Bolonka či Match

Chystám se koupit prut na jemnou plavačku a nemužu se rozhodnout jestli Bolonovku nebo Match, nevím jaké jsou výhody a nevýhody ve vzájemném porovnání těchto prutů. Mohl by mi někdo pomoci? Dík.
Autor diskuse: Jirka - , 30.6.2004 plavaná - náčiní, doplňky

Petrson - Profil | Ne 3.12.2006 0:20:28

>> VK > ještě jsem zapoměl dodat, že slabší záběr přišel i na živou - po záseku byla rybka stržená. Jsem si vzpoměl až teď. Zmínil jsem to, protože v tomto případě dva návazce výjimečně přinesly úspěch, alespoň co se týče záběrů, i když jsem je neproměnil.

Petrson - Profil | Ne 3.12.2006 0:09:26

>> VK > na co narážíš ? Pokud to nějak podle Tebe odporuje RŘ, napiš mi prosím, kde. Já našel jen tohle. Viz:

" § 16 vyhlášky č. 197/2004 Sb. :

a) lov na položenou nebo lov na plavanou:
(2) Při lovu uvedeném v odstavci 1 písm. a) smí být používány nejvýše 2 udice, u každé z nich nejvýše dva návazce s jednoduchými háčky nebo jeden návazec s dvojháčkem nebo trojháčkem. K lovu lze použít nástrahu rostlinného nebo živočišného původu neohrožující kvalitu vod. Při lovu na přirozenou nástrahu mohou být použity víceháčkové systémy s maximálně třemi háčky (jedno až trojháčky). Za nástražní rybku nemohou být použity ryby lososovité a lipan, druhy chráněné a ryby nedosahující nejmenší lovné míry."
Ještě doplním, že na dně nebyla rybka celá, ale ocásek, lovil jsem na jednoháčky. Ani v definici Lovu dravců, příloze č. 7 vyhlášky, jsem nanašel nic, čemu by tento lov odporoval. A nějakou etiku bych sem netahal, je to podle mne humánější, než lovit na systém s 3 trojháky a ještě si po záběru vyčkat s"cigárkem", což je povoleno rovněž.

V.K. - Profil | St 29.11.2006 19:53:05

Petrson:To myslis vazne, ze jsi chytal na jednom navazci s mrtvou a na druhem s zivou rybickou?

pytlák - Profil | St 29.11.2006 19:28:30

Já sem si včera pořídil matchku Byron Brown 4,2m, 5-15g.Vypadá dost dobře ale prubnu ju až po vánocích neboť ju najdu 24. pod stromečkem:-) Do roka a do dne bych chtěl jít do bolo jak píše Mrkos.Jenom mám respekt z těch 7 metrů:-) A kratší bych asi nebral.

Petrson - Profil | Pá 24.11.2006 10:23:36

>> sklo > kdysi jsem to zkoušel jako kluk, ale s tím přívěsem bylo vždycky dost obtíží - pořád měl tendenci se sukoval s kmenem, motat okolo splávku při náhozech apod., přitom četnost záběrů se nijak nezvýšila. Takže bavíme-li se o klasické "akční" plavané, kdy ryby spíš hledáš ve sloupci, vidím druhý forpas jako zbytečnost, která přinese spíš víc škody než užitku. I feederaři a dokonce někteří "bobkaři" stále častěji od 2. návazce upouštějí, protože dlouhodobé zkušenosti ukazují, že takový lov není efektivnější a naopak přináší nežádoucí "vedlejší účinky".
Letos jsem tak lapal jednou, vyloženě z nouze, kdy už jsem nevěděl jak přelstít dravce na řece. Nastražil jsem mrtvou rybku či ocásek na koncový návazec, následovala zátěž, přívěs umístěný plastovou spojkou na kmen, na něm malá živá rybka, pevný splávek. Záběr přišel na dno, stejně z něj však nic nebylo, rybu utrhl hned při záseku. V tomto případě ovšem nelze mluvit o vyložené plavané - udice spočívala "fixně" na jednom místě ("houpačka").

dantex - Profil | Pá 24.11.2006 9:33:45

sklo, MrKos: význam má samozřejmě chytat tam, kde ryby zrovna přijímají potravu. Plavaná má výhodu v tom, že můžete průběžně měnit hloubku chytání tj. ode dna až v podstatě těsně pod hladinou. O tom, kde chytat rozhoduje zpravidla druh lovené ryby - cejni na dně, plotice těsně nade dnem, kapři oboje, oukleje pod hladinou a ve sloupci atd. Pokud ryba není tam, kde ji předpokládáte, což se stává, není problém změnit hloubku a zkusit ji najít jinde. Většina druhů se však zdržuje zpravidla u dna a tam je také největší pravděpodobnost, že vaši nástrahu sežere. Vyjímky však potvrzují pravidlo.

MrKos - Profil | Čt 23.11.2006 17:09:21

sklo: v podstatě každá montáž by měla umožnit nechat nástrahu ve sloupci... většinou používám splávek vyvážený tak akorát na to aby unesl i háček s nástrahou... otázkou je jestli vlasně má význam chytat ve sloupci...

sklo | Čt 23.11.2006 16:10:10

MrKos: osobne taky davam prednost jednomu navazci, nicmene vetsinou ve sloupci. tady na mrku ty montaze s anglanem jsou vicemene na dno jestli jsem je dobre pochopil. pak ale nevim jestli je lepsi na lovnych mistech hazet lehci polozenou nebo feeder s dvouma navazcema. kdyz uz mam plavacku s nastrahou na dne, mozna je vyhoda dat i jeden navazec do sloupce....tezko rict mozna kecam blbosti :)

hraji - Profil | Čt 23.11.2006 15:13:23

Mulla: podívej se na to jinak, chceš si koupit dražší matchku? Pak se podívej po Speedmasterovi v délce 4,20 metru. Pokud ale máš jen těch 1300,- Kč, potom je pro tebe Hyperloop volba akorát. :-))

Mulla - Profil | Čt 23.11.2006 15:07:03

Když jsme teda u těch matchek, co říkáte na Shimano Hyperloop 3,9 příp. 4.2m.Za ty prachy (1300Kč) snad dobrá koupě ne??

MrKos - Profil | Čt 23.11.2006 12:01:40

sklo: ůplná blbost to nebude ale osobně jsem to nikdy nezkoušel... možná taky proto že většinou i na jeden háček toho nachytám dost :-)

sklo - Profil | Čt 23.11.2006 11:25:28

mam jeste jeden dotaz, kterej souvisi spis s plavackouvou montazi. pouzivate nekdo pri plavacce, dejme tomu na stojacich 2 navazce? jeden kterej by byl na dne a druhej by byl ve sloupci? ma to nejakej smysl?
zadnou takovou montaz sem tu nenasel a zajimalo by me jestli je to funkcni, nebo jestli je to naprosta blbost. diky

Kacula the Great - Profil | Čt 23.11.2006 9:49:44

ja mam oboji i kdyz bolonku jen 4,8, vzdycky si rikam vemu si matchku a zkusim to s ni ale nakonec stejne vemu bolonku, i na stojacich chytam pod nohama, ale je pravda ze ta matchka je urcite univerzalnejsi, zkousel sem s bolonkou chytat s velkym anglicakem a neni to ono, naopak chytat s mensim pevnym by s machkou nemel byt problem
no nic to je jen takovy postreh

MrKos - Profil | St 22.11.2006 15:55:15

Petrson: také jsem skákal z lehkého plavačkového teleskopu 3,6 na feeder 3,8 a poté 3,9 a pak s krátkou mezifází bolo 4,3 , match 3,9 a 4,3 už rovnó na 7m bolo :-) Teď jsem si jako třešničku pořídil bičík 9m ale ještě jsem ho nestihl otestovat...
Nicméně nemehloidní pohyby mám stále ale to už lepší nebude :-)

Petrson - Profil | St 22.11.2006 12:35:47

>> MrKos > jo, dík, tak nějak si to představuju. Zatím lovím s lehkým plavačkovým teleskopem nebo fídrem (max. 3,90), proto chci délku zvětšit a zvyknout si na to. Případný rozvoj směr bologneza se poté nebude vyznačovat takovou dávkou nemehlozity. Těch 4,5 bude asi ideální.

Petrson - Profil | St 22.11.2006 12:32:14

>> sklo > on to MrKos už zdůvodnil výstižně, jen chci podtrhnout, že je to fakt lepší převážet v původním obalu nebo tubusu a vázat až u vody. Protože jsem dřív transportoval už navázanej fídr a fakt to nedělalo dobrotu - obvykle se to ztahuje gumičkama, což vede k různým nežádoucím tlakům a třením. Můžeš zlomit špičku, a vůbec nejlepší je, když se háček uvolní a zasekne se někam do tkaniny příp. něčeho horšího. Asi po měsíci jsem elegantně na jednom místě odřel blank a hned se na to vykašlal. Venkoncem to navázání stejně nezabere o moc víc času a drbání, než samotné sbalení - to je hotový porod :-)

MrKos - Profil | St 22.11.2006 12:14:34

Petrson: klasika bude někde mezi 3,9 - 4,2m ale slušná nabídka je ještě i v délce 4,5m. Asi bych volil raději něco delšího ( dejme tomu lehce 4m+ ) už jen z důvodu přesnějšího nahazování a příjemnějšího pocitu při zdolávání...

Petrson - Profil | St 22.11.2006 12:02:05

>> MrKos > právě to mě na bolo láká, že je to vlastně trochu kombinace biče (děličky) a navijáku - možnosti eliminovat i výpady větších ryb. Je mi jasný, že amortizer taky udělá svoje, ale přece jen... Prostě ač bych klasickej bič zkusil rád, větší možnost ztrát mě odrazuje, takže to zatím není na pořadu. A kompromisy v tomhle asi fakt nemají cenu, takže si nechám poradit a letos jdu do matchky, příští rok možná bolo. Pak uvidíme :-)
V jakých max. velikostech se klasická (nikoli tele-) matchka nechá pořídit ?

MrKos - Profil | St 22.11.2006 11:54:01

sklo: ona se nemusí převazovat pokaždé... při převozu navázané matchky je nutné vlasec všelijak poskládat spolu s prutem a to není zrovna ideální... většinou jsem došel na to že po dvou, třech vycházkách to bylo nutné celé převázat protože se to lámalo a krabatilo... nemluvě o tom že nutnost ponechání navijáku ( lze to také obejít odepnutím cívky apod ) vetšinou zabrání matchku nasoukat do běžného tubusu a může se při převozu poškodit... u teleskopu jen odepnu splávek z téčka a jediný ohyb vlasce je ten od špičky směrem k rukojeti...
A Carluso obecně funguje všelijak protože je jich celá řada... :-) Mluvíme o splávcích na řeku... Kolega dědek myslel asi klasické lízátko ( primárně určené pro děličku ) ale na trhu jsou i splávky Cralusso Bolo které jsou konstruovány pro lov s boloňkou a lze jimi lovit v proudící vodě i poměrně daleko od břehu tak že nesjíždějí ke břehu a nebo se to " sjíždění " výrazně zpomalí... Totéž platí o rychlosti proplavávání při mírném nadržování... Dokonce jsem s ním v pomalejším proudu a přehloubené sestavě udržel nástrahu bez problému uprostřed 25m široké řeky... Což se sedmimetrovým prutem a normálním splávkem dost dobře nelze...

sklo | St 22.11.2006 11:42:39

MrKos: "Výhodou telemuchy je skladnost a nenutnost převazování při každém lovu. Což s matchkou jde také ale víme jak to je... :-) "
Jak to je??? proc se musi matchka prevazovat pokazde?
muzete mi v rychlosti vysvetlit jak funguje Cralusso?? sem ted v praci a nemam moc casu se tu po tom pidit. dik vsem.

MrKos - Profil | St 22.11.2006 11:29:54

Petrson: každopádně bych volil buď jedno a nebo druhé ... kompromis nebude tím pravým řešením...
s tím jestli uvidíš záběr bych si hlavu nelámal protože když ho vidím i já tak ho uvidí už každej :-) chytání s boloňkou a jemnou sestavou se už podobá lovu na děličku s tím rozdílem že místo gumy máš naviják ( vynechávám způsob nahazování a zdolávání ) avšak co se jemnosti a citlivosti týče ( a způsobu předložení nástrahy ) tak na krátké vzdálenosti je to skoro to samé...
při lovu na řekách je to jasné a právě ten kontakt mezi špičkou prutu a splávkem ( potažmo i rybou ) ja na tom to parádní... s matchkou se to prakticky pořídit nedá a nebo dost obtížně...