Olovo - otrava vôd

Poznám vodu, kde sa strašne veľa trhá, nie je problém odtrhnúť niekoľko olov denne. Aký to má dopad na vodu? Predsa len, toľko ťažkého kovu vo vode. Nedá mi to a musím sa spýtať, čo si o tom myslíte? Ďakujem.
Autor diskuse: ondiktt - Profil , 10.8.2010 všeobecné - ostatní

mascha - Profil | St 11.1.2012 22:52:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

perch2 >> podle mých informací neexistuje žádná relevantní studie, která by dokládala nebo naopak vyvracela dopad kovového olova, používaného rybáři, na vodu a vodní živočichy. Můj osobní názor je takový, že stokilometrovou jízdou autem na ryby a zpátky zatěžujeme přírodu mnohem víc (obecně, to není narážka na dřívější olovo v benzínu). A kvůli tomu jen málo z nás začne na ryby chodit výhradně pěšky. Jde o zpolitizovaný problém, na který když bude několik unijních nebo jakých úředníků hlasitě upozorňovat, odvedou tím pozornost od neřešení diametrálně jiných průserů.
Ouřada v Bruselu dostane za úkol vyvíjet činnost, aby se nepřišlo na to, že jinej vlivnější ouřada je neschopnej nebo dotovanej nějakou lobistickou skupinou, aby se v něčem důležitym náhodou nešťoural. Vymyslí se problém a pak se halasně vyřeší. Třeba se vyvolá hysterie z jedovatého čehosi, co zlý trapiči zvyřátek rozhazujou v přírodě, kterou všichni přeci chráníme. Udělá se směrnice, že je to fuj. Ozve se sice pár výrobců, kterým hrozí ztráta byznysu, ale těm se doporučí přejít na alternativní materiál, který je dražší a tedy budou vyšší obchodní marže, takže i výrobci a prodejci mohou být rádi. A ti co rádi nejsou - těch je tak málo, že nejsou důležití. Tak se ten ee jedovatej fujtafl zakáže a pak se utratí hromada prachů za krásnou informační kampaň, jak hodnej Brusel zachránil život spoustě žabiček a rybiček od fujtaflu. Že si zdravejma rybičkama cpe břuch kormorán, že je spláchne proudem povodeň díky vybetonovanýmu korytu, nebo uschnou v prázdnym korytě pod MVE už nikoho nezajímá...

Nechci snižovat to, že odpadávací olova jsou svinstvo, nebo tvrdit, že olovo (nebo plast nebo sklo, zkrátka odpad) ve vodě je v poho. Ale je třeba trochu rozlišovat a přiřazovat věcem správný priority. Zákaz používání olov je neopodstatněná kravina s minimálním faktickým dopadem na stav vody. Veškerý prostředky vražený do týhle akce mohly být účelněji použity na palčivější problémy.

salamander - Profil | St 11.1.2012 21:38:32

ondiktt >> a by si sa cudoval s akymi priemermi a akymi hakmi tam podaktory dokazu chytat :D

ondiktt - Profil | St 11.1.2012 21:30:21

salamander >> ved ja som nad tým už dávno rozmýšľal :)

Ravachol - Profil | St 11.1.2012 10:43:32

ondiktt - >> Ja myslim ze se ptas na blbym serveru :)) olovo pouzivame vsichni, krom ortodoxnich vlackaru a muskaru. Tim padem ti nikdo nenapisem ze je skodlivy - budem tim sami proti sobe :) Kazdej si haji svoje...

salamander - Profil | St 11.1.2012 10:40:08

ondiktt - >> inak ak je ozaj rec o oresanskej priehrade tak som tam cca pred mesiacom omylom zabudol vytiahnut kotvu a potiahol som ju asi 10 metrov po dne. ledva som ju potom vytiahol a bolo tam asi 5 druhov silonu a krmitok. keby sa cloveku chcelo tak by sa to normalne asi oplatilo praktizovat castejsie :)

salamander - Profil | St 11.1.2012 10:35:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ondiktt - >> pokial sa nemylim tak bol v oresanoch robeny rozbor a neboli tam najdene nejake znecistenia

Vojtěch - Profil | St 11.1.2012 10:24:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybářská olova nemají vliv na případnou otravu vody.

perch2 - Profil | St 11.1.2012 10:10:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mascha >>
Ahoj, moc se v tomto oboru nevyznám,ale nedávno když jsem objednával olova tak mě jeden kamarád málem ukamenoval, jak je olovo toxické a používání odpadávacích olov v kaprařině jaké to je svinstvo.

Pročetl jsem diskuzi,takže otázka možná zbytečná. Skusím to uvést na příkladu:
Dejme tomu cca 20ha voda, hojně navštěvovaná, používají se odpadávací olova a hodně se zde trhá. Odpadávací olova mají většinou váhu cca 150-350g. Denně při dobrém braní ryb se jich po celém rybníce urve(odpadnou z montáže) třeba deset. Plus jigové hlavičky, atd.

Může to mít dopad na kvalitu vody?

(o)_(o) - Profil | Pá 13.8.2010 13:46:23

kakr >> Ty hned zase pod vším vidíš neviditelnou ruku trhu:-)

kakr - Profil | Pá 13.8.2010 13:41:52

(o)_(o) >>
Před pár lety zde jeden zasvěcenec (výrobce železných krmítek) prohlašoval, že rybáři ročně utrhnou 100tun olova.
Nemáš s ním něco společného a nejedná se o utajenou reklamu??

(o)_(o) - Profil | Pá 13.8.2010 13:36:01

mascha >> Třeba na to jednou přijdeš, Brontosaure.

mascha - Profil | Pá 13.8.2010 13:18:14

(o)_(o) >> souhlas, že olovo a zbytky silonů a montáží jsou odpad. Nicméně, když utrhneš místo olověné jigové hlavy wolframový tungsten, tak ten sice bude méně "toxický", ale pořád odpad. Tak snad jedině přestat chodit na ryby a nebo chytat na devadesátky pletenky, ty se tak často trhat nebudou...

mascha - Profil | Pá 13.8.2010 13:15:34

ECOFISH >> Ale nikdo nerozporuje, že olovo se ve vodě "obohacené" o určité sloučeniny rozpouštět. Jde jen o množství. Množství rybářských olov, v poměru k objemu vody je titěrné. A množství olova z rybářských zátěží uvolněného rozpouštěním do toho celkového objemu vod je naprosto neměřitelné. 99,99999999999% všeho olova, které tak krásně spočítáš v akumulovaném stavu v biologickém materiálu pochází z jiných zdrojů, než jsou utrhaná rybářská olova. to je to, co na té histerii přijde toxikologovi směšné.

ECOFISH - Profil | Pá 13.8.2010 12:20:30

Jarda Š. >> Bioakumulační koeficient je u olova 10E5, lze teoreticky spočítat koncentrace v sedimentu vedoucí k nadlimitní koncentraci např v rybách. Jsou li to hromady olov na dně schopny způsobit nemohu potvrdit ani vyloučit. Nevybavuju si, že bych někdy četl nějakou case study přímo o vlivu rybářských olov na obsahy olova v biomase ryb, ale v odborné literatuře je to jako možnost zmiňováno. Docela mě to zaujalo, schválně zkusim něco najít. Jen mě dost vadí že se potenciální rizika olova podceňujou, zejména když už jsou k dispozici netoxické varianty zátěží.

Jarda Š. - Profil | Pá 13.8.2010 11:45:57

ECOFISH >> Jenomže aby se ti uvolnilo z kovu tolik olova, že by to ohrožovalo život vodeních organismů případně vedlo ke koncentraci olova v jejich tělech překračující bezpečnou hranici, tak bys toho olova musel mít řádově desítky g na 1 l vody.

(o)_(o) - Profil | Pá 13.8.2010 11:42:56

mascha >> Nebudu globalizovat, paušalizovat nebo zjednodušovat problém toxicity olova. Tvoje znalosti a také "toxikologa" nekomentuji.
Teď jsme v rybařině, kde se olovo běžně používá a nemuselo by, jelikož existuje určitá náhrada byť ne tak komfortní. Olovo, tak i zbytky montáží či silonů jsou v podstatě odpad, který do vody nepatří stejně tak jako vajgly na břeh...a to nejsem brontosaurus....

ECOFISH - Profil | Pá 13.8.2010 11:31:57

Jarda Š. >> Jenže ty nechytáš v rybníce s destilovanou vodou, přírodní vody jsou zcela něco jiného. To, že kovové olovo není moc toxické nehraje roli. Do potravního řetězce vstupuje ve více či méně rozpustných formách, do kterých se v sedimentu prokazatelně rozpouští.
Nemá tak smysl dělat rozbor vody, tam budou jen stopová množství. Vzhledem k vysoké bioakumulaci je nutné udělat rozbory biomasy bentosu, planktonu a nektonu.

Jarda Š. - Profil | Pá 13.8.2010 11:22:30

ECOFISH >> Ne, že by k chemickým reakcím, kterými se mohou do vody uvolnit sloučeniny olova, vůbec nedocházelo, ale aby to ohrožovalo vodní organismy, tak by těch utržených olůvek muselo být opravdu hodně a voda by musela být nadprůměrně agresivní. Kdysi se olovo používalo k výrobě vodovodních trubek. K otravě olovem po dlouhodobém pití vody z takového vodovodu to vedlo tam, kde byla voda nadprůměrně agresivní.

Jarda Š. - Profil | Pá 13.8.2010 11:13:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ondiktt - >> Olovo v kovovém stavu je ve vodě nerozpustné a v kovovém stavu ani není jedovaté. Jedovaté jsou plyny a kapaliny obsahující sloučeniny olova.

ECOFISH - Profil | Pá 13.8.2010 11:11:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To, že se olovo ve vodě nerozpouští a tím nepředstavuje riziko, je samozřejmě nesmysl. V přírodních vodách je rozpustnost olova limitována uhličitanovými, hydrogenuhličitanovými, fosforečňanovými a dalšími třeba komplexními ionty, dále pH a ox-redukčním potenciálem. Závislosti jsou celkem komlikované, tak vás nebudu zahlcovat podrobnostmi. Problém je, že olovo není takovým problémem ve volné vodě, ale na dně, kde v sedimentu dochází v různých vrstvách k dost velkým změnám jak pH, tak ox-redukčního potenciálu, které rozpouští olovo do řady forem. Olovo se silně bioakumuluje (až10E5) az bentických organismů tak přechází do ryb, případně dalších článků potravniho řetězce.
Mascha: kolegovi toxikologovi vyřiď ať si aspoň přečte Hydrochemii od prof. Pitra (VŠCHT), kterou určitě má v knihovně, než plácne takovej blábol.

mascha - Profil | Pá 13.8.2010 11:02:13

ondiktt - >> poradím ti - na té hodně trhací vodě, o které píšeš si naber do flaštičky vodu a nech si udělat rozbor. Stojí to pár korun a uvidíš, jaký tam jsou rozpuštěný dobroty a olova.

mascha - Profil | Pá 13.8.2010 11:00:30

btw - obsah olova na zemi stále roste. Tedy mikrošnečí rychlostí, ale roste. Olovo je totiž konečným produktem radioaktivních uranových a thoriových rozpadových řad.

mascha - Profil | Pá 13.8.2010 10:56:43

(o)_(o) >> olovo se v kovové formě a ve formě olověných rud vyskytuje v zemi naprosto běžně. Těžili ho například už keltové. Pokud chceš rozdávat rady o ohleduplném chování k přírodě, tak raději urvi v řece za rok deset deka kovového olova, ale přestaň jezdit autem, používat elektřinu a odstěhuj se do jeskyně, budeš přírodě stokrát prospěšnější :-)))
Myslím si o sobě, že jsem velmi ekologicky zaměřený člověk, mj. jsem deset let byl aktivním členem hnutí brontosaurs, civilní službu jsem absolvoval jako lektor ekologické výchovy, mám pár semestrů toxikologie a ekologie na chemičárně. Ale srovnávání občasného trhání olova s bezohledným odhazováním těžkých kovů je podle mne hloupá zelená demagogie ;-)
Vyřím kamarádovi toxikologovi, aby některý z diplomů odevzdal, nebude mu to jistě líto, má jich víc ;-)

Zkrátka humbuk okolo kovového olova je fraška, která má odvádět pozornost od větších potenciálních průserů a má krásně před lidma ukazovat, jak že to jsou ti evropští úředníci a jiní mocipáni ekouvědomělý a jak o nás krásně pečují a že se tam za naše prachy neflákají....

(o)_(o) - Profil | Pá 13.8.2010 10:26:33

mascha >> Je jisté, že pro přírodu existují horší zátěže to je pravda pravdoucí. Ale to neznamená, že budem odhazovat těžké kovy kde se nám umane. Chovejme se k přírodě ohleduplně jen jak to jde. Tvůj kamarád toxikolog by měl s takovým tvrzením odevzdat diplom, pokud tedy nějaký má.

mascha - Profil | Čt 12.8.2010 17:42:47

Venca888 >> kdybys viděl, s jakou láskou a zápalem hovoří hodiny o otravách všeho druhu... olovo je podle něj nuda, žádné efektní otravy a žádné záludnosti. A olovo kovové je prý pro toxikologa obzvlášť težká nuda :-)

yvana - Profil | Čt 12.8.2010 17:42:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ondiktt - >> Tak snad to Orlas utáhne,myslím tím olova,ve skalách se trhá pořád.Teď vážně,kdyby to bylo toxické,myslíš,že by se to vyrábělo?

Venca888 - Profil | Čt 12.8.2010 17:36:42

mascha >> tak když to říká toxikolog, tak to asi bude pravda.. :-)

mascha - Profil | Čt 12.8.2010 17:17:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Venca888 >> olověné trubky jsou hygienickou normou zakázány pro transport pitné vody. Ale ne kvůli toxicitě - kovové olovo je ve vodě nerozpustné a to dokonce i když je ta voda upravována agresivním chlórem. Jde o uklidnění případné paniky z "jedovatého" olova jako takového. Konspirační teoretici mohou přemýšlet o tom, že to vylobovali producenti novodurových trubek, instalatérská klika chtějící profitovat z rekonstrukcí vodovodních řadů apod. ;-)

Můj úhlavní kamarád je toxikologem na VŠCHT a ubezpečil mně, že takovej sajrajt naše vody nejsou, aby dokázaly rozpouštět utrhaná olova a vyplavovat z nich byť jen stopová množství jedovatých olovnatých sloučenin. Takže konec paniky.

To ale neznamená, že by se ty jedovaté olovnaté sloučeniny ve vodě nevyskytovaly. Jejich zdroj je ale úplně jiný. Mimojiné se ještě stále vyplavují z půdy spadové splodiny z dob masivního používání olovnatých benzínů.

Venca888 - Profil | Čt 12.8.2010 17:03:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kdyby to olovo bylo ve vodě skutečně tak neškodný, tak proč by pak hygienická norma zakazovala vodovodní trubky z olova?
netvrdim, že dvě třicetigramový olova otrávěj Orlickou přehradu, ale věřim, že při vyšší koncentraci olova se to může na závadnosti masa u starejch predátorů jako je sumec projevit.

grasel - Profil | Čt 12.8.2010 16:44:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ondiktt - >> Zdarec,můj názor je,že kdyby olovo bylo tak strašně toxické jak se toho někteří děsí,tak už by byly po smrti nejenom všecky ryby,ale i lidé co je konzumují,přece jenom se nepoužívá týden...

Remi Gaillard - Profil | Čt 12.8.2010 16:44:29

lovec3 >> ano jedovate jsou akorat vypary apochybuju že by mekdo pod vodou tavil olovo ,i to se da :)

Efis9 - Profil | Čt 12.8.2010 16:40:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ondiktt - >> Již delsi dobu z techto duvodu olovo nepouzivam. Pouzivam prirodni zateze a snazim se delat takovy montaze, aby se to co nejmin trhalo. Kdyby to vode ani nicemu neskodilo, tezko by EU zakazala olovene vyvazovani na kola.

(o)_(o) - Profil | Čt 12.8.2010 16:33:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ondiktt - >> Je známo, že se olovo uvolňuje při styku s kyselým roztokem, vrstvička nevrstvička.
O problému acidifikace povrchových vod snad ani psát nebudu. O ocumlávání olova taktéž.
Tozn., že něco takového házet do vody je nehoráznost. Znečišťujeme tím naše životní prostředí a ohrožujeme sami sebe.
V rybařině se to víceméně ignoruje, bohužel.

lovec3 - Profil | St 11.8.2010 19:50:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ondiktt - >> to olovo vobec nevadi, ako uz bolo spominane, na povrchu sa utvori vrstvicka oxidu olovnateho, a to ho chrani pred dalsimi reakciami. Ja osobne by som sa viac zaujimal, ako je to s tymi zakopanymi sudmi nad priehradou a s tou tusim uz byvalou chemičkou. Zevraj testy nic neukazali, ale ktovie...
PS: ozvi sa, ako si dopadol na bukovej

Ečko - Profil | Út 10.8.2010 23:39:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ak je olovo zaliate v nejakej farbe tak s toho nič neuniká, ak je čisté a skladované dlhšie či aj dlhšie používané väčšinou už má na sebe oxid poprípade zoxiduje behom pár dní. Najviac toxické sú asi výpary olova, keď sa topí a zahrieva...

jarda 2004 - Profil | Út 10.8.2010 23:28:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ondiktt - >> Neznám poločas rozpadu olova ani jeho účinky ale chytal jsem jako kluk na vodě která díky dodávce vody pro továrnu nebyla vypuštěna přes třicet let a po letech došlo na čištění zajímavé bylo že se tam také trhalo a celkem slušně ale na dně bylo víc třpitek a růných háčků jak olov. Zřejmně zapadli do bahna ale přece jen vodě to nic neudělalo.

M!ld@ - Profil | Út 10.8.2010 23:11:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Si myslím, že olovo ve vodě za krátký čas zoxiduje a tak je jeho toxicita zakonzervována a tedy neškodí.

RadekM - Profil | Út 10.8.2010 22:03:05

ja si myslym že nejakej čas to neva asi až po čase nevim :D tak použivej kameny čau