Proč se mi netřou kapři?

Chtěl jsem se zeptat, zejména někoho kdo má svůj rybníček, cca 30x20m a podobný, zda-li se mu třou kapři...
Jestli se nepletu-kapři se třou později při teplejší vodě...
předpokládám 23-25 stupňů, to je konec červen, červenec.
Včera jsem kontroloval kapry, několik 50,60tek je slušně zakulaceno, ale zase,opět, z toho nic nebude.
Popis prostředí: stav vody zásadně nekolísá, při březích zatopená tráva, zejména v mělčině, a v rozích rybníka. Dno pravidelné, bahnité. občas kameny, spadlé větve (zejména olší).
V rybníce nejsou, resp. minimálně okouni...

Nikdy jsem nezaregistroval žádný kapří potěr, nicméně bílá (plotice, cejni, hrouzek, perlíni) se vytírá celkem pravidelně...

Dále bych se chtěl zepta na lekníny, kde sehnat-a jak zimovat...
Případně doporučit jinou travinu, vodní-kdysi tam byly tkz. doutníky (rákos?)

Letos zjara jsem se pokusil do břehů zapíchat vrbu, zatim bez výsledku, uschly, ale nechávám je tam... třeba obrazí...
Předem všem děkuji...
Autor diskuse: zamilovanejboy - Profil , 7.6.2010 všeobecné - ostatní

zamilovanejboy - Profil | Po 28.6.2010 16:35:43

Martin... >> Ahoj, tak jsem změřil pH

Přítok 7,7
Odtok (v rybníce) 8,0

přibližně, měřeno měřidlem o zahradního bazénu, ale mělo by to být v pořádku, barvy byly jasné a zřetelné...

Teplota vody včera - poledne 22, navečer 20

Zasázel jsem vrby, do břehu pro tvorbu kořenů...

Jak změřit obsah kyslíku?

zamilovanejboy - Profil | Út 8.6.2010 0:52:28

zamilovanejboy >> jinak všem děkuji, docela mě to trápí, určitě jim chci pomoci, aby z toho taky něco měli...


letos v létě udělam vyšší hráz, zvednu o půl metru vodu, a bude!

zamilovanejboy - Profil | Út 8.6.2010 0:49:12

SOPTIK 52 >> jo je to klasický nebeský, jde to z lesa, (les cca 200m, po celou dobu z lesa to jde přes pole), standard 2-5 l / sekundu, odhad, po deštích více, ale myslím že by ta kvalita (ph) neměla být abnormální, a hlavně vždycky nebeské byly abnormálně živinné!změřím to a bude.a napíšu. kdysi dávno byl hodně zarostlý, vodním morem, ale obsádky to totálně vyčistila-měl jsem tam i 4 ks amurů, tak možná to taky požrali, ale spíš myslím že ne, že to zvýšením obsádky odešlo.

to tření by se mi líbilo-obnovavala se obsádka, něco lidi ukradnou, něco se narodí...

zkusím někde nějaký ten vodní porost, do mělčiny, v létě je dost teplá voda, průměr 1,5 m, tak to je dělaný na lekníny, stulíky (ale kde je vzít....)

SOPTIK 52 - Profil | Po 7.6.2010 19:46:14

Martin... >> To s Tebou naprosto souhlasím.Jen jsem neměl opravdu takové znalosti o vlivu Ph na výtěr.Vím,že když to jde z lesa,tak to je kyselé.Na candáta že stačí těch 6-6,5 Ph,na kapra těch 7.Ale nedovedl jsem si představit,že to ten kapr takto může rozlišit.Myslím při výtěru.Na NEBESÁKY pod lesem jsme vždy v zimě dávali vápno.Plůdek býval okolo těch 15 cm.RADOST POHLEDĚT.

Martin... - Profil | Po 7.6.2010 19:33:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

SOPTIK 52 >> to pH má taky určitý vliv, jak jistě víš, tak spermie a vajíčka (jikry) jsou povahy bílkovinné a určitý poměr kyselé či zásadité vody tohle leptá. Kapr je podle mě na tohle docela náchylný, ale hodnota od 6-8 se ještě bez problémů dá, pod ní je to velké riziko. Jinak podle rozlohy jsem uvažoval, že tento rybníček bude mít pouze jako Dubraviům, nebo taky na krmení ostatních ryb...zbytečně by se obsádka zvýšila a bylo by to spíš k neprospěchu než prospěchu

SOPTIK 52 - Profil | Po 7.6.2010 19:25:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin... >> Ahoj,zmiňuješ se třeba o věcech,které by měli být podle mě normální.Jikrnačka,mlíčák,poměr 1 : 3,obsah kyslíku,to samé.Proto ta má zmínka o Ph,Mě připadlo divné,že se mu tam bíla ryba vytře.Na teplotu vody může mit vliv ten přítok ,nebo i pramen.A teď se ptám,jaký až může mít vliv Ph,na vytření kapra?,když si odpovím,tak asi nějaký ano.Ale kde je ta hranice?O tom zatravňování jsem se nezmiňoval,protože uváděl ,že zatravněné břehy má.Ještě bych rád uvedl jednu věc,Ty se zmiňuješ o odpuštění na Jaře,poté zatravnění pro zdárný výtěr.Ano,to máš velikou pravdu,jenže tazatel uvadí určítý výměr vody.A nezlob se na mě,ale to není optimální rozloha vody,jak pro výtěr,tak pak pro další chov.Toto se myslím aplikovalo s úspěchem,když po vytření se mateční ryba mohla stáhnout a tím vykulený plůdek byl vlastním pánem.Jinak opravdu nechci popichovat,rád se něco také dozvím.Dík.

Martin... - Profil | Po 7.6.2010 18:59:33

Pvl >> no vidíš, toho jsem si ani nevšiml :o)) už taky kua stárnu :-D

Martin... - Profil | Po 7.6.2010 18:58:41

zamilovanejboy >> jinak to candátí hnízdo jak popisuješ není pro kapra příliš vhodné, spíš bych to udělal jinak...vzal smrček, ke konci bych přivázal cihlu a ke špičce Polystyren, to by bylo účelnější. Chráněný je, pokud je v přírodě, jinak pokud máš doma ze svých zdrojů, tak pohoda, ale myslím, že jde už o ten šlechtěný druh. No ta přeprava by nebyla zrovna šťastná, koukni se ale do OBI nebo Hornbachu a podobných obchodů a určitě taky najdeš.

Pvl - Profil | Po 7.6.2010 18:56:58

Martin... >> Již jsem zápis editoval, aby to bylo v rychtiku :o§)))))))))

zamilovanejboy - Profil | Po 7.6.2010 18:53:56

Martin... >> ok, díky. jinak já do Vodňan kdysi šel, ale nakonec jsem to neabsolvoval... Ale to už je let, brali max 40 lidí z celý čssr, a já se dostal, ale nešel...
Jinak já opravdu myslel že se třou při vyšší teplotě, 18stupňů mě překvapilo...
Ok, PH změřím i ten kyslík ale až o víkendu, teď jsem mimo, vezmu si věci kterým měří PH bazénu, snad to půjde...
Jinak obsádka je dobrá, jikernačky, mlíčňaci, to by mělo být vše v pohodě. A kondice výborná, jsou krmený,

Loni jsem dělal dokonce vrbové a olšové vazby (na způsob candátových vazeb pro tření), a naházel do rybníky-a loni taky nic.

A teplota vody, přítok slabý, ale na kyslík vydatný-v létě je rybník teplý, kolem 22-24, o víkendu mohl mít 17,18 určitě. Ale neměřil jsem.

A leknín (není chráněný?) ten bych bral, ale jsem z Příbramska, tak co s tím...

Martin... - Profil | Po 7.6.2010 18:36:04

Pvl >> ani né odborník :o)) spíš jen absolvent SRŠ a VOŠ VHE Vodňany :-D

Pvl - Profil | Po 7.6.2010 18:33:48

Martin... >> To jsem tomu dal ...... odborník za humny :o§ ) EDIT oprava : "odborník "

Martin... - Profil | Po 7.6.2010 18:30:31

zamilovanejboy - >> Zjisti si teplotu vodu, pH a taky kyslík. Potom bych určitě zkoukl, jestli mám jikernačky, tak i mlíčáky. Nejlepší by bylo, kdyby teplota byla kolem 20°C, pH kolem 7 a dostatek kyslíku (nejlépe tak kolem 8-10mg/l). A taky to chce u vody trochu klidu, většinou se ti to začne třít z rána. Pokud bys měl tu možnost, tak dej do vody i nějaké haluze s listím apod.
Jinak pokud bys chtěl leknín, tak mám možnost sehnat leknín bílý, je to z okolí Olomouce. Přezimování je jednoduchý, nech to ve vodě. hlavně to chce, aby ti to nepromrzlo až na dno. Jinak pokud bys chtěl vytírat kapry každý rok, tak bych doporučil na jaře vodu trochu upustit, aby byly mělčiny holé, vysel pšenici či jinou travinu, nechal vyrůst cca 20-40cm do výšky a postupně bych to zaplavoval, nejlépe tak, aby to bylo zaplavené v době, kdy by se ryby chystaly na výtěr. Rybáři to tak dělají léta a bez problémů, takže bych v tom neviděl problém. Pokud bys měl jakýkoliv dotaz, tak se mě zeptej.

Pvl - Profil | Po 7.6.2010 18:17:40

Tak na Tvé dotazy by jsi dostal fundovanou odpověď od lidí kteří ryby chovají . Zjisti nějakou adresu a napiš jim .Myslím ,že od nich se lecos dozvíš

Mrknato - Profil | Po 7.6.2010 18:09:11

zamilovanejboy - >> Musíš jim to ukázat a třít se s nima.

Blažík - Profil | Po 7.6.2010 18:01:20

Docela blbá domněnka, ale kolik tam je těch kaprů, aby se dalo vyloučit, že jsou všichni stejného pohlaví? :-)

špaky - Profil | Po 7.6.2010 17:56:43

Nevím jestli titohle pomůže ,ale byljsem svědkem pár tření a ve všem mají jedno společné,kapři se třeli, když se ukázalo pěkné počasí a teplota se vyšplhala na 18 stupňů celsia.Určitě záleží jakou máš hloubku a trávy či řasy jim taky dělají fajn,takže pokud tyto požadavky splňuješ,tak by v tom nemělbýt problém,aspoň podle mne.Jinak měsíc vůbec nerozhoduje záleží na momentální teplotě vody,takže to může být i na začátku května nebo naopak i na konci Června či začátkem července.Věřím,že si ti to nakonec podaří a vytřou se ti tam

SOPTIK 52 - Profil | Po 7.6.2010 17:37:29

Ahoj.Dost mě to zaujalo i když z toho nejsem až tak moudrý.Tvé problémy mohou mít více podmětů.Ten první je,že se kapr v normálních podmínkách vytírá už od 18°C.To ale tvrdí příručky,já tvrdím ,že ta hranice je 16°C.Záleží podle podminek a momentálního stavu počasí.Jestli na to má i vliv PH,tak to Ti neřeknu.Vždy jsme totiž koukali,aby PH bylo v cajku.Toto šlo mimo mě.,ale i ta to informace je možná zásadní.To ale netvrdím.
Nevím,kde žiješ,jestli jsi měřil teplotu.Jestli tam nemáš nějaký studený přítok,nebo pramen.Těch možností je víc.To potom může zkreslovat měřené teploty.
Jinak,ten rákos s těmi doutníky,se jmenuje OROBINEC,rákos je něco obdobného,ale bez Těch doutníků.Proto i má zmínka o změně PH,že se tam zmiňuješ v minulém čase.Ale ten orobinec ,nebo rákos nzatracuj.Dokáže být až moc užitečný.Vlastně ta voda dokáže přes něj dýchat..
S lekníny nemám zkušenosti,jen když mi tam zajela ryba.Ale to je jiná otazka.
Ať se daří,ahoj.