Pstruzi pod splavy

Jsem ze severní Moravy a na většině našich pstruhových řek se dá chytit pod splavy pouze malé pstroužky. Zajímalo by mě, jestli je to místní specifikum nebo je to stejné i na ostatních revírech. Velkého pstruha jsem chytil jedině v proudu.
Autor diskuse: Hrabinský typ - , 12.4.2001 muškaření - techniky lovu

Tomik - Profil | St 18.4.2001 17:02:51

JA osobne mam splavy rad, nebot u nas na hornim Labi je tezke se k rybam priblizit. V normalnim koryte, kdy po vetsinu roku je malo vody je to skoro nemozne. Tak splavy maji pro nas obrovsky vyznam, taky se tam ryby vysazuji a nejlepe vypytlaceji. Je hrozne smutny kdyz prijde pytlak a nevidouce u mne odznak RS klidne nahodi svuj splavek vedle me snury pro jistotu jich prijde 4. Tak ztoho skoro vzteky brecim, taky z toho jak tahaji pstruhy tak 20cm kteri jiz pri vytahovani silne krvaceji ze zaber a pri tom se strasne bavi ze me to nejde a oni jsou mistri sveta bylo by to na knihu. Jinak u "Nas" splavy jednoznacne ANO.

Chacharius | Pá 13.4.2001 11:48:35

Je splav a splav. Ve splavech, ktere poskytuji ukryty a ktere jsou na tocich, kde velky pstruh byt muze, opravdu jsou. A tak jak rika vrata, je to akorat o tom, zda-li se k nim s nastrahou umis dostat. Sam mam zkusenost ze SM, kdy jsem na splavu zaprahl potocaka kolem 70 cm a pak chytil jeste dalsi kolem 40 cm, prestoze jsem tam normalne tahal jenom mensi. Cela sranda spocivala v prutoku vody, ktery v danou chvili prispel k zaneseni nastrahy presne do mist, kde se takove ryby skryvaly.

Udo | Pá 13.4.2001 7:34:40

No myslím si, že problém je v tom, že větší pstruzi jsou o dost zkušenější. Jsou většinou poblíž úkrytů a překážek, kde je to výhodné z hlediska příjmu potravy a kde nemusí vyvíjet příliš energii na udržení" se na stanovišti. Pak už záleží na schopnosti rybáře ho přimět k záběru. Velice důležité je přiblížení a nevyplašení ryby. další důležitý faktor je volba nástrahy a rybářský tlak na revíry. Na prochytávaném revíru, kde všicni chytají ta rotačky, zkus woblery a nebo nástrahy z peří. Případně bych zkusil jigy (s těmi nemám zkušenosti). dalším faktorem je počasí a doba lovu. Většinou jsem chytal větší pstruhy ráno a večer, výhodná byla lehce přikalená voda, případně zataženo či lehký déšť.

Lubo | Pá 13.4.2001 0:06:09

Skuste zlty strimer velkost 12 a uvidite ake pstruhy su aj v malej vode pod travami.ahoj.

Pitris | Čt 12.4.2001 15:25:30

Taky konstrukce je důležitá. Pokud tam nemáš hlubší vývratiště, ale 10 cm vody, tak tam žádnýho óbr pstruha nemůžeš čekat.

vráťa | Čt 12.4.2001 15:11:31

Já vidím hlavní problém spíš v technický stránce věci. A tou je efektivní prochytání těchdle obtížných partií, vracáků, válců apod. POtočáci tam ale jsou.

Salmon | Čt 12.4.2001 14:40:55

Já jsem taky ze SM a mám stejné zkušenosti. Buď jsou pstruzi raději v proudech, i když v literatuře popisují splavy jako úspěšná místa, nebo jsou pod splavy prostě vypytlačení. Kdykoliv jsem viděl na pstruhovce pytláky, tak chytali právě pod splavem. Pytlák totiž nemuškaří, ani nevláčí, ale většinou chytá na splávek na žížalu. V horším případě elektrikou nebo vlečnou sítí. Vše opět pod splavy...