Svratka 6 - propadlina Maršov?

Nevíte na jak to vypadá na revíru Svratka 6 - propadlina Maršov? Dostala se mi informace o spoustě tlejících ryb. Tak mám obavy, že to dopadlo jako po zimě 05-06, tenkrát se snad všechny ryby udusily. Rád uslyším, že tomu tak není. Je to nádherný revír, bohužel ale po této stránce dost zanedbávaný MO Veverská Bítýška.
Autor diskuse: pedy - Profil , 22.4.2010 všeobecné - revíry, cestování

MrKos - Profil | So 24.4.2010 20:08:30

chytat jsem nezkoušel avšak do pohozeného kousku rohlíku to vlezlo hned

MrKos - Profil | So 24.4.2010 20:07:20

dnešní foto: po jediné mrtvé rybě není ve vodě ani památky, vody je opravdu hodně a je to prořezané na obou březích

Honza. - Profil | Pá 23.4.2010 13:25:27

Skoro každý rok se v Bítýšce,která to obhospodařuje,na schůzi mluví o Maršovským kaolíňáku. Chodí tam asi dost lidí,je požadavek tam vysazovat,kapra,že ano a dává se.Od pár známých vím,že to tam není špatný.Pokud máš ňáký nápad nebo návrhy,stav se příští rok na schůzi(termín bude na www stránkách MO) nebo tam pošli mail na stránky MO a určitě se to tam projedná.

MrKos - Profil | Pá 23.4.2010 6:00:35

pedy >> Asi to bude problém každé vody kde není přítok a u kaolíňáků či jiných těžebních jam je to s přítokem většinou problém.
Voda stoupá rok od roku, letos víc protože bylo hodně sněhu avšak stromy se postupně prořezávají... na tomto snímku z letošního března je napravo vidět jak na ledě motorovkou rozřezali olši a dokonce to i odnesli. Jinak se domnívám že ryba uvazáná za strom může být jen a pouze v případně nevhodně sestavené montáže takže to není vina hospodáře a nepokáceného stromu, ale spíše rybáře jako takového. Osobně jsem rybu s kouskem vlasce delším než 10cm neutrhl ani nepamatuju.
S tím místem na chytání to je tak že voda pravděpodobně ještě o pár metrů vyleze a pak nebude flek na chytání skoro žádnej, vlastně ta nízká voda je zase jen tím jak to tam člověk odčerpal, narušil, pokazil... zase ten člověk

pedy - Profil | Čt 22.4.2010 21:10:06

MrKos >> faktem je, že jsem zde nedávno četl příspěvek od majitele nějakého taky cca hektarového lomu s průměrnou hloubkou 15m, on celou zimu měl měl myslím dva větší otvory a stejně mu to vychcípalo a prý kompletně. To tam navíc pravidelně chytali dírkaři a děli díry. A stejná situace se mu stala i tehdy, v oné zimě 06, bylo mě ho líto - tři roky práce a peněz fuč. Asi je to nějakej syndrom lomů... Člověk by musel pomocí zkumavek chemicky zjišťovat obsah kyslíku v různých hloubkách a místech a kdyby bylo nejhůř tak pomocí hasičského čerpadla a proudnice prokysličovat. Tak se to dělá když je nejhůř, už jsem se toho taky účastnil.
A když se vrátím k maršovskému lomu a místnímu hospodaření: prý přibylo dost vody (jako každoročně ale letos ještě více) a stromy jsou ve vodě. Ty už nikdo nepokátí, aspoň ne pod vodou. Jednak už nejsou místa na chytání - to čert vem - budou tím však trpět především ryby, ono byt uvázanej na silonu za strom... Přitom by se tomu dalo předejít.

MrKos - Profil | Čt 22.4.2010 20:38:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pedy >> Větrák by nefungoval a první noc by zamrzl... navíc větrák stejně nekysličí, ale pouze šroubem " tahá " teplou vodu odspodu a tím zabraňuje zamrznutí což by možná stačilo, ale musí prakticky pořád aspoň trochu foukat a to se v lomu neděje.
Třeba s tou odměnou za takovou práci máš vlastně představu jaká by musela být aby tam někdo denně vysekal pořád dokola několik otvorů a to po dobu několika měsíců? Obecně si myslím že i na brigády každej kašle protože dělat někde za pár stovek se prostě nevyplatí a v zimě by tam stejně nikdo nechodil sekat takže buďme rádi za ty dobrovolné nadšence kteří to letos dělali a patří jim i tak dík.
Každopádně se to všechno točí okolo lidí jako takových. Pamatuju tuhé zimy a pamatuju jak tam bylo plno štik, jak se tam třely a rostly před očima, následkem toho minimum bílé ryby, minimum dalších užíračů kyslíku. Skoro žádné mrtvolky po rozmrznutí. Posledních 5-6 let už tam štky prakticky nejsou a nesvádějme to na BP, okouni taky skoro vymizeli protože občas nějakej na toho červa skočí. Perlín s ploticí okamžitě ovládnul vodu a těch rybek jsou tam tisíce. A pak to máme, my lidé jako vždy... edit: pokud něco zjistíš tak budu jen rád

pedy - Profil | Čt 22.4.2010 20:21:08

MrKos >> informace mám od mámy, zítra tam zajedu, zjistím víc a napíšu sem. S tou dostupností máš recht. Chtělo by to klasický "větrák", otázka je jak by v té díře zafungoval, jak moc tam fouká. Jinak sekat díry, jak říkáš na půl hodiny, je na nic. Voda aby se prokysličila musí mít kontakt ze vzduchem dlouhodobě. No jestli tam někdo chodí nebo nechodí pracovat zadarmo je věc organizace. Dalo by se to udělat v rámci brigád (nesmí se však platit za brigády 400,- to pak nikdo brigády nedělá). Já jsem třeba v Tišnově, kde se za brigády platí tuším 650,- (nevím přesně, já chodím), lidi celkem jsou. No a ti co dělají pravidelně (třeba činnosti podobného charakteru, výlovy atd. ), tuším něco dostávají. Faktem je, že v Tišnově se hospodaří dobře, hlavně se pstruhem na chovných revírech se dají peníze vydělat a pak i třeba za něco zaplatit aby nevznikaly podobné škody. Je to o možnostech a o práci

MrKos - Profil | Čt 22.4.2010 19:03:50

Současný stav neznám avšak po té dlouhé zimě je pravděpodobné že to část ryb opět odnesla. Vymrznutí v roce 06 si dobře pamatuju a bylo to sotva 30 kapříků nezajímavé velikosti a asi 15 sumečků taktéž nezajímavé. Jinou rybu jsem tenkráte chcíplou neviděl a přitom tam jiné ryby jsou.
S tím staráním se o revír je to složité a osobně si nedokážu představit člověka který by tam v zimě chodil zadarmo a dobrovolně sekat díry ( přitom letos s tam díry opět byly ) s takovou pravidelností aby to stačilo. Dopravní dostupnost nulová, ve sněhu je to složité i pěšky a v mrazu pod 15 to zamrzá prakticky hned pod rukama.