Mladý rybář předškolák

Ahoj kolegové,chtěl jsem se zeptat zda necháte chytat třeba jen u břehu na splávek svoje děti předškoláky,když ještě nemohou mít svůj r. lístek.Máte nějaké špatné i dobré zkušenosti s porybnýma?Letos už to můj mlaďas asi nevydrží nechytat,ale bojím se o papíry:(
Autor diskuse: váchyč - Profil , 14.3.2010 všeobecné - ostatní

Vaša - Profil | Út 16.3.2010 12:51:02

ProchyCR >> Je mi to jasný :-)

ProchyCR - Profil | Út 16.3.2010 12:47:57

Vaša >> mě to vysvětlovat nemusíš. Já to chápu. Jsou ale tací, kteří pro to nebudou mít pochopení a klidně tě zadřou, jenom pro svůj pocit dobře vykonané práce.

Vaša - Profil | Út 16.3.2010 12:38:23

ProchyCR >> Napsal jsi to moc tvrdě,ale asi to tak je.Jenže manželka chytá asi tak , že zaseknu a nechám ji rybu vytáhnout.A hodně se koukám okolo sebe zda mě někdo nesleduje.Zatím to vychází!A samozřejmě je to jen na místech kde moc lidí nechodí.

ProchyCR - Profil | Po 15.3.2010 13:27:57

Vaša >> tak na to bych podle některých zde zveřejněných příspěvků nespoléhal. S blbcem se nedomluvíš. Nějaký afektovaný a striktně dodržující zákony člen RS nebo policista tě "utluče" paragrafy a žádné argumenty ho zajímat nebudou. Tvoje manželka jako svéprávná a trestně odpovědná osoba, která zajisté ví, že porušuje zákon tím, že chytá bez povolení a tudíž jedná úmyslně (i když zde postačí i jednání z nedbalosti), se dopustí minimálně přestupku dle § 35 z.č. 200/1990 Sb. Dcera rovněž, ale vzhledem k věku (předpokládám, že je náctiletá) a rozpoznávacím schopnostem nebude za přestupek odpovědná. Bohudík má většina kontrolních orgánů "lidský" přístup....

Vaša - Profil | Po 15.3.2010 12:59:51

Já tak začínal asi jako každý.A teď normálně nechám chytat dceru,někdy i manželku,na jeden ze svých prutů a RS moc neřeším.Snad bych se s něma nějak domluvil.

ProchyCR - Profil | Po 15.3.2010 12:49:50

Zuna >> jsem z toho taky celej nešťastnej:-(( Budu muset kluka ještě naučit počítat do 5ti tisíc. Pokud nachytá ryby za 4.999,-Kč, je z toho venku:-))

Sven - Profil | Po 15.3.2010 12:48:03

Opravdu nemám zájem debatovat i Tvých průserech.

ProchyCR - Profil | Po 15.3.2010 12:46:37

Sven >> pokud víš co píšeš, mohl jsi si všimnout, že za policii mě schováváš ty. Proto jsem ti psal, aby si případné své výhrady vůči mně řešil se mnou a pokud já porušuji zákon, tak to rozhodně není obraz celé PČR. Já si rovněž stojím za svým názorem a nemám proč se chytat za nos. Těší mě, že o mě máš přes to všechno starost, ale z nějakých nepříjemností skutečně obavu nemám. Můžeš klidně spát!
Docela mě zaujal konec tvého příspěvku cit:" V současnosti (loni) také občas zaučuji vnuka, kterému je 5 let a jeden prut mu nenápadně půjčuji. Také spoléhám na případnou benevolenci RS." Z toho zřejmě vyplývá, že tvůj vnuk nepytlačí, přestože chytá bez RL a ustanovení § 13 z.č. 99/2004 Sb. se na něho nevztahuje (osoba provádějící lov v rybářském revíru je povinna mít u sebe rybářský lístek a povolenku k lovu...). No, možná existuje nějaký dvojí metr, ale spíš se projevilo to o tom másle na hlavě v mém příspěvku.......

Zuna - Profil | Po 15.3.2010 12:34:34

ProchyCR >> tu situaci Ti nezávidím! Tebe vyhoděj z práce za podporování pytláctví a syna Ti zavřou. Ještě asi neuplynula promlčecí lhůta a jak to tady čtu, tak se na děti do 6ti let asi vztahuje i trestní odpovědnost:-(

Sven - Profil | Po 15.3.2010 12:22:05

ProchyCR >> No jak myslíš. Dobře vím proč jsem to napsal a stojím si za tím. Tvé zdůvodnění neberu a za policii se prosím neschovávej. Naštěstí takoví všichni nejsou. A vím o tom rozhodně víc než Ty.
Jen pro informaci, tuto SZ jsem odeslal vachyčovi po mém příspěvku a vidím, že jsem se v Tobě dost zmýlil. K Tvé škodě.

Ahoj. Smazej prosím můj příspěvek a ProchyCR. Co jsem mu chtěl veřejně sdělit, jsem mu sdělil. Doufám, že se chytil za nos a splnilo to účel. Nerad bych aby z toho měl nějaké nepříjemnosti v zaměstnání nebo místě bydliště. Z vlastní zkušenosti vím, že se vždy nějaký "dobrák" z místní organizace najde.
Vedl jsem 15 let rybářský kroužek, kam chodili i děti od 6 let a nebyl s nimi žádný problém. Proto zastávám názor, že pokud o to dítě má zájem, má se včas podchytit a rozvíjet. A učit se nejen chytat ryby ale i ctít rybářské předpisy. Jen tak z něj vyroste dobrý a slušný rybář. Povolení, že dítě mladší 10 let mohlo chytat na prut rybáře staršího 18 let, už bohužel od roku 2004 neplatí. Je to škoda ale nic s tím nenaděláme. Dělal jsem i 12 let RS a z toho 6 let vedoucího RS. Za celou dobu jsem se potkal s chytáním dětí nesčíslněkrát. Pokud chytalo s rodičem na jeden jeho prut, nikdy jsme neřekli ani slovo. Pokud chytal rodič na dva a dítě také na jeden nebo dva, vypral jsem mu triko a doporučil ať přebytečné pruty sbalí a tím to bylo vyřízené. Pokud byli místní, dost dětí jsem znáboroval při tété příležitosti do kroužku, v jednom případě i s rodičem.
Tím chci říci, že drtivá většina RS to sice přehlíží ale na vlastní nebezpečí. Pokud ji někdo udá, má na krku porušení povinností výkonu služby a jako veřejný činitel, může skončit u soudu. To si řada lidí neuvědomuje. V současnosti (loni) také občas zaučuji vnuka, kterému je 5 let a jeden prut mu nenápadně půjčuji. Také spoléhám na případnou benevolenci RS. Ale nikdy bych si to nedovolil vynucovat, protože jsme si vědom, že to dělají na své riziko. Pokud i letos projeví i rybaření zájem, přihlásím ho do kroužku a bude vše OK. Ahoj a díky Vladimír

ProchyCR - Profil | Po 15.3.2010 12:11:38

Sven >> Jsem rád, že se takovým jako ty, nemusím ospravedlňovat. Jestli ti to pomůže zvednout náladu, i já jsem jako malý kluk chodil "pytlačil" s klackem, ukrytý v rákosí. Dodnes mám na toto období hezké vzpomínky.
Přece ale mi to nedá a alespoň zareaguji. Pokud jedu se synem na týdenní výpravu a měl bych se na něho koukat, jak po břehu hledá kousky vlasce, aby je mohl navázat na klacek,se kterým by bezúčelně "bičoval" vodu a při tom smutně pokukoval po mých prutech, to ho raději nechám "pytlačit". Bohudík takové malé dítě nemá žádné právní povědomí, takže ani neví, že něco dělá špatně. Já si to se svým svědomím srovnám. Kluk se rozhodně žádného pytláctví nedopouští, protože jedním z povinných znaků k naplnění skutkové podstaty tr. činu (přečinu) Pytláctví je potřeba úmyslné zavinění (subjektivní stránka). A těžko prokážeš v tomto případě úmysl sedmiletému dítěti! Další věcí je společenská nebezpečnost takového jednání. Mysli si co chceš, ale když při výkonu zaměstnání uvidím nějakého sviště s klackem u vody, klidně mu navážu háček (samozřejmě, pokud nemá plný vezírek podmírových ryb). A k tomu rozdělení prutů. Bohudík jsem tak "sobecký", že nechám syna obsluhovat celý můj stojan se všemi pruty, což nemění můj názor na to, že rybolov dětí na dva pruty je předčasný.

P.S. Je fajn, že máš kartu "nacpanou" informacemi o své osobě, ale asi k tomu máš důvod. Je dost zbabělé a ubohé, když se někdo takový "no name" opírá do ostatních, potažmo do jejich práce. Nevím, s kolika policisty jsi přišel do styku, že můžeš hodnotit práci celé policie jako "smutný a příznačný příklad úcty dnešní PČR k právu". Pokud máš nějaký problém se mnou, tak ho řeš se mnou! Ze své zkušenosti vím, že nejvíc křičí a zaštiťuje se zákony ten, kdo má máslo na hlavě.....

Sven - Profil | Po 15.3.2010 11:59:02

Zuna >> tato debata je o lovu dětí. Až bude o podměrečných rybách, můžeme se bavit o podměrečných rybách. Debata je od toho abychom si vyměnili názory, nikoli se plácali za všech okolností po zádech. A můj názor je veřejně známý. Chytání dětí -100 x ano, ovšem v intencích platné legislativy. Kdo jde s kůží na trh, musí počítat s nějakým tím šrámem.

Zuna - Profil | Po 15.3.2010 11:49:00

Sven >> kdyby ProchyCR napsal, že vzal podměrečnou rybu nebo, že chytal v době hájení, ale kritika za toto:-(((
Tady se kritizuje fakt všechno. Ach jo, kam ten MRK spěje.
Ať hodí první kamenem, kdo je bez hříchu...

Sven - Profil | Po 15.3.2010 10:55:59

ProchyCR >> smutný a příznačný příklad úcty dnešní PČR k právu. Spoléhat na místních vodách na "obhájení " pytláctví, následně na cizích vodách z neznalosti legislativy "využívat" předpis, neplatný od r.2004 a v současnosti zneužívat možnost lovu dětí na dva pruty k tomu, aby jsi mohl lovit na tři. Co dodat ...

kakr - Profil | Po 15.3.2010 10:39:31

gx1 >>
Pokud by jsi četl celou diskuzi, tak víš, že s lovem dětí nemám žádný problém. Jen se snažím poukázat, že problém nemá tak jednoznačné řešení o kterém se tu píše.
I když by si jej zasluhoval.
Dostáváme se do problémú se zákonem když necháváme naše děti, které absolvují rybářský kroužek lovit na revíru, tedy vědomě porušujeme zákon. Přesně podle - kde není žalobce, není soudce - tak loví.

ProchyCR - Profil | Po 15.3.2010 10:31:45

váchyč - >> syn chytá od svých 4 let. Pokud jsem si byl na svazové vodě jistý, že to "obhájím", nechal jsem ho chytat třeba na bič. Na neznámém revíru jsem využíval možnosti, kdy dítě do deseti let mohlo chytat na jeden prut držitele povolenky staršího 18let. Byla to pro mě sice obět, neustále vytahovat a znovu zavážet jeden svůj prut,ale co bych pro syna neudělal!? Na výpravách na soukromých revírech jsem se vždy dohodl se správci, aby mohl syn chytat na jeden svůj prut a vždy jsem se setkal s pochopením. Letos bude synovi 8 let a konečně se mi podařilo mu vyběhat povolenku, ke spokojenosti nás obou. Vzhledem k současné právní úpravě může každý držitel RL bez omezení věku chytat na dva pruty, což se mi zdá u malých dětí zbytečné. Kolikrát mají co dělat s jedním. Tudíž lze pruty rozdělit mezi mě a syna v poměru 3:1 (alespoň na nějaký čas)...

gx1 - Profil | Po 15.3.2010 10:26:29

kakr >> Z hlediska předpisů máš určitě pravdu,přesto bych s člověkem takto uvažujícím,nechtěl mít nic společného.Kdo necítí,že tohle nařízení je proti přírodě,měl by se nad sebou zamyslet.

tomashr - Profil | Po 15.3.2010 10:22:26

kakr >> Ale ano, v tomto máš pravdu, jenže při vší úctě, toto je výklad řekl bych přímočarý, ve stylu ukázat, proč to nejde...
Tento paragraf totiž jednoznačně zakazuje variantu, že by svaz vydal povolenku dítěti povolenku před tím, než bude mít RL, zrovna tak vylučuje samostatný lov atd.
Jenže nikde není výslovně zakázána varianta, že loví člověk splňující všechny náležitosti a umožní dítěti manipulaci s prutem - a tady prostě platí že co není zakázáno je povoleno. Já nepolemizuji o tom, že to je hledání děr a možná lze mluvit až o "ojebávce", to jistě ano, jen tvrdím, že pokud to ČRS do BP dá, tak se nedá tak jednoznačně tvrdit, že to je vyloženě protizákonné ustanovení.

iva - Profil | Po 15.3.2010 10:21:51

Jarda Š. >> jarda Š. - 15.3.2010 10:16:00 >> být tebou neřeším to. právo je děsně složitý a můžeš mít na to názor jaký chceš, je ti k ničemu. při řešení trestnýho činu nikoho nezajímá, aký jsi měl názor na zákon....

kakr - Profil | Po 15.3.2010 10:21:44

Jarda Š. >>
Tato diskuze je přesným obrazem, jak se český člověk a nedej Bože právník snaží obechcat cokoli. Na jedné straně chceme mít v BP napsáno, že dítě (třeba do 8 let) může lovit pod dohledem dospělého v rozsahu jeho povolenky. Na straně druhé je dítě chodící vidlička, či opěrka prutu a když loví ryby bez patřičných papírů, tak vlastně je lovícím rodič.
Kouzelné.

Jarda Š. - Profil | Po 15.3.2010 10:16:00

kakr >> Oázka je, kdo je lovící. Když dítě loví podle pokynů rodiče, je dle mého názoru lovícím rodič. (Stejně jako když dítě kradde podle pokynů rodiče, pak je zloděj rodič - je trestně odpovědný za krádež)

Jarda Š. - Profil | Po 15.3.2010 10:12:36

tomashr >> Přesně tak. Zákon nikde neupravuje pomoc při lovu. Je rozdíl v tom, jestli ti dítě pomáhá při lovu, tady jde o činost na tvoji přímou odpovědnost nebo loví samo

kakr - Profil | Po 15.3.2010 10:11:13

tomashr >>
Vůbec nejde o nějaké znemožnění manipulace.
Osoba provádějící lov v rybářském revíru je povinna mít u sebe RL a povolenku k lovu... viz odst.7 §13 zák. 99/2004 Sb.
To asi lovící dítě nesplňuje, nebo se mýlím?

REX65 - Profil | Po 15.3.2010 10:08:12

U těch co ještě nemůžou do kroužku kvůli věku tolerujem chytání s dospělím pokud chytají z jedmoho místa a je to lov celkem na dva pruty ten menší má udici ve velikosti kterou zvládne a pomocnou ruku staršího rybáře pro případ že by zabrala větší ryba protože koho to chytne v tomto věku a pak nám přijde do kroužku a vydrží přes dorost tak z takových jsou pro organizaci nejvíce platní členi protože je u nich ten zájem o dění obrovský

tomashr - Profil | Po 15.3.2010 10:01:55

kakr >> Jeden dotaz - nějak se mi nedaří najít v zákoně pasáž, která by výslovně nařizovala držiteli RL a povolenky, že musí znemožnit manipulaci s prutem jiné osobě.
Buď jsem slepý a někde to tam je, pak je tebou zmíněný závěr právníků MRS v pořádku, pokud to tam ale fakt není, tak si dovolím tvrdit, že to je přesně ta díra, která by podobnou úpravu BP umožnila a nedá se říct, že by to bylo jednoznačně nelegální.

iva - Profil | Po 15.3.2010 9:59:17

kakr >> ted to bude stejně, změna bude v rozporu se zákonem, ale tolerovaná, protože už se vyzkoušelo, že to, co v zákoně je nyní, prostě nefunguje a je ptákovina prvního stupně. dna zákon o rybářství ještě někdy v tomhle sotletí dozná změny a upraví se to.

doufám, že si rozumíme - já mám přehled jen o črs....u vás je to třeba jinak, ale v črs se to má změnit.

kakr - Profil | Po 15.3.2010 9:54:24

iva >>
Problém lovu dětí bez RL byl na sjezdu MRS už před hezkými pár léty. Právníci jasně řekli, že současná legislativa neumožňuje vrátit do BP ustanovení, které tam bylo před zákonem 99/2004Sb.
Je fakt, že bylo řečeno, že bylo rovněž v rozporu se zákonem ,ale bylo tiše tolerováno.
Jsem ten poslední, který by lovu dětí bránil. My takové možnosti neměli a ryby jsme lovili bez povolení.

iva - Profil | Po 15.3.2010 9:54:18

Jarda Š. >> nechceš nebo neumíš číst. dítě nemá co chytat. vůbec. je jedno čí je náčiní, jeslti je pod dozorem, jestli má holinky nebo kšiltovku. ty jsi totiž odpovědný (bohužel ) za to, aby NECHYTALO.