Sumec na jídlo?

Ahoj vespolek, příští rok se chystám na sumce a rád bych taky ochutnal jaké má maso (ještě nikdy jsem ho nejedl-dá se přirovnat chuťově k jiné rybě?), proto bych se vás rád zeptal jaká velikost by byla na maso nejlepší (nerad vybírám kosti z malých ryb a zároveň nechci aby maso bylo tučné a gumové). Dále bych vás poprosil jestli máte nějaké osvědčené recepty (vaření / smažení/ uzení) byl bych moc rád kdybyste přispěli svou troškou do mlýna. Rád bych si na prvním sumcovi s rodinou pořádně pochutnal, přecejen to není kus prasete který se dá sehnat všude :) Děkuji předem za rady...
Autor diskuse: Eldar - Profil , 13.12.2009 všeobecné - ostatní

Specialista - Profil | So 19.12.2020 19:29:04

venybit >> 😂ten, jehož chceš rozebrat na válečky, ti dal 👎

nofish - Profil | So 19.12.2020 16:54:00

sindeji3 >> Celkově, u každé ryby až tak nezáleží na velikosti, ale kvalitě potravy a délce, za kterou danou velikost dostane. 45-50cm kapr krmený pečivěm, tříletý, to bych ti přál, abys věděl co je hnus. Klidně metrový, dvacet let starý, který vyrostl v revíru na krmení rybářů a přirozené potravě, bude stokrát lepší- nemyslím tlusťochy ze soukromáků. U toho sumce neplatí, že velký nejde jíst. I 40kg tolstolobik se dá snist, ale je třeba tomu přizpůsobit úpravu :-)

sindeji3 - Profil | So 19.12.2020 15:46:58

nofish >> Kapr záleží jak kde. Třeba z přehrady mi chutnal i 65. Z rybníka bejvá kolikrát nad 55 už bahno, ale někdy ještě 60 ujde. Záleží v čem se ten kapr poslední tejden vrtal :))

nofish - Profil | So 19.12.2020 15:42:51

sindeji3 >> dělal jsem 135 a byl jedlý, dělal jsem pomalu 2m a taky, za to kapr 55-57 58 už je moc :-D

R.P. - Profil | So 19.12.2020 11:52:58

venybit >> Sumec a chrupavčitá páteř?? To těžko.

sindeji3 - Profil | So 19.12.2020 11:40:59

Letos jsem jedl sumce od 90 do 130. Ten 130 už byl spíš na grill, aby se vypekl tuk. I když dá se vykrájet i na pánev (ten tuk je jasně vidět, dá se seříznout). 110-120 ještě jde, ale nejlepší je 90-110.

venybit - Profil | So 19.12.2020 11:09:15

Sumec je skvělá ryba, žádné kosti nemá, jen chrupavčitou páteř. Nejlepší je tak do 120cm . Ale jedl jsem i 170cm 40Kg. Když je velký musí se maso rozebrat na svalky, má skrz celé tělo válečky svaloviny a jsou spojené tukem. Pro to když ho rozebereš na ty válečky, zbavíš se tuku. Nejraději ho mám na grilu. Ale z velkého jo dobrý i guláš, když ho rozebereš na ty válečky.

Kolouš - Profil | Pá 18.12.2020 17:34:02

David >> Zkousel jsem taky jatra a ty se daji.. ostatni nejak nevim 😊

Rada B. - Profil | Pá 18.12.2020 17:28:25

David >> já si strašně rád dělám sumčí játra na prudko

David - Profil | Pá 18.12.2020 16:51:09

Dají se nějak zužitkovat vnitřnosti ze sumce? Budu jich teď pár kuchař tak vymýšlím. Díky

kokosek - Profil | Ne 19.2.2017 13:28:12

Nejlíp to chutná přímo u vody. A z jedné metrovky jsou pro dva rybáře tři obědy. Stáhnout, vyfiletovat, nasolit a naložit (majdu z oleje a koření si vozíme z domu). Když je čas a podmínky, tak do mřížky na oheň, druhá varianta přímo na pánev. A raději přibalit nějakou paštiku, kdyby kósaly samé dvojky ;)

Filip00 - Profil | Ne 19.2.2017 12:31:48

Do metru panev a trouba, nad metr udirna

Salmon - Profil | Ne 19.2.2017 12:08:46

sindeji3 >> Zvláště, pokud je sumec nějakou dobu v mrazáku. Je to asi jako u skopového. Když špatně odblaníš, je to cítit.
A vlastně každá tučnější ryby, obzvláště třeba makrela, která je déle zamražená, tak tuk žlukne a je pak nepříjemně cítit :-(

sindeji3 - Profil | Ne 19.2.2017 11:22:40

Salmon >> Třeba sumeček americký je úplně hnusnej když ho děláš na pánvi nebo v troubě právě kvůli tomu tuku... za to na grilu je vynikající. Tak možná, že ta větší ryba by se na grilu spíš dala, právě proto jsem se ptal. Jako to co máš na tom obrázku bych asi dal na posezení, vypadá to výborně :-)

Salmon - Profil | Ne 19.2.2017 11:17:53

Ahoj!
Moje zkušenost je, že sumce na jídlo (mimo uzení) jen do 100cm! Zkusil jsem jednou vzít 126cm a byl příliš tučný. Vím, že příště bych jej pustil!
Asi záleží i na lokalitě, kde vyrůstal. Ten větší byl z Harty, kde je studenější voda a ryba roste pomaleji. Ty do metru jsem měl z Pálavy, kde je naopak voda asi nejteplejší.
Když už se rozhodneš pro rybu 100+, tak v každém případě dobře odstraň veškerý viditelný tuk a i tak to bude mastnější.
Sumec do metru je vynikající i v trojobalu jako řízek!
Jednou jsem jej zkusil dát i na gril a výsledek byl suprový! :-)

bizonn - Profil | Pá 17.2.2017 19:24:14

Ja ho sice jeste nikdy nechytl ale kamarad donesl vzorek k rybam ,byl uzeny a musim rict,ze byl luxusni...

mlíčnák - Profil | Pá 17.2.2017 17:51:43

sindeji3 >> klonim sa ku teto velikosti ku kurbudce :-)Mnamka .Jen sul a cesnek a dobre suche drevo z buku .

pavel.1 - Profil | Pá 17.2.2017 17:47:40

Eldar - >> ahoj ryby skoro nejim , ale tuhle jsem v zimě vzal jednoho kolem metru stáhnul jsem ho , udělal dva filety takže mi na něm nezbyla jediná kost , stačilo trochu citronu a soli , nechat hodku uležet , a pak na másle osmažit , nemělo to chybu , hlavně uplně bez kostí , takže ideal pro děti , a žádné cítění rybiny , nakonec jsem si ho loni dával i na vánoce obalovanýho a taky dobrý , ale nevim jak je to v létě , většinou ho chytnu v prosinci , a to už je voda studenější , a možná je maso lepší .

Darďas - Profil | Pá 17.2.2017 17:29:16

Loni jsem donesl dva kousky kolem metru.Slavilo to velký úspěch, na grilu a halászlé nemělo chybu.Hlavně to má minimum kostí.

sindeji3 - Profil | Pá 17.2.2017 17:15:07

mlíčnák >> okolo těch 120-140cm, s těmi okolo metru bych si věděl rady

já 2 - Profil | Pá 17.2.2017 17:11:02

sindeji3 >> Udit, nebo haláslé

kareldj - Profil | Pá 17.2.2017 16:41:43

Sumec do metru super, pouze filety,den dopředu nastolit a dát do chladničky na utěrku ať neleží ve vodě, druhý den osušit,nechat 2 hod. v pokojové teplotě, lehce poprasit hladkou moukou a pomalu péct na převařeném másle - máslo nepeni- musí se vyvařit voda,max přidat snitku bazalky, petrželky, tymiánu a udělat do zlatova. I sumec má svou chuť, cokoliv dalšího navíc ji zničí...

mlíčnák - Profil | Pá 17.2.2017 16:26:22

sindeji3 >> Co je u Tebe velky a co maly ?Kazdy to ma nastavene inac .Do 120 klidne i do klobasek .Samoze myslim cm ,ne kg :-))

sindeji3 - Profil | Pá 17.2.2017 16:11:33

Oživím to tu. Zajímalo by mě jak nejlíp upravit velkýho sumce. Většinou jsou tu recepty na menší rybu.

masák11111 - Profil | Pá 5.4.2013 11:17:38

sumec, chytil jsem 102cm a jeho maso je naprosto špičkové, vhodné i pro děti, protože nemá mezisvalové kostičky... my jsme ho grilovali a dělali guláš.... grilovanej neměl chybu, chutnal mi víc jak guláš z něj, jako guláš z hovězího nebo vepřového to neni..... co si budeme vykládat.... takže sumce doporučuju....

GRUPA - Profil | So 29.5.2010 13:08:22

Eldar - >> Je určitě dobré ho vždycky před jakoukoli tepelnou úpravou, lehce načesnekovat, ale jen lehce. Aby se ztratila rybina, ale i chuť česneku. Pak je to "skoro" candát. A na jídlo je idealní od 70cm - 110, max 120cm. Velkej sumec je skoro až odpornej a to z 80%. Já jsem si teda nikdy většího než 1m nevzal, ale kolegové od nás z kolonie ano.......Prý jsou ale už poučeni a taky ho pustí......To jsem zvědavej........je to tak 5:1..:-(((

Miksik - virtuálně napaden.... - Profil | So 29.5.2010 13:00:55

sumci jsou perfektní uzení, dávám ho někdy i do Halászlé....pečený mi moc nechutnal...

GRUPA - Profil | So 29.5.2010 12:58:59

Eldar - >> Grupův sumec v nivové krustě

Smažení ryb

Filety ze sumce ( kolem 80cm) nakrájíme na střední kousky cca po 100g, nasolíme, lehce opepříme a ještě lehčeji načesnekujeme, (opravdu jen lehce aby se jen vykrátil česnek s rybinou). Já přidávám do soli trošku grilovacího koření, nebo koření argentina, ale trošku! Takto nakořeněné filety necháme 2 hodiny v lednici nebo hodinu v pokoj. teplotě.
V misce rozmícháme 2 vejce a 1dcl mléka, nebo vody, které zahustíme přisypáváním mouky na husto. Pak přidáme hořčici a strouhanou nivu, asi 150-200g a osolíme.
Filety je dobré lehce poprášit moukou, před obalováním v těstíčku. Pokud těstíčko nedrží a loupe se, je třeba ho ještě více zahustit moukou.
Hned po obalení v těstíčku vkládáme do rozpáleného oleje a osmahneme do zlatova z obou stran, pokud jsou filety vysoké a nejsme si jisti jejich uplným prosmažením, tak je vložíme na plíšek, vyskládaný starším chlebem, (lze použít i rohlíky, nebo toust. chléb) a na 140C je pár minut necháme v troubě.
Jako příloha jsou dobré různě upravné brambory a studené omáčky.
Tímto receptem uděláme z pár kousků malého sumce celkem hodně jídla, protože těstíčko porce zvětší. My jsme doma 4 a máme i třeba se 70 kou k obědu co dělat.
Dobrou chuť

šťovíček - Profil | So 29.5.2010 12:42:57

podlě mě má nejlepší maso potočák

tony.bobo - Profil | So 19.12.2009 0:22:05

cert. >> jo jo,uzenej nemá chybu.5 paliček česneku 10 dkg soli,vetřít a nechat min.10 hodin a pak na 50-60 stupňů 5 hodin udit.

cert. - Profil | Pá 18.12.2009 23:49:46

Sumec je podle mě nejvhodnější na uzení.Udil jsem 120cm v siťce a pomalu a byl výborný.Přes noc nechat v láku.

tony.bobo - Profil | Pá 18.12.2009 23:15:36

Eldar >> o kosti se nemusíš bát,sumec má jen žebra a páteř a ty nepřehlídneš jinak je to čistá svalovina a při větších kusech tuk.Nejlepší je do metru ale není k zahození ani větší i když je to maso už tučnější ale dá se tomu předejít pokud vyřežeš tuk na hřbetě pod kůží po celé délce a odřízneš ocas.Ocas se dá sice taky použít ale stáhni ho z kůže.Do 130 cm se dá použít na jakýkoliv způsob úpravy většího už bych dal na uzení.Vše je jen na přípravě.