Zabavená povolenka za lov po půlnoci

Zdravím,
včera respektive dneska ráno (00:50hod) mi porybný na Labi 20 zabavil povolenku za chytání přes noc...
Máte někdo zkušenosti s tím jak se to řeší, popř. jaké jsou sankce?
Autor diskuse: Carpper - Profil , 17.7.2010 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Mrknato - Profil | Čt 26.8.2010 6:35:33

tomfisherman >> Hele já ti to vyvracet nebudu. To že MO vydává, nebo prodává z pověření ÚS povolenky, je věcí ÚS, tedy vlastně MO, které na územní konferenci takto svazově rozhodnou. Zákon porušen není. V tomto se CS rybolov dostal do "latě". (Proto jsem zvědav, jak se do "latě" dostane Váš SÚS s CS rybolovem?)

Jelikož se CS rybolovu účastní složky svazu, o jiném subjektu nevím, tak o manipulaci s územní povolenkou ve formě celosvazové rozhoduje svaz. Pokud by to bylo někde odlišně, může znění zákona uživatel zopakovat v BP, tedy že povolenky vydává a zadržené se zasílají pouze jemu. Myslím, že ve všech ÚS vydávají z pověření ÚS povolenky svým členům MO, tak i zadržené povolenky RS zasílá na MO. V MRS je to ale jinak.

U CR povolenky má pravdu Kakr, neboť za porušení legislativy následuje odebrání povolenky, navíc rybář lovící na revírech příslušného svazu se musí řídit i závaznými předpisy onoho svazu. Statut CR rybolovu je napsán ještě "postaru", tedy v rozporu se zákonem 99/2004 Sb. Proto si myslím, že CR povolenka je dle zákona neplatná.

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 17:41:45

Mrknato >> Pokud bys použil jednotné, tak by to vskutku platilo pro toho konkrétního uživatele toho revíru. Ale takhle to tam napsané není, je tam daný prostor.
A ten statut je dohoda, že bude existovat CS povolenka platná na všech ÚS ČRS a vydávat ji bude moc MO či ÚS v rámci celé ČRS.
Tak ještě trochu logické návaznosti. Kdyby např. Tvou CS povolenku zadržela RS na těch Nechranicích, kam by ji doručila?

Mrknato - Profil | St 25.8.2010 17:17:42

tomfisherman >> Pak mě ukaž ustanovení, že např. nemohu vydat tvé zařízení bytu do zastavárny. Lov, VRP je právo a tomu přísluší i možnost vydávat povolenky subjektem, který má výkon RP. VRP je spojen s revírem, revíry (zde je to množné číslo oprávněné)

Jelikož uživatelů je více, zákon použil množné číslo. Pokud by použil jednotné, neplatilo by to pro ty další....... Též z toho nelze dedukovat, že uživatelé mohou vydat povolenku, tedy jen jednu...... V §4 se jasně uvádí, že podnájem revírů je zakázán. Co je revír, povolenka, VRP uvádí §2.

Že se CS rybolov provádí na základě společné platnosti územních povolenek říká jasně nový statut CS rybolovu. Máš to tam černé na bílém...... Navíc jsem ti to překopíroval v příspěvku St 25.8.2010 14:17:20.

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 16:43:45

Mrknato >> Tvrzení, že žádný uživatel nemůže vydat povolenku na revír, kde není uživatelem v zákoně podpořeno není nebo mi ukaž kde?
Stále si asi neporozuměl §13, odst.9 ? Opakuji ten předpis je obecný a v množném čísle.
A dále z toho dost jasně vyplývá, že se jedná o fyzické vydání povolenky.
Územní povolenka s celosvazovou platností, to je co za výplod? Tohle neznají už ani ty statuty.

Mrknato - Profil | St 25.8.2010 15:50:19

tomfisherman >> žádný uživatel nemůže vydat povolenku na revír, kde není uživatelem, kde není držitelem dekretu. To platí. To, že tu máme CS a CR povolenky je umožněno dohodou o platnosti těch územních. Název celosvazová, či celorepubliková je matoucí. Stále se právně jedná o povolenku vydanou uživatelem. (Třeba z pověření MO, která není žádným uživatelem). Vtip je v tom, že nikdo povolenku s širší platností vydat (dle zákona ) nemůže. Rada ČRS prozřela. Podívej se na úvodní ustanovení statutu CS rybolovu. Ano, MO může tyto územní povolenky s celosvazovou platností prodávat. Tak je to i nazváno ve statutu. Nový statut se též pochlapil, aby si někdo nemyslel, že se hned posere a trumfnul zákon :
"Rada ČRS navrhuje příslušné obci s rozšířenou působností členy rybářské stráže s působností na všech revírech v CS rybolovu." To je velmi odvážné........


tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 14:56:04

Mrknato >> Stále jsi na omylu, tvá MO vydává územní, ale i CS i CR povolenky.
Nebo mi snad chceš tvrdit, že CS a CR povolenky chodí od ÚS či Rady už vyplněné se jménem, razítkem... a MO je jen prodává?

Mrknato - Profil | St 25.8.2010 14:36:57

tomfisherman >> Pokud se od statutů vrátíš zpět k zákonu, tak zase zjistíš, že povolenku na danné revíry může vydat pouze jejich uživatel. Systémově na statutu společného rybolovu SÚS není nic špatného, vyjma bodů 6-9 statutu, možnosti dělit revíry, ÚS nemůže vést hospodářskou evidenci ve vztahu ke státu.. atd.. SÚS ale není ten, kdo může revíry jednotlivých uživatelů (MO) dále podnajímat Radě. To napravil až současný statut CS rybolovu, ale bude zajímavé, jak na to zareagují u Vás.

Ten dosavadní CS statut byl paskvil, odporoval zákonu, stejně jako ten Váš územní, který platí stále..... to podle mě hrozné je. Hrozné dále je, že ten, kdo má zákon vymáhat, je k tomu určen, tedy RS je koupená svazem a jakékoliv porušení legislativy, které posvětí svaz, přehlíží.

Edit k tvému dotazu : Moje MO není uživatelem žádného revíru, slouží ÚS dle dikce zákona a stanov. Vydává územní povolenky z pověření. Teď se napravil i ten prodej CS povolenek.

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 14:26:42

Turňa >> Čau Jirko, já už si tu píšu o výdeji povolenek snad měsíc:-) A nějak se tu nemůžeme pochopit anebo nechceme!

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 14:25:25

Mrknato >> No a je váš ÚS uživatelem Nechranic? Tak jak může vydat či pověřit někoho ve vydávání povolenky platné i na Nechranicích?
Jak jsem psal, chce si to srovnat a zamyslet se, pak pochopíš?

Turňa - Profil | St 25.8.2010 14:22:12

tomfisherman >> zas tě zlobí?

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 14:20:29

Mrknato >> Jo a jinak Statut Středočeského ÚS už existuje léta, celosvazový také, takže už se zde jede dávno podle více statutů, nic nového pod sluncem a nic hrozného.

Mrknato - Profil | St 25.8.2010 14:17:20

tomfisherman >> Moje MO vydává povolenky na základě pověření uživatelem, ÚS, tečka. Když si přečteš novou preambuli statutu CS rybolovu, tak tam je uvedeno :
I. Úvodní ustanovení
1.
Územní svazy ČRS (dále jen ,,ÚS ČRS“) a Republiková rada ČRS (dále jen ,,Rada ČRS“) se tímto statutem dohodly na celosvazovém rybolovu (dále jen ,,CS rybolov“), tzn. na společné platnosti vydávaných územních povolenek k lovu ryb formou jejich sdružení do jedné celosvazové povolenky.

Chytrým tahem je i další posichrung, který se týká Vás
II. Organizační zásady
2.
CS rybolovu se mohou účastnit organizační jednotky ČRS, které jsou uživateli rybářských revírů nebo rybníkáři hospodařící na rybnících s lovem ryb na udici, prostřednictvím příslušného ÚS ČRS. Nemohou-li se účastnit CS rybolovu prostřednictvím příslušného ÚS ČRS, mohu tak učinit prostřednictvím Rady ČRS.

Z toho vyplývá, že Vaše suveréní MO má další dva pány. ÚS s územním statutem a Radu se statutem CS rybolovu. Kdo pak ale vydává ve vašem případě CS povolenky, nový statut neuvádí..... To je hádanka....

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 13:52:06

Mrknato >> Chceš tedy říct, když MO, kde jsi členem, vydá celosvazovou povolenku čili platnou např. i na Nechranicích, že ji vlastně vydá neoprávněně, jelikož ani MO ani ÚS Východočeského kraje není uživatelem Nechranic???
Vydá ji oprávněně, věř tomu, že to zákon umožňuje, chce se jen pořádně zamyslet nad tím odstavcem zákona a srovnat si pojmy.
Ten, kdo je na samolepce není výdejce povolenky, to není ten kdo to vypíše, orazítkuje........

Mrknato - Profil | St 25.8.2010 13:32:27

tomfisherman >> 1) určitě neplatí, že pokud je MO uživatelem nějakého svého revíru, může tím pádem automaticky vydávat povolenky na všechny "danné" revíry svazu, revíry mnoha subjektů.
2) Výdej a prodej si řeší uživatel, je to jeho právo, neřeba do toho strkati nos. Nos je ale nutné strčiti, když nějaký virtuální mamlas nakládá s revíry, podnajímá je do CS rybolovu Radě. To je už od 1.7. 2010 naštěstí vyřešeno.
3) Garantem hospodaření musí být uživatel, ne SÚS. Není asi normální, když ÚS Stč. kraje brání uživatelům hospodařit dle zákona, vydávat BP a navrhovat změny zaryb. plánů na svých revírech? Jak to budete mít teď? Budete ve dvou statutech? Na základě jednoho statutu budete vydávat územní povolenky a na základě druhého CS povolenky? To se z těch statutů zblázníte

Jen tak pro zajímavost, kdo vydával Vaše územní povolenky, kdo byl napsán na té samolepce?

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 12:33:30

Mrknato >> Cituješ tu odstavec, který jsem tu již citoval a zdá se, že ho stále nechápeš či si ho nějak překrucuješ k obrazu svému.
Takže znovu - pokud je MO uživatel rybářského revíru či revírů může v rámci systému vydat povolenku pro dané revíry čili i další revíry v rámci ČRS či MRS.
Pokud MO není uživatelem a uživatelem je ÚS, tak ÚS musí MO tímto pověřit.
Dále jsou tu 2 pojmy či 2 úkony - VÝDEJ A PRODEJ.
VÝDEJ znamená nalepení nálepky, vypsání údajů o rybáři, orazítkování, podpis....
PRODEJ znamená předání vydané povolenky rybáři za úplatu.
A jestli mi chceš tvrdit, že ten VÝDEJ, jak územních, tak celosvazových či celoreplublikových povolenek u vás nedělá MO, tak to dělá kdo? Dělá to MO, že, i když není uživatelem revírů, ale je pověřena od ÚS.
Ve Středočeském kraji vydávají povolenky MO, jelikož jsou uživatelé revírů. ÚS povolenky běžně nevydává, pokud ano, tak jen na svůj revír či na ostatní revíry z pověření Rady ČRS.

Mrknato - Profil | St 25.8.2010 11:35:04

tomfisherman >> Jistě, TEN, KDO VYDÁVÁ POVOLENKU, ale ten jí může vydat pouze pokud je uživatel konkrétního revíru, nebo pověřil nižší složku a vydává ji ona pověřená složka. V případě Stč. MO, ale není možné, aby nižší složka "pověřila" vydáváním povolenek složku vyšší. To je podnájem.

Pokud ti nejsou jasné pojmy, které užívá zákon, tak si přečti §2, vymezení pojmů, bod e, f, m
no a když si přečteš v §13 i toto : "(9) Povolenku k lovu pro dané rybářské revíry vydávají uživatelé rybářských revírů zpravidla za úplatu. V povolence k lovu uživatel rybářského revíru označí držitele rybářského lístku, popřípadě stanoví bližší podmínky výkonu rybářského práva. Osoba provádějící lov je povinna vyznačit v povolence k lovu datum lovu, rybářský revír, počet, druh a hmotnost ulovených ryb.

Rybářské právo lze vykonávat pouze na základě povoleného VRP rybářským orgánem, což je "f) výkonem rybářského práva činnost v rybářském revíru povolená právnické nebo fyzické osobě příslušným orgánem státní správy rybářství podle § 19 až 24,..."
Tedy danné revíry, na které může uživatel vydávat povolenky, jsou jasně definovány dekrety. Proto např. na RMV, soukromý revír MO, nemůže vydat povolenku ÚS, ani Rada, i když jsou též uživatelé a též se jedná o jeden a ten samý svaz.

Po 1.7. 2010 je CS povolenkou krajská povolenka, nesoucí název celosvazová. Pro rybáře ve Stč. kraji tak nemůže platit CS povolenka, kdy revíry k tomuto lovu poskytuje virtuální Stč.ÚS. Nový statut to řeší jinak. Pak u Vás ve Stč. kraji budete ve dvou "společných" rybolovech a hospodařeních, plus další, to vaše dekretové. V územním a pak v celosvazovém. To bude papírování a zbytečných výdajů......
Náklady na chod CS hospodaření jsou cca 25%, odhaduji, že podobné náklady může mít u Vás i společné územní hospoodaření plus dalších 25% to Vaše, tak je to cca virtuálních 75% což je 50-60Kč na kilo z 80Kč možných. I proto Vám Váš územní statut zakazuje hospodařit, měnit zaryb. plány, tedy dělat to, co ze zákona máte.......

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 9:03:37

Mrknato >> To co jsi teď napsal je dosti zmatečné. Proč by MO jako uživatel někoho dál pověřoval?
V tom statutu to je jasné :
Ten, kdo povolenku vydává, je povinen zajistit úplné a čitelné vyplnění povolenky k lovu ryb. Razítkem musí být označena současně nalepovací část povolenky i tiskopis povolenky k lovu ryb (tzv. úlovkový lístek), ovšem tak, aby nedošlo k zakrytí čísla a čárového kódu povolenky. Ten, kdo povolenku vydává je dále povinen vést evidenci vydaných povolenek s uvedením jména a příjmení držitele, data narození, místa trvalého pobytu držitele, příslušnosti k MO ČRS, data výdeje povolenky a čísla vydané povolenky.
Čti pozorně, ten kdo povolenku vydává, vyplní čitelně, dá razítko............
A tohle udělá ten človíček na MO či na ÚS, kteří jsou uživatelé revírů, již se nepíše, jakých revírů. A to samé platí u celorepublïkové povolenky, prostě MO či ÚS v rámci ČRS ji může vydat, opatří ji jménem, razítkem...... Tenhle úkon na MRS neudělají. Takže tato zadržená CR povolenka na revíru MRS poputuje na MO či ÚS ČRS.

Mrknato - Profil | St 25.8.2010 7:47:12

tomfisherman >> Ustanovení zákona o pověření nižší org. složky je šito na model, kde dekrety drží ÚS. Pak slovíčkaření vydal, prodal, podepsal nemá smysl. Klasický ÚS lehce doloží, že MO k tomuto "vydávání" povolenek pověřil dle §4 odst.10 ryb. zákona.

Bohužel Středočeské MO jako uživatelé, nemají koho pověřit. Jsou nejnižší org. složkou svazu. To, že Stč. ÚS prodává povolenky na revírech, kde není uživatel je průser.

Rada ČRS se už asi poučila a konečně alespoň v těch nejkřiklavějších případech opravila statut celosvazového rybolovu. Rada ČRS už CS povolenky nevydává! Dokonce se ve statutu uvádí, že rybáři si mohou KOUPIT CS povolenku u své MO, (tedy ne že jim ji MO vydá). Dokonce Statut jde tak daleko, že jasně uvádí, že razítkem vydal musí být opatřena i vlastní samolepka povolenky, nejen "úlovkový lístek", tím kdo k tomu má oprávnění. To jsou ÚS a MO ve standardním modelu, kde uživatelem je ÚS, či Rada.

V novém statutu CS rybolovu už Rada ČRS neorganizuje společný rybolov, nevydává povolenky, pouze je správcem hospodářských ukazatelů a ekonomiky. Takto pojatý CS rybolov již mimo Stč. kraj nevykazuje nezákonnost. To se ale o Stč.územní povolence říci nedá. STč.ÚS nemá právo vydávat povolenky, na revírech, kde není uživatel a ani tyto revíry poskytovat ke společnému celosvazovému rybolovu. Toto právo mají jen Stč. MO. Dokonce ze statutu zmizelo i ustanovení o tom, jak zapojit Stč.MO do společného rybolovu. Ve statutu je výslovně uvedeno, že : "CS rybolovu se mohou účastnit organizační jednotky ČRS, které jsou uživateli rybářských revírů nebo rybníkáři hospodařící na rybnících s lovem ryb na udici,..." Pro MO, které jsou uživatelé, tak CS rybolov je možný přes Radu ČRS, což je podle mě zásadní novum !!!!!

Rada se polepšila, to se musí uznat. Pozdě, ale přeci. Teď je v tom Stč. kraj úplně sám, v porušování zákona vydáváním pseudoúzemní povolenky .......

tomfisherman - Profil | St 25.8.2010 6:42:41

Mrknato >> Mně se těžko Středočeský ÚS nechává stranou, jelikož jsem zde členem:-) Prachů se ve svazu točí hodně každopádně, ale to i v jiných svazech jako např. fotbalovém a také je tam každou chvíli podezření, že peníze nešly tam, kam měly.
Nejspíš to nebude tak úplně o systému, ale o lidech !!

Mrknato - Profil | St 25.8.2010 0:09:16

tomfisherman >> Já ti fakt nevím, ale pro jednoduchost a přímočarost necháme raději Středočeský ÚS stranou..... Dokážeš si představit, kolik peněz se točí v tomto velekaprosvazu? Dnes ve zprávách říkali, že osvobodili jakési Plzeňské vyděrače, protože nebyly důkazy....... Důkazy byly, ale svědci si to tak nějak přehodnotili a právo poslali přesně tam, kam ho posílají rybáři....
Máme jedinou kliku, že se u nás nedaří banánům, zatím........

tomfisherman - Profil | Út 24.8.2010 21:43:28

Mrknato >> Někde jsou uživateké ÚS někde MO jako například ve Středočeském kraji. Každopádně zadržená povolenka RS na Moravě se musí zaslat výdejci a to buď je tedy ÚS či někde ta MO nebo snad ne?
Prostě zákon takhle vydávání umožňuje nebo si myslíš, že celý tento systém je protiprávní, že by si to svaz takto okatě lajznul ??!!!!!

Mrknato - Profil | Út 24.8.2010 18:12:31

tomfisherman >> Tak už i ty začínáš s volnomyšlenkářstvím? .... V to případě jsou ÚS-uživatelé zcela zbytečné, povolenky může vydat kdekterá MO a dekret je jen kus bezvýznamného papíru. Až bude třeba uživatelem revírů jiný subjekt, pak právo MO vydávat povolenky zůstane nedotčeno?
Ty si opravdu myslíš, že zákon umožňuje takovou "volnost"? Pokud jeden subjekt umožní vydávat povolenky jinému subjektu, bez toho aby ho mohl pověřit, tak jak to zmiňuje zákon, tak o podnájem jde. Záleží ale na tom, komu to vadí.....

tomfisherman - Profil | Út 24.8.2010 12:33:27

Mrknato >> Pokud by to bylo, jak se snažíš naznačit, tak by ta věta zněla nějak takto : Pro daný revír povolenku vydává jeho majitel či uživatel.
Ten rozdíl je patrný.
Stávající znění je v množném čísle a obecnější, takže dává jakousi volnost a rybářský svaz se toho tím systémem vejde.
Podnájem to už něco jiného a systém zarybňování je také jiná otázka, i když třeba souvisí.

Mrknato - Profil | Út 24.8.2010 11:47:31

tomfisherman >> Ještě jednou a pomalu. Revír, kde obsádku a plán zarybnění tvoří candát, okoun, štika, pstruh, parma, se nemůže co do náhrad (za kg) rovnat revíru, kde v plánu i skutečnosti převládá kapr. Na to CS hospodaření nepamatuje, pamatovat nechce a nebude. To je ta sviňárna. Pokud redistribuce nebude zohledňovat i obsádku, povedou CS a CR povolenky k likvidaci původních druhů ryb a proto mně vadí.

Mrknato - Profil | Út 24.8.2010 11:28:37

tomfisherman >> Zákon zná pouze uživatele a pak říká, že podnájmem (který je zakázán) není pověření nižší složky uživatele (MO) některými činnostmi. Proto nelze pověřit některými činnostmi (při výkonu RP) např. Radu. Pokud dospějeme k tomu, že MO Vč.ÚS může vydat povolenku třeba na Lipno, tak je něco špatně. Špatně není, když MO Vč.ÚS z pověření vyšší složky uživatele (ÚS) vydá územní povolenku, která bude (na základě dohody) platit i na LIpně. To je obrovský rozdíl, protože teprv pak by začaly dohady o penězích. V současném stavu to podporuje kaprohospodaření, které zažívá právě díky CS rybolovu booooom.
V tomto hospodaření totiž nelze podporovat a v podmínkách MO prosazovat ochranu původních druhů, protože se hospodaření vede na úrovni volně směnitelné ryby, což je kapr.

Edit : ano, pro danné revíry, tedy revíry, danné dekretem k výkonu RP uživateli. No a pak jsou ty nedanné, ty, kde má dekret někdo jiný.... (Na něž si brousí zuby CS hospodaření s povolenkou vydávanou Radou, až doteď)

tomfisherman - Profil | Út 24.8.2010 11:25:25

Mrknato >> V zákoně to zní takto :
(9) Povolenku k lovu pro dané rybářské revíry vydávají uživatelé rybářských revírů
zpravidla za úplatu. V povolence k lovu uživatel rybářského revíru označí držitele rybářského
lístku, popřípadě stanoví bližší podmínky výkonu rybářského práva. Osoba provádějící lov je
povinna vyznačit v povolence k lovu datum lovu, rybářský revír, počet, druh a hmotnost ulovených
ryb.
Všimni, že je to psané v množném čísle - pro dané revíry ..... uživatelé !!!!
A pokud má někdo zaslat na povolenku výdejci a ten výdejce je jednoznačně na povolence potvrzen, tak není o čem!! A navíc RS nemusí řešit, jestli je výdejce oprávněný či nikoliv, prostě to pošle tam kam má a jak je to na papíře oficiálně potvrzené.

tomfisherman - Profil | Út 24.8.2010 11:14:36

Mrknato >> Pokud ten revír patří pod ČRS či MRS a složka je součástí jednoho či druhého, tak je uživatelem daného revíru! Zákon hovoří obecně, nikde není napsáno, že MO může vydat povolenku jen na svůj rybník!

Mrknato - Profil | Út 24.8.2010 10:28:31

tomfisherman >> A jak to čtu, tak se Rada ČRS "posrala" z jihočechů a připustila dělení revírů na P a MP při "vkládání" do CS rybolovu. Možná že by bylo dobré, aby se též změnilo, dále "připosralo", že na CS povolenky lze lovit jen kapry na MP a duháky na P revírech, ale to určitě přijde.....

Mrknato - Profil | Út 24.8.2010 10:19:35

tomfisherman >> Dohodnout se je dobré.... ale ta dohoda musí být v rámci platné legislativy a to vydávání povolenky subjektem, který není uživatel danného revíru zákon nepřipouští. Proto celý cirkus okolo CS a CR povolenek je zbytečný. Pokud by Svazy dodržovaly zákon, tak by i při celorepublikovém rybolovu stačila rybáři územní povolenka, možná i místní... a pak by Kakr si tuto nemohl ponechat, ale štandopéde by ji musel zaslat tomu, kdo ji vydal. Proto se k současné CR povolence může chovat tak, jak píše......
Statut společného rybolovu doznal změn, je nový, schválený Radou dne 6.5. 2010 a ty nejkřiklavější kolize se zákonem byly konečně vypuštěny.
Zajímá mě jedno, proč lze na revíry Rady "jít" s územními povolenkami, ale na ostatní revíry, též v režimu CS rybolovu musí být špeciální povolenka??????

tomfisherman - Profil | Út 24.8.2010 9:10:57

Mrknato >> Nu vždyť se ČRS a MRS dohodli statutem společného rybolovu a dohodli se na vydávání povolenky platné na revírech obou svazu. A tuto povolenku může vydávat nižší organizační složka.
Ještě k té vyhlášce a příloze, kde je tiskopis k povolonce, je to tato :
http://www.crs-sus.cz/ryba/prilohy/c.8.htm
Jednoznačně, kolonka VYDAL, kde se potvrdí, kdo povolenku jako celek vydal. Jestli tu někdo plácá něco o neplatných tiskopisech, tak ať si koupí brýle.