Praskajici boilie pri vareni

Prosim, potreboval bych poradit ohledne vyroby boilie ... Muj problem - delal jsem testovaci varku, koule maji barvu i aroma, jak jsem si predstavoval, jen pri vareni jich 1/3 popraskala a zda se mi, ze testo neni moc pojive. Muzete mi poradit nejakou pojivou slozku, ktera by nezmenila barvu a ani aroma? Boilie je na bazi rybi moucky, robin redu a tygriho orechu. A jeste bych je chtel zamrazit, tak jestli je nejaka konzervacni latka. Diky za rady.
Autor diskuse: Martimo - Profil , 16.1.2010 kaprařina - nástrahy, návnady

metal - Profil | Čt 27.5.2010 17:19:20

S.Jakubem >> No tak možný to je, ale s mikem mám úplně minimální skušenost. apropó du nato :-))

S.Jakubem - Profil | Čt 27.5.2010 17:02:46

metal >> Nevim ULR Ananas a Krvavý hunák ty byly uplně v pohodě ale losos stál za ho*no

metal - Profil | Čt 27.5.2010 17:00:01

S.Jakubem >> No jestli to nejni tak strašný, tak bych to neřešil. Ty dobrý nepopraskaný dej pod hák a zbytkem krm. Jestli ti to takhle přišlo, tak těžko říct čím to je, ale mohlo by to být rychlím uschnutím.

S.Jakubem - Profil | Čt 27.5.2010 16:55:16

metal >> Ne tak z 70 kuliček cca 30 jako né upně popraskané tak jako divné :-)

Usama - Profil | Čt 27.5.2010 16:54:21

Hlavní výhodu ve vaření v páře vidím v tom že nemusíš dávat tolik aromat . Osobně vařím ve vodě a nemám žádný problémy s praskáním ani plísní . Pokud chci koule skladovat delší dobu bez mrazení týden je suším a pak zasypu cukrem nebo solí .

metal - Profil | Čt 27.5.2010 16:46:13

S.Jakubem >> A to jako úplně všechny ??

S.Jakubem - Profil | Čt 27.5.2010 16:42:31

Prosim pomoc !!! Koupil jsem si boilies Královského lososa maso játra mraženku skladoval jsem jí normálně v prodišnim pytliku a popraskal jak to ???

Sampus - Profil | Čt 27.5.2010 16:40:33

Sla >> Nie je to celkom tak pretoze pri vareni gula nasiakne vecsie mnozstvo vody a pri rychlom suseni alebo ulozeni v mraziaku mozu pukat.Suhlasim ze zlozenie zmesi je najdolezitejsie ale napriklad pred par rokmi ked sa pouzivali sladidla z obsahom cukru pri suseni cukor vystupoval na povrch a tiez tvoril male pukliny.Odkedy som gulicky zacal parit nestalo sa mi ze by mi zacali plesniviet co sa mi pri vareni sem tam stavalo.

Martimo - Profil | Čt 27.5.2010 16:37:44

Sampus >> diky zkusim to...v sobotu jdu na to :-)

Sla - Profil | Čt 27.5.2010 15:10:23

Sampus >> pukani ale neni zapricinene varenim ve vode nebo v pare, ale jeho slozenim a hlavne susenim. varim a nikdy jsem nemel problem s praskanim boilie.

Sampus - Profil | Čt 27.5.2010 15:03:41

Sla >> Podla mna je to dolezite aby navnada neboola rozpukana pretoze cim viac puklin tym sa skracuje cas rozpadu gulicky nehovoriac o tom ze pri prepichovani ihlou sa rozpukane boili casto rozpadne na male kusky.

Malda512 - Profil | Čt 27.5.2010 14:12:36

Sla >> To máš pravdu. Pro mně je důležitější spíš výběr místa a hlavně koncová sestava než to jak napařovat boili. Jen jsem chtěl poradit ( Bedna)

Sla - Profil | St 26.5.2010 19:42:34

Malda512 >> pokud si to myslis tak ti to vyvracet nebudu. Davam si zalezet na důlezitejsich vecech jako samotna nastraha, natoz jestli je naparena nebo uvarena. V konečném důsledku to hraje 0,01% roli.

Sampus - Profil | St 26.5.2010 19:35:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martimo - >> Skus namiesto varenia parit urcite nebudu pukat.

(bedna) - Profil | St 26.5.2010 19:35:01

Malda512 >> Dík za odpověď.V podstatě jsem si to myslel,že by to neměl být až takový problém.

ciciN - Profil | St 26.5.2010 19:10:55

Malda512 >> z rolbalu to slo rovnou do hrnce, delal sem to na takovem sitku jak dela matka knedliky ale chyba byla v tom ze to tam bylo asi malo casu a ja blbbec sem si to nezkontrolaval (nerozrezal) jak sem usoudil ze to je hotove...

Malda512 - Profil | St 26.5.2010 19:09:00

ciciN >> Záleží jaké množství jsi napařoval naráz . A hlavně nesmíš nechat koule oschnout před napařováním.

ciciN - Profil | St 26.5.2010 18:40:01

Malda512 >> taky sem jednou koule zkousel naparovat ale moc se mi to nepovedlo...ze vnitrku byly kule este syrove, bude to chtet to tam nechat delsi dobu
.

Malda512 - Profil | St 26.5.2010 17:03:35

(bedna) >> Já mám vozkoušené že při napařování stačí bohatě 5 až 6 monit. Pokud to tam necháš déle tak se nic neděje protože při napařování se ti koule nepřipálí. Zkoušel jsem je tam nechávat i 10 minut a jediné čeho jem si všimnul bylo to že byly koule jako by už uvařené. to znamená že když jsem to tam nechal déle tak to bylo jako bych je vařil. Byli olepené a ztratili sytou barvu.

Malda512 - Profil | St 26.5.2010 17:01:01

Sla >> Tak to se sakra pleteš zda v páře a nebo ve vodě vyrábíš koule. Uvědom si že pára má mnohem víc stupnů než samotná vařící voda. Pokud já napařuji boili tak mám zachovanou jak barvu boili tak i to že mám mnohem víc atrakčích látek v boili a to i na povrchu než když to vařím. Proč bych měl vyhazovat peníze kvůli tomu aby se mně veškeré látky z boili odvařili. A hlavně pára prostoupí boili mnohem líp než voda .

Malda512 - Profil | St 26.5.2010 16:57:52

Sla >> Když dělám 10kg tak si je udělám pořádně. Pokud dělám takovou várku tak nemám vůbec kam spěchat. A ani nevidím důvod spěchat.
Pokud dělám třeba 50 kg tak mám od kámoše půjčený vytuněný zavařovací hrnec kde je asi 6 mezi políček pro košíky. Na jeden zátah napařím 4kg.

(bedna) - Profil | St 26.5.2010 14:01:52

Sla >> No přesně toto jsem měl na mysli.
Když vařím tak ve vodě je dost patrné,že se plno látek strácí,zato když napařuji tak voda v zásobníku je stále relativně čistá.
A taky mě zajímala doba napařování,jako když nechám napařovat dýl než je potřeba.Prostě jestli nechám v pařáku koule deset minut,místo pěti,které stačí k tomu,aby bylo udělané.

Sla - Profil | St 26.5.2010 13:20:08

(bedna) >> vařením boilie znehodnocuju a napařováním ne? tim asi myslis ze se nektere latky uvolni do vody, nebo co presne tim znehodnocovanim myslis.
para nebo voda bych vůbec ale vubec neresil-toje to posledni na cem zálezí.

(bedna) - Profil | St 26.5.2010 12:36:30

Malda512 >> Jen takovej dotaz k tomu napařování.Já ty koule dělám v napařovacím hrncu z tesca za dvě kila a on má časovač klasika knoflík a je dost nepřesnej,prostě nikdy nenastavíš čas přesně a to i o minutu a víc a tak mě napadlo jestli se dá delším napařováním koule znehodnodit jako u vaření,tam se ty látky uvolňují do vody,ale u toho napařování by to muselo být,podle mě,o hodně dýl,aby to ztrácelo na kvalitě.
A tak se tě chci zeptat jestli máš s tím nějaký zkušenosti.Myslím, jako jestli se ztrácí kvalita delším napařováním.

Sla - Profil | St 26.5.2010 11:57:12

Malda512 >> a jak dlouho trva napaření 10 kg tímto způsobem?:) to aby sis vzal dovolenou.

ciciN - Profil | St 26.5.2010 11:53:31

stci pridat gluten nebo drazsi laktalbumin, ten ti ale potom koule po ususeni vytvrdi...budou se dat lepe strilat kobou-nerozpadnou se za letu...

Malda512 - Profil | St 26.5.2010 11:27:29

Kamarad03 >> Naroluješ koule . Ty potom dáš do sítka fritáku a to tak aby byly těsně nad vodou. Stačí 2 cm. . já dávám do fritáku podstavec pod sítko. Do sítka dávám boili je ve dvou vrstvách. Tři na sobě už je moc. Napařuji cca 6minut průměr 0:20mm koule. Poznám že jsou dobře napařené tak že koulu po vychládnutí rozpůlím a vidím zda je uvnitř směs jako by spařená a nebo je suchá.

Berserkr - Profil | Út 25.5.2010 23:28:07

presne jak pise agig pridej prenicny gluten a mas po probleme taky ti za to rucim