Chytání s průvodcem

Petrův zdar všem rybářům.
Včera jsem si pustil DVD Základy lovu na feeder s Mirkem Horáčkem a musím složit poklonu, myslím že je to nejlepší instruktážní video co znám. Musela to být spousta práce, ale určitě se povedlo pomoci spoustě rybářů pochopit princip této skvělé rybolovné techniky.

Mimo to mě ale inspirovalo ještě k jiné myšlence, když jsem viděl jaké krásné parmy chytá na řece, začaly se mi v hlavě líhnout otázky. Každoročně řeším všeobecný problém jak naložit s dovolenou, prohlížím nabídky rybářských cestovek s lukrativními zájezdy, ale včera jsem si uvědomil že nechci chytat tresky a jinou mořskou havěť v Norsku, ani sumce ve Španělsku. Chtěl bych si raději zabojovat s pěknou parmou na řece, chytit na vláčku pár okounů na jezeře nebo třeba naučit se přelstít lipany s muškařským prutem. Podotýkám že všechny ryby co jsem kdy chytil jsem zase po vyfocení pustil.

Je jasné že vyrazit někam na rybařinu bez znalosti místních poměrů je úplná ztráta času a tady jsem si uvědomil, že jsem ještě neslyšel a nečetl nějakou nabídku o službě "rybářského průvodce" , která se běžně vyskytuje v mnoha zemích. Možná je moje myšlenka diskutabilní, ale myslím že při zachování sportovního ducha rybařiny a určité serioznosti by to mohlo fungovat i u nás. Určitě je spousta podobných rybářů, kteří by využili zprostředkování kontaktů a nelitovali by zaplatit za zážitky, bez kterých by se asi ve většině případů museli obejít a také spousta rybářů, kteří by se dokázali podělit o svoje zkušeností s vodami na kterých se dá něco zajímavého prožít. Je to asi jen o organizaci, rozumné dohodě a slušnosti zůčastěných, nehledě k ekonomickým aspektům v dnešní nelehké době.

Jsem živnostník a nemůžu moc plýtvat s volným časem, moje představa je jednoduchá, dvakrát či třikrát do roka opustit vody v okolí rodného města a s pomocí člověka který ví "jak na Ně" zkusit na pár dní něco nového, zaplatit si ubytování a stravování, průvodcovské služby a poznat nové lidi a zážitky. Peníze skončí u domácích a ne někde v Tramtárii a já si v zimě můžu prohlížet fotky a vrátit si tak ve vzpomínkách.
Co Vy na to, rybáří, je to vůbec v našich končinách možné?
Autor diskuse: protikus - Profil , 11.1.2010 všeobecné - ostatní

Martinmtb - Profil | St 13.1.2010 15:56:02

XAXAP >> leda tak tobě v makovici :)

XAXAP - Profil | St 13.1.2010 15:53:05

Bosanac >> hele, slyšels něco? něco tady šumí?

Martinmtb - Profil | St 13.1.2010 15:33:26

XAXAP >> Zase se do mě navážíš ???? S bosancem jsem se bavil slušně a ted se do toho připleteš ty ....... Máš neoddiskutovatelný talent vtírat se mezi lidi ..........

XAXAP - Profil | St 13.1.2010 15:29:54

Bosanac >> no jo, no :-)

Bosanac - Profil | St 13.1.2010 15:24:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

XAXAP >> Klikni na kartu , prekvapujes me : -)))

XAXAP - Profil | St 13.1.2010 15:15:01

protikus >> odkud jsi z Moravy, není-li to tajné?

XAXAP - Profil | St 13.1.2010 15:14:19

Bosanac >> už toho chuděru nechej, nebo mu hneš s mladistvým, nerozvážným egem, položí své úspěšné firmy, aby zkusil, zda-li to jde, a na Opavsku způsobí fatální ekonomický kolaps, sic je evidentní, že je v místě velmi vlivný. A to si na triko nevezmeš, že ne?

Martinmtb - Profil | St 13.1.2010 15:12:59

Bosanac >> Vena 1 je další člověk který to pochopil jako já - netvrdím že dobře , ale co to tak čtu tak je včetně mě už pátý ....
Kdyby otázka zněla takto : Co Vy na to, rybáří, je vůbec v našich končinách možné sehnat průvodce? - tak není nikdo na pochybách ....

Bosanac - Profil | St 13.1.2010 14:22:51

protikus >> Jsme ve Svazu dobrovolne tak musime asi drzet krok a hubu a byt stastny ze kupujeme povolenky za zvyhodnenou cenu . RMV je revir mistniho vyznamu , revir vyjmuti z CS rybolovu , jen pro cleny MO , plati jina povolenka , o cene povolenky a pravidlech chytani na RMV rozhoduji clenove MO na vyrocce .
Muskarina je velmi nakazliva , casem zanedbas ostatni techniky .

Bosanac - Profil | St 13.1.2010 14:11:59

Martinmtb >> Promin ale asi mas problem s pochopenim psaneho textu . Kdyz prectes A tak musis precist i to B .
BEZNE se vyskytuji v mnoha zemich , Co Vy na to, rybáří, je to VUBEC v našich končinách MOZNE ?
Kde je to BEZNE . Dle tazatele v mnoha zemich . Je to VUBEC v nasich koncinach MOZNE ?
Neptal se jestli se BEZNE tady vyskytuji , on vi ze se v cizine bezne vyskytuji , ale jestli je VUBEC MOZNE vyuzit sluzeb rybarskeho pruvodce tady v Cechach protoze : " že jsem ještě neslyšel a nečetl nějakou nabídku o službě "rybářského průvodce" "
Lidove receno , nema ani paru o tom jestli je VUBEC nejaky rybarsky pruvodce tady v Cechach protoze o tom neslysel ani necetl .

protikus - Profil | St 13.1.2010 14:08:06

Bosanac >> S těmi povolenkami to nechápu, MO z toho mají příjmy a dělají jako kdyby svým členům prokazovaly nějaké milosti. Kamarád s tím měl taky problém, poradil jsem mu MO Tovačov, je tam pan Žáček, v pohodě, samá legrace a prodával od 14.12. takže v systému chyba není. Co je to RMV? Chytání s mušákem je můj sen, vybavení mám už dva roky, ale nějak to vázne. Kdyby se Ti chtělo a nudil jsi se, moc bych byl zvědavý na nějaké info, třeba jak chytáš ty ostré, díky.

Martinmtb - Profil | St 13.1.2010 13:42:29

Vena 1 >> Děkuji ... Píšu tady o tom od včereška - asi 20 odpovědí - a ješřě nikdo mi nebyl schopen dát odkaz na někoho kdo takto funguje - jen mě někteří přesvědčujou že to jde,ale bez důkazu .....

Martinmtb - Profil | St 13.1.2010 13:38:21

Bosanac >> Chápu že protikus myslel asi to o čem píšeš ty, ale tak jako já to pochopilo víc lidí - např. Fuldík, Jkl , Fullnek atd ...v té otázce je důležité slovo: BĚŽNĚ vyskytuje v mnoha zemích.."
Co Vy na to, rybáří, je to vůbec v našich končinách možné? " a já opravdu nevím že by se tu nějaký průvodce vyskytoval BĚŽNĚ - to že se tu párkrát za rok ukáže nepovažuju jako BĚŽNĚ - takový průvodece je mu asi na nic ... Měl jsem mluvit za sev. moravu, protože si nejsem jistý jestli je to tak všude ,ale tady to je asi takto: http://www.rybarskypruvodce.cz/mapy/index.html

Vena 1 - Profil | St 13.1.2010 13:17:48

Fuldík >> Otázka průvodcování v oboru rybařiny v České republice versus uživit se tím, je jasná. Odpověď na ni je také jasná : rybaření je u nás dost rozšířený sport a tak by si každý mohl říct, že to asi nebude problém uživit se průvodcováním v tomto směru. Opak je ale pravdou. Vezmeme li v úvahu , že většina rybářů je zaměřena na určitý druh ryb a lovu, tak ten průvodce by musel být velmi rozmanitě a všestranně vybaven, aby své služby mohl nabízet a prodávat v dostatečné kvalitě. Na to by samozřejmně potřeboval spoustu peněz, no a to by se zákonitě podstatně promítlo v ceně takových služeb. Když k tomu přidáme jeho výdělek a náklady na režijní výdaje kolem toho, tak je to na naši malou republiku NEMOŽNÉ aby se tím někdo uživil. Soukromé revíry jsou něco jiného, tam si dokážu představit výdělek, nicméně to není průvodcování. A u nás na vodách ČRS průvodcování ??? Proberte se... Pokud by někdo sestavil model jak úspěšně a výdělečně průvodcovat na vodách ČRS tak smekám a myslím si, že nejen já.

Bosanac - Profil | St 13.1.2010 13:15:38

protikus >> V Kostelci se jeste da chytat , pod jezem to uz neni ono a na slepych ramenech se chytaji cejni . To mrtve rameno naproti jezu je RMV , tzv Starak , mistni voda na ktere uz nechytam . Uz nejsem ani v domaci MO , byly problemi s povolenkou a jejim vydanim tesne pred novym rokem , da se koupit az od pulky ledna . Dravci krom sumce a bolena jdu do kopru , okoun , candat a stika se pomalu nejdou chytnout . Jeste zustal tloust .
Do Kostelce jsem se pristehoval pred deviti lety z Prahy . Jizeru a Labe mam blizko a citime se lepe nez na okraji Prahy . Dekuji za nabidku pruvodcovani , ostre chytam na musak na spodni Ohri .

Bosanac - Profil | St 13.1.2010 12:59:02

Martinmtb >> Zase se budu opakovat, tazatel napsal :
"Je jasné že vyrazit někam na rybařinu bez znalosti místních poměrů je úplná ztráta času a tady jsem si uvědomil, že jsem ještě neslyšel a nečetl nějakou nabídku o službě "rybářského průvodce" , která se běžně vyskytuje v mnoha zemích.."
Co Vy na to, rybáří, je to vůbec v našich končinách možné? "

Otazka pro mne vyznela , o ryb.pruvodcich jesm neslysel ani necetl , je to vubec v nasich koncinach mozne ? Dostal odpoved ze je to mozne a ze existuji .Ja jsem nikde neprecetl v otazce jestli existuje nejaky pruvodce na plny uvazek co je nesmysl sam o sobe nebo jestli se muze uzivit . To je o tom jak si ten text precteme a co je dulezite pochopime .

protikus - Profil | St 13.1.2010 12:08:52

Martinmtb >> To je v pohodě, jen jsem nadnesl téma, aby lidé napsali své názory. Každý to vidí trochu jinak, to je přirozené.

Martinmtb - Profil | St 13.1.2010 10:03:12

protikus >> Pokud jsem ti neodpověděl podle tvých představ , tak se omlouvám, ale jak to tak pročítám tak co člověk to odpověď na jinou část textu ....

Martinmtb - Profil | St 13.1.2010 10:01:01

Bosanac >> Jo jenomže na to se naptal - otázka vyzněla tak: jestli se v českých poměrech může průvodce uživit - proto jsem napsal ne - nevím jestli jsem se se zadavatelem pochopil .... Pokud by se zeptal - dal by mi někdo kontakt na průvodce ??? - napíšu že ano, a pokud nebude zrovna v cizině tak by to klaplo, ale taková otázka v celém textu nepadla .... Pokud by se zeptal - průvodcuje v čr někdo? - napíšu že ano ale většinu roku v čr není.... ale na to se taky neptal .....
Možná jsem celou otázku špatně pochopil ,ale ten dlouhý text dal prostor k tomu aby si ji každý vyložil po svém, proto asi ty neshody ....

protikus - Profil | St 13.1.2010 9:56:55

Bosanac >> Ahoj a díky za podporu. Ten mladý kolega si hledá svůj názor,
a porovnává jej s názory druhých, to je dobré, tak se něco naučí.
Před třiceti lety jsem byl na vojně ve Tvém městě a chodili jsme k jezu na cejny a na mrtvá ramena na trumany. Nádherná chytačka, místní rybáři nám fandili a pan Kepka, co dělal krásné skleněné plastiky, nám radil. Jak to tam vypadá s rybařinou v těchto časech? Pokud by jsi měl zájem zachytat si pěkné ostroretky a jiné rybky na Moravě, rád Tě provedu. Přeji poklidný den.
Platí i pro Snajpera :-)

Bosanac - Profil | Út 12.1.2010 23:26:52

snajper >> Dekuji za nabidku , jsem potesen .

snajper - Profil | Út 12.1.2010 23:11:45

Bosanac >> Nekdy Tě vemu na okouny jen tak pro radost.

Fuldík - Profil | Út 12.1.2010 21:47:32

snajper >> Tak já ti určitě nezávidín,já ti to přeju.Akorát nevím proč do toho pleteš závist.

Bosanac - Profil | Út 12.1.2010 21:43:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fuldík >> Uz opravdu pro dnesek posledni prispevek . Kolega napsal mimo jine toto co se mne zda ze je zasadni :
Chtěl bych si raději zabojovat s pěknou parmou na řece, chytit na vláčku pár okounů na jezeře nebo třeba naučit se přelstít lipany s muškařským prutem. ........Je jasné že vyrazit někam na rybařinu bez znalosti místních poměrů je úplná ztráta času a tady jsem si uvědomil, že jsem ještě neslyšel a nečetl nějakou nabídku o službě "rybářského průvodce" , která se běžně vyskytuje v mnoha zemích......Co Vy na to, rybáří, je to vůbec v našich končinách možné?

Dostal odpoved ze je to mozne .
To ses ty ptal o tom jestli to ma nekdo jako stalou praci . Kolegu protikusa to nezajima . I Martinmtb pasl ze jsou nektery cast roku pruvodcuji tady a cast roku v cizine . Mne taky nezajima jestli to dela na plny uvazek nebo ne , mne zajima jeho kvalita . To je dulezite , Jestli si jen privydelava pruvodcovanim je mi ukradene kdyz jsem spokojeny s jeho sluzbou . Kvalita sluzby a spokojeny zakaznik je na prvnim miste .

snajper - Profil | Út 12.1.2010 21:41:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fullnek >> Přečetl jsem si nazory na tohle tema a musim říct že hodne zavisti jak je to u nas čechu normalní je to že si nekdo přivyděla peníze. Dělam spravce chaty na Vranclu a necham si zaplatit za to pokud vemu člověka na ryby co nezna mistní poměry a nechce travit čas hledaním. davam mu info a me zkušenosti které jsem nazbíral za nekolik let. Jsem snim 24 hod a odpovím na všechny jeho otazky pokud znam odpověd! Mam chatu obsazenou na letošní rok od června do pul zaří a to je i o téhle službě vlatně hlavně o ní! Vím že to čtou lidi kteří o mě nechtějí psat ale mužou se už k tomu vyadřit aby zavřeli hubu tem co zavidí.

Hermis_s - Profil | Út 12.1.2010 21:31:13

preferuji chytani s pruvodkyni,ktera funguje,jako topeni do spacaku a nosic bagaze

Martinmtb - Profil | Út 12.1.2010 21:30:22

Bosanac >> Je to důležité, protože otázka zněla: "Co Vy na to, rybáří, je to vůbec v V NAŠICH KONČINÁCH možné?" V NAŠICH KONČINÁCH !!! Kdyby otázka zněla: živí se někdo jako rybářský průvodce ??? Tak napíšu ano .. Pokud napíše jestli se uživí V NAŠICH KONČINÁCH - tak píšu že s velkou pravděpodobností ne ...

Fuldík - Profil | Út 12.1.2010 21:25:20

Bosanac >> Tak toho fakt neznam:-),věřím.Průvodcování živnost je, to vím,ale v otázce bylo jestli se tím uživí někdo u nás.

Bosanac - Profil | Út 12.1.2010 21:21:06

Fuldík >> Arpad Vydrnkal , ale toho urcite neznas , mistr Madarska ve muskarine .
A to jestli nekdo pruvodcuje cast roku tady a cast roku nekde jinde neni dulezite , dulezite je ze se tim zivi .
V zime jsem pruvodcoval po Sarajevu a okoli , hory , a jaro leto a podzim Sarajevo + Dalmatske pobrezi .
Pruvodcovani je zivnost , trosisku specificka ale nejsi vazan mistem ale zakaznikem a nabidkou .

Fuldík - Profil | Út 12.1.2010 21:11:30

Bosanac >> Napiš jméno,jinak nevěřím:-)Možná že se o to někdo narazově pokouší,ale že by to měl jako stálou práci,těžko.

Martinmtb - Profil | Út 12.1.2010 21:07:21

Fullnek >> Já jich třeba pár znám , ale jsou skoro pořád ve Španělsku , Slovinsku a podobně , a možná párkrát do roka průvodcujou i tady , ale tady je to samotné průvodcování neuživí ... Pardon ještě znám jednoho důchodce na Ba. - má to ale spíš jako drobný přivýdělek a koníčka ... a otázka zněla jasně: "Co Vy na to, rybáří, je to vůbec v našich končinách možné?" v našich končinách !!!!! to že je někdo 150 dní v roce v cizině a pak se tady sem tam ukáže - nepřijde mi to jako naše končiny - viz otázka :))) ...

Bosanac - Profil | Út 12.1.2010 21:03:00

Fuldík >> To ze neveris je tvuj problem . Dej si tu praci a zjisti si to sam . Co by rikal Bohus : Vsak Vasu pi*u jsem nevidel a verim ze ju mate .

Fullnek - Profil | Út 12.1.2010 21:00:18

Martinmtb >> taky tomu nevěřím,leda že by brali jako průvodce ty co pronajímají chaty a k tomu ti dotyčný řekne chodte tam a tam a nahazujte tam a tam.to pak možná jo,ale od rána jsem se tady taky nedostal ani k jedinýmu konkrétnímu jménu na průvodce