Vysazování ryb do svazových vod

Ahoj rád bych zjistil jestli je to všude stejné!!!Při vláčení loni jsem byl svědkem vysazování ryb na nejmenované svazové vodě v Ústeckém kraji a hned po dolití poslední kádě do vody se vyndalo nářadí a hůrá na ně co vy na to???
Autor diskuse: kladenskyrizek. - Profil , 5.1.2010 všeobecné - ostatní

Pajos07 - Profil | Út 23.3.2010 19:55:56

zdar je to dobry ale munusijou tak 1 den brat

Káceč - Profil | Čt 7.1.2010 17:14:07

Kaprů se vysazuje čím dál méně.A to je chyba!!!Pokud na to nejsou peníze,je třeba zdražit P povolenky a zavést specielní(kapří) poplatek pro vláčkaře a mouchaře.Penzisti bobkaři to platit nemůžou...

Jarda Š. - Profil | Čt 7.1.2010 16:58:50

kakr >> Když by si měl každý rybář denně odnést kapříka, tak by se muselo vysazovat 2x denně, to máš pravdu.

kakr - Profil | Čt 7.1.2010 16:56:20

Jarda Š. >>
Omyl kolego, 2xdenně.....

Jarda Š. - Profil | Čt 7.1.2010 16:48:38

kladenskyrizek. >> To máš pravdu, ale jak to udělat? To by se muselo vysazovat v množství tak 10 kaprů na hektar, zato ale v plné sezóně každý týden.

kladenskyrizek. - Profil | Čt 7.1.2010 16:37:10

Brožeděj >> Já ti rozumím jak to myslíš a souhlasím s tebou a na MO nic neudělám jsem přihlášen odkud pocházím z jiného kraje a tam je standartní hájení 3 týdny spíš mně jde o to v téhle debatě, aby ti kolegové co si po nasazení ryb do revíru nacpou mrazáky k prasknutí tak jsou tu i kolegové, kteří mají např. náročnou práci a nemají tolik času jezdit k vodě!!!A když už tam jedou tak by třeba chytli rádi v jakoukoliv roční dobu tu tržní rybu!!!Asi to cítím jinak hospodařit a drancovat ty vody je úplně jíná věc tohle ať si někteří uvědoměj!!!

Brožeděj - Profil | St 6.1.2010 19:57:20

kladenskyrizek. >> až si to přečteš a pochopíš, co jsem vlastně napsal, tak možná pochopíš i proč jsem to napsal. Jestli ti jde o blaho, tak přestaň plkat na mrku a můžeš se agitovat ve své MO

Sven - Profil | St 6.1.2010 18:37:38

kladenskyrizek. >> takže, nejprve výňatek ze stanov ČRS :
§ 2
Poslání svazu
Posláním Svazu je zejména:
1) Vykonávat rybářské právo ve smyslu zákona o rybářství.
2) Provozovat akvakulturu, chovat, chránit a lovit ryby, chovat a lovit
vodní organismy, ochraňovat jejich život a životní prostředí.

Takže z toho vyplývá, že pro svaz je důležité chovat a vysazovat ale také odlovovovat a to pokud možno co nejvíc. Od výtěžnosti, tedy měřitelné hodnoty hospodaření se odvíjí jeho společenská a ekonomická úspěšnost. Nebude-li se odlovovat, nebude třeba chovat a vysazovat. A také nebude plněno usnesení zakotvené stanovami.
Je tedy nabíledni, že prioritním zájmem je aby se ryby vysazovaly a odnášely. Mínění a ideály hrstky jedinců, soustředěných na MRKu to těžko změní. Členská základna ČRS čítá cca 250000 a MRS cca 50000 členů a zájmem drtivé většiny těch, kteří ryby konzumují je aby to tak zůstalo.
Podobný názor panuje i v nerybářské veřejnosti , která čítá 10000000 obyvatel. Takže ta hrstka "ochránců" stojí proti docela slušné přesile.
Jako představitele těch, kteří mají jít příkladem uvádíš hospodáře a rybářskou stráž. Je třeba si uvědomit, že ani hospodář MO není de fakto hospodářem ale pouze pomocníkem územního hospodáře. Hospodář musí hospodařit. To znamená i vydělávat peníze. Tedy hlavně chovem, nákupem a prodejem ryb. Jinak končí. Pokud se vrátím k hospodáři MO a RS, je dobré si uvědomit, že tito lidé tuto činnost provádějí ve svém volném čase a zdarma. Za stovky hodin jsou odměněni povolenkou zdarma. Mají své zaměstnání, rodiny, koníčky a také by si rádi zašli na ryby. Takže je pochopitelné, že nemohou stát každému rybáři za zadkem, s klackem v ruce. To je možné jen na soukromých vodách. Ono od klávesnice počítače vypadá vše jednoduše a proto doporučuji si to vyzkoušet v praxi.
Neznamená to, že se vším bezvýhradně souhlasím, jen uvádím fakta a to pouze ve velmi, velmi hrubých rysech. Realita je daleko složitější.

tujar - Profil | St 6.1.2010 18:26:54

Sven >> U nás se to řešilo na výroční schůzy asi před 4 roky.Vedení dělalo mrtvého brouka,tak jsem poslal email do Prahy na svazovou radu a odepsali,že dobu hájení po vysazování ryb na revýrech je plně v kompetenci MO.Takže pokud se vedení nechytí za rypák a nepřestane podporovat masaře,tak stím normální rybář nic neudělá.

Jarda Š. - Profil | St 6.1.2010 18:17:45

Kdysi se u nás pár dní po vysazení hájilo, pak se od toho zase upustilo, protože akorát tím víc rybářů přišlo na konec hájení, takže už nebyla šance chytit flek, když sis ho neobsadil v noci a za tím, kdo přišel v noci, většinou ráno přišel jeho kamarád, aby ho vystřídal, až odchytá.

kladenskyrizek. - Profil | St 6.1.2010 18:05:14

Sven >> V některejch věcech máš určitě pravdu, ale chtěl konstatovat, že je smutný to hned vymlátit po nasazení!!!Nebaví mě tam pak chodit např. na plavačku nebo feeder a chytat samé čudly!!!Asi s tím stejně nikdo nic neudělá a tak mě utěšuje myšlenka, že když vymlátěj průměrnou rybu tak pak odtáhnou na jinej revír a já mam klid a šanci chytit trofejní rybu!!!Jen názor....

kladenskyrizek. - Profil | St 6.1.2010 17:50:59

Sven >> Porybný a hospodáři - určitě když dávaj ryby do revírů tak tyhle osoby jezděj s nima!!!

kladenskyrizek. - Profil | St 6.1.2010 17:49:36

Brožeděj >> Si napsal: O co vlastně jde? Ty ryby se tam sázej, aby se vylovily. Proto se dávaj v jateční váze. V čem je rozdíl, jestli se to vyloví do 14 dnů nebo do měsíce? Kdyby tu šlo o obsádku, budou MO postupovat asi jinak, ne? Tak nezáviďte a běžde si taky jednoho vytáhnout.

To nemyslíš vážně, že jo???Tebe neštve, že když se daj ryby na jaře tak na podzim tam neni co chytat???Co na podzim za měsíc po nasazení!!!Přál bych vám všem takhle ohleduplným rybářům své rybníky abyste si pořádně zachytali celoročně :o)

Sven - Profil | St 6.1.2010 17:46:55

kladenskyrizek. >> Já Ti rozumím ale nevím kteří to jsou, ti co mají jít příkladem. Můžeš mi napovědět ?

kladenskyrizek. - Profil | St 6.1.2010 17:44:09

Sven >> ahoj určitě máš pravdu v tom, že vysazují malé ryby, ale to je jiná věc.Nic na to nemění, že jsou to ...., že i tychle prcky berou!!!a to nemluvím o těch kudlách(štikách malej) co tam dávaly a hned šli vláčet je to prostě ubohost!!!Lidi co by měli jít příkladem buzněj tě u vody, že chytáš po 24h atd....

Best Carp - Profil | St 6.1.2010 10:47:30

kladenskyrizek. >> u nás když takto nasadí na podzim kapry tak jsou měsíc hájení jsou to spíš rybníky do 10ha ale na hartě to dělají tak že nasadí kapry a jde se chytat ale harta to je velká plocha ti kapři se rozjedou takře na revírech z velkou rozlohou proč ne

standas - Profil | St 6.1.2010 0:17:16

tak to jsem neviděl ale zase jsem jednou přišel k řece k soutoku s potokem a to semzíral!(borci )nasadili kapry do cca 1/2 metrového vtoku potoka do řeky a navíc byla zvedlá voda takže kapři byli asi dva měsíce nuceni přežívat v níže příbřežních ouplávcích kde živořili.Od té doby mně nic jen tak nepřekvapí.

Sven - Profil | St 6.1.2010 0:03:46

Tichej >> zájmem svazu je max.návštěvnost a max.výtěžnost. Toto jsou z jeho hlediska hlavní ukazatelé jeho úspěšnosti.

Tichej - Profil | St 6.1.2010 0:00:25

Sven >> tady snad nejde o ochranářství ,nebo tomu nerozumím?

Sven - Profil | Út 5.1.2010 23:56:37

Tichej >> O tom, jestli se po vysazení bude revír hájit, zpravidla nerozhoduje na svazových vodách MO ale držitel dekretu, tedy Územní svaz. A ten má zájem na max. výtěžnosti a nikoli ochranářství.

Tichej - Profil | Út 5.1.2010 23:51:14

V Jistebnici nasadili a tři tejdny hájili když to jde tam proč ne jinde?

gx1 - Profil | Út 5.1.2010 23:36:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vážně nevím jak tento problém řešit,když se nasadí malé ryby,tak masařský dobytek to bude stejně zkoušet,jestli by tam nějaký míroví kapři nebyli a při většinovém způsobu jejich lovu jich většinu poničí a spousta ryb uhyne a pokud se nasadí ryba mírová,tak se je snaží co nejrychleji vybrat.Osobně zastávám názor ,že slušní rybáři by v tuto dobu měli obsadit nejlepší místa a snažit se nachytat co nejvíc ryb a hned je pouštět.Není to samospasitelné ale přeci jenom se pár ryb popíchá a alespon něco málo zbyde.Také organizace by mohla se krmením(třeba jenom máčeným zrním)snažit tu rybu stáhnout do co nejméně přístupných míst.

Nix - Profil | Út 5.1.2010 22:09:50

kladenskyrizek. >> U nás je to to samé , loni se u nás oteviral nový revir ve kterem proste tu rybu vetsinou neslo nechytil , behem 4 měsicu byl revir totalně vybrakovaný , ted na nej chodí už jen pár rybařů

vajo - Profil | Út 5.1.2010 22:09:20

Třeba to jde i takto (voda pstruhová, velká řeka) - vezme se "poškozený" nafukovací člun, vyřízne se dno, podvěsí se hustá síťovina, vložejí se ryby, jeden "sázeč" ve předu a jeden vzadu s malým podběráčkem vysazuje ryby po pár kouscích po celé řece - žádné vypouštění stovek pstruhů na jedno místo. Měli jste vidět ty kyselé ksichty, že je nemůžou během chvilky vybagrovat.

Sven - Profil | Út 5.1.2010 22:09:04

Venca888 >> věřím tomu, že se tam seběhli . V době mobilních telefonů se taková zpráva šíří rychlostí blesku. Ale jsem přesvědčený, že buď vyšli naprázdno, nebo tam masili podmíráky. I tací se najdou. Jak jsem psal, každý se snaží dodat co nejmenší rybu. Riziko držet ryby další rok aby byly větší je značné (pytláci, nemoci, kormoráni, dlouhá zima atd.) Také stoupnou náklady na krmení a chovná voda je na další rok zablokovaná. Rozdíl v ceně je nepatrný. Takže výsledek by byl prodělek.

Sven - Profil | Út 5.1.2010 21:59:48

b.gun >> takové ryby jsem za svou karieru viděl a vysazoval jen jednou a to když kraj potřeboval zamést pod koberec průser s odbahněním rybníka, do naší pstruhovky. Pachatel byl jeden ze spřátelených dodavatelů Sev.ÚS a my jsme žádali jeho hlavu. Jinak dodávají pouze téměř genetický odpad.

antislavista - Profil | Út 5.1.2010 21:58:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dal bych miru kapra od 45-60cm a ještě omezil počet ks.Ale na to masařky nikdy asi nepřistoupí.je jich ještě pořád většina.snad někdy

Ati - Profil | Út 5.1.2010 21:54:32

V podstatě řád nikdo neporušuje, ale slušně řečeno to není etické !!!

Kocháč - Profil | Út 5.1.2010 21:45:02

hraji >> jenže lidi nechtějí, aby se na revírech hospodařilo, jim stačí když se nasadí mírová ryba domácí (copy kakr)

popop - Profil | Út 5.1.2010 21:43:45

NeBeroun alias Qwert >> NeBeroun alias Qwerty81 >> Stačilo počkat do druhého dne a to pak byla teprve ta pravá masařina :-).

Venca888 - Profil | Út 5.1.2010 21:41:36

Sven >> hele, u nás na rybniku vysazovali letos na podzim a víc než tejden nebylo, kam si sednout (já jsem si tam jel zachytat nevědouce o tom vysazení, čuměl jsem jako puk, že je dvacet minut po začátku lovný hodiny plno, otočil jsem se a jel do háje). A pochybuju, že by tam bylo tolik lidí a takovou dobu kvůli ani ne třičtvrtěkilovym kaprum. :-)