rybí salát domácí výroba

Ahoj přátelé rybáři,
má kamarádka Čechokanaďanka miluje rybí salát.Sledě má možnost koupit v každém supermarketu, ale rybí salát v Ontariu jen jeden druh a údajně příšerný.
Slíbil jsem jí, že se zeptám těch nejzkušenějších kulinářů.
Takže Vás poprosím, zda by jste mi v této otázce popsali tipy na výrobu domácího salátu s majonézou tak jak jej známe v Čechách, abych jí mohl poslat odkaz na tuhle otázku a ona si konečně v Kanadě mohla pochutnat na domácím salátě dle našich receptů.
Předem Všem děkuji za rady a tipy.
Autor diskuse: Miky26 - Profil , 29.4.2010 všeobecné - domací dílna

tuzemak - Profil | Po 5.7.2010 17:02:09

Miky26 - >> dělám to jako větčina tu,jen stím,že si připravím lák který povařím,ocet,voda,nový koření,kuličkový pepř,sůl, bobkový list,potom na 3 minutky dám slabým varem projíd ryby,nechám vychladnout a odležet 2 dny v ledničce,vyberu už jen velký a páteřní kosti,domácí tatarka a moravanka,syrová cibule taky nesmý chybět,mám co dělat aby zbylo na pár dní,když vezmu do práce mám problém dovézt dom kastrol,kolegové jsou schopni i ten kastrol bez chleba požít.

Sihanuk - Profil | Po 5.7.2010 16:32:31

splavek >> Dělám to uplně stejně jen přidám při vaření přiměřeně octa a pak vybírám jen páteř a žebra.

nowo10 - Profil | Po 5.7.2010 16:26:15

mal by som este otazku ked som dal ryby nalozit do soli mam to dat do chladnicky alebo staci na niake menej chladne miesto?

anakonda - Profil | Čt 29.4.2010 14:13:01

viši >> Maso se nerozpadne,ale změkne a ocet se dostane ke kůstkám,které odvápní a tím tyto kostičky změknou tak,že je při jídle strávník vůbec necítí.Velké kosti,které zbývají spolu s páteří se snadno z masa odstraní,protože maso je měké.To maso je stejně měké,jako naložený kyselý sleď.

viši - Profil | Čt 29.4.2010 13:19:44

anakonda >> No nevím.Každopádně to není standartní postup.To maso v soli se zatáhne.A kdybys ho dal hned do octa,tak se rozpadne.Podle mě to nebude ono.

Jííízda - Profil | Čt 29.4.2010 12:27:30

mrkev,celer,-na 1cm kostišky povařit ve slané vodě..tak akorát.Pak před koncem varu přidat do toho cibul nakrájenou najemno na půlkolečka,jen nechat dojít var-ocedit.do vychladlého přidat tu rybu na kousky,hrášek,majolku,pepř,sůl a cukr (podle chuti) ...když je ryba doma vyrobená tak postup zde...rybu pořádně nasolit-3 dny - opláchnout -pak do čistého octa ( 8% ) také 3 dny.opláchnout rozebrat na kousky,při tom zbavit co se ještě najde od kostí.pak se vrství maso, cibule na půlkolečka,divoké koření a rostliný olej sem tam.za pár dní je to jedlí i tak nebo na další ůpravu.(s majonézou,pepřenky a pod.) vydrží v lednici dlouho i půl roku ho tam mám a jím ho jen tak nebo jak jsem již psal.ten s majonézou to je fakt bomba...kam se hrabe kupovanej

poustevník - Profil | Čt 29.4.2010 11:42:01

Miky26 - >> Zrovna mám naložený plotice na rybí salát.Základ je prvně ryby syrové naložit do solnýho láku.Na kilo ryb stačí litr vody a 80 až 90g soli.Takto nechat cca čtyři dny.Sůl pomůže odstranit zbytky krve a slizu a navíc maso sůl natáhne a zhutní se.Potom naložit do octovýho láku a to tal že do litru octa přidám 3dcl vody a tím vznikne 6% ocet.Nechám znova čtyři až pět dní.Znova ryby propláchnu,odstraním páteře a větší kosti,malýma se nezabývám protože jsou měkké.Nakrájím na kostky,přidám,mrkev,hrášek,kořenovou petržel,celer,nemusí se když někomu nechutná a nejdůležitější na velmi jemno nakrájenou cibuli na půlměsíčky.Když mám ryb hodně tak to rozdělím na půl a udělám si i pepřenky.Dochutím kořením ale dávám jenom sůl a pepř.Připravím majonézu z oleje a bílků.Mám rád když ryby v majonéze plavou tak dávám majonézy hodně a je hotovo.Do pepřenek přidám ostřejší nakládanou zeleninu a více opepřím a lehce zaliju olejem. To nakládání do soli je důležité aby nebylo maso blátivé.Jelikož jsem rozcapenej tak si tu domácí majonézu ještě střihnu napůl s tatarkou.Jenom ti neřeknu jakou to má trvanlivost protože to nikdy nevydrží v lednici déle jak dva dny a můžů to dělat znova.Jinak pokud má někdo chladnou místnost a dostatek ryb dají se naložené ryby uchovávat v udržovacím láku to je asi 4% ocet poměrně dlouho.Kdykoliv si můžeme odebrat a vyrábět.

anakonda - Profil | Čt 29.4.2010 11:24:03

viši >> Ano přesně tak.Vyzkoušej to a uvidíš,jak to bezva funguje.

viši - Profil | Čt 29.4.2010 11:02:00

anakonda >> Počkej a to dáš všechno najednou dohromady?

tucnak11 - Profil | Čt 29.4.2010 11:00:54

Osalatu ani mi nemufte,.Kdysi jisem si ho udělal s plotic a baštil jisem ho malem tydek,překysely bahor,ploutvy mi začeli rostout a to jisem kamošom donestl pul kibla bo nemohl sem se divat na salat tak mi se sprotivil.

anakonda - Profil | Čt 29.4.2010 10:51:47

viši >> Mám to celé,ocet, voda a sůl se smýchají,udělá se nálev a v tomto nálevu jsou ryby celý týden.Na velikosti nezáleží,protože jsou naporcované.

gx1 - Profil | Čt 29.4.2010 10:41:46

Té kamarádce řekni,aby si na uvodní stránce Mrku,najela na lištu do sekce Atlasy ,do oddělení kuchařka a tam má recepty na stovky jídel z ryb a desítky rybích salátů.

viši - Profil | Čt 29.4.2010 9:25:20

kroupa >> s uzených je taky zajímavý.Hlavně když ho někdo udělá.

kroupa - Profil | Čt 29.4.2010 9:12:08

Miky26 - >> jak pisou kluci ale u nas ho dela chlap taky ale s uzenych ryb. neni to spatny

viši - Profil | Čt 29.4.2010 9:02:44

Miky26 - >> Tak na to m se shodnem,že jsou minimálně 2 druhy salátů z ryb.Jeden je rychlý popisuje ho Splávek,můžeš ho jíst ještě ten den..A ten druhý je pomalejší popisuje anakonda.Ale nemá to celé.Nejprve dáš očistěné ryby do solného roztoku,podle velikosti ryb na 2-3dny.Pak vyndáš,propereš,a vložíš do kyselého nálevu.Tam 1-2 týdny,zas podle velikosti a druhu ryb.masa.Po té je na tobě jestli uděláš z tohoto produktu salát s majonézou(moravanka,kunjovanka,majonéza,horčce,pep​ř),nebo naložíš se sýrem do oleje,nebo jakkoliv jinak.

Tatoo - Profil | Čt 29.4.2010 8:18:26

Maty >> Otázka bola na majonézový šalát, nie kyseláče, ale aj tebou popísaný šalát je chutný, tak nech si zadávateľ vyberie.
Schválne som nepopisoval ochucovadlá, veď trochu zdatná kuchárka si to prispôsobí aj tak podľa seba.
Splávkove vychladnutie v náleve je tiež zaujímavý návod. :-)
Kombinácia s týždňovým máčaním v octovom náleve podľa receptu anakondu, tiež môže byť výborná
Výsledok by mal chutiť ako kupovaná treska v majonéze.

anakonda - Profil | Čt 29.4.2010 8:10:20

Ryby zásadně nevařit.Nakládat syrové.

Martin-rybarcenie.sk - Profil | Čt 29.4.2010 8:09:01

Jeden recept nájdeš aj tu http://www.rybarcenie.sk/joomla/index.php?option=c​om_content&view=article&id=199:rybaci-salat&catid=56:re​cepty&Itemid=54
Napísal nám ho jeden z našich členov a údajne je fakt dobrý

splavek - Profil | Čt 29.4.2010 8:06:12

Můj salát:Ryby uvaříme v osolené vodě,do které přidáme:
kmín
celý pepř
nové koření
bobkový list
trocha timiánu.
kuličku či dvě jalovce
Z uvařenách ryb vybereme všechny kosti a maso dáme do mísy,přidáme uvařenou nakrájenou kořenovou zeleninu,cibuli,nebo porek. Sterilizovaný hrášek a kukuřici.Nakrájené kyselé okurky.Dosolíme a dopepřime podle chuti,dále přidáme ocet,nebo citron dle chuti a zakapeme olejem.Nakonec přidáme bílý jogurt a tatarku,nebo majonézu.Co komu chutná.Lehce promícháme a necháme do druhého dne zaležet.Podáváme z pečivem nebo chlebem,vynikající bašta.
Váhové poměry neudávám,protože to dělám podle oka a své chuti.Ještě jedna vychytávka,ty ryby po vaření nechejte v tom vývaru vychládnout,krásně natáhnou vůni koření.
Příprava tohoto salátu je sice trochu pracná,zvláště to vybírání kostí,ale chuťový vjem kterého se dosáhne stojí za to.Přeji všem dobrou chuť.

anakonda - Profil | Čt 29.4.2010 7:50:17

Miky26 - >> Tak poslouchejte.Toto velmi dobře funguje.Já používám nejraději kapra.Je to velmi chutné.
3Kg vykuchané a odšupené ryby naporcované
1litr octa
1litr vody
1/4Kg soli
To vše týden naložit
Po týdnu vyndat větší kosti,menší jsou změklé,nakrájet na kousky.Přidat 1kg nakrájené cibule a 1Kg nakrájené papriky.To vše dát do sklenice a zalít olejem.
Před jídlem přidat majonézu a trochu pepře.
Dobrou chuť hoši.

Maty - Profil | Čt 29.4.2010 7:11:06

Tatoo >> Sorry , ale Tebou popsaná příprava by nebyla asi moc chutná. Do klasického rybího salátu se používají syrové (maximálně spařené) ryby odležené dostatečnou dobu v soli a kyselém nálevu.

zadavateli bych doporučil trochu snahy, receptů na saláty je tu přece dost http://www.mrk.cz/kucharka.php?menuid=5

Tatoo - Profil | Čt 29.4.2010 6:46:16

Miky26 - >> Základná otázka, či si vie urobiť majonézu, alebo sa dá kúpiť polotovar. Základ majonézy vytvorí v mixéri, jedno vajíčko začne šľahať a veľmi pomaličky prilieva olej, až je z toho hustá masa. Môže to riediť roztokom z kyslých uhoriek. (Stačí malé množstvo)
Inak rybu uvarí, vykostí a zaleje majonézou upravenou podľa vlastnej chuti. Môže pridať nadrobno pokrájanú uvarenú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen, zavárané uhorky (okurky), prípadne aj zemiak)

To je tak naozaj v skratke, ak niečo nevie, nech sa spätne opýta.