Jak správně měřit rybu.

§11, odst.1 vyhlášky 197/2004 by mohla znít odpověď. Věc však nemusí být až tak jednoduchá. Nedávno jsem byl svědkem toho, jak mladý rybář na jednom moravském revíru změřil kapra položeného na bok přiložením ocelového svinovacího metru, naměřil 40 cm, což je míra stanovená na tomto revíru, uložil jej do vezírku, zapsal a pokračoval v lovu. Rybářská stráž, která vzápětí kapra přeměřila, zjistila jen 38 cm a zadržela rybáři povolenku. Kapra RS měřila položením na pevný (dřevěný metr), přiražením k zarážce v bodě "0". Rybáři RS řekla, že měřit přes bok položené ryba je chybné. Mám zato, že ani postup měření RS není (máme-li být přesní) v pořádku. Při tomto způsobu, kdy ryba, a to zejména baculatý kapr, se prohne směrem k pevné podložce naměříme tak méně, než opravdu má. A u mnou uvedeného příkladu to skutečně udělalo osudné 2 cm. Skutečná míra zřejmě ležela někde uprostřed. A ještě jednu věc. Ani rada, měřit raději méně, nemůže být uplatňována. U velkých kaprů může i 1-2cm délky, které "nenaměříme" znamenat nepřekročení stanovených 7 kg/den a potažmo umožnit další lov. Sankce uvedené v metodické pomůcce RŘ MRS jsou stejné, jak pro nedodržení "zákonné míry" (co je to v současné době), tak pro překročení denního limitu 7 kg - někdy přímá vazba na délku. Jak měříte vy ? A jak je to správně ?
Autor diskuse: bróďa - Profil , 28.6.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

xycht | Čt 1.7.2004 0:54:03

Pavel: možná se budeš divit,ale baví mě to samý co tebe, jen tak si vyjít k řece s prutem na plavačku je paráda...ale mam rád i delší výpravy :-)

Pavel | Čt 1.7.2004 0:44:28

Pánové, dík za uznání v mezích mírného pokroku , rád jsem si s Vámi podiskutoval. Sedavé kaprařině opravdu neholduju, jednak nevydržím na jednom místě sedět víc než chvíli a na druhé straně raději objevuji krásná zákoutí a proudy řek s prutem v ruce a ne ve vidličkách. Takových míst a ryb v nich ale bohužel ubývá.

MacOS | St 30.6.2004 22:41:53

mám pocit že pavel to žene trochu do absurdna, ale v zásadě tuším co chtěl říct...

Martin M. - Profil | St 30.6.2004 20:30:55

Pavel> ja treba vnadim 10kg davkama jen kdyz na boilie nechytam.

rychet - Profil | St 30.6.2004 11:53:49

Pavel: chlapče, bez urážky, ale děláš na mne dojem "brouka Pytlíka". O všem vím, všechno jsem viděl. Ale bohužel všechno jen z velké dálky a jen po povrchu věci. Na druhou stranu musím uznat, že diskutuješ férově a bez arogance.

xycht | St 30.6.2004 11:49:37

Fery: tak tak,ale podle mě s náma jen Pavel "laškuje" :-) nevěřim,že to myslí vážně :-)
Pavel: ještě bych doplnil,že kromě toho,že se kapr sám zasekne a zapípá, tak (a na to jsi úplně zapoměl) se sám přijede přihlásit ke břehu :-))

Fery | St 30.6.2004 11:29:05

Nemůžu si pomoct,ale mám dojem že nevíš o čem mluvíš.Na boilie se nechytá jen natvrdo ale třeba taky se splávkem.Samozásek kapra neni nic nového co přišlo s boiliem,ale funguje už dlouho třeba dobře u srkačky a zarážky před krmítka dávali rybáři již dávno před boiliem.Ještě by mne zajímalo jak si přišel na to že počet záběrů na boilie je 1:1,možná by ses divil kolikrát kapr nasaje nástrahu (v podobě boilie takzvaně na tvrdo) než se opravdu píchne a dojde k záběru.Zajímalo by mne jestli jsi alespoň někdy zkusil chytat tímto způsobem.Také nechápu ,že se podle tebe při lovu na boilie krmí 10kg dávkami.Opravdu si myslím že nevíš o čem mluvíš.

Pavel | St 30.6.2004 8:31:55

Fery: výrazem "lov na boilí" považuji naprosto běžný lov samosekem, kde nástraha je mimo háček a tuto drží u dna extémě těžká zátěž. Tato pak s přešponovaným vlascem při nasátí nástrahy a zvednutí zátěže, rybu zasekne. "Rybář" pak během lovu může hrát volejbal, karty, koupat se a provozovat jiné dovolenkové hrátky. Čeká pak pouze na zvuk mobilu nebo hlásiče. Zazníli hlásič, rybu vytáhne. Při klasické položené např. na kolínko není počet záběrů roven 1:1. Pokud se na malém revíru chytá tímto způsobem, (vnadí se 10kg várkami) je pro ostatní kolínkáře na měsíc hotovo. Vím, že lov na "boilí" může být úspěšná metoda, pokud je prováděna "vědecky můčkami" , ale stejně tak vědecky bych mohl lovit na agregát, nebo na můčku z curare. Můj kritický postoj k této metodě je dán relativním nedostatkem ostatních ryb, který je kompenzován kaprem, kterého, jako snad jedinou rybu můžeme lovit kdykoliv, jakkoliv a kdekoliv - "zdravé jádro rybářů" neremcá. Prý se uvažuje i o lovu kapra paličkou, tak nevím?

Tomas - Profil | Út 29.6.2004 23:52:59

Já mám spíše zkušenost, že naměřím rybě méně než má, a to díky nerovnému povrchu. A rozdíl to může být dost velký. Pokud ryba totiž neleží skutečně na perfektně rovném povrchu, "měří" vždycky méně díky různým prohnutím jejího těla. Někde níže se tady psalo o "uspávání" úhořů, to by mně docela zajímalo, protože se o jejich měření za živa ani nepokouším, buď pouštím, nebo beru. Změřit cosi, co se nedá ani kloudně chvíli podržet je nemožné. Míra úhoře je tak malá, že že snad ani nelze udělat chybu i když se nezměří. Mrtvej se pak měří v pohodě.

HrubecT - Profil | Út 29.6.2004 22:29:01

Jó měření, na to jsem ve svých začátcích taky doplatil... Svůj první rok, co jsem začal chytat, jsem mírovou rybu nechytl. To bylo dama keců od mamy, že kolik to všechno stojí, tolikrát tam jezdím a ani nic nechytnu, zatímco ostatní vozí pořád a ještě rozdávají. Druhej rok jsem začal jezdit každou sobotu se spolužákem, pěkně jsme se hecovali kdo co chytne, vždycky nás přišla zkontrolovat RS, takovej chlápek dost v pohodě. Pak jednoho krásnyho rána brali kapři jak o život, co nához to hned ryba a tak se mi podařilo chytnout kapra 40cm což je akorát míra... Samozřejmě sem ho vzal, když konečně přišel, mama bude mít radost. V tom se objevila opět RS, ale tentokrát někdo úplně jinej, kapra mě nechali přeměřit, ALE TAK, ŽE HO POSTAVILI BŘICHEM NA METR a on měl samozřejmě jen 38cm. Tenkrát jsem neřekl ani slovo, protože sem ani přesně neměl jasno, jak správně měřit... Papíry hned v květnu v prdeli na 9 měsíců, kamoša to samotnyho přestalo bavit, tak toho nechal a k rybařině se už nevrátil :-/ Když teď zkouším měřit na ležato a na stojato, tak to někdy dá i 3cm!!! Jo a ještě dodám že ta RS se u kárné komise ani neukázala...
U kárné komise byl semnou chlap, kterej přišel o papíry díky tomu, že změřil k hornímu cípu ocasu a RS měřila k spodnímu... Takže položit rybu na pevnou podložku a změřit ke konci ocasu může mít spoustu výkladů...

Fery | Po 28.6.2004 20:34:38

Pavel-ještě že každej rybář neuvažuje jako ty to bych s tou rybařinou radši skončil.Můžeš mi vysvětlit rozdíl mezi boilisem a třeba vařeným kolínkem?Víš vůbec co to je boilies?

Noe | Po 28.6.2004 17:20:00

všechny ryby pouštím nazpět, tam odkud jsem je vytáhl, měřím jen ty větší, neb je to jedna z zásad proč ryby lovím, pro jejich velikost, a řešit otázku jestli mám toho kapříka vzít nebo nevzít, jestli opravdu má těch 35 cm nenbo nemá jde mimo mě, pouštějte ryby taky a máte po problémech. Jinak ten kluk si sasloužil co mu patří.....

Pavel | Po 28.6.2004 16:25:38

Jako kapraře tě omlouvám : např. Labe 28 za Jaroměří, Loučná 3 a 4, Orlice u Týniště, Novohradka, Úpa v babiččině údolí a.j. , píšu z hlavy. Smutné je, že právě v tomto tématu se jasně obnažuje hladovost a hloupost "rybářů" , zda měřit kapra přes pupek nebo přes žábry? Tam, kde mají povolen roční úlovek např. 10kaprů na povolenku , tyto diskuse nikdo nepochopí. Kapra 50 si tam ulovím dnes, nebo zítra. Pokud jsem na cizím revíru a v hezké přírodě, mám radost z úplně jiných věcí, a když někdo není schopen obhájit si míru své ryby, kterou si ponechal, je nesvéprávný a mezi rybáři nemá co dělat, mimo případ, že s námi chce také žertovat.

JM - Profil | Po 28.6.2004 16:02:33

Tak vydrž a permici nekupuj. Radši kup bečku a pozvi nás zachlastat, to je lepší investice. Aspoň pro nás, z Tvojí permice nebudeme mít nic.

Miloš_diakritický | Po 28.6.2004 16:02:03

Pavel:
Bohužel v obraze nejsi. A to hodně. Spíš bych řekl, že místo v obraze jsi pod vobraz - a pěkně sjetej množstvím vyšším než malým....

jura | Po 28.6.2004 16:00:59

JM: já už su na bordel srarý, stačí mi ten kabaret, on stejně bude kabaret i časem u vody

JM - Profil | Po 28.6.2004 15:58:02

jura: Zklamu Tě, Moulin Rouge není bordel, ale jen a jen kabaret.

jura | Po 28.6.2004 15:53:09

Pavel: já si od příštího roku asi koupím permanentku do Moulin Rouge, tam se dá taky leccos chyttit

jura | Po 28.6.2004 15:50:27

Ježíš mariá, tak koukám, že všichni ovládáme plno technik a rybářských fint, ale nedovedeme se dohodnout, jak změřit rybu blbým metrem. My, co chodíme k vodě pro radost a odpočinek, kapra 41 cm pustíme zpět, co kdyby RS nám úlovek změřila jinou metodou. Obávám se, že podle těch některých debat by jsme došli i k tomu, že by jsme po každém změření ryby vystavily protokol o měření, myšleno s nadsázkou, petrův zdar.

JM - Profil | Po 28.6.2004 15:49:45

Pavel na hrad. A nebo teď je vlastně volno ve Strakovce.

xycht | Po 28.6.2004 15:46:27

Pavel: a co je na tom špatnýho že někdo chytá s hlásičema kapry na boilie? ty budeš asi jeden z těch co si myslí,že do vody vodí kuličku boilie, zapne hlásiče a ománená ryba se přijede sama přihlásit ke břehu :-)) Je to nadsázka,ale tvůj příspěvek podle mě tak vyzněl. Když tohle napíše člověk, kterej ryby nechytá tak to beru, ale když to napíše rybář tak je to důvod k zamyšlení :-) A jako průmyslovej odlov mi to už vůbec nepřijde, někdy to není tak snadný jak si asi myslíš. A na jakých tocích se omezuje lov na plavannou a na červy? To by mě taky zajímalo, nevim o revíru MP kde je zakázaná plavačka, asi mam mezery....BTW: Když čtu tvoje příspěvky tak si myslim,že tady jen provokuješ a děláš si srandu, protože jinak to neni možný :-)

Pavel | Po 28.6.2004 15:28:18

Pokud jsem v obraze, tak docházky k vodě (i bez úlovku) se budou evidovat až od příštího roku! Bohužel nás rybáře neodvratně čeká registrace jako plátců DPH, neboť poté si budeme jistě moci odpočítat DPH z povolenky a s úlovkovými listy se začne kšeftovat jako s doklady na pohoné hmoty. (Na základě informace hrajiho) Mé zásadní 2 poznatky:
1) Pokud svaz není schopen jasně a kvalifikovaně kontrolovat a spravovat revír, ať to nedělá! Pokud by se tedy do revírů přestalo vysazovat, ubude, tím "rybářů" t.j. pytláků, nových nadšenců , majitelů rybích restaurací a ostatních komand. Pro opravdové rybáře to bude mít jasný profit. Klid a více drobných ryb! Šílenci se přemístí do Norska a Španělska.
2) Kapra vysazovat do jasně specifikovaných revírů, jako rybníky a přehrady a lovit za euro. Zde se armády rybářů střetnou a pobijí. Jasně zvítězí boilízáři, neboť těžkými olovy probijí nebohé karavanisty. Domorodci se rozprchnou do vnitrozemí a demokracie zvítězí!
Je zajímavé, že na soukromých revírech takovéto diskuse neexistují! Majitel si pořádek ohlídá a rybář, který nerespektuje daná pravidla si zde již nezachytá. Také zde vysazují mírové ryby, nebo zde činí rozumné kroky k ochraně vysazených ryb!
Dále je zajímavé, že na na různých tocích se omezuje lov na plavanou, lov na živou rybku, lov na červy, ale na kapřích revírech je podporována snaha ryby vypátrat (echoloty) ryby obklíčit (čluny) ryby omámit( boilíz , můčky a jiné sajrajty) a zblblé kapry a amury harpunovat našponovanými udicemi s hlásičemi, tedy téměř průmyslový odlov. S návrhy témat na omezení lovu kapra jsem se nikde zatím nesetkal. Pokud si to někdo ještě neuvědomil, tak lov kapra, (na boilí), který je možno tolerovat na velkých vodách, se přemisťuje i na malé vody, kde se nedivím místním, že s takovým to lovem nesouhlasí.

xycht | Po 28.6.2004 15:17:13

bezpečnější je nebrat ryby kolem míry :-) ...kapra pod 45 a nad 55 bych nevzal

hraji - Profil | Po 28.6.2004 14:21:23

Radek Ch. Já věděl, že jsi slušný chlap. S tím úhořem je to tak, že jsem nevěřil, že jej lze "uspat" hlazením po břiše, tak jsem to několikrát zkusil a vždy se mi to podařilo. Takže to není takový problém změřit úhoře. Jen ta nově stanovená míra je malá (v MRS bylo 55 cm) a řada rybářů toho využije k vymydlení tkaniček.