Sladkovodní přívlač v Norsku

zdar,
v létě jedu do Norska na 3 týdny na dovolenou.Budem se pohybovat převážně v jižním a středním Norsku.Může někdo kdo má zkušenosti poradit kde bych mohl nahodit ve sladké vodě? Mořský rybolov mě neláká a nemákm na něj ani výbavu.Měl bych pár otázek jak je to s povolenkou,co můžu ulovit,nástrahy atd..dík
Autor diskuse: omikk - Profil , 8.6.2010 dravci - revíry, cestování

XAXAP - Profil | St 9.2.2011 16:00:14

státní lístek si kup přes net, je to nejlevnější a nejvíc easy

pokud budeš chytat na řekách, cena povolenky se odvíjí od "zajímavosti" místa. Ty nejlepší jsou obvykle prodávány nějakým rybářským spolkem či majitelem pozemku u řeky. Obvykle si u nich kupuješ povolenku na pool, tedy nějaký krátký úsek. U chytání tažnejch ryb je to fuk, že máš krátkej plac, ty ryby jedou, není potřeba je hledat, spíš přečíst ten úsek a trefit. Na jezerech na jihu je to spíš nic moc. Na moři se dá chytat i sladkovodní styl, zábava je to s mořskými pstruhy nebo makrelami.

Dejv - Profil | St 9.2.2011 13:25:01

mascha >> tak jsem ti chtěl poslat odkaz, a koukám, že už si to vyčmuchal..:-))

mascha - Profil | St 9.2.2011 13:18:33

my jsme loni platili za sladkovodní povolenku na poště 220,- noků, ale ještě nám naúčtovali nějaký poštovní manipulační poplatek 70 noků :-(
Povolenky se kupují buď na benzínkách u vody, nebo v informačních centrech (adresa na centrum bývá u vody na cedulích, které jsou na odpočívadlech a parkovištích s přístupem k tý vodě) a nebo dáváš peníze do schránek, případně platíš u nejbližšího domu u vody, pokud tam nějaký je. Ceny jsou od 40 noků vejš, záleží co je to za vodu.
Pozor, některé úseky jsou vyhrazeny pouze pro muškaře, a není takových míst málo. Na lososí řeky v dobách tahu stojí denní povolenka velmi mnoho a u vody bývá nával. Prý tu platí na některých místech pravidlo tři hody a tři kroky - po třech hodech musíš udělat tři kroky stranou, abys uvolnil flek případnému zájemci. ale to je bez záruky, to nám vykládal jeden místní děda, co před sto lety prý snad chytal a anglicky uměl asi tak jako já :-)
Na fjordech se chytá zadarmo, ale také tu jsou hájené úseky - poblíž lososích sádek a v ústích lososích řek. Mělo by to být značeno na místě.
Já jsem lovil hodně v moři ze břehu, v místech, kde to hned padá do hloubky, chce to alespoň hloubku deset metrů. Normální vláčka s gumama. Dobrá jsou místa, kde voda hodně proudí při přílivu nebo odlivu.

Vincent - Profil | St 9.2.2011 12:56:42

Ahoj, má někdo nějaké nové poznatky?

sirseal - Profil | Čt 10.6.2010 20:11:19

omikk >> ja v norsku chytal jednou a to na rece na severu blizko mesta Alta.byl sem tam ale pouze 2 dny jelikos sem spechal do finska a pres norsko jel jen abych navstivyl kamarada.Moc te nepotesim jelikos sem sa kvuli 4hodinam nechtel shanet po povolence tak sem to valil na cerno,ale co sem sa tak bavil potem s nejakyma norama tak mne rikaly ze ta nejvetsi reka co tekla kolem Alty a ja tam pitlacil ze je jedna s nejkvalitnejsich rek v norsku na lososy a povolenky maj hlavne mistni kteri si je musi losovat kazdy rok v tombole jelikos nechteji prodavat tolik povolenek takze maji jen urcite mnozstvi a pak maji tak 10povolenek pro cizince a ty sou velmi drahe a pouze na tyden.Ale chytacka to bylo super.Nachytal sem celkem dost pstrousku na musku a to sem na musak chytal po druhe v zivote.Ne velkych pouze mezi 20 as 25cm.Ale za tych par hodin super chytacka:)ale jak povydam bylo to uplne na severu takze sem ti asi moc nepomohl:( ale aspon tak pro zajimavost.

omikk - Profil | Čt 10.6.2010 19:11:15

díky za reakce a rady..
koukam celkem zajimavy ulovky...
pri lovu ve fjordu budu potrebovat povolenku? a takovou tresku uvlacim na co? na woblera,trpitku?
na reku si povolenku koupim jak tak na to koukam )
nevim teda jeste presne kam to strihnu za rybama ale asi neco co bude cestou...

Lauri - Profil | St 9.6.2010 7:41:52

omikk - >> podívej se na tohle video je taky z Norska http://www.mrk.cz/rybarska-videa.php?id=10723. Určitě se tam dá krásně zachytat i ve sladkých vodách, ale být tebou ta zkusím i moře. Vždyť nemusíš mít super výbavu na moře. Stačí ti to na co chytáš tady v čechách. Vem si nějaký přívlačový prut s navijákem, vlasec aspoň 0,25mm a ze břehu si krásně zachytáš. Nepočítej s trofejemi , ale tresky kolem sedmdesáti ci na to zdoláš úplně v pohodě. Jen si dej pozor na to, že pokud nemáš naviják který je určen i na slanou vodu, tak si ho po skončení rybolovu vždy omyj sladkou vodou, jinak už by jsi ho nemusel rozchodit.

krusnohorec - Profil | St 9.6.2010 7:41:16

Jo a ještě jedna dobrá zpráva děti do 16 let můžou lovit úplně zdarma kde chtěj ,ale musíš jim vyzvednout povolenku,ochotně mě jí vydali kdekoliv jsem o ní požádal .

krusnohorec - Profil | St 9.6.2010 7:38:35

řeka Mandal

krusnohorec - Profil | St 9.6.2010 7:36:28

A další

krusnohorec - Profil | St 9.6.2010 7:35:51

Několik fotek

krusnohorec - Profil | St 9.6.2010 7:34:52

Ahoj .mám zkušenosti jenom z jižního norska především řeka Mandal,k lovu potřebuješ státní lístek koupíš na poště cena 220 nk. na rok a povolenku ,řeky jsou rozdělěny na úseky ,ale v každé prodejně ryb.potřeb ,příp.benzinová pumpa,cena se hodně liší dle výskytu a množství ryb .
Loví se na přívlač,mouchu ,a červi(fuj) pstruzi do 30cm přemnožený lze chytat bez omezení po stovkách.losos těžká vláčkařská a muškařská dřina třeba 3dny bez záběru,ale vyplatí se vydržet,především na přívlač doporučuji nákup třpitek až na místě nejsou o moc dražší ,ale mnohem kvalitnější než u nás a velice těžké ,7cm plandavky 35-40g.
Jestli máš nějakou konkrétní otázku tak napiš na sz.

Knak - Profil | St 9.6.2010 6:32:58

Koukám že odpovědí nepříbejvaj, tak aspoň něco málo. Vlastní zkušenost boužel nemám. Na jednom DVD o Norsku jsem nedávno viděl že se tam rozhodně vláčet dá. DVD je od konkurenčního serveru, po příjezdu na místo byla budova na které byla na stěně něco jako poštovní schránka kam rybář vhodil peníze a vzal si jakousi povolenku k lovu. Nic moc rada, ale aspoň něco.