděluje.Už když mají podobný přístup k rybě.Jen je rozdíl v pocitu poznání a náhledu.
Snad jednou bude líp.Snad jednou někoho napadne,že mnoho lidí,co tuto problematiku zneužívá ve svůj prospěch,pošle někdo ke všem čertům,né-li jinám.......

Sven - Profil | Po 11.10.2010 14:52:55

mannice >> neboj ta chuť příjde.
A možná i když to zatím tak nevypadá, to bude dřív než si myslíme.
Zatím si tu žijeme jak prase v žitě ale bohužel na dluh.
Pamětnící tvrdí, že pak prý příjdou k duhu i pečené žaludy a borová kůra.

mannice - Profil | Po 11.10.2010 14:11:29

šmudla >> jenže já ryby,nepouštim kůli CaR..Ryby sem pouštěl i předtím než tu byl takový boom,a pouštět budu..Nevidim důvod zabíjet je pokud fakt nemám chuť a to mám tak dvakrát do roka.Nehledě na to že nevidim smysl v tom naplňovat mrazáky,když ryba je čertvá mnohem chutnější než hluboce zamražená..
Ale máš pravdu v tom,že pokud je některá voda dobře zarybněná,mají rybáři víc než dost společného s kormorány.Navíc po takovém "echu" najíždějí pak opravdu ty nejzkušenější a největší masařky.Pěkně si splní limit a to ještě v té lepší variantě a příští den znovu..
Zažil sem to na "svym" fleku a nepřeju to nikomu.

Jsem mládý to neříkám,ani se nikomu nechystám vysvětlovat že o věku to není.Rozhodně starší mají více zkušeností a možná i větší rozhled,ale málo z nich ten správný.Nemluvim konkrétně o tobě.Ať už si myslíš jestli toho o životě vím hodně,nebo málo je to tvůj názor a respektuji ho..Osobně mě ale neznáš.
Ahoj Dan

šmudla - Profil | Po 11.10.2010 13:38:58

mannice - 11.10.2010 13:To je omyl. Ryb je a bude furt dost. Je vidět že jsi ještě mlád a o životě toho moc nevíš. Vždicky chytají ti co to znají kdy a kam nahodit, takže za 5 roků furt budeš ty chytat a nově příchozí budou koukat jako Y, že ty taháš a oni netahají. Když ten počet rby nebudeš snižovat ty, tak vystavíš svůj revír riziku přerybněnosti a stačí hláška kormoránům(kvák kvák ČSR MRS členové) o zarybněným revíru a slítnou se tam a odrybní to takovým stylem že pak fakt nechytneš ani ty. Co nedoženou kvalitou(znalost revíru), to dořeší jejich počet. Keď berů treba ich brať. CaR je tu chvilku= modní trend, to přejde.

mannice - Profil | Po 11.10.2010 13:27:53

šmudla >> Tak k takovým činům se nikdy nesnížim.K vodě chodim aby jsem si užil jak okolí,tak hlavně pro to abych si zachytal.Né přeci kůli tomu abych snižoval počet ryb,a za pár let koukat na revírech jak tvrdý "Y".Lidi sou přizpůsobiví vždycky by si našli cestičku a byli by přelétaví jak kormoráni,vždyť už je to i teďkon..

bowman - Profil | Po 11.10.2010 13:11:10

Jarda Š. >> Tenhle výdobytek moderní doby se již na některých revírech praktikuje především po nasazení kapra.

(o)_(o) - Profil | Po 11.10.2010 13:08:17

Jarda Š. >> ....a ještě povolit lov přímo do podběráku a pohádky bude konec. :-)

Palky - Profil | Po 11.10.2010 13:00:55

nieco na tom bude..nastastie nemam co rozdavat..
aj ked vzdy ked potrebujem radu
google ma hodi na mrk
sipim v tom nejaku zradu..

Jarda Š. - Profil | Po 11.10.2010 12:47:41

šmudla >> Asi máš pravdu. Důsledkem CaR je, že ve vodě je moc ryb a to láká další adepty, takže pak už si není u vody kde sednout. Navíc, když se prodává víc povolenek, je víc peněz na násadu, takže se dostáváme do spirály, která za chvíli povede k tomu, že na břehu bude rybář na každém metru a za každým budou stát další ve frontě a ryb tam bude víc než vody.

šmudla - Profil | Po 11.10.2010 12:41:42

mannice >> Souhlas, já bych se taky neobětoval. Tím že vezmu na so šáhnu zmenšuji obsádku revíru a tím že to ostatním pak nebere se tito rybáři zbalí a jdou domů a neoxidujou u vody.
Takže když ty ryby budeš všecky brát aby nezbylo na ostatní ti ostatní nebudou mít co chytat(když to teda nebudou umět lépe než ty), a třeba se část z nich na to vybodne a přestane chytat úplně. Možná je cesta chytat víc a víc aby ostatních rybářů bylo méně.

mannice - Profil | Po 11.10.2010 12:37:11

šmudla >> možná se budeš divit,ale už i nad tim sme přemýšlel.Jenže mám takový pocit,že u mě by to nemělo takový efekt jako u ježíše.Složil bych fidlátka a dallší tři by mě zastoupili,a nemluvim o tom že bych ztratil pro mě nejen koníček.To už je něco naprosto jinýho..:)

šmudla - Profil | Po 11.10.2010 12:07:26

mannice - >> To by chtělo jít dobrým příkladem, slož pruty na hřebíček a ukaž jak přestat být rybářem a změnšít tlak na rybářské revíry. Je třeba začít u sebe, jako Ježíš.
Budeš prorokem první církve rybářské který pro dobro vod přestal chytat. Pak nějakou demonstraci na náměstí, protirybářskou .)

Jasně učit lidi chytat ryby je blbost. Celej tenhle server je rybářský antikrustus !!!! :-)

Jarda Š. - Profil | Po 11.10.2010 11:59:21

Mrknato >> Po našem je RMV revír, který MO, která je zapojena v územním rybolovu, do něho nevložila a vydává si na něj vlastní povolenky.

Mrknato - Profil | Po 11.10.2010 11:54:32

Jarda Š. >> RMV u nás "normálních" ÚS už bratru 4 roky nejsou. MO, které k těmto vodám prokázaly nějaký vztah, je mají dekretem přiděleny RO jako revíry, nebo do formy rybníkářství. To, že se svaz posral a umožnil "něco" mezi standardní MO, která sdružuje členy dle stanov a vykonává některé činnosti pro uživatele a mezi SHMO je průser. Dnes má tak 60% MO své revíry, kam cedí brigády. Proto jsou brigády z územního pohledu nesmysl a předem zasunuté do kasy někoho jiného. Proč neexistuje možnost být členem MO a lovit pak na revíru MO, nebo být členem ÚS a lovit na jeho revírech. Nepřijde ti to logické?
Váš systém je pro mě odpočátku divný. Divný by nebyl, pokud by jste neměli ÚS, který vám brání 100% hospodařit a přes něj jste byly do letoška v CS rybolovu.

Jarda Š. - Profil | Po 11.10.2010 11:27:44

Mrknato >> Alespoň je to u vás jasné, že na revírech v územním rybolovu má VRP ÚS, na RMV MO. U nás je to takový podivný mix. Ve Stč. ÚS máme např. SHMO, které mají revír v územním rybolovu a svým členům vydávají územní povolenky s omezenou platností.

Mrknato - Profil | Po 11.10.2010 11:19:03

Vážení, to, že MO si mohly vyčlenit "malou vodu" ze svazorevíru ÚS, pak se to jmenovalo RMV, vycházelo z tehdejšího statutu CS rybolovu, který odporoval zákonu 99/2004Sb. K nápravě došlo až letos, kdy Rada CS statut, kde se o "vyčlenění části revíru pro MO" hovořilo již není ani Ň, podstatně změnila . Tyto malé vody se proměnily v revíry. Proto by MO, které mají "SVÉ" vody-revíry, by se měly automaticky stát SHMO, nebo přijmy z brigád převést na uživatele. Na kachňáku kde VRP patří MO a nikdo jiný na něm lovit nemůže, než členi té MO, si brigády odpracovávají a proplácejí ve prospěch této vody a svazové je logicky nezajímají. Zajímají je a mají o ně zájem pouze proto, protože si z nich odsypávají navíc násady do svých vod.
Toto by se měli rybáři učit a nad tímto se zamýšlet. Svazová archirektura je jedna věc a až na výbory nikoho nezajímá, ale architektura VRP se kurevsky promítá do lovu ryb a v tom by si rybáři měli udělat jasno, protože to by je mělo zajímat. Chápu, že 13ti letý WaM expert na lov velekapra, majitel butiku s kapří bižuterií, závodník, mají jiné priority a směr, vč. možnosti úvah. Stejně jako na komunikacích pro provoz nelze závodit, a každému to přijde logické, nepřijde to logické podstatné části normálních rybářů na revírech, pro které je rybařina zábava a lov za jejich peníze.

Mrknato - Profil | Po 11.10.2010 10:52:18

kakr >> ČRS je dobrá "značka" i "rasa", ale hanoběj jí úplně jiný lidi. Já si myslím, že po tom, kdy se změnil v r.75 minulého století uživatel, nelze žít podle zvyklostí z minulého století a dělat, že se nic nezměnilo . Kdyži MO, která je držitelem dekretu na SVÉM kachňáku a je součástí ČRS si nenechá do svého hospodaření kecat, jak to, že kecá do hospodaření ÚS též součásti ČRS. U Vás v MRS je to to samý, ale v bledě modrým.

Za hospodaření je v šesti ze sedmi ÚS odpovědný výbor, ale kecá a směr hospodaření určuje konference, tedy někdo úplně jiný, který nemá odpovědnost za hospodaření, v životě např. neviděl dekrety, neví co je dojednáno s ryb. orgánem, neví a nezná spoustu dalších věcí, ale rozhoduje. Rozhoduje pro udržení výhod MO, vše ostatní je paradoxně vedlejší. To je naprosto skandální a vysvětluje, proč svaz ve všech svých podobách již dávno rezignoval na podporu původním druhům ryb a tuto podporu nahradil podporou MO a závodníků. Kdo nebyl na územní konferenci, neumí si ani představit jaká je to prdel a kdo tam rozhoduje. Ti co o rybařině něco ví, chtějí dělat cosi s neutěšeným stavem, jsou v obrovské menšině. Úkol zní jasně, nepropustit muže s koženou brašnou......

mannice - Profil | Ne 10.10.2010 18:23:53

Oto.M. >> BL2K - 10.10.2010 14:46:02 >> Řekl bych,že mít vztah k přírodě by rybář asi určitě měl mít,ale podle toho asi správného rybáře nikdo nepozná.Přesně jak jsi napsal..Jsou i tací kteří patří mezi členy ČRS několik let a dokáží spíše pustošit na místo toho jít příkladem.Takže vlastně s tebou souhlasim.
Ale je uplně jedno jestli ten člověk cítí něco k přírodě nebo ne,i kdyby každý z nás byl ohleduplný a choval se rozumě tak nás je právě víc než dost.Členů je stále více,ale to ostatní se nemění.Vod je stále méně a členská základna se rozrůstá.Co se s tím dá dělat?Nejspíše u nás nic.Beru to jako dobrou otázku k zamyšlení,budem sice stále čistě na rovině "furiantů" i tak přeji příjemnou zábavu :)).

kakr - Profil | Ne 10.10.2010 17:57:04

Mrknato >>
Zraješ pro šibenici (vyloučení z ČRS) :-)))
Za hanobení rasy (ČRS) :-)))

Mrknato - Profil | Ne 10.10.2010 17:41:38

Jarda Š. >> Jasně, proto je ta svazopráce v MO tak důležitá a nezastupitelná. Kupovat a vysazovat ryby dokáže každý pitomec, ale nic neudělat a spotřebovat na to stovku mega, tak to chce mít dost dobře vymakaný. Ještě že máme tu svazopráci....

Jarda Š. - Profil | Ne 10.10.2010 17:25:42

Mrknato >> V dnešní době není potřeba mít nejen revír, ale ani návesáček v nájmu, a přesto lze založit MO ČRS.

Mrknato - Profil | Ne 10.10.2010 14:54:56

Jarda Š. >> V době CS rybolovu jsou tvá slova, jako z jiného světa..... ze světa MO....
Edit : svět, který nikdo nechápe, chápe se, že to tak musí být, protože to tak ustanovil Husák se Štrougalem a od tý doby tu nebyl takový alespoň podobný formát, aby řekl, že ten kdo má howno ( myslím tím revíry) může akorát tak howno.

BL2K - Profil | Ne 10.10.2010 14:46:02

mannice - >> ono kedysi bolo vela veci inych.. dnes ludia "utekaju" z prace, z hluku mesta co najdalej. rybarina je celkom slusne propagovany a cenovo aj casovo relativne dostupny prostriedok ku dosiahnutiu ako takeho kludu v prirode a vzapeti ponuka aj moznost adrenalinu v podobe ulovku.. takze rybarov "rychlokvasiek" pribuda a pribudat pravdepodobne asi este aj bude.
teraz ale ako velky skodca ta "rychlokvaska" je ??? da sa rybar-clovek takto selektovat? podla mna nie. rybarov by sme myslim kludne mohli delit do mnoho skupin, nemyslim len sposobom ako lovia-chytaju, ci pustia, obcas zoberu, alebo zmasia vsetko. su rybári ktori ku vode radi chodia len sami , ci prave naopak,poznam rybarov co maju zo zvazovej vody do 10 zapisov za rok (po zarybneni) a rovnaky pocet rybaciek na sukromnej vode. su dalsi co vyhladavaju opustenejsie kludnejsie vody aj napriek terennej nedostupnosti, ci obtiaznosti vody a tiez ty co ku vode kde nemoze zaparkovat auto 5 cm za seba na ryby ani nejde.. vstah ku prirode, ku rybam, spravanie pri vode, ani spravanie voci inym ludom sa neda dospelemu cloveku "vnutit" dakou priuckou, alebo zakonom. a bohuzial , ako som sa uz vela krat na vlastne oci presvedcil , tak najvacsiu zlobu pri vode pachaju ludia co rybarsky listok vlastnia uz nemalo rokov..

šedý pes - Profil | Ne 10.10.2010 14:00:54

Pellon >> jj, nafoť a pošli.

Toufi - Profil | Ne 10.10.2010 13:31:43

Můžete se nabiflovat cokoliv, teorie ještě nikdy žádnou rybu neulovila, a protože je teď mnohem více dostupných informací, tak je ještě těžší se v tom vyznat, dřív byla akorát 1000+1 rada pro rybáře a pár všeobecných časopisů. Z rycholokvašených rybářů strach nemám, rybolov je rychle omrzí, ono u nás zase není tolik vod kde by plaval kapr 20kg nebo dvoumetrový sumec, a ikdyž na takovou vodu přijedete a uděláte vše podle příručky, nechytíte rybu snů. Nedávno jsem byl na soukromé přehradě, kde pár kaprů přez 20kg plave, ryby nebraly a i přesto se mi podařilo několik slušných ryb ulovit. Vedle nás najela banda rybářů, do vody za pomoci člunu a echolotu napíchali 8 tyčových bojek na 50metrů, bez prozkoumání dna olovnicí, aby by zjistili jaké je dno, že je na těch místech hluboké bahno a montáže se jim do něj zařínou je vůbec nezajímalo. Po několika dnech odjeli bez ryby pryč a sváděli to na počasí a na upoštění přehrady.

Jarda Š. - Profil | Ne 10.10.2010 12:53:24

SOPTIK 52 >> Záleží na konkrétní MO, jestli adepta rovnou pustí ke zkouškám, když si nabifluje RŘ a když zkoušky složí, vydá mu povolenku, anebo jestli si stanoví roční čekací lhůtu. Ale jde pak o to, že když si jedna MO si stanoví přísnější pravidla pro příjem nových členů, tak se zájemci z jejího obvodu působnosti budou hlásit do sousední MO, která má pravidla mírnější.

SOPTIK 52 - Profil | Ne 10.10.2010 11:08:25

Jarda Š. >> ahoj.Víš,já mám názor,že když byla dříve stanovena ta roční taková adeptůra,tak tam se to už začalo třídit.Kdo měl opravdu zájem,tak ten rok vydržel.kdo to nemyslel asi tak vážně,tak odpadnul.Za ten rok se tam člověk něco naučil a také poznal na vlastí kůži i oči.Dnes ,když je ta možnost těchto rychlokůrsů,tak to sásadně nikdy nemůžeš poznat.Já vím,že i ten rok je asi málo na poznání toho ořechového vztahu,ale alespoň něco.

pavel68 - Profil | Ne 10.10.2010 0:18:26

Sven >> Mno tak mi dej spárořez a já holt to ráno naklepu o))