Ukousnutý návazec ?

Chtěl bych Vám popsat zajímavou příhodu, která se mi již několikrát opakovaně stala. Chodím rybařit v Praze na Vltavě. Lovím "na těžko". Kmenový vlasec 0.18, na něm 30g průběžné krmítko, obratlík a cca 15 cm návazec 0.16, háček velikosti 8 a na něm zrnko kukuřice. A teď to důležité. Záběr začne jemným drbáním, po kterém následuje pěkné a většinou plynulé napnutí vlasce. V tento okamžik sekám. Při záseku ucítím jen slabší "zadrhnutí" a pak nic. Z vody vytáhnu krmítko ze zbytkem návazce. Háček s cca 8-10 cm návazce je ten tam a ryba nebo co to bylo samozřejmě taky. V jednom případě, kdy drbání bylo poměrně dlouhé jsem po záseku přišel i o krmítko. Zatím se mi nic podobného nestalo a při vyprávění této ne ojedinělé příhody si vždy připadám jako bajkař. Napadá Vás někoho rozumné vysvětlení?
Autor diskuse: Eryx - , 1.7.2004 kaprařina - příhody, kuriozity

Mart | Pá 9.7.2004 7:36:27

Cca dva roky zpět jsem chytal na stojaté vodě a dělo se mi něco podobného. Změnil jsem vlasec za silnější a takovýchto ztrát ubylo bohužel ale ubylo i záběrů. Na tomto revíru bylo poměrně hodně raků a na mělčinách škeble.Nikdy jsem nezkoumal zda tuto ztrátu způsobují škeble či raci, ale každopádně rak udělá poměrně slušný falešný záběr. Pár raků jsem i vytáhnul a v místě kde se klepetem držel vlasce byl vlasec dost poškoený. Poté jsem změnil montáž. Navázal jsem klasický vrtulník s tenké pletenky jako návazec a od olova jsem použil také pletenou šnůru něco jako šokovka (určitě znáš). Od té doby se ztráty ůplně minimalizovaly a byl klid. V Tvém případě bych se přikláněl ke škeblovému poli jak zde bylo popisováno. Vyzkoušej místo vlasce tenkou pletenku a uvidíš ,že bude klid.Hodně zdaru. PS: Právě jsem si přečetl i Tvůj příspěvek ze 7.7 a vidím že už jsi na to přišel sám :o)

BoBo - Profil | Čt 8.7.2004 15:30:09

Fakt už jsem ale zvědavej co z toho vyleze :-)

handy | Čt 8.7.2004 14:24:50

Uznávám BoBo, určitě by to prasklo nejprve v uzlu a to by potom musel poznat. Bude si na to muset přijít sám, když bude trochu experimentovat.

BoBo - Profil | Čt 8.7.2004 13:56:31

to handy: Nevím nevím, jestli je to průměrem návazce, to by mu spíše prasknul v uzlu....

handy | Čt 8.7.2004 13:49:46

Četl jsem zde o tom odstrašovači a musím přiznat, že mě to zaujalo a řekl jsem si, že to vyzkouším. To že kapra při nasátí nástrahy udeří trubička do tlamy, lekne se a zasekne se sám se mi potvrdilo. Chytal jsem tak o vikendu na jeden prut s průběžnou montáží a tahal jsem menší kapry. Po záběru se kapr vždy prudce rozjel a začal odvinovat vlasec z navijáku, nějakou dobu jsem ho nechal, nezasekaval jsem a potom jsem začal opatrně navíjet. Díky trubičce byl kapr vždy zaseknutý v přední části tlamy, trubička zabránila hlubokému polknutí nástrahy a možnému přeříznutí vlasce požeráky. Netestoval jsem to na větších kaprech, ale to co jsem vyzkoušel se zdá, že by mohlo fungovat.
S těmi škeblemi se mi to zdá jako málo pravděpodobné, spíše bych typoval na ty požeráky nebo je tady ještě jedna věc. Protože používáš návazec 0,16, není zde uvedeno, zda je to pletenka, tak předpokládám, že je to nějaký silon jako kmenový vlasec Protože na řece se chytá na krátké vzdálenosti, tak při prudkém záseku nebude hrát roli průtažnost vlasce a může dojít k přetrhnutí návazce obzvlášť u větší ryby. I ten kmenový vlasec 0,18 se mi zdá na kapry slabý, já osobně používám kmen 0,22, což považuji za minimum.

MacOS | St 7.7.2004 11:48:19

angler> přefikne se to samo sebou nejspíš o prázdné schránky, co si na nich už kapříci pochutnali. ty jsou ostrý jak kudla.

Eryx | St 7.7.2004 8:26:39

Zdravím všechny, kdo přispěli k této diskusi. V sobotu ráno jsem se vypravil na své oblíbené místo, vyzbrojen cca 15 cm pletenkovým návazcem a odhodláním přijít této záhadě na kloub. Bohužel řeka byla po mírném ochlazení výrazně mrtvá, a tak jsem na kukuřičku vytáhl jen dva cejny, kteří brali tak jak se na cejny sluší. Za celý dlouhý víkend nezabral ani jediný kapřík a taktéž i když jsem se snažil nahazovat do stejného místa jsem nic neutrhl. Pravda je, že při posledním "trhání" návazce jsem vytáhl 3 kapříky ve velikosti 40 - 46 cm. Vltava je v Praze poměrně široká a kapři se nezdržují na jednom místě i když na svých cestách tyto místa opakovaně navštěvují. Až se příště já i kapři na tomto místě potkáme, budu připraven a jak toto setkání dopadne vám opět sdělím.

František - Profil | Út 6.7.2004 16:48:39

To Angler: Ty máš patrně na mysli Škeble rybničné, a kluci Slávky nebo Veleruby a v tom je co se týče ostrosti (tvrdosti) okrajů rozdíl.

izi | Ne 4.7.2004 16:43:02

pánové vidím, že jsme to prostě nevyřešili ,včera jsem měl už málem chyceného kapra kolem 80cm a jen díky tomu ,že jsem měl pomocníka blbce, při podebírání to tak zmastil ,že byl kapr v pr....! A život jde dál,takže to chce klídek,může být hůř

Angler - Profil | Ne 4.7.2004 1:53:19

Jo, jestli má ale škeble tak ostré okraje schránky aby se o ne přeřízl vlasec, jak to, že jsme se o ně nepořezali, když jsme je jako malí kluci otevírali ?

roman - Profil | Ne 4.7.2004 1:08:39

netvrdím že to musí být s tím ukousnutí vždycky pravda ale nám se stávalo a ne jednou,je tu možnost skrátit návazec na max.20 cm a mněl by být pokoj.On to olovo fakt nežere,ale olovo v té chvíli působí jako odstrašovač(aby to fungovalo musí to být samo úniková montáž,ne důvěryhodná)!

Martin M. - Profil | So 3.7.2004 23:57:50

Ja myslim, ze to muze byt tak, ze navazec, jak lezi na dne, je mezi skeblama a jak jej kapr chce zatahnout do strany, tak se vlasec zachyti o nejakou skebli a pri zaseku se to o ni urizne.
Uz jsem vytahl pak kapru s navazcem (do 0.16) az za pozerakama a neukousli to. Ale nikdy to nebylo tak, ze by mel sanci ukousnout vice jak 3cm vlasce. Jestli prichazis o 8-10cm, tak to urcite nekouse ale reze o skeble ci sutry nebo tak neco.
A to s tim krmitkem, tomu fakt neverim, ze by to nejaka ryba snedla jen tak syrovy a bez chleba... ;-)

BoBo - Profil | So 3.7.2004 21:17:19

to izi: Vždyť to říkám furt, že jsme jedna velká, šťastná rodina a jde nám všem o totéž :-) Přeji Ti to samé.
P.S. Klídek, taky občas vidím rudě a pak je mi to líto ;-)

tonysuk - Profil | So 3.7.2004 21:03:44

Jak už jsem jednou psal,nejdřív jsem si myslel,že to dělají kapři požerákama a až pak jsem přišel na to škeblové pole.Ale přesto tu možnost,že to dělají kapři nevylučuji a to proto,že návazec je ukouslý(nebo uřízlý) vždy kousek za háčkem-10-15 cm.Proč se to někdy neuřízne za olovem,když lovím na vzdálenosti 80 metrů a dno se ke korytu svažuje.To znamená,že vlasec je v kontaktu se dnem i za olovem.Proto ty požeráky nevylučuji.

izi | So 3.7.2004 20:54:10

kluci já jsem dal jen můj názor a sám bych opravdu rád věděl kdo má pravdu,ale to je celkem jedno, ať má ryba šanci,baski to říká správně,jinak se omlouvám za prudkost,BoBo ať ti ryby berou ahoj

baski | So 3.7.2004 20:10:00

ten odstrasovac je pekna hovadina. a to skeblove pole to je pricina na sto pro. ked chytam na zlomoch dna, ratam s tym, ze to takto funguje, a pridem o par systemov aj ryb. videl som uz nejednu vodu vypustenu, rieky v extremne nizkych stavoch, to by ses divil, aka vrstva skebli je schopna byt na dne. mozes lopatou prehadzovat. a casto ich vytiahnes spolu s kamenom, na ktorom su prisadane. pravidelne.
a to s tym odhryznutim pazerakovymi zubami, no je to mozne. ale to je take minimum pripadov, kazdemu rybarovi sa to nestane mozno za zivot raz, tak si nebudem komplikovat systemy nejakymi dorazmi a ftakovinami. to uz aj ta ryba nech ma preboha tu sancu sa z toho dostat, ked ma tolko filipa ze sa jej postasti to kusnut. nech si ide a mozme sa pokusat znova. aj v tom je krasa.

roman - Profil | So 3.7.2004 19:25:40

snažíl jsem se poslat naskenovaný odstrašovač--výsledek je taky odstrašující,je k tomu i povídání a opravdu to funguje,tím netvrdím že to může být jenom tím-chce to znát konkrétní podmínky

roman - Profil | So 3.7.2004 19:22:11

BoBo - Profil | So 3.7.2004 18:21:00

to P.S. je pro iziho!

BoBo - Profil | So 3.7.2004 18:19:51

to izi: O pořádném čtení je to celkem určitě, pokud by jsi si pořádně přečetl mojí odpověď, pochopil by jsi, že se mi nezdá, že by VĚTŠINOU Eryx přišel o návazec právě tímto způsobem. Nenaznačil jsem ani jednou, že to není možné. No a o slušnosti je to určitě také, když se Ti nelíbí můj názor, pošleš mne někam, taky přístup....
Když se podíváš na předchozí odpovědi, dočteš se, že na Vltavě jsou mušlová pole dost běžná záležitost, opravdu si myslíš, že ztráta návazce 0,16 v mušlovém poli je většinou způsobena překousnutím požerákama? Chytal jsi někdy v mušlovém poli?
Snad nám Eryx po svátcích napíše jak dopadl.
roman: Máš pravdu, odstrašovač mi nic neříká, ale zajímá mne to, popiš prosím co to je. Díky
P.S. Všimnul jsi si smajlíků, které jsem v odpovědi napsal? Agresivitu léčíš?

izi | So 3.7.2004 15:52:44

BoBo ještě o tom návazci já také používám na řece Berounce návazce kolem 15cm ale mám před krmítkem zarážku ještě tak dalších 15 cm což je součet 30cm a on má krmítko průběžné a víš prd jak to má udělané,kolik je součet.Jinak já za to krk nedám ,že je to přesně tak ,ale jinak si to neumím vysvětlit.Když jsem se ptal na tohle i kluků z karp teamů tak mě to také potvrdili,také jsem si psal s jedním slovákem z MRK a byl to jeden z nejsolidnějších kluků co jsem poznal,ten jediný pomohl (boilies) a také jsem se ho ptal na to samé a i on mě to potvrdil a to je PAN RYBÁŘ a pak přijdeš ty s tou odpovědí....

izi | So 3.7.2004 15:34:09

BoBo---pokud neumíš číst a jen rejpat tak běž někam---!!! Přečti si pořádně otázku a pak něco piš. Pokud jsi jeden z těch nevěrících tomášů ,tak si kup knížku JAK CHYTIT KAPRA Tim Paisley a nalistuj si pokud to dokážeš stranu 106 a pak po přečtení si uvědomíš co píšeš za kraviny .Jinak by stačilo jen napsat ,že se ti to nezdá a to už je ale o slušnosti----ahoj

roman - Profil | So 3.7.2004 0:06:50

BoBo-nevím jak dalece rozumíš lovu kaprů--izi má pravdu....říká ti něco slovo odstrašovač??--je to dost známá a stará věc!!!!

BoBo - Profil | Pá 2.7.2004 23:21:22

izi: Když Pánbůh dopustí i motyka spustí.... Fakt si myslíš že se tak většinou děje Tebou popisovaným způsobem? :-) Tak to musel být fakt monstr kapr, když nasál tak hluboko návazec i s krmítkem.... Na to, že se narodíš až za 43 let, toho už opravdu hodně znáš ;-)

Nic ve zlém, musím si trošku rejpnout ;-))

izi | Pá 2.7.2004 19:38:40

Pánové nevěřím těm škeblím,mě se to stává tak 4x za sezonu a myslím si že to kapr prostě překousne pažerákama.Když jsem to poprvé říkal kolegům kaprařům tak se mě i vysmáli,ale když jsem jim to ukázal napsané i v literatuře,že je to možné ,humor je přešel. Když kapr nasaje hluboko je schopný návazec prostě ukousnout,netvrdím,že nějaké procento nejsou i škeble,ale překousnout to prostě dokáže.

MacOS | Pá 2.7.2004 18:30:48

jsou to tuty škeble. na hlučíně se to stává často.
na přívlač už jsem vytahal kýbl škeblí.

Rybář - Profil | Pá 2.7.2004 13:50:12

Už se mi ovšem stalo, že jsem škebli chytil. Způsob lovu položená, nástraha kolínko.

Eryx | Pá 2.7.2004 13:28:03

Ještě jednou všem děkuji. Už je mi to jasné. O té pletence jsem uvažoval a hned zítra ráno ji zkusím.

Vita | Pá 2.7.2004 11:18:34

Určitě bych zkusil použít návazec z tenké pletenky, tu o škeble tak snadno nepřeřízneš.

snobacek | Pá 2.7.2004 10:00:46

je to strasne jednoduchy ryba prijede a zatahne za vlasec - to je ten zaber ale jelikoz chytas urcite mezi skeblema a ten navazec lezel pred tim mezi nimi tak se tahne na jejich hranach a pri tvym zaseku se o tuto hranu prerizne. a skeble maji hrany doslova ostre jako britva a hlavne slavky kterych je plna vltava a labe

Ondrej - Profil | Pá 2.7.2004 9:47:08

Eryx: skeble ti nicim nepotahuje, mas zaber od ryby a pri zaseku, kdy napnes vlasec se navazec jednoduse prerizne o ostrou hranu schranky mekyse!

Eryx | Pá 2.7.2004 9:44:24

Děkuji Vám za vysvětlení. Všechna se mi líbí :-)), ale nepravděpodobnější se mi zdají ty škeble nebo malé štičky. S lovem na škeblovém poli nemám zkušenosti, tak bych se chtěl ještě zeptat čím ta škeble přeřízne vlasec a jestli při tom dokáže popotáhnout za vlasec, že by to vypadalo jako záběr.

Fishky - Profil | Pá 2.7.2004 9:10:28

Mulder a Sculiova!

Zbynek - Profil | Pá 2.7.2004 7:24:46

Permonici !!

Angler - Profil | Čt 1.7.2004 20:34:52

Dělá to škeble s břitvou !

tonysuk - Profil | Čt 1.7.2004 18:54:07

Eryx:Já lovím také v Praze a stalo se mi tohle už několikrát.Nejspíš se přikláním k tomu,že to dělají škeble.Nejdřív jsem myslel,že to dělají ryby a překusují vlasec požeráky,když nástrhu opatrně spolknou.V roce 2000 byla Vltava abnormálně upuštěna a zjistil jsem ,že lovím na škeblovém poli.Je dost možné,že se mýlím,ale nedokážu si to jinak vysvětlit.

Mirek - Profil | Čt 1.7.2004 18:45:31

U nás na Zlínsku na jednom starém šťerkáči to dělají škeble . Možná to bude ten samý problém.

pupak | Čt 1.7.2004 17:36:57

jestli chytas na Jiraskovym nabr. u vtoku Botice tak to muzou byt maly sticky je jich tam dost jsou tak 10-15 m od brehu par jsem jich tam chyt u dna na popotahovanou gumu cca kolem 30 cm a to odpovida ty kukurici protoze maly gumy byly zluty

DAvid | Čt 1.7.2004 17:31:07

No jestli neni treba ve vode neco ostreha a nehazite to do stejneho mista.