Jeseter v jazierku

Caute. Mam otazku hlavne na tych, co doma chovaju jeseterov alebo maju s ich chovom skusenosti. Je pravda, ze jeseter potrebuje tecucu a ladovu vodu a v lete v klasickom jazierku neprezije? A nerobia v jazierku bordel? Vopred dakujem za vsetky odpovede suvisiace s temou.
(prikladam fotku jazierka, stihlo sa iba napustit, dokoncovacie prace prekazil dazd)
Autor diskuse: lovec3 - Profil , 15.4.2010 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Roman79 - Profil | St 19.5.2010 14:25:30

lovec3 >> aj ja to chcem tento rok vyskusat s jeseterom v jazierku. Nie je ani zdaleka take velke ako tvoje ma cca 4.000 l. Ale ked som kupoval filtraciu s UV lampou tak som ju radsej predimenzoval. Takze na moje jazierko som kupil filtraciu na 10.000 l vody. Dal som aj bakterie a vodu mam priamo z potoka - takze nejaka fauna uz by tam mala byt. Mam v nom liene naj cca. 30 cm. Teraz som v obchode nasiel jesetery male 15 - 20 cm za 6€. Idem to s nimi skusit. Inak ked sa pozries do literatury na 1.000 l vody by malo byt max. 1 kg zivej vahy ryb. Ja tam budem mat tak max 2,5 kg. Takze malo by to ist. No uvidime - dam vediet ako som dopadol.

redy - Profil | Po 19.4.2010 16:29:42

Můj otec má jesetery 2 v jezízku je pravda že jezírko má 50m3 a jsou tam již 2 roky a bez problémů.Má stálý průtok a velkou čistírnu je vidět krásně na dno.Jinak je vidět, že se jeseterům daří rostou vcelku slušně.Krmí je speciálními granulemy pro jesetery.Myslím, že do jezírka nejsou na škodu pěkně čistí dno a boky jezírka.

EDAmrk - Profil | Po 19.4.2010 16:09:46

lovec3 - >> Dobrý den, jedna dost důležitá podmínka, zamezit přístup kočkám! Jinak je to dost drahé krmení pro kočky.

GRUPA - Profil | Po 19.4.2010 15:58:24

KOLIBŘIK >> S tím se nedá nesouhlasit

KOLIBŘIK - Profil | Po 19.4.2010 15:45:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lovec3 - >Zdravím.Možná tento můj zápis vybočuje z normálu a to tím že se neshoduje ze zadáním nýbrž je v opačném znění.Já si myslím že jeseter v jezírku je hřích.Pro mne je to tak spanilá a váženná ryba že vím že by tam třeba přežila ale není to přece žádná jezírková ryba.a já sám mám nádherný dům na Orlíku a postavil jsem si i překrásné jezírko velké hluboké a protéká mi v něm málý potůček.Ale ani vesnu by mě tam nenapadlo dát rybu která do jezírka nepatří.Rybu která si to prostě nezaslouží.To už si tam může rybář koupit i lososa.Jsou k mání a i vím kde si živého lososa může člověk koupit.Taky přežije a bude bojovat ne oto aby dělal druhému radost ale pouze a jenom o svůj život. Ale ruku na srdce.Je to normální???Vždyd dnes existují přece ryby a druhy ryb které jsou na takové zajetí stavěné přežijí v jezírku vše a to ůplně po celý rok a ještě se s nimi chovatelé mouhou pišnit.Je to věc názoru ale mě je prostě jesetera do jezírka líto jelikož je to ryba která u nás léta nebyla .Já když vidím jak naní dělají hony na soukromých revírech kde se několikrát za sezonu nedobrovolně objeví na břehu rozpícháná tak bych brečel.Z mé strany je to pouze a jenom úcta.Jinak příteli nic ve zlém.Chovat se však dá doma cokoli.

ferdoz - Profil | Pá 16.4.2010 12:17:37

jeseter malý žije vo voľnej prírode napríklad priamo v toku Latorice. Voda v nej tečúca sa teda v žiadnom prípade nedá nazvať čistou, chladnou a prekysličenou.

Sihanuk - Profil | Čt 15.4.2010 20:54:48

lovec3 >> Mám jezírek několik a i jedno velký bez filtru tam jeseteři nevydrželi. V jiném menším s velmi dobrou filtrací a UV lampou bez problému a nasazoval jsem i větší. Jsou myslím odolnější.

lovec3 - Profil | Čt 15.4.2010 19:52:08

Sihanuk >> s filtraciou je to mensi problem, lebo sme este nestihli vsetko dokoncit. Jazierko je v lete istu cast dna aj cele na slnku, nechcel som ho tahat blizsie k stromu (na fotke je vidiet kusok orecha), aby z neho do jazierka nepadali listy a spina. Teraj je to iba zvacsene a nova folia. Ked bolo v povodnom stave, (asi polovica z tohoto) voda bola v lete dost zelena a nasli sa tu aj usadeniny, ktore robili asi kaprici (tym sa tui darilo celkom dobre,bez uhynu). Priblizne polovica by mala byt zakrastena leknami , hlbku som presne nemeral,ale pri plnom stave to moze byt odhadom medzi 120-140cm. Mam to s nimi skusit risknut? Na odber mam mozne tiez iba male kusky ako Florish, okolo 15cm.

Sihanuk - Profil | Čt 15.4.2010 19:28:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lovec3 - >> Ahoj jeseter v jezírku je super věc ,ale musí mít čistou a hodně prokysličenou vodu takže musíš mít silnou filtraci a čerpadlo. Nedávej ho tam hned ze začátku a počkej třeba i půl roku až se jezírko správně zajede. Jestli máš jezírko na sluníčku tak zasaď nějaký velký strom aby hodně stínil a voda se prohřívala co nejméně. Bordel nedělá. Jestli máš ještě nějakou optázku tak se klidně ptej. Budu -li vědět odpovím.

Florish - Profil | Čt 15.4.2010 19:20:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lovec3 - >> Ahoj, asi ti moc neporadím, ale něco přece. Kdysi jsem si koupil 2 jesetery do rybníčku ze zvěrimexu. ptal jsem se borca co tam prodával, jestli jim nebude vadit podstatně špinavější voda, než byla v průhledném akvariu. Řekl mě že vubec nemusim met obavy. Tak sem zaplatil 300 a jesetery jsem hodil do rybníčku. Asi za 3 dny oba hore břuchem a 3 kila v p*d*li :D, takže pokud chceš jesetery do rybníčka sežen si je normálně od rybářů. :)) Jinak já jsem měl Jesetry malé ... moc krásné rybičky:)