Nový statut celosvazového rybolovu.

Od 1.7. 2010 platí nový statut CS rybolovu ČRS. Odstranil šest let staré nesrovnalosti se zákonem 99/2004Sb. Potud v pořádku. Co mě ale "zaujalo", je následující klíč k přerozdělování financí pro pstruhové revíry:

4.
Výpočet koeficientu pro přerozdělení finančních prostředků jednotlivým ÚS ČRS a Radě ČRS z CS rybolovu je prováděn dle klíče, který vychází z celkové hmotnosti ulovených ryb na CS povolenky v předchozím kalendářním roce vydělenou částkou určenou pro redistribuci, a to zvlášť pro mimopstruhové a zvlášť pro pstruhové rybářské revíry. U pstruhových revírů se použije pro přerozdělení finančních prostředků za ryby mimo ryby lososovité a lipana (dále jen ,,ostatní druhy ryb“) koeficient z mimopstruhové redistribuce a pro lososovité ryby a lipana se koeficient následně dopočítá ze zůstatků finančních prostředků.

Odpočet celkových nákladů na CS rybolov z celkových výnosů se provede ještě před samotnou redistribucí.

Z tohoto pro mě vychází, že kapr je rybou č.1 i na pstruhovkách, protože náhrady za úlovky jiných, než lososovitých ryb budou upřednostněny před salmoidy a finanční náhrada bude jen z toho, co zbude po kaprovi. Co vy na to? Není toto fenomén?
Autor diskuse: Mrknato - Profil , 25.8.2010 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Mrknato - Profil | Čt 26.8.2010 13:55:12

Jarda Š. >> To se upíšu.... Takhle jsem napsal kapr 10,4kg a svaz dostal nějakých 800,-Kč čistá ruka. Na duhoních budu za tu samou částku muset popsat půl povolenky......

Jarda Š. - Profil | Čt 26.8.2010 13:49:23

Mrknato >> Jj, nově budeš muset připisovat do úlovkového listu duháky, ne kapry.

Mrknato - Profil | Čt 26.8.2010 13:45:48

Jarda Š. >> Ono se může stát, že hodnota redistribuce bude na MP stoupat. Nedávno (r.2006) byla hodnota MP redistribuce 42,- Kč/kg. Dnes je dle ing Štípka skoro 80,-Kč/kg. Na druhou stranu vysazováním průmyslové ryby (duháků a sivenů), aby si rybáři vůbec kupovali P CS povolenky, může kilogramová redistribuce na P klesat. Navíc co si kdo do úlovkového listu CS povolenky napíše je na něm a jeho důvodech...... např. důvodu pomoci konkrétnímu ÚS a nic to rybáře nestojí.

Jarda Š. - Profil | Čt 26.8.2010 13:27:01

Mrknato >> To by bylo asi ještě lepší, kdyby se při redistribuci u P revírů nepřihlíželo k jiným rybám než salmonidům, ale toto nové řešení je alespoň trochu posun od dosavadního "ryba jako ryba".

Mrknato - Profil | Čt 26.8.2010 12:50:54

Jarda Š. >> Ve všech ÚS, které jsou i uživatelé, se plán zarybnění staví z cen územních povolenek. Tam kapra musí někdo do plánu dát, schválit a zaplatit. To, že redistribuce se vztahovala a dále vztahuje i na úlovky kapra na pstruhovce je špatné.
Nižší výlovek a tím i vyšší cena za salmoidy by podpořila jejich chov a vysazování, pokud se tato cena rozmělní a poníží o kapra, pak nezbývá, než někoho prosit, aby pstruhy choval a vysazoval....

Jarda Š. - Profil | Čt 26.8.2010 12:12:47

pepa-č >> Kvůli nižšímu výlovku na P vodách je koeficient na 1 kg na nich vyšší. Když se počítal kapr dohromady, tak byl dražší na P vodě než na MP a byl za stejnou cenu jako pstruh. Toto by se změnou mělo částečně narovnat ve prospěch pstruha. Podle dosavadního systému, kdo měl v P revírech víc kaprů, byl ve výhodě.

Mrknato - Profil | Čt 26.8.2010 11:53:32

Jarda Š. >> To, že finanční náhrada je u P revírů na 1kg vyšší je dáno podprůměrným zarybňováním a stavem P vod, tedy bídným výlovkem. Mám obavu, že teď se z náhrad bude pořizovat hlavně kapr, za něhož se peníze vrátí těm nezodpovědným a na ty odpovědné, co vysazují pstruhy moc nezbyde. Kapra se loví skoro stejně jako pstruhů. Toto není cesta k omezení kaprů na pstruhovkách...

pepa-č - Profil | Čt 26.8.2010 11:46:00

já jsem asi blbej, klidně mi to vysvětlete.
ale když se na nesalmonidy na P použije koeficient z MP (ten je vyšší než by byl nesalmonidí koeficient z P) a salmonidní peníze se následně! dopočítají z toho co zbyde, tak na salmonidy na P přijde méně peněz než kdyby se na nesalmonidy z P požil vypočítaný nesalmonidí P koeficient.
Jestli tomu dobře rozumím (a třeba to tak není) tak kapr z MP ukrojí na P vodách větší část P koláče do nesalmonidních ryb.
A pokud to tak je, tak je P mrtvej homolka.

Jarda Š. - Profil | Čt 26.8.2010 11:41:12

Mrknato >> Jde naopak o částečnou nápravu současného systému, kde se platilo za kapra a pstruha stejně, nyní to bude odděleno.

Mrknato - Profil | Čt 26.8.2010 9:37:32

kakr >> Jsou možná dotovány z územního hospodaření, které jede podle zaryb. plánů. Peníze z CS hospodaření nemají žádný plán určení. Je na uživateli co za ně vysadí. Potočáky sežerou chataři, kormoráni, vydry a norci, protože se blbí pstruzi ukrývají v temných zákoutích, kde po nich výše uvedení predátoři pasou. Kapr se na rozdíl od nich vyskytuje v hlubokých přehledných částech revíru, který si místní milicionáři s plackou RS střeží. Ztráty na kaprovi jsou minimální v porovnání se pstruhem, tedy v kaprovi se uživateli peníze vrátí snáž, než v pstruhovi. Tak na to ušili statut.......

Mrknato - Profil | Čt 26.8.2010 9:30:59

Jarda Š. >> Výše redistribuce je dána počtem ponechaných ryb. Potočáka do 30cm je nemožno si ponechat a zůčtovat, tak se budou ponechávat a proplácet kapři......
To, že si MO vysazují do P rybníčků kapry, je nešvar, který tímto situaci na P jenom zhorší, zlegalizuje, posvětí, protože MO se budou snažit všemožně zvýšit podíl kapra na úkor salmoidů. Bude se jim to vyplácet, bez ohledu kolik se jich na P uloví. Cena za něj je pevně dána výpočtem, který s P hospodařením nesouvisí. Není nikde zaručeno, že cena za salmoidy v (CS hospodaření) bude vyšší než za kapra.

kakr - Profil | Čt 26.8.2010 8:11:15

Všechny P vody jsou a to v míře víc než velké "dotovány" z MPéček...

Jarda Š. - Profil | Čt 26.8.2010 8:04:36

Mrknato - >> Alespoň se odstranilo to, že za kapra se na P revírech platilo stejně jako za salmonidy. Sice se na salmonidy bude rozdělovat to, co zbyde po kaprovi, ale mělo by to být za víc než dosud, protože zatím se za kapra a pstruha z redistribuce platilo stejně, přestože na trhu je pstruh podstatně dražší.

hraji - Profil | Čt 26.8.2010 7:32:02

Kdyby ty redistribuce (Rakousko) neexistovaly, museli bychom si je vytvořit (copyright František Palacký)

deni 79 - Profil | Čt 26.8.2010 7:12:42

forever carp :-))

Mrknato - Profil | Čt 26.8.2010 6:52:09

Bosanac >> Kapra je málo, to je pravda, ale ještě méně je pstruha, lipana, okouna, tak bych jako podporu původním druhům navrhoval stanovit pro ně daleko vyšší cenu (náhradu, která by se vyplácela uživatelům za odvahu je vysazovat, chovat a motivovala by je), tuto dělit nejdříve a ze zbytku pak dělit náhrady za kapra a spol. Pan jednatel ing. Štípek v časopise Rybářství řekl, že hodnota náhrad dělá u MP revírů až 80Kč/kg. Při ceně kapra, kterého lze získat od komerčních chovatelů i s dopravou do revírů za 50-60Kč/kg je to podivné. Pak se nedivme, že původních druhů ubývá. Na pstruhovkách se loví stejné váhové množství pstruha i kapra, takže to bude zabiják, kam se hrabe fenomén, ale už vopravdu......

Rozumný P hospodář a uživatel s tímto nemůže souhlasit. Myslím že CS pstruhová povolenka se tímto stala minulostí......

Bosanac - Profil | St 25.8.2010 22:49:30

Toto neni fenomen . A co ja na to ? Kapra neni nikdy dost .

pepa-č - Profil | St 25.8.2010 22:42:48

:-))