extrudovaná kukuřičná strouhanka

Feedraři, jaké máte s tímto výrobkem zkušenosti? Může nahradit TTX, krásně příjemně voní, nabotná zrovna tak jako TTX je jemná a její složení je téměř totožné s TTX .Cena je však příznivější.Já používám obojí a zásadní rozdíl v tom nevidím.
Autor diskuse: beluga - Profil , 29.1.2010 feeder - nástrahy, návnady

zubacik - Profil | Čt 11.4.2013 13:13:05

Pečené krmivo je pečené v troubě za přiměřené teploty, která uchovává přírodní vitamíny, minerály a stopové prvky. Výhodou pečeného krmiva je, že se dá krmivo vyrábět z 100% čerstvých ingrediencí.

Extrudované krmivo je vařené ve vodě za vysoké teploty. Díky vysokým teplotám krmivo ztrácí přírodní vitamíny, které jsou nahrazovány umělými. Extrudovaná krmiva po namočení bobtnají.

e500 - Profil | Ne 17.7.2011 11:17:51

JKL - již vyzkoušeno a musím uznat super matroš. Byl tedy trochu problem jak ten skoro popkorn namlít, ale... napadla mě myšlenka vyzkoušet to umlet na mašině, co dělám pelety a pomlít to. No naprostá paráda, deset kilo asi za pět minut a nádherně jemné. Mašina se ani nestačila rozkoukat. Pak jsem ještě vyzkoušel na tom udělat staré pečivo a to byl takový fofr, že jsem jen koukal. Takže spokojenost a ten matroš všem doporučuji. Nádherně to pak nabobtná a krásně pojí. Směs je taková jemná a hladká.

JKL - Profil | Čt 28.4.2011 16:11:47

e500 >> Jo - něco podobného. Máš SZ

Zajda - Profil | Čt 28.4.2011 14:23:24

e500 >> To teda mám..:-) Dík za odkaz...

e500 - Profil | Čt 28.4.2011 14:17:18

Zajda >> To máš ale kliku co? Škoda že je tam dost drahý poštovný. Ale možná se ještě někdo podělí kde to bude lepší.

Zajda - Profil | Čt 28.4.2011 14:14:13

e500 >> Naprosto skvělé...To mám v podstatě za rohem...

JKL - Profil | Čt 28.4.2011 13:56:18

Zajda >> Ne. To v žádném případě. Ovšem pokud by to byla službička pro kelegu tak zajisté přivřu oko. :-)

Zajda - Profil | Čt 28.4.2011 13:54:48

JKL >> A zásilkovou službu si otevřít nechceš, že?:-)

JKL - Profil | Čt 28.4.2011 13:02:09

martin007 >> Mám zdroj na extrudovanou kukuřice. Na šrot si ji melu, libovolnou zrnitost. :-)

martin007 - Profil | Čt 28.4.2011 12:57:09

JKL >> Pokud máš zdroj na extrudovaný kukušrot za 15 Kč sem s ním.

JKL - Profil | Čt 28.4.2011 12:32:02

martin007 >> No - já si myslím že levnější a zároveň skutečně funkční alternativa existuje. Jak jsem psal - kilo vyjde na cca 12 - 15 kaček a trošku jednoduché práce jx za sezónu. Ty placky jsem zkoušel , stejně jak píšeš, ale pořád to nebylo ono a navíc to bylo pracné.

martin007 - Profil | Čt 28.4.2011 12:22:53

JKL >> To mě je jasný já to sem dal jen jako levnější alternativu TTX.

JKL - Profil | Čt 28.4.2011 12:14:17

martin007 >> Ano - u šrotu samozřejmě. Ale u TTX (nebo extrud) již ke štěpení došlo - při velmi vysoké teplotě. Pak stačí jen přidat vodu. Tyhle placky jsem zkoušel také, ale není to ono. Ta vysoká teplota je zřejmě pro kukuřici nutná.

martin007 - Profil | Čt 28.4.2011 10:58:08

Martin M. >> Podle mě ji musíš minimálně vařit nějakou dobu aby došlo k štěpení.Já to dělám tak že kukušrot+sušené mláko zaleju vodou a kaši vařim.Z ní pak dělám placky a suším v troubě.

šmudla - Profil | Čt 28.4.2011 10:19:35

včil letos testuju zalít řepku s kukušrotem vařící vodou a nechat uležet. Funguje na jedničku, lepí to víc než jen namáčený, není to tak náročný na čas jako vaření a nemusím přidávat tolik pšeničnýho šrotu a strouhanky aby to drželo pohromadě.

JKL - Profil | Čt 28.4.2011 10:14:30

Martin M. >> Je v tom háček - extrudační linky dosahují mnohem vyšších teplot.Pyrolýza u kukuřice je pravděpodobně náročnější než u obilí. Zkoušel jsem obojí a výsledky jednoznačně ukazují na mletou extrudovanou kukuřici. Pobere víc vody, lépe pojí a voní přepychově. mne by ale docela zajímalo jestli je nezbytné tu kokořičnou složku máčet zvlášť - zkouším různé kombinace a zatím se mi jeví že i předmíchaná směs se chová perfektně.

Martin M. - Profil | Čt 28.4.2011 9:44:18

Pokud jde jen o to, ze kukurice musi prejit urcitou teplotou, aby se nastepily skroby a ziskala vetsi vuni a lepsi stravitelnost, tak mi vychazi, ze fakt staci prelit srot varici vodou - tim myslim hodne varici vody, udelat kasi a tu pouzivat jako kasi z ttx.
Extrudovana pomleta kukurice je v podstate instantni kukuricna kase, kterou jiz neni potreba varit a staci studena voda. Stejne tak varena a ususena kukurice, nasledne pomleta.

jurasoft - Profil | Čt 28.4.2011 9:08:41

vezmu li extrudovanou kukuřici nebo nejlépe uvařenou usušenou a rozemletou kukuřici (třeba na masovým strojku), tu pak zalitou směsí melasy, c.s.l. a betainu a doma na plechu v troubě pozvolna sušené tak se dostanu na takovou mňamku, že až...jenže kdo se s tím bude doma patlat ?

JKL - Profil | St 27.4.2011 22:28:16

Dovolil bych si oživit tuto otázku. To, co popisuje kolega Piranha se dá získat mnohem jednodušeji a profesionálně provedené. Řekl bych, že extrudovaná a následně rozemletá kukuřice je skutečně rovnocennou surovinou s prodávanou TTX, cenově mne přijde tak cca na 12 korun za kilo. Ovšem není aromatizovaná a dochucená. To ale považuji spíš za přednost. Ale jde mi o něco jiného - jakký je váš názor na míchání suchých směsí z této a dalších přísad? Máte někdo zkušenosti? Jsem ve stádiu pokusů a výsledky jsou velice uspokojivé. Směs se po navlhčení krásně rozpadá nevypadává při náhozu.

Piranha - Profil | Pá 29.1.2010 13:03:22

Tak pnove,pracuji pul roku ve firme na praskve barvy.Skracene.Je tam masina, ktera šnekama taha pryskirice a tahne je pres 4 teplotni cekce kde se to rozmicha a ohreje a vytejka pak barva ze ktere se dela po zaschnuti prasek.Ty sneky se cistej kukurici.Ale pokud se davaj ty sneky novy, tak si tam delame TTX sami.Do toho extruderu sypeme kukurici na ty ciste sneky a ta se rozemele na mouku a jeste se uprazi pres ty 4 sekce.Pada to do kyble a voni to nehorazne.Po namoceni to nabobtna nadherne a na vuni to neztrci.Je to paradni vec.