míchání těsta na boilies

čau rybáři,kdo mi poradí nebo sem dá nějaké fotky ohledně míchání těsta na kuličky a to jse jedná i o to v čem.budu rád když jse mi někdo ozve
Autor diskuse: mirecek - Profil , 22.2.2010 kaprařina - domací dílna

CarpHouser - Profil | Po 15.4.2013 6:37:37

oskus >> Nevím jak probíhala celá diskuze, ale každý druh těsta si zaslouží svoji vlastní špici ..., aby byla pekná pravidelná kulička.

don Ferrari - Profil | Po 15.4.2013 6:23:54

lunimus >> ahoj, děkuji Ti za reakci, za tu dobu jsem to již vyladil k dokonalosti, :-)

lunimus - Profil | Ne 14.4.2013 23:01:28

don Ferrari >> Zachytil som, že si viedol drobnú polemiku o priemere hada/ priemere rolbalu.
Z matematického hľadiska platí, že na finálny priemer guličky, ktorá ti vypadne z rollbalu potrebuješ materiál objemu valčeka (klobásy, alebo hada) ktorý má priemer cca 82% priemeru guličky.
T.j. ak mám rolball 20mm, priemer klobásy potrebuješ 16,4mm

Problém, ktorý tu bol naznačený ohľadom jednotlivých konzistencií je ten, že cesto vtlačené do pištole, resp. vypľuté z primerane veľkého otvoru má nejakú pružnosť a určitú tvarovú pamäť.
To znamená, že mäkké a pružné cesto mi po prejdení otvorom 16mm naboptná možno aj na 20mm, kým tuhé cesto po prejdení otvorom 16mm naboptná práve na potrebných 16,4mm

To znamená, že priemer, ktorý som vypočítal na začiatku tohto príspevku platí pre priemer finálneho hada a nie pre priemer diery, ktorou sa priemer hada dosahuje. Jej priemer treba zistiť najľahšie experimentálne podľa každého cesta zvlášť.

Aby som ale povedal niečo aj k téme zadávateľa, tak nezvyknem robiť odrazu extra veĺké množstvá boilies. Ale pre väčšie množstvá používam vŕtačku s nasadeným miešačom farby. Najprv sa premiešajvam suché zmäsi v zvlášť kýbli a kľudne aj viac, ako budem potrebovať.
Do druhého kýbla rozbijem vajcia a všetky tekuté zložky. následne prisypávam za stáleho miešania suché zložky do tekutých.
Ak cítim, že je toho na vŕtačku moc, odoberiem polovicu do ďalšieho kýbla a spracovávam cesto v menších množstvách :)

Buldokov - Profil | Ne 14.4.2013 22:16:08

a co třeba toto

MOBIDIK - Profil | Pá 2.3.2012 23:58:09

Taky jsem používal vrtačku.a.metlu ....ale robot je robot ....

Fidy - Profil | Pá 2.3.2012 20:12:59

Čau kluci,udělejte si v menšim měřitku michadlo jaké je na . maltu do vrtačky.Suchou pripravenou směs do vědra a máte po starosti s micháním. Ovšem jako první musíte dat samozřejmně mokrou část, olej, vejce ochucovadla atd.Jde to jak hodinky, jenom dosypáváte suchou směs do požadované hustoty.

mi-ku - Profil | Po 25.10.2010 21:51:45

Šolcik >> ahojky..jedna drobná rada..u toho míchadla si zkrať jedno rameno o cca 2 cm a nebo ho lehce ohni tak aby vznikla mezera mezi stěnou míchací nadoby těch cca 2-3 cm a pak ti to kratší bude míchat a to delší stírat těsto a vracet ho k promíchání..jen to nesmí běžet moc rychle páč máš strašně dlouhou a tenkou hřídel a ta by se díky exentrickému odporu mohle lehce rovibrovat a pořrábat hnětací nádobu....a nebo udělej do těch míchadel díry třeba 30 mm a těma ti bude ta hmota protékat a spojovat se....dle videa to spíše vypadalo jako rotační honidlo těsta a míchal jsi to spíše ty tou vařechou...))))

mi-ku - Profil | Po 25.10.2010 21:41:04

mirecek >> neznám tuto mašinu a asi nebude úplně specviál na těsto, spíše universální zařízeníá...tak´že bych doporučoval pro optimální rozmíchání si rozdělit suroviny na suchou a mokrou složku a ty promíchat..pak dáš do díže všechnu mokrou hmotu a do ní budeš přisypávat tu promíchanou suchou..tím si zaručíš, že bude těsto rovnoměrně promíchané a to hlavně i ze dna a souběžně si přisypáváním suché složky i reguluješ požadovanou tuhost těsta..pokud je jedna ze složek gluten-lepek, tak si prodluž hnětení na cca 10 minut aby se dostl všude, protože tato pšeničná vitální bílkovina potřebuje pro své optimnální rozložení a navázání se na všechny složky v těstě čas, nebo mechanickou námahu a tu docílíš tím delším hnětěním...

klingi.rybar - Profil | Po 25.10.2010 21:25:30

Šolcik >>
AHOJ mam takovou prosbu chci si udělat taky nějakou míchačku na těsto.Píšeš tam něco o metle
mužeš mi poslat nějakou fotku jak vypadá ta tvoje metla.
Předem děkuji

Šolcik - Profil | Ne 21.3.2010 19:36:12

Kuci,sestříhávám video,jak mi to pracuje,hodím to na stream a dám sem odkaz.3Kg těsta mě to umíchá za 20minut a musím tomu trochu pomáhat.Ale budu to celý teď předělávat,aby se nádoba (v mým případě kýbl) točil a metlu vyrobím širokou asi do půlky,až dvou třetin průměru nádoby.To pak bude o něčem jiným.

Šolcik - Profil | Ne 21.3.2010 19:15:18

pájanb >> Většinou ale válím venku u mámy na zahradě.Rozhodně kvůli smradu a když jsem válel boilie Mrtvola od A.Václavíka,tak jsem byl rád,že to nedělám doma.To bych musel mít tu mastičku na namazání pod nos,jako používaj na pitevnách! :-D

pájanb - Profil | Ne 21.3.2010 17:03:12

Šolcik >> to se to koulí u televize v obýváku co?? :-)))

Rad64 - Profil | Čt 18.3.2010 21:40:57

mirecek >>
Ahoj Mirku ,
ten tvůj hák je celkem v pohodě .
Jen poznamenám pár drobností .Jak jsi si jistě všiml, tak všechny hnětače mají oblé dno , kde dochází k valení těsta snadněji . Hnětací hák musí být v těsné blízkosti stěny nádoby / kopíruje stěnu směrem ke středu.(máš to moc daleko od stěny - stačí 5 cm ) Ideální je zahnutí háhu do mírné spirály . Dochází tak k snadnějšímu překulení hroudy .Hrouda je následně natlačena ke stěně a tím dojde k jejímu rozdělení a tak to jde dál do kola . Vyměň hrnec za něco s oblým dnem a pevně ukotvi .
Zdraví Radek LB

Tulo - Profil | Čt 18.3.2010 20:53:20

mirecek >> tvar háku by měl kopírovat tvar nadoby ktera by měla být pulkulatá.

mirecek - Profil | Čt 18.3.2010 17:33:35

Vase zprava

mirecek - Profil | Čt 18.3.2010 17:33:01

mi-ku >> ahoj posílám ti foto mého stroje ,udělal jsem i ten hák ale nechce mi to hnětat,skoušel jsem tom na testu z mouky,poradíš mi co a jak?

mirecek - Profil | Pá 12.3.2010 19:35:44

Šolcik >> přemýšlím si doma udělat ten hák a asi ho budu dělat že roztáhnu na dýlku nějakou pružinu,hlavně aby to míchalo

Šolcik - Profil | Pá 12.3.2010 19:26:52

mirecek - >> Ty tři kilča asi 20minut,ale metlu předělám a udělám otočnej kýbl,jak jsem už psal a bude to super.

mirecek - Profil | Pá 12.3.2010 18:25:24

Šolcik >> za jak dlouho jse to to umíchá stou metlou

mi-ku - Profil | Čt 11.3.2010 21:31:11

mirecek >> nedělám si randu..tahle míchačka stojí okolo 860 000 Kč....ale na boilie používám raději robota a max na várku dělám 30 kg těsta...

Šolcik - Profil | Čt 11.3.2010 20:52:57

mirecek >> Si ho vyrob.Nedělej z toho takovou vědu.

mirecek - Profil | Čt 11.3.2010 20:30:38

mi-ku >> mám to brát jako žert? jestli ano tak se ti povedl :D, to budu raději doma míchat ve vaně vařečkou

mi-ku - Profil | Čt 11.3.2010 20:13:37

mirecek >> myslím, že náhradní stojí okolo 65 000 Kč bez DPH...mám to ho objednat?.....)))))

mirecek - Profil | Čt 11.3.2010 20:06:51

mi-ku >> nu tak tolik toho nepotřebuji ale hodil by jse mi ten hák co na tom máš,co ty na to

mirecek - Profil | Čt 11.3.2010 20:06:04

Šolcik >> mě se povedlo sehnat malí hnětač tak na 5kg za 50kč na blešákuale bylo to bez mísi a háku,mísu udělám ze starého hrnce ale jdená se mi o hák

mi-ku - Profil | Čt 11.3.2010 19:58:07

mirecek - >> cca 600 kg těsta z hodinu...)))))

Šolcik - Profil | Čt 11.3.2010 19:45:07

mirecek >> Jj.Je to 3fázovej motor s převodovkou a 22otáčkama za minutu.Musel jsem pomáhat těstu vařečkou občas ho tlačit pod metlu,proto to na jaře vytuním a bude to cajk.Dělal jsem v tom vždy 3kg těsta,ale až předělám metlu,tak si myslím,že 6kg to uhněte v pohodě.