Jak nahazovat s multiplikátorem k lovu sumců ????

Zdravím , jsem absolutní amatér v lovu sumců , přesto bych se chtěl pokusit nějakého příští rok dostat. Jen potřebuji poradit .Rozhoduji se mezi smekacím navijákem a multiplikátorem. Raději bych multík , ale netuším jak je to z nahazováním. Je nějaký multiplikátor se kterým se dá slušně nahazovat ???? A popřípadě jak na to ??? Vím že je tu otázek dost , ale minimum odpovědí. Většinou se to zvrhlo v hádky úplně o ničem . Tak prosím o rady k nahazování. Moc děkuji
Autor diskuse: mpmaik - Profil , 6.9.2010 dravci - náčiní, doplňky

rumi7 - Profil | Pá 10.2.2012 18:10:13

mpmaik >> jenom taková malá útěcha pro tebe,já jsem byl loni na tom úplně stejně.tak snad se nám to povede letos.držím palce a ať ti to hrčí:-)))

mpmaik - Profil | Pá 10.2.2012 15:56:42

rumi7 >> Mám to jen jako vedlejšák a loni jsem to použil snad 3x a bez úspěchu. Snad letos , plánuji pár dní na Lužnici a Berounce tak snad :-)))

rumi7 - Profil | Pá 10.2.2012 12:20:06

mpmaik >> njn,to je když někdo něco připíše ke 2 roky starý diskusi,nevšiml jsem si datumu zadání.a ani mě nenapadlo že tak stará diskuse měla jen jednu stránku.a to že je to smekáč,tak si to taky vysvětlil:-)))a jak na to koukáš dnes?takže máš jenom toho smekáče?a co úlovky(sumci) za ty 2 roky?:-)))

mpmaik - Profil | Pá 10.2.2012 11:53:43

rumi7 >> Koukej prosím na datumy :-)))))) Původně jsem přemýšlel o multíku (v roce 2010), ale nakonec jsem pořídil smekáč PENN 750SSM ( 2011). Tím mám vše vyřešeno :-)))))

Nebo je ještě něco nesrozumitelného ?? :-))))

rumi7 - Profil | Pá 10.2.2012 11:49:08

mpmaik - >> tak teď vlastně nevím na co se ptáš-rozhoduješ se mezi navijákem a multíkem,dole si psal že asi budeš chytat(nahazovat) 15-20 metrů od břehu a asi 5-10 krát.a pak dál někomu píšeš,ať se ti podívá do karty do arsenálu a že už máš penn 750ku...???????????a s tím si zkoušel nahazovat(psal si jen že s půjčeným)?jako je malej,nebo co ti na něm nevyhovuje?já kdybych už ho měl,tak se s ním naučím házet.a když chceš házet dál,sežeň si naviják(po5-10 náhozech se ti šnůra moc nezkroutí) a budeš připravenej s obojím na všechny situace(jeden naviják navíc se ti do báglu určitě vejde).a taky si psal,že to bude jen tvůj vedlejšák vedle fídru.na 80 metrovou dálku ani neuvidíš,jestli se ti to nezamotalo,nebo si rybě neprotrh páteř(to není jak u fídru,že to pořád přehazuješ),tady to musíš mít na 100%.kor,když budeš tedy chytat jen na jeden sumčák......to je můj názor

Obiš - Profil | Pá 10.2.2012 10:52:28

antony >> Bože můj co zase provedl... :) :) :)
Ruce mě svrbí,ale nééé na prácu. Té mám dost doma. Zrovínka dnes mě dovezli plovoučky. to si ještě užiju... :) Od uhlí se zasviň sám. :)

antony - Profil | Pá 10.2.2012 10:47:29

Obiš >> No jestli ty háčky vážeš tak, jaks to naučil Jindru S., tak to potom neni sa co divit :-)
Pokud máš to svrbení ruk tak mocné, pojeď se mnů k našim, přivezli jim uhlí.
hola
antony

Obiš - Profil | Pá 10.2.2012 6:17:53

antony >> Kuwa, práce je moc,ale zastavit se mosím.Včera sem zjistil,že už pomalu neumím navázat háček. Chce to oprášit staré zkušenosti.:) Už mě svrbí ruce...

antony - Profil | Čt 9.2.2012 22:40:49

Obiš >> Zdar Juro, nabídka furt trvá objev se kdykoliv. Jináč pokud otevřeš kolenem, když v rukách bude RB, RŠ, CHAR, TČ, PÁL, nebo aj jiný vzorek, ideme házat.
Jak daleko to zatáhnu? To nevím, dyť víš, jak to chodí. Nekdy zatáhneš až do místa náhozu, nekdy do pulky vzdálenosti, no a občas je potřeba to zopakovat. Zátěž mám kolem 180g.
Fakt to chce vidět a vyzkůšat. Sám jsem byl z toho nadšený, když uplně první nához byl skoro ten nejdelší.
hola
antony

Obiš - Profil | Čt 9.2.2012 9:01:49

Čodiš >> To je fakt,ale jsou vody, kde bych si něco takového opravdu nedovolil.
Jak říkáš, pod vodou nikdy nevíš.

Čodiš - Profil | Čt 9.2.2012 8:15:21

Obiš >> Já mám tu techniku nahazování celkem zmáklou ale moc rád to nepoužívám hlavně pokud daný usek nemám zmapovanej to nevíš přes nebo pod čím vším to stahuješ a nerad bych někde na dně pohřbil "SUMITVÝHO" to mě za to nestojí ,radši risknu zavézení lodkou než šroting v hlavě jestli je to pod vodou OK.

Obiš - Profil | Čt 9.2.2012 7:11:27

Čodiš.....Ahoj,s olovem věřím,ale dostat se na 60m s kamenem....To je moc. Ten odpor toho kamene při letu je už dost velký.
Ta serepetička je zajímavá. Neco podobného sem už zkoušel (domácí výroba) už před X lety. Ale nakonec sem se vrátil ke klasickému olovu. Asi to bylo tím,že sem měl krátký trhací vlasec a občas se mi to zamotávalo.Taky bylo na houby,když člověk musel znovu nahazovat v noci. To byla šance na zamotání ještě větší. S klasickým olovem,to v noci zvládám zatáhnout tak do 5-7min.sám a kolikrát i bez opužití čelovky. Ale všechno je na zvyku... :)

mpmaik - Profil | St 8.2.2012 18:47:35

sumci30 >> Už je to rok a půl stará otázka a když koukneš do mé karty tak zjistíš že už ten Penn mám , jen 750tku :-))))))))))))))))))))

sumci30 - Profil | St 8.2.2012 18:04:30

mpmaik - >> jeto jednoduchý kup si penn 950 s tim múžeš normálně nahazovat pokud mermomocí chceš multik tak si kup největší přívlačovej multik co najdež doporučuju abu

Čodiš - Profil | St 8.2.2012 13:54:50

Obiš >> Já nahazuju šutr nebo olovo 200-250g na cca 50-60m a v pohodě s tím stahuju přes pomocnej prut ,pokud chceš použít menší olovo tak doporučuju but koupit nebo vyrovit takovouhle vychytávku http://www.milobrno.cz/lov-sumcu/kotva-pro-zavesna-​olova já jsem si něco podobnýho vyrobil akorát u nahazování používám nástavec abych měl šnuru při došponování min 70cm nad dnem pro případ nějakých menších vázek na dně abych to pod nějakou nezatáhl to by měl pak sumík spočítaný

Obiš - Profil | St 8.2.2012 6:49:23

antony >> Kuwa mosím sa u tebe objevit. Máš radši červené,nebo mám vzít bílééé. :)
Zeptám se ještě... Jak daleko dokážeš zatáhnout bojku. Protože nahazování do dálky je jedna věc,ale mět tam olovo,které ti udrží bojku ( podle mých zkušeností nejmíň 150g)a na karabině připlý pomocný vlasec,tak je to jiné.
.
Chlapi neblbněte... Nahazovat takové nástražky je holé šílenství. Na 90% to nedopadne dobře. (zranění rybky...malá pohyblivost, vytrhnutí nosného háku a následné zamotání....) Tohle jsou věci,které při náhozu prostě neovlivníte. A je jedno jestli máš multík nebo smekáč.
Je na h...no sedět na břehu a nebýt si jistý,že je všechno OK.
Na vzdálenost větší jak 10m bych nenahazoval ani menší rybku... Proč riskovat a pak tam sedět jak trubka bez šance na záběr.

antony - Profil | Út 7.2.2012 22:43:57

Obiš >> zdar, sem ti říkal, že ti udělám prezentačku s mulťákem, pokud budeš mít zájem, fakt to funguje. Ale až rozmrzne...
hola
antony

Piscicapus - Profil | Út 7.2.2012 16:52:34

Minnow >> také píšu svůj názor, který jsem si vytvořil po vlastních zkušenostech. To ale neznamená, že jsem neomylný. Tedy většinou se nepletu.

:-) :-)

Obří MP od PENNu, a jim podobné, nejsou primárně určeny pro nahazování. Jsou jinak vybaveny.
Samozřejmě jsem pochopil, co jsi napsal, ale napsal jsi to tak, jako bys neměl vrhací MP v ruce.

Minnow - Profil | Út 7.2.2012 16:12:41

Piscicapus >> je to je pouze můj názor :), respektuju jestli máš zkušenosti, a víš s kterej nahazuje víc a kterej mín.. -)
Každopádně je mi jasný že "obři od Pennu" budou nahazovat jinak než třeba Shimano corvalus (přívlč. mult.).
No, blbě jsem to vysvětlil s tim dopadem, ale pochybuju že jsi to nepochopil.

Piscicapus - Profil | Út 7.2.2012 16:07:11

Minnow >> kolego, nepleteš se ve svém tvrzení, když píšeš, že typ multiplikátoru nemá na délku náhozu vliv?!
A ještě tvrdíš, že je potřeba při dopadu sestavy přibrzďovat cívku. Hernajs, jak máš multiplikátor vlastně nastavený?!

Minnow - Profil | Út 7.2.2012 15:31:32

Myslím si že rozhodně nenahodíš s kilovym kaprem + splávkem daleko (tak 15-30m) Podle mne je vhodné nahazovat na místech kde jsou tůně poblíž břehu nebo také na nějakém zuženém toku. Celá tvá navázaná soustava by se ti mohla zamotal, což by nebylo moc příjemné. Nahazavat do velkých dálek, jako tu píše antony je slušný. Multík k nahazování moc neslouží, je to spíše na vyvážku. A jak je ten nához dlouhej, tak to typ multiplikátoru taky moc neovlivní. Tvrdím, že nahazovat s multíkem do 80m je dobrej výkon :). Jestli budeš s multíkem nahazovat tak při dopadu sestavy na hladinu přibržduj cívku, at se ti neroztočí, rozmotávat to pak je otrava na dobrejch pár hodin. Můj první hod s multíkem dopadl tak, že jsem měl práci na hezkejch pár večerů.

Old Wolf - Profil | Út 7.2.2012 13:10:53

Po mém soudu nahazovat s multíkem sestavy (rybka-splávek ať podvodní či jiný)+ nějaké zátěžové olovo,není moc vhodné.Ono se to odvíjí od toho jak jsou těžké jednotlivé prvky.Pokud bude rybka koncová a dosti těžká,nahodit půjde.Pokud bude rybička lehčí , bude docházet k zrychlování a spomalování díky cukání letící soustavy a nejspíš to skončí zamotáním.Obecně si myslím ,že multík zrovna pro tohle nahazování moc vhodný není.Pokud to ,ale budou skutečně malé vzdálenosti tak to do vody nějak dostaneš.

Piscicapus - Profil | Út 7.2.2012 12:45:12

antony >> co je na tom videu "reklamního" a jaké pohyby, které podle tebe nejsou potřeba, máš na mysli?
Podle mého skromného názoru jde totiž o povedený klasický kyvadlový hod...