Kormoráni v západních čechách

Jak je to u vás na vašich oblíbených revírech? Na jeden místní menší tok jsme s kamarády chodili s oblibou na tlouště a jinou droboť .Ještě v prosinci tam bylo stovky tlouštů a podouství .A dnes .... Je tam pustá voda. Kamarádi kormoráni zlikvidovali během pár dní rybářský ráj .No a jak jste na tom vy západočeši ..? Budeme mít na řekách ještě kde rybařit ?

Majra7 - Profil | Ne 17.1.2016 8:21:11

matej@ >> Tak to je blbý. Já vim, že u nás se to střílelo, ale hrozně málo. To byly jednotky kormoránů třeba za zimu. Ale i tak si myslim, že jich tu (zatim) neni tolik jako dřív. Loni se hlavně tolik nedostali na řeku, protože nebyla žádná zima, nezamrzly rybníky, a tak jim ty stojáky stačily.
No uvidíme...

matej@ - Profil | So 16.1.2016 23:44:28

Majra7 - loni mi pan na úřeadě řekl že byl povolený na 5 let a loni byl poslední rok. Nevím jestli někdo žádal o prodloužení nebo o další povolení.Podle toho co vím tak nikdo na revírech u nás kormorány nestřílí..

Majra7 - Profil | So 16.1.2016 23:29:55

matej@ >> To znamená, že teď už neni povolenej?

matej@ - Profil | So 16.1.2016 23:13:20

Majra7 - Ahoj tak třeba u nás na třebíčsku je to několik let po sobě stejný, od záři jsou na Dalešické přehradě kde se slétávaji a nocují na stromech ve skalách. Během dne navštěvují ať chovné nebo teď už jen sportovní revíry. Létají po i proti proudu řeky Jihlavy např včera když jsem jel z práce tak jsem jich napočítal 80 a dnes odpoledne letěli dvě hejna celkem 65 kusu. Smutný na tom je to, že do loňska byl na toku řeky povolen odstřel ale nikdo se k tomu neměl.

Majra7 - Profil | So 16.1.2016 22:12:54

Čau lidi, nechtěl jsem kvůli tomu zakládat nový vlákno, tak píšu sem. Jak je to u Vás letos s kormoránama? Nemusíme se omezit jen na Západní Čechy, zajímá mě to obecně. Cítíte nějakou změnu k lepšímu? Já dneska u nás například viděl 3, jak letěli na místní pstruhovku, ale hejno, chválabohu, zatim žádný.

Lágus - Profil | Pá 14.1.2011 16:24:29

drozďák 30,42 >> Napadlo mě... Co se pokusit co nejdřív dostat třeba lipana (třeba i jinou rybu) mezi chráněné druhy (což by podle mě odpovídalo realitě). Pak by se ochranáři měli stejně zabývat lipanem jako chráněným druhem a když by stál proti chráněnému kormoránovi, měly by ryby větší šanci. Argument, že lipan sem patří a kormorán ne, by taky mohl být pak plusem pro lipana. Jejich argumentace o chráněnosti kormoránů by pak ztratila na síle. Fakt jen vymejšlím, je to jen nástřel, ale třeba by to šlo nějakou podobnou cestou rychlejc.

drozďák 30,42 - Profil | Pá 14.1.2011 15:57:20

Lágus >> samozřejmě že podobná debata je zbytečná a že tak, jak dnes obecně stojí úroveň populace za hovno, tak stejný vzorec lze aplikovat na rybáře.
Nicméně klidně zkonstatuji, že jaký pán, takový kmán....
Tuhle loupeživou bandu si z rybářů Svaz úspěšně vychovává sám.

Lágus - Profil | Pá 14.1.2011 15:47:53

drozďák 30,42 >> To je samozřejmě na další dnes už klasickou debatu o "sportovcích". S tím se nic nestane, skladba lidí je a bude stejná. Sráči bohužel mezi nimi budou taky vždycky. A s nima nikdo nehne.

Co se týče úpadku, v našem okolí jsou někde říčky už úplně prázdné. Takže ne úpadek, ale vymizení života pod hladinou (kromě hmyzu, možná pár škeblí a občas žáby nebo myši, která se na chvíli potopí).

Flip - Profil | Pá 14.1.2011 15:30:23

Někdy mi ta západní část Čech připomíná spíš Divoký západ pěstujou se tam kormoši,na P vodách se žehlí na rybičky-no je vidět kam až dojela za války americká armáda:-)))

Feroo - Profil | Pá 14.1.2011 15:28:49

je to správny vták na cvičenie strelby brokovnicou...letí penkne nízko a pomaly. dá sa lahko pomýliť s rákosnou sliepkou alebo kačkou (výhovorka). tolko pre inšpiráciu kolegom Rybárom-poľovníkom :)

drozďák 30,42 - Profil | Pá 14.1.2011 15:26:17

Lágus >> btw. před minutou mi volal kamarád odevzdávající povolenky. Omlouval se za poslední chvíli odevzdávaje v podstatě prázdné úlovkové lístky.

Reakce šerifa MO:

"něco Vám ukážu". Načež hrábnul do šuplíku a vytáhnul dvě povolenky (jedna nestačila místem), kde dotyčný rybář vykázal 267 docházek a 841 KILOGRAMŮ RYB (kapr, štika, candát).
To nesežere sám včetně celého příbuzenstva. Nabízí se otázka, co s tím probůh dělá?
A to vše prosím naprosto legálně. Věřím, že dotyčný kokot (jinak to nazvat neumím) bude první z davu, který bude řvát, že povolenku zase o kilo zdražili.

Blil bych do polí z materiálu, z kterého se rybářští "sportovci" rekrutují.

drozďák 30,42 - Profil | Pá 14.1.2011 15:21:15

Lágus >> možností (a bohužel v praxi ověřeno značně teoretických) je víc. Zezdola je to běh na léta. Seshora zase aktivita vyžadující peníze a právníka ( výsledek nejistý ).
Dokud se nezmění skladba konzumentů rybářského "sportu" v ČR, nijak zásadně se nezmění ani Svaz a jeho macešský přístup.
Možná totální kolaps rybích společenstev by mohl být katalyzátorem celého procesu. Svědky úpadku zejména na pstruhovkách jsme již dnes. Jsou řeky, které jsou doslova zdecimované a původní druhy v nich člověk nalezne jen stěží (kormorána odsral zejména lipan), o zbytek se postarají rybáři i MO svým pseudohospodařením.
Jestli bude zlomovým bodem úplná devastace, anebo se to zastaví dříve, to nedovedu říct ani odhadnout. Jen vím, že ze zajeté koleje tenhle vlak hned tak nevykolejí, to si nedělám žádné iluze.

Lágus - Profil | Pá 14.1.2011 15:02:47

drozďák 30,42 >> Naprosto výstižně v několika málo větách řečeno. Já teď jen tápu mezi tím, jestli tomu zkusit trochu pomoct (i když je to skoro jistě na hov..), nebo jen sledovat.

drozďák 30,42 - Profil | Pá 14.1.2011 13:02:14

FishlanDan >> Lágusi, velmi pěkný post.

Jen se obávám, že ČRS je dopad na genofond rybích společenství úplně u prdele stejně tak, jako tomu bylo i před kormoránem. Podstatné kriterium pro Rudosvaz je nasadit, vytěžit, vykázat a znovu dokola. Otěže moci jsou vratké, sesle pod prdel ještě víc, a tak je potřeba postavit pro dav nějaké koloseum, do něj nacpat kus masa a sem tam rozházet navrch chléb. Pánč dav si to žádá a bez něj aréna spadne.
Na to bohatě stačí vodní prase a blboduhák. Na co se srát s ostatníma rybama. A Stanovy? Sami členové je berou jako hajzlpapír. Stejně tak i Svaz.

Lágus - Profil | Pá 14.1.2011 12:54:17

kanarek >> Ahoj, děkuju za reakci. Jsou kolem mě ale i rekace, že jde pouze o jeden z "článků" o kormoránech, z kterého asi správně nevyplývá hlavní myšlenka. Můžeš se prosím podívat na zkrácenou verzi, případně ji klidně doplnit nebo opravit? (to je i pro FishlanDan) Zaslal bych Ti to třeba mailem. Můžeme dospět k nějakému pokud možno nejkratšímu ale výstižnému textu. Ten bychom se pak následně mohli pokusit šířit nějakým optimálním způsobem a taky na správná místa. Třeba by to pomohlo posunout jednání trochu jiným směrem.

Dík, Láďa Votke (w.wotke@gmail.com)

FishlanDan - Profil | Pá 14.1.2011 11:30:53

kanarek >> Uvedený text je dopis od kamaráda, který jsem mailem přeposlal ostatním a dal ho taky sem do diskuze. Autorem myšlenky je níže uvedený Vladimír Votke. Nyní je už registrovaný na MRKu pod přezdívkou "lágus", tak zkus dotaz ještě poslat přímo jemu.

Groove - Profil | Čt 13.1.2011 17:45:23

Štěpi >> tu ma jeste ze skoly :))

Štěpi - Profil | Čt 13.1.2011 12:59:01

kanarek >> no napsal to hezky, ale tenhle problém se jen tak nevyřeší. Bude se to řešit až bude pozdě jako vždy. Dneska jich přílítlo trisíc a za dva roky jich přiletí čtyři tisíce. Pak už bude těžké je začít regulovat. Holt to budem muset nechat na přírodě a nechat vody vyžrat a pak se nebudou schopni uživit. V součastné době už nepomůžou ani odstřely :-((
Jinak tu zpětnou vazbu máš ze školení?? :-))

kanarek - Profil | Čt 13.1.2011 12:42:06

FishlanDan >> Neměl jsem čas na tebe reagovat až dnes .Napsal jsi to skvěle .Takové vyjádření na téma kormoráni jsem ještě nikde nečetl .Zkoušel jsi psát na nějaká kompetentní místa a měl jsi nějakou zpětnou vazbu ??

Ládin - Profil | St 12.1.2011 20:11:32

Za pár let se bude rybařit pouze na "soukromácích" v krytých halách a bude se při tom koukat na telku a hrát kuželky a nějaký ptáci vám budou ukradený :-)

match-oun - Profil | St 12.1.2011 1:29:47

FishlanDan >> Jo, tak to má hlavu i patu. Pod to bych se klidně podepsal.

Loni jsem psal mail s dotazem na Svaz, co je možné v tomto udělat, jako jedinec. V podstatě mi odpověděli, že sbírání a střádání důkazů o aktivitách kormorána je největší pomoc. Takže hlavně fotit lovící hejna, zimoviště, detaily (kdo má na to techniku). Fotky střádat. Zní to logicky, základem pro diskuzi musí být podložené argumenty.

To all: Kdybyste někdo zakládal občanské sdružení pro záchranu rybích společenstev v českých řekách, dejte mi vědět, přidám se.

Mám totiž pocit, že ČRS na to ve skutečnosti kašle. Oni tvrdí že to nejde, paragrafy, špatný zákony, evropská legislativa bla bla bla. Jo, snadný to nebude.
Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce - hlédá důvody !!!

FishlanDan - Profil | St 12.1.2011 1:08:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kormorán - konec rybích společenstev (nejen v ČR)?

To není přehnané tvrzení ale podle mě pouhé vyjádření reálného stavu na tekoucích vodách.

Ano, Kormorán v České republice (a zcela určitě nejen zde) způsobil již na mnoha tocích katastrofu, konec místních rybích společenstev. Zlikvidoval místní "genové" rybí bohatství konkrétních říček a menších řek (na zbylé zatím nedotčené toky samozřejmě taky dojde). Dělá postupně to samé i na větších řekách.

Tuto jasnou skutečnost jsem ještě nikde nezaslechl ani zmínit (pro mě ze zcela nepochopitelných důvodů). Ani jednou jsem ji neslyšel jako argument při debatách nad tímto problémem. Od představitelů místních rybářských organizací je vždy slyšet pouze to, jakou konkrétní škodu kde Kormorán způsobil. Reakcí konkrétních rybářů je pak pouze často, že nebudou mít co chytat, apod. Samozřejmě, to vše je pravda. Vždy by ale jako nadřazený argument (nebo aspoň jako spoluargument) měli také uvádět zmíněnou zásadní skutečnost a hlavně na ní nezapomínat.

Pokud nedojde k záchraně, již na těchto říčkách asi neuvidíme např.kolonie plotic, proudníků, hrouzků, okounů a spousty dalších pro nás třeba samozřejmých druhů ryb, které se zde od „nepaměti“ rozmnožují a jsou napojeny na konkrétní prostředí té které říčky. Snad každý rybář zná aspoň jedno místo, kde agrese Kormorána způsobila v neuvěřitelně krátkém čase téměř kompletní vymizení ryb jako jednoho společenstva živočichů. Bez přehánění a z pohledu rybí obsádky jsou některá konkrétní místa jako po otravě. Větší toky dopadnou asi stejně, pouze odrybnění zabere Kormoránům víc času a nebude jim stačit jen jeden „hromadný nálet“.

Uvědomme si, že v tomto rozsahu katastrofy nelze už asi nikdy nahradit rybí obsádku odchovem a vysazováním ryb, které někteří ochranáři předkládají jako neuvěřitelně hloupý argument. Je přece třeba také téměř nemožné, aby se vysadily všechny druhy ryb, které v daném místě byly. Prostě skoro určitě už nikdy nebude řeka taková jako před invazí Kormoránů. A zcela absurdní je přece i představa a vlastně i dnešní skutečnost, že se ryby dosazují, aby další zimu byly opět sežrány.

Asi jsem pesimista a nechci ani rozvíjet debatu nad tímto názorem, ale myslím si, že když se věc nezačne rychle a účinně řešit, spousta nejen dnes běžných ryb se v brzké době dostane mezi ohrožené druhy, kterým bude hrozit vyhubení.

I já jsem rybář, ale taky člověk, který chce chránit přírodu komplexně. Proto - přeženu-li to - bude-li nějaký rybí druh ohrožovat ptactvo, budu určitě souhlasit, aby došlo k záchraně ohrožených ptáků, a to i kdyby postihovaným byl například některý z druhů ryb. To by mělo vycházet z přirozené soudnosti každého, kdo má rád přírodu a kdo je aspoň trochu spravedlivý.

Co se týče Kormoránů - podobný přístup ze strany příslušných ochránců přírody (nebo spíše těch, kdo je v této záležitosti reprezentuje a kdo se za ně pokládá) zatím nevidíme. Hlavně proto je třeba jim problém mimo jiné i takovýmto způsobem předkládat – „Ano, dochází zde místně (zatím) k úplné likvidaci rybích společenstev“.
Oni možná nevědí a ani si neumí uvědomit, o jak obrovský problém jde. Nejblíže k tomu, co se odehrává, mají totiž samozřejmě samotní rybáři, kteří "okamžitě", ve velmi krátké době, zjistí, k jaké hrůze došlo, co se na konkrétním místě odehrálo. Ochránce přírody-nerybář si možná často ani neuvědomí rozsah a dosah způsobené katastrofy. Má k vodě a životu v ní prostě přirozeně o dost dál než rybář. Proto bychom jim to tímto způsobem měli ihned podávat a neuvádět jako hlavní ekonomické argumenty. Vždyť my se jim, jako ochráncům přírody, ani nesnažíme říct "Kormoráni způsobily katastrofu na řece". My říkáme jen "Kormorání způsobili škodu za 200 000 Kč"!. Na to ale ochránce přírody neslyší a nezasvěcený člověk si závažnost situace pravděpodobně vůbec neuvědomí. Pro ně je tato informace pouze jednou z dalších „kauz“, kde jde o nějaké peníze, a kterou si tak také zařadí!!!! Jde ale o katastrofu, tak to lidem i tak podejme!! Jestli chceme něčeho dosáhnout, tak je to i z hlediska psychologie nutnost.

Nechci vyvolat debatu nad konkrétnostmi v tomto článku, nejsem odborník. Jde jen o základní myšlenku zmíněnou v úvodu. Chci se přimluvit – vystupujme v této věci více jako ochránci přírody a používejme v první řadě taky takové argumenty! A ty až potom následně podpořme silnými argumenty o obrovských hospodářských škodách.



Vladimír Votke

MarekB - Profil | So 8.1.2011 22:01:42

...