Parma iberská (Barbus comiza)

Dobrý den, chtěl bych se optat, zda tu někdo má zkušenosti s lovem těchto nádherných ryb? Případně přihoďte nějaké informace ve formě odkazů. Cokoliv o této rybě mě velice zajímá. Děkuji.
Autor diskuse: Maxxx - Profil , 24.1.2010 všeobecné - revíry, cestování

Maxxx - Profil | Út 6.4.2010 2:29:58

Vase zprava

Maxxx - Profil | Po 25.1.2010 23:51:39

XAXAP >> xaxap >> děkuji za přesměrování je to vcelku rozumné řešení .-)

XAXAP - Profil | Po 25.1.2010 18:52:43

Maxxxi, jen si dovolím požádat zde diskutující, aby neplýtvali svými recepturami na iberskou parmu v této otázce, která je věnována jejímu lovu (asi na udici), a podělili se v centralizované sběrně kulinářských úprav parmy, tedy v otázce, kterou před časem prof. MUDr. Herbert Hnátek, drhc. založil zde: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=619495

Maxxx - Profil | Po 25.1.2010 18:34:12

XAXAP >> to jsem zvědav kam až :-)

XAXAP - Profil | Po 25.1.2010 18:33:05

Maxxx >> s mírumilovností nejdál dojdeš, též se tím řídím!

Maxxx - Profil | Po 25.1.2010 18:30:42

Tak na mazání by tu jeden adept byl, ale já jsem mírumilovnej :-)))

TAV - Profil | Po 25.1.2010 18:27:55

Cerebro >> No příspěvky jsme mu to tu zaplnili dost, ale bohužel požadovaných informací nedostal asi zdaleka tolik, kolik by si asi představoval.

Cerebro - Profil | Po 25.1.2010 18:25:41

TAV >> Já jsem tam chtěl do tý druhý půlky nakopírovat jeho jméno ale zapomněl jsem na to :-D (Maxxx smaž co uznáš za vhodné ;-)

TAV - Profil | Po 25.1.2010 18:21:39

Cerebro >> No už se trochu orientuješ, ale ještě ne zcela :-)) Otázku zadal Maxxx, já jsem mu jen napsal pár informací :-))

XAXAP - Profil | Po 25.1.2010 18:21:23

TAV >> pokud myslíš tím stylem pravopis a dobrou stylistiku, jsem poctěn! Ve Španělsku je dobrý kolektiv, který má smysl pro zrovnoprávnění rybích druhů. Již léta se snažíme uvést do rybích restaurací sladkovodní ryby a vyrovnat tak úroveň těch mořských. Myslím si, že by to mohla být i možnost výdělku u nás. Mnoho rybářů by se mohlo stát profesionálními dodavateli do restaurací a zákazníci v nich by mohli běžně ochutnávat i zapomenuté rybí úpravy.

TAV - Profil | Po 25.1.2010 18:16:02

XAXAP >> No, on tak úplně zmizelý nebude, znáš to :-)) Ale účíš se rychle, celkový stil psaní a zvláště některé slovní obraty jsou hodně podobné, skoro bych řekl identické :-)) Ale máš pravdu, Herbert se mi zdál trošku akčnější... :-))

Když vidím kolik akčních debat vyvoláváš tady, věřím, že se ti to povede i ve Španělsku :-))

Cerebro - Profil | Po 25.1.2010 18:14:06

TAV >> Nezmiňuje ale já jsem to přehlídl že se jedná o parmu iberskou :-D
A vytočit se jen tak nenechám i to co jsem mu dneska psal do té jeho otázky jsem psal s chladnou hlavou.
Každopádně lidi jako on Mrk likvidujou, i kvůli lidem jako je on sem přestalo hodně lidí chodit, bohužel i těch co měli co říct.
Sorry že jsem odbočil ve svých příspěvcích od tématu, jelikož neumím číst :-D
zkus napsat lidem co jezdili do španělska na sumce mohli by něco vědět. První kdo mě napadl je Dalas ale těžko říct, nadruhou stranu za zkoušku nic nedáš ;-) GL

XAXAP - Profil | Po 25.1.2010 18:11:29

Cerebro >> Jaký je rozdíl mezi zabitím třeba kapra a parmy? Dle mého názoru stojí obě ryby na potravní pyramidě níže než člověk, a proto obě zaslouží kuchyňskou pozornost. Zvláště, když je parma dosti hojná a jako ryba plevelná není tak striktně jako ušlechtilý kapr omezena.

XAXAP - Profil | Po 25.1.2010 18:09:02

TAV >> moment! nepleť si mě se zmizelým profesorem Hnátkem! Hned po jeho prohlášení za nezvěstného v Laosu mě jeho věrný druh Václav Ruprecht požádal, abych jako jeho věrný přítel nesl pochodeň rybářské progrese a dynamiky. Přijal jsem.

Co se týče parem, patřím i já dlouhodobě k jejich milovníkům. Myslím, že tato plevelná ryba ještě v kuchyňském prostředí prohovoří mezi současnými favority. Iberskou parmu jsem dosud neochutnal, jak jsem již níže uvedl. Jen jsem poznamenal, že na ni při další návštěvě Španělska své kolegy upozorním a vyvolám diskusi (možná i akční) o její kulinářské úpravě.

TAV - Profil | Po 25.1.2010 18:00:20

Cerebro >> Já znám Herba moc dobře :-)) Proto reaguji jak reaguji... Ale tobě se divím, že se necháš vytočit a bereš jeho psaní vážně :-)) Chce to nadhled, celý MRK chce nadhled... :-)) Mimochodem Netipa se zmiňuje o ve svém článku o parmě iberské? :-)

Maxxx - Profil | Po 25.1.2010 17:48:29

Cerebro >> Díky je to sice o našich parmách které sem tam taky ulovím, ale přeci jen se na ně neorientuji. Domnívám se, že návyky by měli mít stejné a tak článek rád pročtu.U té Iberské mne láká hlavně bojovnost možnost dorůst giga rozměrů a v neposlední řadě lov na boilies s kterým nějakou tu zkušenost již mám.

Cerebro - Profil | Po 25.1.2010 17:39:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Maxxx >> Netipa o tom sem dal dneska článek http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=916 těch článků tu určitě bude více jen je hledej.

Cerebro - Profil | Po 25.1.2010 17:38:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TAV >> on ví všechno a nejlíp. Ale do této otázky se zapojil jen proto aby mu všichni mohli nadávat, že takovýhle ryby je škoda, že jelikož je to ryba dna obsahuje těžký kovy a dioxiny, že si stejně na ní nepochutná. A že mu přejou aby mu zaskočila kost v krku. A že zabít by jí mohl jen debil.
Chce se jen zviditelnit tím, že bude podsouvat věci, kteří ostatní odsuzují. Inteligentní radu ani příspěvek od něj nečekej.

Maxxx - Profil | Po 25.1.2010 17:34:50

TAV >> Pro mne je reálnější přeci jen to Španělsko než Indie, ale ryba to je taky nádherná.

TAV - Profil | Po 25.1.2010 17:18:37

XAXAP >> No zdá se mi, že toho o lovu této ryby ve Španělsku moc nevíš, ale stejně tě držím palce :-)) Jestli to vyjde, tak to hlavně všechno zdokumentuj... :-))

Maxxx - Profil | Po 25.1.2010 17:18:25

Kulinářské recepty mě teda zrovna nezajímají .-))) dokonce mám pocit ,že je možná i chráněná

XAXAP - Profil | Po 25.1.2010 17:13:51

TAV >> chuť parmy je obecně devalvována, ale naprosto zbytečně ... na udici se ryby pro naše setkání obvykle neloví, většinou sítěmi

TAV - Profil | Po 25.1.2010 17:08:18

XAXAP >> Tak to ti držím palce :-)) Ale těžko tě to vyjde, protože ta parma nemá příliš chutné maso a navíc je dost obtížně ulovitelná...

XAXAP - Profil | Po 25.1.2010 17:03:07

TAV >> jezdívám tam pravidelně na setkání kulinářů, doposud jsme ovšem upravovali jiné ryby. Navrhnu pro příště tu jejich parmu a budu reportovat.

TAV - Profil | Po 25.1.2010 16:51:47

XAXAP >> Máš v plánu navštívit Španělsko? :-))

XAXAP - Profil | Po 25.1.2010 16:48:43

Má někdo recepty na kulinářskou úpravu téhle parmy? Nebo je vhodné ji vařit stejně jako tu českou? Jsou všechny španělské recepty na parmy určeny jen pro tenhle druh?

Děkuji za info!

TAV - Profil | Po 25.1.2010 16:43:59

Maxxx >> Není zač, taky je v mém seznamu ryb (hned vedle Mahseera), které bych chtěl v budoucnu ulovit. Je jich ale tolik, že pochybuju, že to všechno stihnu :-))

Maxxx - Profil | Po 25.1.2010 16:36:56

TAV >> díky.... zajímá mne cokoliv o této rybě

TAV - Profil | Ne 24.1.2010 19:19:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Populární je její lov zejména mezi Angličany, kteří jí říkají "Giant Barb". Žije v povodí několika řek Iberského poloostrova, kde dorůstá hmotnosti přes 18 kg. Vůbec nejlepším místem pro její lov jsou řeky Toledo a Tajo a také přehrady Rio Guadiana, Orelana a Cijara v provincii Badajos. Každoročně je ve Španělsku uloveno mnoho desítek kusů o hmotnosti kolem 12 kg. Nejpopulárnější a nejúčinnější je její lov na boilies, dá se ale rovněž ulovit na mrtvou rybku. Patří mezi nejbojovnější sladkovodní ryby světa.