Rada ohledně prutu a navijáku

Zdravím vás přátelé a měl bych na vás prosbu.Možná to tady někde je,ale snad to nikomu neva.
Takže chci zkusit muškaření na MP vodách.Jedná se mi o zlínskou říčku Dřevnici.Je tam hodně jelců,parem ostroretek atd.Muškařinu jsem si chtěl vždycky vyzkoušet a rozhodl jsem se že to prostě zkusím.Takže bych chtěl trochu mouder do začátku.

1) Naviják jsem vybral tento protože se mi líbí a jsem šimanista a snad by to na to moje ,,semtam''chytání stačilo. Naviják muškařský Shimano Biocraft XT-Large ARB Fly 5/6.
Jen nevím velikost jakou bych měl zvolit,protože v tomhle se opravdu nevyznám.Popřípadě pokud má někdo link na jiné zajímavé navi osvědčených muškařských značek sem s nimi.

2) Prut. také vůbec nemám představu jak by takový prut měl vypadat.Jde mi spíš o měkčí prut,ale s tím ,aby to nebyla nějaká rákoska co se zlomí.Takový univerzál trochu.Prostě střední cesta.Prut muškařský Shimano Biocraft A 2,6m aftma 4 - 3díly.
Zase nevím jakou tvrdost aftma znamená,zdali to tedy značí tvrdost.Taky nevím zda prut splňuje parametry co bych chtěl.Za jakoukoliv radu budu rád.

3)Abych trochu přiblížil co chci chytat.Takže jak už bylo řečeno,chci to hlavně na jelce a podobné velikostně velké ryby.Jde mi o to aby prut byl spíš jemnější,protože mám rád jemné náčiní.Ale ne zas extra jemný,abych se nebál s tím pořádně zatočit :).Jde i o to že si s tím chci trochu pohrát a experimentovat že nástrahou nebude jen muška,ale třeba i jen háček a na něm kousek rohlíku.Vím zní to divně,ale prostě chci experimentovat.Ještě bych chtěl poradit jak sladit velikostně navi k prutu.

4)Šnůra.Jsem trochu jelen z toho kolik se vlastně te plovoučky vleze na navi.Jestli se tam první dá podmotávka z něčeho a pak až šnura s návazcem a nebo jak.Nějaké doporučení na šňůru.Zde bych jen dodal že nechci nic drahého,protože i tak už je pro mě dost velká investice prut+navi na chytání kterému se budu věnovat jen okrajově.

Tak to by bylo snad vše.Vím že se ptám jak úplný začátečník,ale já jím v tomhle stylu jsem.Budu vděčen za jakékoliv rady.

Scad - Profil | Pá 19.2.2010 21:18:59

Lee-Haney >> Být tebou,zvážím ještě ten nákup v zahraničí ;) jen ukazka
http://pruty.cz/_eshop/index.php?main_page=product​_info&cPath=11_39&products_id=1368
a venku
http://www.sportfish.co.uk/product/redington-redfl​y2-fly-rods
a nebo RwCh tady doporučoval ve výprodeji
http://www.garryevans.co.uk/daimondback-flawless-f​ly-rod--under-half-price-3323-p.asp

pokud chceš vážně z Čech,kontaktuj Řízka,nebo Barona a určitě neporadí špatně ;)

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Pá 19.2.2010 18:33:08

Lee-Haney >> mám starý klasický (kultovní dvojdíl) IMXko #7´10. Koupil jsem ho jako prakticky nechytanej sekáč v době, kdy ten prut stál 15 litrů, za polovinu. Dodnes nelituju. Kdybych to neudělal, chytal bych s nějakou srágorou nebo čekal dodnes. Pro tvoji informaci - za těch 4500czk by se dal možná postavit už docela slušnej custom na nějakým stodolarovým blanku. A skoro bych neřekl možná, ale určitě. Ale kalkulaci má spíš v oku řízek.

Lee-Haney - Profil | Pá 19.2.2010 18:16:55

Chlapi neberte to špatně,ale z bazaru prut nechci.Vím že nemusí být špatný,dají se tam koupit dobré věci,ale prostě chci to nové.Snad jsem nikoho neurazil.
Jinak díky za odkaz.Chtěl bych se zeptat zda má nějaký vliv na akci počet dílů.Hodně lidí říká že čím míň dílů tím líp a já bych bral asi fakt max 3 dílný.

Royale with Cheese 31,95
Jako 4500 je dost,vím to,říkám že je to strop,radši bych něco levnějšího,na druhou stranu jsem zase člověk co si radši přitlačí,pokud to má nějaký význam.Vím že jsou muškařské pruty i za 10K,ale já pořád doufám že za 4500 se snad dá koupit už něco lepšího.
Máš pravdu v tom že výběr je už slušný,jenže pro mě jako člověka co tomuhle stylu vůbec nerozumí je to složité vybírání.V tomhle se opravdu vůbec neorientuju.
Jsem rád že jste mi zde poradili že mám jít do 5 ve velikosti kolem 270 a s tím se dá už trochu pracovat.Teď ještě vybrat značku u které se dá čekat zkušenost ohledně muškařiny a sladit to s navi.
Vím že se tu ptám jak úplný jouda,ale ty pruty i navi mají úplně jiné označení jak klasika.Takže všem děkuju za trpělivost.Ještě pročtu staré témata a třeba budu zase chytřejší.Každopádně nové návrhy uvítám.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Pá 19.2.2010 16:10:25

Lee-Haney >> přesně tak, mrkni na ten řízkovo, pak tam někdo nabízí Vision Cult v záruce nebo Redington RedFly za 18 stovek, to taky není vůbec špatnej kauf.

Řízek 29,76 - Profil | Pá 19.2.2010 16:04:44

no, mohl bych zacit vnucovat sveho tiger eye z bazaru, co sem stavel tak pro strycka prihodu...
klacik to neni uplne spatny.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Pá 19.2.2010 16:01:19

Lee-Haney >> já to moc nechápu, 4500,- je spousta prachů, za to už seženeš fakt slušnou kvalitu a můžeš se v tom přehrabovat do alelujá. Třeba poptej u Barona Xplorer. Zrovna tak 5500,- za combo. Třeba teď jsem měl v ruce Scadovo Vision Attack za 50 liber a prut je to - na první pohled - naprosto ok . Cena je spíš vidět na korku, blank je super. Zrovna tak má Airflo X-stream, taky za padíka. Jeden z těch prutů bude pouštět do světa

karelc - Profil | Pá 19.2.2010 15:50:38

Lee-Haney >> nech si vnutit pětkovýho explorera a máš to...

Lee-Haney - Profil | Pá 19.2.2010 14:33:47

Takže ještě jednou,nebráním se i jiným značkám co se tyče prutu.Pište své návrhy s odkazy,ale u prutu přes 4500 opravdu nejsem schopen jít.

Baron 007 MC - Profil | Pá 19.2.2010 10:04:50

Ledňáček (Iceman) >> Ah sakra.

Ledňáček (Iceman) - Profil | Pá 19.2.2010 10:03:06

Baron 007 MC >> Scierry došly, vykoupili jsme je :-))

Baron 007 MC - Profil | Pá 19.2.2010 9:45:17

Prut, bych to klido videl na tu levnou 5wt scierru z kabelaze.

Radim P. - Profil | Čt 18.2.2010 22:15:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vloni jsem taky vybíral. Měl jsem Shimano v ruce a zdál se mi trošku žvýkací. Nakonec jsem koupil Redington New Crosswater za 2400,- AFTMA 5, 9 stop a jsem velmi spokojen. Zkoušel jsem s ním vše od pstruhů po štiky a zatím v pohodě. Pokud to chceš pouze pro občasný lov tak bych být tebou nekupoval žádný extra naviják. Já jsem koupi BFR ve výprodeji z 600,- a za 80 vycházek v minulém roce jsem neměl problém, že bych s ním neubrzdil rybu. Raději levnější naviják a pořádnou šňůru cca 1500,- a výše. Dřevnici znám od Zlína po Otrokovice a myslím, že s AFTMA 5, 9 stop tam v pohodě zachytáš. Hodně štěstí při výběru.

Lee-Haney - Profil | So 13.2.2010 22:16:33

strejka >> Tak mě je to s tím zahraničním nákupem jasné,ale budu to muset koupit u nás.Jak jsem napsal,od téhle levné sestavy nečekám zázraky,ale snad se to nerozsype do roka:)
Jako když mě to opravdu chytne a bude se snad dařit že i něco chytnu tak do budoucna třeba pujdu do něčeho lepšího,ale prozatím by snad tohle mělo stačit.

siri - Profil | So 13.2.2010 21:26:36

Hmm, ja bych snad radsi vzal od Shima prut (to EV), nez onen navijak, kor za ty penize, za to by se dal koupit reel i s prutem... Ale daleko spis bych nakoupil od Barona, mozna komplet - pod zn. Xplorer maji uz i lajny, kdopak jim je asi dela? :) Anebo vse mimo lajny od Greys (u nas Hobby-G a jejich odberatele/dealeri).

strejka - Profil | So 13.2.2010 19:45:11

Lee-Haney >> jasně, devítistopá pětka ti tam poslouží dobře a bude k použití i jinde
ten naviják mám ve 3/4 a je v pohodě, krátce po zakoupení mi u něj sice odešla brzda a cvrček, ale reklamace vyřízena a od té doby šlape jak hodinky, k prutu ti moc neporadím, pruty kupuju vesměs tak, že si je u někoho z kamarádů vyzkouším, a když se mi zalíbí, koupím je. Nemá cenu to zas tak moc prožívat, jednak je to hodně subjektivní a smysl má řešit maximálně negativní reference. Druhak v této relaci máš možnost koupit tak sto prutů, jeden bude malinko lepší, horší, lehčí, těžší, tvrdší, měkčí, rychlejší, pomalejší než druhý v tak minimálních rozdílech, že to stejně jako začátečník nebudeš mít moc šanci rozlišit. Řešit rozdíly v ceně +- stovka je taky k ničemu. Takže bych něco koupil a nepokoušel se zbláznit hledáním toho nej nej na světě. Snad jen zopakuju, co psal RwCh, že třítisícový prut u nás je často low end, zatímco venku za 100,- liber nebo 150,- dolarů koupíš už proutek o řád lepší. Má to ale samozřejmě i svá proti...

Cerebro - Profil | So 13.2.2010 19:42:37

Lee-Haney >> Sice to není k vybavení ale asi už dva roky koketuju s muškařinou. První prut (a poslední) jsem si koupil na doporučení od chlapů tady a opravdu poradí dobře)
Co mě ale zaujalo, že tu ještě nenadhodili že občas pořádájí casting víkend a tam bys si mohl ošahat přímo pruty a případně i k prutu popůjčovat navijáky s lajnama abys věděl která k němu je nejlepší. A neboj se nákladů na další povolenku, stejně bys určitě neměl čas jezdit :-D Vím jak jsem na tom s časem já a to jsem student co kuloví dělá :-)
Pstruzi se dají nachytat i na MP vždycky na úseku pod P. Loni jsem právě takhle s kamarádem vyjel a byla to paráda. (viz. Můj lov)
Určitě se toho neboj je to fakt pěkná rybařina a má své nezaměnitelné kouzlo, šťastnou ruku při výběru a pak už jen ty ryby :-) Good Luck
Edit: Jo a já mám Atma 5/6 2,55m :-) v takovým levným setu njn jsem hold student, ale i tak se divím kde na to beru :-D

Lee-Haney - Profil | So 13.2.2010 19:08:29

strejka >> Řeknu ti to takhle.Muškařina a pstruzi mě lákali vždycky,ale přeci jenom,nemám takové možnosti (možnosti dopravy,nemalé finance na další povolenku atd¨) abych byl schopen do toho investovat další velké peníze.Pravdou je že se zabívám bobkařinou,feedrem,plavačkou,kaprařinou a do toho jsem vecpal už dosti peněz a to mám průměrnou výbavu.Jde spíš o to že mám rád více způsobů lovu a tím se mi rybařina neomrzí.Ale tu muškařinu chci asi hlavně na tuhle říčku a věř že kdybych se tomu opravdu chtěl věnovat tak přitvrdím,ale takhle bych byl rád kdyby ta výbava měla parametry přibližně na tohle.I tak jsem už dosti rozežraný na to když si vzpomenu že kdysi mi stačila jedna udice na vše.Ale je pravda že doba postoupila a rybařinu si chci hlavně vychutnávat a tak člověk rozežraný asi musí být.:)

Podle příspěvku zde jsem pochopil že naviják by ste mi snad schválili,ale jak tak vidím tak prut asi ne.Tudíž co navrhujete jako alternativu s tím že bych potřeboval něco v té cenové relaci kolem 3K.
Děkuji za odpovědi.

Bosanac - Profil | So 13.2.2010 18:45:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lee-Haney >> Na parmy bych kazdopadne nesel pod prut aftma 5 a delku 9 stop - 275 cm . Parmu nechytas na sucho ale na nymfu ,blesivce nebo i luru . Tam se nejvic oceni kazdy centimetr navic .Ten navijak od Shimana je dobry , velikost 5/6 je treba brat . Priznivcem prutu Shimano nejsem .

strejka - Profil | So 13.2.2010 18:32:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lee-Haney >> na aftma 5 naviják 5/6, ale bacha, ne všechny firmy číslují velikosti navijáků dle aftma, jinak myslím, že je kravina kupovat prut na jednu konkrétní vodu, fakt nebudeš jezdit nikam jinam? samozřejmě, že budeš, takže spíš nějaký MP univerzál, než se rozkoukáš, to ta devítistopá pětka s plovoucí lajnou ale je, až začneš koketovat s myšlenkou pstruhové povolenky, přikoupíš trojku, až začneš koketovat se streamrováním štik, s honěním duháků na stojáku nebo s mořským rybolovem, přikoupíš třeba sedmu...

george87 - Profil | So 13.2.2010 17:57:25

Lee-Haney >> Byť tebou tak ten prút zamením za Shimano biocraft fly EV v 9 stopách a 5-ke aftme. Je to lacnejšia verzia A-čka a napodiv veľmi dobrá. Pár ľudí s ním má dobré skúsenosti. A pol stopy navyše sa zíde. Tak či tak sa nakoniec dostaneš k nymfovaniu a ludrovaniu.

Lee-Haney - Profil | So 13.2.2010 17:46:25

Royale with Cheese 3 >> Royale with Cheese 31,95 >>
No sestava mě vyjde když počítám jen prut a navi bez ničeho kolem 5500.Vím že to není žádný zázrak,ale přeci jen vzhledem k tomu že to není můj hlavní styl lovu by to stačit mohlo.Nečekám od toho zázraky,ale snad se to nerozpadne za rok.:)

Navi Shimano Biocraft XT-Large ARB Fly 3/4 -----Převod 1,0:1,hmotnost 110 g,kapacita šňůry WF 4+45m. 3139 Kč
a nebo je tam větší.
Naviják muškařský Shimano Biocraft XT-Large ARB Fly 5/6 ----- Převod 1,0:1,hmotnost 125 g,kapacita šňůry WF 5+112m. 3499 Kč
Nevím právě který z nich.U muškařských navi si nedokážu vůbec představit velikost.Zkusím se podívat do prodejny zda tam je něco na ošahání,ale vím že to nejspíš koupím přes net,protože ve Zlíně jsou ceny přemrštěné.

Prut muškařský Shimano Biocraft A 2,6m aftma 5 - 3díly+tubus -----Délka 259cm ; počet dílů 3 ; hmotnost 93g ; počet oček 10 ; transport.délka 89cm ; AFTMA 5 2399 Kč

Hodil bych sem přímo odkazy,ale na těch stránkách vás to hodí stejně jen na úvodní stránku,ale vybíral jsem zde http://www.braunstar.cz/rybar/www/index.htm


Říkám nebráním se změny,ale ten navi se mi prostě líbí :)

Jinak byl bych vděčen pokud znáte nějaké e-shopy co se zaměřují hlavně na muškařinu.
Také bych uvítal kdyby jste mi poradili nějakou šnůru.

Lee-Haney - Profil | So 13.2.2010 17:33:58

drozďák 30,42 >>
Ohledně řeky jde asi o tohle.Jedná se o říčku která je zregulovaná a prostě vázky jsou opravdu jen vyjímečně,navíc na nahazování je taky dost místa.Řeka je široká +- 15 metrů a to fakt odhadem.Na druhou stranu i když dokážu zacházet s jemným náčiním(mám ho rád) tak přeci jen muškařský prut jsem nikdy v ruce nedržel a nemám představu jak moc jemný takový prut dokáže být.Ryby na téhle řece jsou většinou kolem 30-40cm,sem tam větší exemplář.
Ohledně lovu.Já nějak moc nemám ani představu co přesně na ty ryby zkusím,protože tohle je pro mě momentálně španělská vesnice,musím to vís prostudovat a zkoušet.Je pravda to že bych se tím chtěl pokusit i o kapra,ale jak říkám jde převážně o menší exempláře a jsem člověk co si umí pohrát s rybou.
Vím že je těžké mi poradit,protože bych chtěl něco co asi ani není a tak bych v tomhle udělal prostě kompromis v podobě jemnějšího prutu,ale spíš takový střed.
Jinak jak jsem napsal,nebráním se i jiné značce prutu i navijáku,ale ten navi se mi fakt líbí a ta brzda snad bude dobrá.Prut klidně koupím jiný,ale chtělo by to napsat nějaké možnosti,protože nevím jaká značka ohledně muškaření má více nachytáno.
Jakákoliv rada navíc co na ty ryby zkusit bude pro mě mimořádným bonusem.

drozďák 30,42 - Profil | So 13.2.2010 12:28:31

Lee-Haney >> RWC doplnil, co mělo zaznít. Ne každý prut má skutečně charakter odpovídající deklarovaným údajům.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | So 13.2.2010 9:20:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lee-Haney >> souhlas s drozďákem s malou poznámkou - AFTMA ber jako lehce zavádějící informaci, Shimano Biocraft A 5/6 může být stejně dobře spíš #5 než #6 a naopak, korektní je zjištění s jakou šňůrou prut nejlépe pracuje.

Mám ale jednu poznámku : taky nejsem shimanista, i když šimanista možná trochu jo ( pokud Šiman pustí informaci jak to bere :-) ) ale hlavně by mě zajímalo, na kolik tebou uvedenej kompletní Shimano outfit vyjde ? Nejsem totiž příznivec předraženejch nákupů v tuzemsku ( a to čehokoli, od hajzlpapíru po auto ).

drozďák 30,42 - Profil | So 13.2.2010 0:26:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lee:
tak trochu tuším, že máš víceméně vybráno - proč ne.

1) AFTMA bych volil podle velikosti a síly lovených ryb.
Mluvíš o ostroretkách, jelcích a parmách. Jestli je to menší říčka a ryby nedorůstají přes 50cm, snad by to šlo se čtyřkou. Nějak mi ale k těm parmám a ostroretkám stejně spíš sedí AFTMA 5.
Délka je individuální. Jestli je to menší a třeba i zarostlá říčka, šel bych do délky kolem 8,6 stop - tedy cca 260 cm. V případě, že říčka zarostlá moc není, klidně klasiku 9 stop - 275cm.

2) hodně záleží, na co budeš chytat. Podle toho co píšeš, mi tam sedí spíš nymfa, možná mokrá muška, snad strýmr - tohle doporučuji ujasnit.

3) nářadí - já šimanista nejsem a nedovedu posoudit kvalitu. Určitě to špatné nebude. Nepodceňoval bych naviják, dal bych pozor na citlivou a jemně nastavitelnou diskovou brzdu.
Ten podklad pod šňůru se jmenuje backing, stojí pár šupů a slouží jako záloha (kdyby ti velká ryba vymotala celou šňůru) a i jako výplň cívky navijáku. Kolem 50m by mělo stačit. Šňůru na začátek plovoucí - mívají délku většinou kolem 27m
O jemnost prutu bych se nebál. Drtivá většina mušáků i v pětce bude jemnější, než nářadí na které si zvyklý.
4) Ještě k té Dřevnici, píšeš, že je to říčka. Jestli to znamená, že tam ryba nemá kam moc odjet a jde o to jí držet zkrátka,a by netáhla někam do vázek atd., byl by to pro mne další argument pro silnější nářadí - tedy AFTMA 5

5) zkus dát dohromady ještě představu o tom, na co chceš a jak chceš chytat. A trochu víc se rozepiš o té říčce.