Rybářská stráž kontrolující Rybářskou stráž?

Dnes jsem zhlédl malé divadélko na jednom revíru. Přišli dva členové RS a prováděli kontrolu na revíru. Vše jsem pozoroval z vodního živlu, kde jsem byl jako koupající se nerybář. Došli ke dvěma rybářům a chtěli po nich doklady k lovu. Ale ouha! Jeden rybář byl také člen RS, a druhý předseda daného revíru.
Otazká zní?

Musí se RS (jako lovící) a předseda ( jako lovící) legitimovat RS a předložit jim doklady, nebo jim stačí pouze ukázat placku a RS je nemůže kontrolovat? A další věc byla ta, že jim ještě před požádáním vytkli nepořádek v místě lovu.
Autor diskuse: Malda512 - Profil , 22.7.2010 všeobecné - RŘ, MO, svazy

malamut - Profil | So 24.7.2010 9:59:47

Trevor >> ty můžeš, ty jsi velikej borec, neb máš v kartě CHaP.

Mrknato - Profil | So 24.7.2010 8:16:15

Rytíř >> Ve svý podstatě máš pravdu a mělo by to tak být, ale ne na základě tvého, či MO uvážení. Pokud uvedu příklad, kdy by fotbalové svazy měly mít též svojí fotbalovou stráž, která by hlášení posílala tomu kdo ji ustanovil, třeba Kraji, tak jistě chytí nějakého rowdís, chuligána, který neprospívá svazu, dělá jí špatné jméno, ale ta stráž už nenahlásí, že svaz má nevyhovující tribuny, prodává tam tvrdý alkohol, neuzavře mu stadion.... Proto je lepší, když to hlídá nestranná stráž, která měří stejně jak chuligánům, tak fotbalovému svazu. Proto také když se vrátím do rybařiny, tak žádná MO nepřizná pochybení své RS, proč by to dělala, vždyť ona k RS nemá žádný vztah, navrhl ji uživatel (ÚS) a jmenovala obec ....... MO dělají jen to všechno, čím je uživatel pověří...... tomu říkám dobrá a účinná "zpětná klapka", protože kontrolou sama sebe (ÚS), ÚS jistě RS pocházející z MO a MO se zpovídající, jí řízené, ji zcela jistě nepověří. Na tento problém upozorňuji a nemyslím si, že by RS měla být MO nějak řízena.

Trevor - Profil | Pá 23.7.2010 19:21:20

poslal bych je do prdele:-P

Rytíř - Profil | Pá 23.7.2010 18:57:07

Mrknato >> nevim co ti na to odepsat,prostě bych postupoval jak jsem psal a určitě by mě nikdo na MO ani na kraji nevytykal,že jsem pochybil,tak nějak.

Mrknato - Profil | Pá 23.7.2010 16:37:04

kakr >> pokud na to budou dva, RS i rybářský orgán, o to to bude lepší. RS má kontrolovat a dohlížet nad všemi povinnostmi danými zákonem 99/2004Sb. Možná jsi si to popletl s tím, že ty jako hospodář musíš vést evidenci o hospodaření podle odstavce 5 a předkládat
ji na požádání ke kontrole příslušnému rybářskému orgánu. Samozřejmě, že i uživatel odpovídá za plnění podmínek VRP, i podmínek vyplývajících ze zákona. To, že se tím nezabývá RS, hospodář, uživatel ani ryb. orgán, je dáno pravidly oné lampárny..... ale to asi není tvůj případ Hombre....

Mrknato - Profil | Pá 23.7.2010 16:23:15

Rytíř >> Psal jsem, že v řádu ano tam je to uvedeno, ale ty jsi RS, úřední osoba, ne svazočiněnec, ale i kdyby jsi byl svazočíňan, tak musíš dodržovat zákon a vymáhat pouze ty věci, které jsou v zákoně, či BP, které stanovil pouze uživatel. Proto jsem se ptal, kde v BP, či zákoně k tomu máš zmocnění? O tom, že vytahování ryby na břeh orbou je prasárna, se nepřu.

Sven - Profil | Pá 23.7.2010 14:54:36

Gandy >> i já Ti děkuji a v pohodě :-)

Gandy - Profil | Pá 23.7.2010 14:51:46

Sven >> Děkuji, že jsi to tu napsal! Je totiž třeba, uvádět i tyto případy. Hodně lidí nadává na RS. Neříkám, že ne vždy neoprávněně. Ale také si musí uvědomit, že není lehké sehnat ty pravé. Jsou lidi kteří se hlásí právě proto, že si myslí že s odznakem si mohou dovolit vše:-(
Ještě jednou díky a nezlob se, že jsem Tě tolik prudil!

kakr - Profil | Pá 23.7.2010 14:47:06

Mrknato >>
RS není kompetentní ke kontrole zarybňovacích plánů, to má na starosti příslušný rybářský orgán.
Návrhy může podávat na lampárně pátého nástupiště, oba to moc dobře víme.

Rytíř - Profil | Pá 23.7.2010 14:46:56

Mrknato >> je popsano v řadu např toto:Za hrubé porušení tohoto ustanovení bude považováno vytahování ulovené ryby po břehu nebo její nešetrné vracení zpět do vody.To by tě mělo stačit.

Sven - Profil | Pá 23.7.2010 14:45:54

Gandy >> ano, chybu jsem v minulosti udělal právě v tom, že jsem jako rozhodující kriterium hledal člověka, který se nebojí. Zůstanu prozatím jen u jednoho případu, který myslím pro ilustraci stačí. Ten člověk se skutečně nebál jít do konfliktu i s přesilou pytláků, bohužel se nebál ani sám pytlačit. A to nejen na cizích soukromých revírech ale ani na chovných místních. Nejvíc mě mrzelo, že jsem si ho prosadil i za cenu, že jsem se řádně pohádal s výborem, kterému se zdál příliš mladý a nebyl ničí kamarád. Bylo mu 22 let a měl jsem v úmyslu RS omladit, zaškolit a až se to rozjede, tak jim to předat. Bohužel.

Mrknato - Profil | Pá 23.7.2010 14:43:41

kakr >> Ne, zkontroluje uživatele při vysazování, příp. podá návrh hospodáři a uživateli revíru na změnu zaryb. plánů. Pokud neuspěje, obrátí se z titulu své funkce, výše......

kakr - Profil | Pá 23.7.2010 14:40:40

Mrknato >>
Že jsem tak smělý, to má RS při kontrole lovícího nechat podepsat petlici za zachování původních druhů, nebo jak si představuješ praxi??

Mrknato - Profil | Pá 23.7.2010 14:40:25

Rytíř >> Čistě teoreticky, pokud mně chceš zadržet povolenku za vláčení ryby po písku, čím v zákoně budeš argumentovat? Ty jsi RS, ne svaz který vydal RŘ. Pokud budeš vyžadovat plnění RŘ, pak již ale ne, jako osoba úřední.... stejně jako by jsi mně chtěl prohledat auto, kapsy, nebo udělat domovní prohlídku ledničky.... (ber to prosím jako nadsázku)

Mrknato - Profil | Pá 23.7.2010 14:37:29

kakr >> Karle, že ty jsi nečetl zákon?
§17 c) kontrolovat a dohlížet na dodržování povinností stanovených tímto zákonem,

tedy pokud je v zákoně uvedeno a to tam uvedeno je, že uživatel má tuto povinnost, pak ji RS musí kontrolovat... nepříjemné, vím....

Rytíř - Profil | Pá 23.7.2010 14:37:15

Mrknato >> pokud vidim to co jsi popsal,např. s tim vlačenim po břehu a pisku,nebo vic ponechanych ryb,podměrečne to jsou jen nějake přiklady.Odeberu povolenku a s přislušnymi papiry odevzdam na mistni MO a ta odešle na JČŮS Česke Budějovice panu Keprovi.

Sven - Profil | Pá 23.7.2010 14:34:48

Rytíř >> to máš pravdu. A takových předpisů s volným výkladem je celá řada.

kakr - Profil | Pá 23.7.2010 14:33:28

Mrknato >>
Pavle, prosím vezmi si prášky, co je moc je příliš....
Co má RS společného z podporou původních druhů??

Gandy - Profil | Pá 23.7.2010 14:33:15

Sven >> Snažil jsem se být konstruktivní a ptal se, kde je problém, když píšete, že jste nedokázal vybrat dobrého člena RS a pak tu píšete, že někdo jiný byl "naverbován" jen na základě toho, že někoho označil za magora a vy by jste ho rozhodně nevybral. Píšete:
"mám o výběrů kandidátů na RS své představy. A věř, že bych nastavil laťku opravdu hodně, hodně vysoko".
Když máte tak vysoké požadavky, kde jste sám udělal chybu a volil špatně? Jak tomu mají předejít jiní, když se tu nepodělíte o svou třebas bolestnou zkušenost?

Sven - Profil | Pá 23.7.2010 14:32:32

kakr >> ano na tom se shodneme.
I když mi nedá abych nedodal, že praxe bývá zhusta taková, že právě ta animozita v ruku v ruce s jánabráchubráchanamě hraje klíčovou roli.

Rytíř - Profil | Pá 23.7.2010 14:30:59

Sven >> tak vidiš,taky tam maš hůl v ruce:-)A kdo ho odvola???????????Nikdo,bude tam asi až dokud bude živ.Ještě jedna věc,co by tobě stačilo jako osvětleni mista lovu při lovu nonstop.Vim co je tam psano v popise,co takhle zlomena tyčinka chemickeho světla,nebo otočene hlasiče směrem k vodě?Vyhovujici,či ne?

Mrknato - Profil | Pá 23.7.2010 14:30:32

Rytíř >> To, co napíšu je dáno zákonem, nejedná se tedy jen o můj názor, nebo přání.
1) RŘ nejsou BP. BP našeho Vč. i vašeho Jč. nikde neuvádějí v BP jak se chovat k rybě. Nevyvozuj z toho, že je tedy povoleno se k rybě chovat ošklivě, vláčet jí po břehu apod. Bohužel ty, jako RS nemáš nástroj, aby jsi za toto odebral povolenku, bohužel. Pokud ji odebereš, odebral jsi ji jako rybář kolega, případně dle RŘ, ale ne jako RS, RS k tomu nemá zákonný důvod. Projednání takového rybáře u kárné komise je vpořádku, ale ten krok, kdy RS dopravila povolenku k MO je nezákonný, i když věcně vpořádku.
2) RS musí kontrolovat všechny podmínky zákona, tedy podporu původním druhům, ne jen kaprovi, RS by měla být nezávislá a nemůže být pod svazem, protože pak těžko svaz kontrolovat, tedy vedoucí RS v MO, svazu je podivnost veliká.
3) CS povolenka odporuje zákonu, měl by jsi ji tedy zadržet, protože ji nevydal uživatel revíru, jak říká zákon, ale Rada, i když je na ní ve svazu shoda.
4) míry ryb u kapra, pstruha stanovila vyhláška a vyjímku z vyhlášky může učinit jen MZe, příp. ryb. orgán, ne BP.
5) stávající stavby na vodních tocích MVE, jejich provoz, rybí přechody, které by měly být, vypouštění odpadů do vod, stavební úpravy toků......

To vše m.j. jsou povinnosti RS. Pokud je začneš naplňovat, staneš se nepohodlným a budeš na žádost uživatele ryb. orgánem odvolán a nahradí tě jiný servilnější člen svazu, který bude přísahat i svazu, to nejprv, než při jmenování obecním úřadem....

kakr - Profil | Pá 23.7.2010 14:28:44

Sven >>
Právě tak, jak lze odvolat hospodáře, lze odvolat i RS.
Shodneme se na tom, že uživatel revíru k tomu musí mít důvod a není možné někoho odvolat na základě osobní animozity.

Sven - Profil | Pá 23.7.2010 14:26:40

Gandy >> co Tě trápí ? Honíš auru ?

Sven - Profil | Pá 23.7.2010 14:25:31

kakr >> bohužel s Tvým výkladem nesouhlasím a s dovolením si ponechám svůj. K odvolání RS je třeba mít pádné a podložené důvody.

Gandy - Profil | Pá 23.7.2010 14:23:54

Sven >> Opravdu? Kde? A nebylo lepší mě tedy ignorovat, pokud už nevíte co napsat než napsat NEPRUĎ?

Sven - Profil | Pá 23.7.2010 14:22:51

Rytíř >> o těch alternativních trestech jsem se vyjádřil tady:
http://www.mrk.cz/minidiskuse.php?id=631139&page=1