jak ovlivňuje počasí žravost ryb

zdar kolegové jakou vy máte zkušenost s počasím a rybama myslím vliv žravosti atd mě jako malímu kdosi řek že pokud je vysokej tlak tak ryby nežerou protože jim to tlačí na orgány a oni mají pocit plnosti ,pak že berou při bouřce atd, dneska na to moc nedám koukám hlavně na to aby počasí bylo delší dobu stejné tak co vám se potvrdilo co ste vypozorovali ? ps případné chyby v textu omluvte
Autor diskuse: esoxboy - Profil , 21.5.2010 všeobecné - ostatní

Sven - Profil | So 22.5.2010 13:12:35

Dlouhodobým pozorováním jsem došel k poznání, že největší vliv na braní ryb nemá na svědomí počasí ale má přítomnost u vody.
Nejvíce jsou ryby při chuti, právě když se nemohu na ryby vypravit a vyrazí na ně některý z kamarádů :-)

splavek - Profil | So 22.5.2010 12:33:53

Moje zkušenost je asi taková,že při prudkém poklesu,nebo vzestupu atmosferického tlaku,ryby nějak extra neberou. Všiměte si,že na citlivé jedince lidí,to také působí velmi negativně,natož na ryby.Také prudké ochlazení a studený vítr,zejména v chladném období roku,není to pravé ořechové.Řekl bych,že svůj význam má i obsah kyslíku ve vodě,čím větší,tím lépe.Dokonce,jsem někde slyšel,že rybníkaři jej měří a podle toho upravují krmnou dávku.Ať jsou teorie jakékoliv,většinou jdeme na ryby,když máme čas a všechny spekulace o braní a nebraní,nám jsou ukradené.

smradzjzd - Profil | Pá 21.5.2010 19:37:40

esoxboy - >> vliv změny atmosferického tlaku je naprosto zanedbatelný vzhledem k tlaku působícího na ryby v různých hloubkách. Nechce se mi to počítat, ale teoreticky bych řekl, že stačí aby se ryba ponořila o 10cm hlouběji a rozdíl bude větší než při změně tlaku vzduchu. Takže tlačení na orgány ryb v tom nebraní nebude, je to fáma.

KOLIBŘIK - Profil | Pá 21.5.2010 19:26:45

esoxboy - >> Zdravím.Počasí a ryby.To je otázka která společně s obouma pojmy jednoznačně bezesporu patří a společně spolu souvisí.Ryby byly odjakživa jeden velký barometr.Ale ještě k tomu v kterém se jen tak někdo pořádně nevyznal.Podle starých pranostik našich rybářů se již dávno řídit ale nemůžem a protože počasí v této době je naprosto jiné a vymyká se běžnému normálu.A tak nám nezbývá nic jiného nežli se spoléhat na svou intuici ke které si přidáme své zkušenosti a štěstí.Ale několik starých dobrých rad já sám neustále vnímám a řídím se podle nich neustále.Dodré je vychytat počasí před dešti před bouřkami .Mám rád slunné dny a můžou být i pařaky.Vysokou zakalenou vodu.Vítr který fouká směrem ke břehu.Teplé deště.A úžasná letní rána ještě před rozedněním v letních dnech.Vše je ale podmíněno samotným lovem.Každá ryba má z toho o čem píši ráda něco jiného.Tak si myslím že i každý druh ryby je jiný druh barometru.Každá ryba má ráda své počasí svůj tlak vzduchu stav i teplotu vody.Jsou však dny kdy nám to co známe a máme léta vyzkoušené je absolutně k ničemu.Mám ze své dlouholeté zkušenosti z rybolovem kdy jsme jeli třeba do Rumunska na Radutu.Vše bylo jako z pohádkové knihy teplota vody i vzduch síla i směr větru prostě sen .Přesto jsme vyhořeli a to třeba takovým způsobem že jsem neměl čtrnáct dní ani podjezd!! A tak nikdo přesně dnes v této zmatené době co se týká počasí pořádně neví co mají přesně ryby rády. Dá se hlavně mluvit o rybářském štěstí a trefit se do dnů kdy to prostě jde a využít tyto dny jak se sluší a patří.Máme s klukama vždy záložný týden schovaného volna.Pokud některý z nás objeví top místo kde ryby opět jdou tak okamžitě balíme jedeme a to může klidně chumelit.Trochu taky věřím na SV.PETRA ten nad námi drží ruku štěstí smůly a náhody.Umí otočit počasí a je na nás pokud tohoto štěstí využijem pokud nám je nabídnuto.

mexik - Profil | Pá 21.5.2010 17:43:43

esoxboy - >> tady máš parádní článek od Mirase;o) http://www.lovkapra.com/faktory-ovlivnujici-brani-r​yb/

rybářfanatik - Profil | Pá 21.5.2010 17:11:33

Počasí je určitě ovlivňuje (viz. letní pařáky) ale né natolik aby vůbec nežrali....jsou jen prostě zajeté nekdě jinde nebo je chyba v rybáři (nástraze,návnadě,často velikostí háčku). Nejednou sa mě stalo že na celé ploše přehrad vůbec nebrali ale u přítoku prostě krásně šli:o)...(mluvím o kaprech u ostatních např. štika tak tam fakt nevím)

esoxboy - Profil | Pá 21.5.2010 16:55:37

Walleye - altered ... >> Walleye - 21.5.2010 15:33:07 >> ano máš pravdu páč sem vypozoroval že když se třou cejni voda má cca 12 stupňú tak kapři přestávaj žrát akorát nevim jestli jdou do tření s nima nebo požírají jejich mlíčí a jikry druhej poznatek že když se třou cejni tak sou na blízku candáti dost často se mě stává že mezi třejícíma cejnama chitim na rousku candáta ovšem jsou hájený a cejni ukončujou tření na začátku června takže zas smolik

esoxboy - Profil | Pá 21.5.2010 16:48:49

Darcy >> já sem právě došel k tomu samému cca po 10 ti letech dlouho sem se tim zaobejval bral sem v úvahu i návnadu párkrát sem ryby naučil chodit na mýsto jako do krmelce a vúbec ničeho sem se nedopátral nevim jak na rybníkách chodim hlavňe na řeku a podle mě sou ryby opravdu nevyspitatelné ale stejňě si myslím že určité druhy ryb mají větší žravost při určitém počasí krásným příkladem sou sumci

SOPTIK 52 - Profil | Pá 21.5.2010 15:33:34

Tak jsem přečel příspěvky kolegů a každý má trochu pravdy.Vzpomínám si i na článek a kterém se zmiňuje Darcy.Osobně se přikládáním k tomu,že ten vliv tady je.Už jsem se někde tady zmínil,že když to pomalu nic nedělá,je takové oblačné počasí a najednou začnou záběry u více rybářů,tak mohu počítát s tím,že během krátké chvilky začne pršet.Ale to je jen zkušenost určité třeba lokality,jinde to může být úplně jiné.
Ale stejně si myslím,že jen dobře,že o tom prd víme.To bychom to měli moc jednoduché a co je jednoduché,tak to přestává bavit.Pro jaké kouzlo bychom j té vodě jezdili.

Walleye - Profil | Pá 21.5.2010 15:33:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

esoxboy - >> Tzv.Žravost ryb ovlivňuje hlavně teplota vody Tím je naznačeno i počasí,roční období a reprodukce.Dobře prokysličená teplá voda :je pro většinu ryb prospěšná a dobře přijímají potravu.

Venca888 - Profil | Pá 21.5.2010 15:30:09

počasí určitě ovlivňuje aktivitu ryb a příjem potravy... ale že by jim vysokej tlak způsoboval takový tlaky na orgány, že by nemohli jíst... to považuju spíš za vtípek... :-)

angelo - Profil | Pá 21.5.2010 15:10:55

Ja si myslim, ze ryby berou vzdy. Jen to pocasi, kdyz je nejaka zmena, prispeje na vetsi aktivitu ryb. Nekde to plati a nekde ne. Ted nedavno jsem byl na rybach a bylo hezky slunko parilo. Zabery ojedinele a pak az se zatahlo tak to byl mazec. Jen sem nahodil prut do vody, napocital do 10 sekund a byla jizda - nestihal jsem. A nekdy kdyz se to takle to pocasi stejne zahraje tak to pokracuje stejne jako cely den. Zadna zmena pocasi nezmeni aktivitu ryb. Nevim mozna zalezi na vice faktorech. Ale ja to neresim jdu na ryby za kazdeho pocasi :)

jarda 2004 - Profil | Pá 21.5.2010 14:37:07

esoxboy - >> Počasí a tlak na braní respektive krmení ryb beze sporu má ale ryba nepřestává žrát jen si hledá méně potravy nebo naprosto odlišnou od velkých nástrah co máme na háčku. A její potravní akce jsou daleko pomalejší.

Anýzový dědek - Profil | Pá 21.5.2010 14:18:41

gx1 >> Jirko 100 bodov, punktíkov.Trefááááááá.........-:o))))))))))))))))))​

gx1 - Profil | Pá 21.5.2010 14:13:56

Pokud nejseš stejně citlivej jako strejda Prošek,tak si s tím hlavu nelámej.Počasí určitě vliv má,ale aby si z toho mohl dělat nějaké závěry,to bych si netroufl.

Darcy - Profil | Pá 21.5.2010 10:36:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bylo, nebylo., každopádně je to hezká řádka let, když jsem v časopise Rybářství četl zajímavý článek. Kolega rybář v něm popisoval, jak dvacet let pečlivě sledoval tlak, vítr, fáze měsíce, všechno, o čem myslel, že může mít vliv na jeho úlovky. Víte, k čemu po těch 20-ti letech dospěl?
Zápisky roztrhal a hodil do popelnice. Po 55-ti letech rybaření s ním souhlasím. Ony ryby totiž někdy berou jak vzteklé i když by podle všech předpokladů brát neměly. Nějaké obecné předpoklady jako určitý směr větru, fáze měsíce nebo tlak snad platí, ale abych mohl konkretně říct: dnes budou, nebudou brát, tak to určitě ne. Jinak výjimky potvrzují pravidlo.

retrívr - Profil | Pá 21.5.2010 9:45:06

esoxboy - počasí bych řekl ,má dost rozhodující vliv na příjem potravy většiny ryb.Stejné počasí však působí u různých ryb rozdílně.V podstatě základ Ti odpověděl Anýzový dědek.Je to ale třeba vysledovat.Já mám zkušenost, že změny většinou působí kladně.To musíš vypozorovat sám.

henry7 - Profil | Pá 21.5.2010 9:26:43

mam stejny nazor jako anyzovy dedek.

Anýzový dědek - Profil | Pá 21.5.2010 9:24:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

esoxboy - >> Můj názor je že počasí ovlivňuje příjem potravy u ryb poměrně hodně.
Když je dlouho teplo nebo zima, tak moc nežerou a když se mění počasí každou chvíli, tak to taky moc nejde. Navíc si myslím, že to ryby cítí už s předstihem, že se změní tlak k horšímu nebo lepšímu.