Sladit boiles obyčejným cukrem ?

Všude čtu jak každý sladí různými chemickými aparáty, já sladím běžně cukrem. Může mi někdo vysvětlit proč je ta chemie lepší než cukr nebo třeba med? Je pravda, že těsto oslazené cukrem je lepivější, ale na druhou stranu, boiles oslazené cukrem krásně uvolňuje. Nejsem moc velký příznivce chemie, tak bych se rád dověděl klady těch různých přípravků.
Autor diskuse: Petr.J - Profil , 3.5.2010 kaprařina - nástrahy, návnady

yvana - Profil | Út 4.5.2010 9:55:22

Petr.J - >> Tak já rozmixuju vejce do toho dám trochu moučkového cukru,jinak vezmu sladidlo pro diabetiky je i v prášku používá se na pečení,není drahé a sladivost má o hodně víc než cukr,ale jak píšu moučkový cukr tam dávám plus med.

Petr.J - Profil | Út 4.5.2010 8:51:23

Ty konzervující vlastnosti mě ani nenapadly, je pravda, že hotové boiles důkladně suším a potom skladuji v kbelíku zasypané cukrem, ale ten cukr tam mám aby vstřebal zbytkovou vlhkost. Pokud teda ten cukr má konzervující vlastnosti, je to pro mě další velké +.

Petr.J - Profil | Út 4.5.2010 8:47:36

Radek Ráliš >> Radek Fox - 3.5.2010 22:10:13 >> Pochopil jsem tě. Prostě ochutnat těsto s cukrem a ochutnat těsto s jiným sladidlem.

Sampus - Profil | Út 4.5.2010 2:14:26

Petr.J - >> Podla mna cukor vobec nie je dobra volba po pridani cukru mi pri vareni gulicky praskali a po po zaschnuti a vysuseni sa na povrchu tvorila biela vrstva odparujuceho sa cukru pripominajuca pliesen.Tieto nedostatky vsak pri pouzivani medu nepozorujem a navyse med vyborne konzervuje takze ne hrozi ziadna pliesen.

vedro - Profil | Po 3.5.2010 22:56:59

Ahoj, cukr je rozhodně velmi dobrá volba,protože kromě oslazení od určitého množství také boilie KONZERVUJE a to není k zahození,minimálně alespoň prodlužuje použitelnost.Pokud vím,je obsažen i v několika druzích boilie od renomovaných firem.

Hermis_s - Profil | Po 3.5.2010 22:20:26

ja pouzivam tekuty sladila,nejcasteji melasu kvuli mineralum a vitaminum a kandisin kvuli vetsi koncetraci sladkosti(vyhoda je,ze nema divnej ocas,jak nektery umely sladidla).obyc. cukr jsem pouzival taky,ale stvalo me,ze ho musim rozmychavat ve vajickach,nez se rozpusti,takhle tam lupnu 5ml kandisinu,trosku prosleham a je hotovo.

Radek Fox - Profil | Po 3.5.2010 22:10:13

Petr.J - >> Ještě dodatek, ono ochutnat samotný tisícekrát silnější preparát než je cukr ve stavu, kdy není smíchaný či zředěný ve zpracované směsi je také něco jiného a vlastně nesrovnatelného. Řešení by bylo ochutnat vše rozředěné na přibližně stejnou úroveň. Doufám, že jde mnou napsaná myšlenka pochopit ???

Radek Fox - Profil | Po 3.5.2010 22:03:46

Petr.J >> Myslím, že tam Václav - http://www.mrk.cz/clen.php3?id=16110 ještě nějaký zbytek NHDC má, tak ho zkus kontaktovat, tedy pokud máš zájem.
Je pravda, že některá umělá sladidla mají takový podivný chuťový "ocas" a s krásnou chutí cukru se nedají vůbec srovnávat. NHDC ho dle mé zkoušky také má, ale opravdu minimální a v klidu ho do boilie používám. Nejlépe mi z těchto umělých preparátů vyšel Talin prodávaný firmou CCmoore - http://www.ccmoore.com/ - ten je chuťově naprosto čistý.

Miksik - unlucky fellow :,-( - Profil | Po 3.5.2010 21:57:45

na BVV jsem u jednoho stánku měl možnost otestovat nějakou tinkturu, která je údajně 50x sladší než cukr....bylo to u nějakého stánku s boilies komponenty, co to bylo to vám neřeknu neb nejsem kaprař ale vcelku mně to zaujalo...jenom jsem si tím velice jemně potřel smotkem do uší spodní ret a cítil jsem to až do rána pokaždé když jsem to olízl...
takže možná tohle..

Petr.J - Profil | Po 3.5.2010 21:55:15

Radek Ráliš >> Radek Fox - 3.5.2010 21:43:09 >> Problém z lepivostí nebyl až tak zásadní, to jsem vyřešil, válet se to dalo docela dobře. Tu diskuzi jsem četl, ale nějak jsem to prošvihnul, myslím, že už to mají rozebrané. Používal jsem dříve také různá sladidla, ale připadá mi, že nechutnají nějak moc vábně NHDC jsem teda nezkoušel, takže nemohu posoudit. Šlo mi hlavně o to, proč používat náhradní sladidla, když se cukr dá normálně použít, když to vezmu z pohledu lidské chutě, tak je mi rozhodně cukr příjemnější, než všechny náhražky, je mi jasné, že kapr má jiné vnímání chuti, ale i v přírodní potravě spíše narazí na cukr, než na třeba NHDC.

Radek Fox - Profil | Po 3.5.2010 21:43:09

Petr.J - >> Zde je zajímavá diskuse: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=618507
NHDC tam seženeš za dobré peníze a nebudeš mít problémy s lepivou směsí z důvodu přidání bílého či hnědého cukru.

winx - Profil | Po 3.5.2010 21:39:15

Mne sa paci talin, je sladky a je prirodny a dokonca pekne voni a nestoji az tak vela

rices - Profil | Po 3.5.2010 21:36:29

Petr.J >> odporučaná davka cukru je 50% tak môžeš veselo pridať :-D

Petr.J - Profil | Po 3.5.2010 21:34:24

Letos jsem zkoušel dát do boiles 200 g cukru na 1 kg směsi, koule jsou krásně sladké a ve skleničce se z nich pěkně uvolňuje. Chci koule na rychlé chytání, myslím, že to bude dobrá metoda, bohužel jsem je ještě neměl možnost vyzkoušet. S tím válením trochu problémy byly, ale nebylo to zase tak hrozné. Jsem docela zvědavý, jak na to budou kapříci reagovat. Ty koncentráty asi také svoje místo mají, ale není to zbytečně drahé, když se dá sladit přírodně?

Geneticist - Profil | Po 3.5.2010 13:10:04

Petr.J - >> V boilies by rozhodně obyčejný cukr neměl chybět a přispět tím k vyváženosti cukrů:tuků:bílkovin. Uplná náhrada cukru altern. sladidlem v boilies je podle mě úplná hloupost.
Ryba by si nedostatek energie mohla po čase kompenzovat z jiného potravního zdroje.

.... do dipů nebo na nakládání...ok

Minnow67 - Profil | Po 3.5.2010 10:49:53

Lepivost těsta je při výrobě koulí opravdu nepříjemná. Už tak je problém některé směsi rolovat a cukr, případně med tomu moc nepomůže.
Dalším důvodem může být objem sladidla. Zatím co umělého stačí několik kapek, či gramů, cukru budeš muset použít mnohem více, což může zásadně ovlivnit funkčnost boili. Tebou zmíněné rychlé uvolňování nemusí být vždy pozitivum.
Na druhou stranu, čím větší objem přírodního cukru, tím menší pravděpodobnost, že koule zplesnivějí.
Tak si vyber :-)

zewlbába - Profil | Po 3.5.2010 10:47:55

vlastní boilie si zatím neválím, ale běžně sladím obyč třtinovým cukrem třeba method mixové směsi nebo když dělám partiklové koule, používám také obyčejnou melasu, která vzniká při zpracování třtinového cukru...výhoda chemických sladidel je v tom, že jsou několikanásobně koncentrované, takže získáváš vyšší sladkost při použití mnohem nižších dávek...používám třeba Betalin od fy. Hinders na nakládání tygřích ořechů, který je 3000x sladší než cukr a je to pouze přírodní koncentrát z tropických plodů...velmi populární je také N.H.D.C. - neohesperidin dihydrochalcone - nemá žádnou trpkou příchuť

jurasoft - Profil | Po 3.5.2010 10:37:16

klidně můžeš použít co chceš...sladit cukrem třtinovým nebo nerafinovaným, hroznovým...zkoušej a uvidíš...takovej med je sladkej až hrůza nebo třeba melasa...