Echoloty a zbytecnost funkci

Ahoj, když se probiram nabidkou echolotu tak me napada otazka prockupovatdražší misto levnejsi a opravdu je treba miti funkce typu pamatovanisi místa podle GPS a jine. Prome jeto zbytecna funkce zakterou zbytecne zaplatim :-) ucel echa je prece zmapovat dno hloubku a ukazaz ryby tod je vlastne dostacujici. Jak to vidite vy?
Autor diskuse: basset - Profil , 8.1.2010 kaprařina - náčiní, doplňky

sobolman - Profil | Pá 5.3.2010 19:49:07

Rytíř >> a pokud je problem s tim ze si sam tak ho muzes nekam položit a nastavit si obrazovku, a nebo je tu další volba. http://www.rybarskepotreby-sobol.cz/echoloty/51-ec​holot-humminbird-smartcast-rf-35e.htm

Čodiš - Profil | Ne 10.1.2010 17:06:22

Už 3 roky mám Echo Eagle Seacharter 480DF s GPS a pokud chce rybář mít i GPS tak tato volba je rozhodně lepší než mít zvlášt echo a zvlášt GPS ,používat to samozřejmě jde ale nikde se nedocílí toho co vše umí Echo s GPS v jednom.

Kubias - Profil | So 9.1.2010 12:50:55

Ano hloubku opravdu zmapuješ ale ja třeba hledám i překážky a lavice.a to pamatovani je dobre v tom ze muzes někdy zavazet na misto ktere je velke treba 1m a to ti strasne usnadní prace a hlavně v noci..

fishmen17a - Profil | So 9.1.2010 12:18:10

to sem se dozvedel kopu dulezitych veci .

vydrák - Profil | So 9.1.2010 11:18:28

maryo >> Tak to jsi koupil lacino.Jinak stojí 4500Kč.Jsem rád,že napsal o tomhle echu.Kdybys mohl ještě něco o grafice a na kolik metrů to můžeš odhodit a tak.Díky

Sampus - Profil | So 9.1.2010 0:02:28

V SK a myslim ze aj v CZ je pouzivanie sonaru pocas lovu zakazane,takze zavazanie zo sonarom nebude asi celkom ok, potom moze byt kludne aj boja.Tak isto treba pocitat s neprenostou GPS ktora moze byt v niektorych pripadoch dost znacna.

Lee-Haney - Profil | Pá 8.1.2010 23:58:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

basset >> Zas tak jednoduché to s bodama není.Neznamená že když najdeš produktivní místo a kdykoliv tam zajedeš tak nachytáš jen proto že ho máš uložené v gps.Jde spíš o to že pokud chytáš na velkých vodách tak máš trochu přehled o tom co kde se ve vodě nachází a jestliže jsi v minulosti při hledání tohohle místa obětoval třeba dvě hodiny na vodě s echem a víš že minule jsi tam nic lepšího nenašel tak proč absolvovat to samé proto ,aby jsi našel to samé.Proč si zbytečně plašit místo ježděním lodí atd.Navíc pokud máš body uloženém v dohozové vzdálenosti tak na kratší výpravy ti stačí vzít gps kde si určíš přibližný směr a změříš vzdálenost a zase máš trochu přehled co se nachází v místě lovu.

Ohledně řek je jasné že se koryto řeky po větší vodě mění,na druhou stranu věřím že se najdou v řece místa která se nemění,sypané hráze,zatopené cesty atd.Navíc gps ti může sloužit i jako bodování překážek a závad.
Dávám zde jen příklady což neznamená že jsem gps k tomuhle všemu použil,zatím ne,ale pokud to člověk chce využívat dosytosti tak se s tím dá opravdu vyhrát,ale stejně tak se bez toho obejdeš....

basset - Profil | Pá 8.1.2010 22:42:55

Beru to ze nekomu pomuze to ze si zadas misto a pak se nanej vracis ovsem treba na rekach kde se dno zmeni po kazde vetsi povdni a zlomy koryta se zanesou vytvori se jinde je mi potom vlastne ulzeny bod knicemu kdyz ryby se presonulyo 100 m dal vyte jak to myslym na stojatý vode to bude asi neco jinyho.jinak co se tyce toho ze mas oblýbeny vody a pak prijedes a rovnou chytas je docela fajn ale neni vlastne rybarina taknejak o stesti otom vzruseni prijit kvode a nevedt co cekat.nez mit zjisteno ze kdys prijdu sem a na traba 80 vedet zechytim

Lee-Haney - Profil | Pá 8.1.2010 21:07:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No vlastním X125 Lowrance plus gps garmin 60csx.S echem jsem se teprv minulý rok učil a rozhodně nemůžu říct že bych ho měl zmáknuté,ale základ snad mám.
Důvod proč jsem si za echo trochu připlatil je jednoduchý,kriteria které vytyčili jiní bylo množství odstínu šedi a rozlišení a za tohle se prostě musí připlatit i když echolot co vlastním se dal sehnat v akci kolem 8K což za echolot s jeho parametrama je slušná cena oproti konkurenci.
Na gps je dobré nahlížet i z jiné stránky než to že když mám bojku tak gps nepotřebuju.Je vyborná při zavážení za tmy kde se mám aspoň podle čeho chytit,taky není špatná když se stane že z nějakého důvodu se posune bojka a nebo ji nemůžete najít a tak vám stačí podle gps najet na místo kde byla a nebo kde by být měla ,místo pracného vyhledávání.Taky není špatné si uložit veškerá nadějná místa v gps kde si můžete dělat poznámky k bodům a máte přehled o lovných místech a nemusíte je pak pracně hledat.Stačí zadat bod a echolotem pak na přibližném místě doladit pozici.Dobrá funkce je též měření vzdáleností z bodu do bodu atd.
Pravda je že bez te gps se člověk obejde,nakonec mnohdy i bez echa,je to spíš o tom kdo ty peníze může investovat,nebo nemůže.

maryo - Profil | Pá 8.1.2010 20:33:37

vydrák >> Já mám ten smartcast na prut a nemůžu si na něj stěžovat. Na řece super. Přijdu na novej flek, prohodim a hned vim jaká je kde hloubka. Nepotřebuješ loď, nic neplašíš, prostě paráda. A koupil jsem ho z UK za 1200,- Kč. Jinak to že ten RF15 musíš držet v ruce je hovadina, normálně to položíž na zem nebo to postavíš na stojánek, dá se k tomu koupit. A dá se ktomu dokonce dokoupit spešl anténa a pak to má dosah cca 80m.

Rytíř - Profil | Pá 8.1.2010 19:49:22

vydrák >> no vidiš,tak to maš vyřešeny se spolubojovnikem:-)Neni za co,pišu jen to co jsem viděl v praxi,bohužel ne moje:-(((

vydrák - Profil | Pá 8.1.2010 19:43:36

Rytíř >> Hm,to by šlo.Ten echolot bude držet můj syn(také vášnivý rybář)a bude to.Dík za tvou námahu.Akorát budu muset trochu přiškudlit.počítal jsem s echem kolem 5000Kč.

Rytíř - Profil | Pá 8.1.2010 19:34:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

vydrák >> na ty to potřeby by tě plně mělo vyhovovat toto,v praxi už jsem to viděl a komunikuje to spolehlivě ale musiš opravdu dodržet tu odhozovou vzdalenost,do těch 30m,pak to funguje dobře.Jednu chybičku to ma,je třeba dva lidi aby jeden držel echo a druhy měl přivazanou sondu na prutě a odhazoval,nebo by sis to musel nějak uzpusobit ,abys to moch pověsit na krk,protože těžko budeš v jedne držet echolot a v druhe prut se sondou.

http://www.rybarskepotreby-sobol.cz/echoloty/50-ec​holot-humminbird-smartcast-rf-15e.htm

vydrák - Profil | Pá 8.1.2010 19:20:37

Rytíř >> Jelikož nemám loď,a chodím většinou na menší toky,tak bych to chtěl, abych si mohl nejdřív prosondovat(chůzí po břehu) např.ůsek 50m a pak chytat.Proto jsem chtěl něco s odhozovou sondou.Ta odhozová sonda je podmínka při koupi echolotu.

drda - Profil | Pá 8.1.2010 19:19:48

basset >> vždyť tě přece nikdo nenutí kupovat místo Fabie v "základu" Mercedesa s "plnou náloží", když ty jeho funkce nevyužiješ. Je ale také potřeba si uvědomit, že mimo kaprařů existují i rybáři vyznávající jiné rybolovné způsoby. Ti třeba nadstandardní funkce echolotu využít dokážou.

Rytíř - Profil | Pá 8.1.2010 19:17:01

vydrák >> nejsem nějakej expert na echoloty,no ale na co bys to chtěl?A hlavně za kolik.

vydrák - Profil | Pá 8.1.2010 19:14:02

Rytíř >> Mohl bys mi něco solidního doporučit.Dík

Rytíř - Profil | Pá 8.1.2010 19:11:00

vydrák >> vyprdni se na to,vyhozeny prachy,měl to loni u nas na mistni piskovně jeden rybař,tak mě to nedalo a šel jsem se podivat,no to zobrazeni je hrozne až matouci a nic moc to neukaže.Sam na to nadaval a za ty prachy co to stoji už jsou normalni dostačujici echoloty.

Pan Podložka - Profil | Pá 8.1.2010 19:06:07

A pak se jednoho krásnýho dne Džýpíeska posere, ryby zrovna pudou brát a já se poseru z toho že nevim kam zavézt... holt všechno má svý plusy i mínusy...

vydrák - Profil | Pá 8.1.2010 19:04:30

Rytíř >> Jo,to je ono.Přemýšlel jsem o té verzi na prut.