Vidíte od zavedení myšlenky CHaP u vody posun k lepšímu?

Chtěl bych se zeptat zejména těch starších kluků,co po kaprařském boomu kolem J.Vítka a M.Zelenky začali uplatňovat tento styl chytání,zda-li za ta uplynulá léta zaznamenali krok vpřed nebo se jim zdá,že je to stejný?Na revírech,které osobně navštěvuji,jsem mile překvapen,kolik mladých kluků už nemá problém pustit rybu a jak se k nim chová!Je to jen světlá vyjímka nebo se to u vás děje taky?Díky za názory.
Autor diskuse: Pavel Polák - Profil , 10.12.2009 kaprařina - ostatní

Pavel Polák - Profil | Pá 11.12.2009 4:15:36

Pánové,děkuji za vaše názory.Co nebylo k věci nebo se mi zdálo provokativní jsem promazal.Tím pádem i další názory navazující.Tím se omlouvám těm,kdo třeba jen reagovali a ta reakce byla smazána.Mějte se a díky!

Karči P. - Profil | Pá 11.12.2009 1:41:42

Čúús pánové, nikoho som sa nechcel dotknuť ani uraziť, spomínajte na mňa v dobrom, do skorého písania :-)

Karči P. - Profil | Pá 11.12.2009 1:32:34

Martinmtb >> Martinmtb >> Osobne o iných kšeftoch neviem, ale určite sú. Nie som fundovaný na to aby som ti dal nejakú relevantnú odpoveď, ale z môjho pohľadu. Kaprárina je hodne rozšírený vírus a je to jediná pôda z ktorej vychádzajú skutočné snahy o zmenu viac ako slovné, aj keď len na svojom poli, ale jednoducho nebudem živiť decko suseda, ale práve to moje - čo ale tiež nie je nikdy dosť isté, že je moje :-). Nerozumiem, prečo po tom ako sa kaprári začnú snažiť presadzovať ochranu samozrejme kaprov, ktoré bežne nedosiahnu ani 1/3 svojho potenciálu, to zrazu začne strašne vadiť inej skupine, často aj takej s ktorou to v podstate nesúvisí Každý predsa môže propagovať ochranu svojho druhu. Na druhej strane je to kompletný proces, ktorý musí prihliadať na mnohé a akási komunitná debata nie je dobrá, ale napr. mne ako kaprárovi nebude vadiť keď sa vláčkar bude snažiť ochraňovať veľké šťuky, okouny ... , a nemám dôvod vykrikovať, že je sebecký, že neochraňuje aj plotice. Na druhej strane je ale pravda, že napr. vláčkari, celkom malá skupina to má ťažké, ale tiež je pravda, že takto to mala aj do teraz a K70 im ich situáciu predsa nezhoršuje, ak by sa zaviedla a zarybňovaci plán sa nemení?

Bosanac - Profil | Pá 11.12.2009 1:29:05

Karči P. >> Dostal jsi uz odpoved : " Rozhodlo se na zaklade zkusenosti nekoho kdo je ma nebo by je mel mit . V Bosne se snazi napravit to co zasral svaz i jeho "experti" jeste pred triceti lety . A bude dlouho trvat nez to naprave " .
Elaborat neminim psat , je to alespon na 2-3 stranky formatu A-4 .

mi-ku - Profil | Pá 11.12.2009 1:24:41

Karči P. >> jsi se tady nepoučil z toho, že určití lidé se na MRKu projevují docela divně?...někdo to hold má v sobě rejpání...já na to reaguji tak, že nereaguji..sem si chodím pokecat a občas získat nějakou informaci, ale dohadovat ne...

Karči P. - Profil | Pá 11.12.2009 1:21:37

Bosanac >>Tvoja trpezlivosť, teda na rybára nič Boh vie čo, takže radšej chápem, prečo na odpoveď nemám automaticky nárok a hlavu mám radšej zastrčiť do bívaku a ďalej sa na argumenty už radšej nepýtam.

mi-ku - Profil | Pá 11.12.2009 1:04:37

rett.rett >> jedno je pravda, že se vše u všech MO točí hlavně kolem kaprů a snaží se jich tam do té vody "nasrat" co nejvíce a tak se nám tvoří uzavřený okruh s tím, že se na konci roku kouknou, kolik kilo kaprů a ostatních ryb bylo vytaženo a to nahradí minimálně stejným množstvím, ale když se toto překapřování zredukuje zvýšením spodní míry a zavedením horní míry, tak jim najednou bude potřeba doplnit ostatní druhy ryb...ono je totiž stál jednoduší a na malé kapry kort-to je skoro primitivní lovit kapry, než dravce...takže dost rádoby rybářů se soustředuje právě na to hloupé vodní sele a nechytají to ostatní, protože to jednoduše neumí...a tak to je...minimálně u nás v MO Most...kdy plán nasazení kaprů je splněn ve velikosti K1na 168% a v štikách, candátech atd..se to jaksi nepovedlo..takže plán je splněn ze 7 a 0%

Bosanac - Profil | Pá 11.12.2009 0:59:03

Karči P. >> Nedohaze argumenti ale ma trpelivost .
Rozhodlo se na zaklade zkusenosti nekoho kdo je ma nebo by je mel mit . V Bosne se snazi napravit to co zasral svaz i jeho "experti" jeste pred triceti lety . A bude dlouho trvat nez to naprave .
Ivo to pekne napsal : " od příštího roku zavádíme SA 15 (sumeček americký - 15 cm - horní míra) :-))))) " .
Dokud bude svaz rozhodovat spolu s MZe o nasazovani nedockame se vyvazeneho nasazovani . Nebo v prekladu , nasypeme vam kapra a duhaka a nazdar .

rett.rett - Profil | Pá 11.12.2009 0:56:27

mi-ku >> kapr je naše národní ryba,kdyby dali do vody desetinu dravcu co dávají kapra bylo by to fajn,kluci zpleveleno kaprem máte absolut všude,zkuste i nějaké jiné ryby,a pochopíte že to tak je:o))))rett

mi-ku - Profil | Pá 11.12.2009 0:51:33

Karči P. >> jo kapraři s myšlenkou K-70 přišli a když bude úspěšně zavedená a v praxi se to projevý na zvýšeném podílu větších ryb, tak jsem jen proto aby se na některé další druhy zavedla také maximální míra, ale pro sumce, amura a tolstolobika nejsem....

rett.rett - Profil | Pá 11.12.2009 0:50:45

Martinmtb >> to je v lidech,jiné to nebude.

Karči P. - Profil | Pá 11.12.2009 0:42:22

Bosanac >> Joo tak to býva, kde dochádzajú argumenty pomaličky nastupujú urážky. Počuješ sa čo tvrdíš, snažím sa tu dopátrať k jadru a slušne sa ťa pýtam, ale ty zrazu, že na odpoveď nemám automaticky nárok, ale na druhej strane používaš ošuchaný ťah, vystrč hlavu z bívaku, popri tom som otvorený a slušne s tebou debatujem, naopak ty tvrdíš, že na odpoveď nemám nárok len tak, tak neviem kto je viac neprístupný v tomto prípade debate. Nemyslím to v zlom ale skutočne mi to príde, že sa chytáš hesla, kde niet argumentov ..., . Navyše Bosanac je mi jasné, že ak je revír raz pstruhový nebudú sa tam trepať kapre, o to ale vôbec nejde. Ja sa pýtam prečo sa to rozhodlo tak, že tam bude pstruhový revír? Rozhodli sme si to mi rybári, tak ako sme rozhodli, že iný bude kaprový. Bosanec nemyslím to v zlom, som len zapálený diskutér, navyše otvorený a rád si vypočujem druhý názor, tak skús prosím bez urážok a osočovania. Ďakujem

Martinmtb - Profil | Pá 11.12.2009 0:41:23

Karči P. >> Vím o tom že se s rybama kšeftuje , ale určitě se to netýká jen kapra, tak proč hájit pomocí k70 jen jeho ??? není to nesmysl??? Tady jde vidět zaujatost kaprařů - hájit si jen to svoje ...

Martinmtb - Profil | Pá 11.12.2009 0:33:15

Ivo >> No jo ,ale pořád jste na tom s kaprama mnohem líp než kdokoliv jiný s jakoukoliv jinou rybou - to snad nemůže nikdo popřít - všude je "překapřeno" :)) No a nějaká K70 je podle mě fakt na nic v době kdy si dělá u vody každý druhý co chce tak by se to stejně nedodržovalo (myslíš že by se masař, který chytne jednou dvakrát za život něco většího nechtěl doma s úlovkem pochlubit?? )... Chtělo by to nějakou společnou akci typu profi rybářská stráž a podobně, aby se dodržovalo aspon to co se dodrzovat má ...

Karči P. - Profil | Pá 11.12.2009 0:31:08

Martinmtb >> Chlape vidím, že nemáš ani potuchy o situácii u nás ale nebude to moc iné ani u vás. Ver mi, viem o čom hovorím, vyrobil som množstvo boilies tento rok, stofky kilogramov s tým, že napr. som zistil, že jedna skupina, ktorá brala neskutočné množstva to používala na distribúciu do reštaurácii. Ďalej, pri správnom použití nie je zas až tak ťažké nachytať, rôzne postupy techniky sú za každým rohom. Na Oravskej priehrade bol kamarát svedkom nehorázneho masakru, ktorý by pokračoval ďalej, keby sa mu nepodarilo do ich návnad vyliať petrolej. Skutočne mi je smiešne sa dohadovať o tom, že drvivá väčšina, čo chytá na boilies, veľké ryby berie alebo nepresunie. Možno nie drvivá ale väčšina určite, neberme situáciu tu na mrku ale reál. Ešte raz Mara, dostať sa tam nad 15 kg je veľmi ťažké, čo ti potvrdí každý, kto troška pozná Maru a povie to úprimne. Navyše tie masakre sa tam nerobili na kukuricu.

Bosanac - Profil | Pá 11.12.2009 0:27:38

Karči P. >> Ja o voze ty o koze . Nevadi .
Za prve neznam vody na Slovensku , nikdy mne nezajimale , nikdy jsem tam nechytal a myslim ze tam ani nebudu chytat .
Mimohodem na odpoved nemas automaticky narok .
Zkus vytahnout hlavu z bivaku a neco precti o rybach . Pak se muzeme bavit proc do pstruhoveho stojaku nepatri kapr , a nejen kapr ..

Ivo - Profil | Pá 11.12.2009 0:22:42

sakra to je hodin. Jdu do peří. Dobrou. Jo a mimochodem , od příštího roku zavádíme SA 15 (sumeček americký - 15 cm - horní míra) :-)))))

Ivo - Profil | Pá 11.12.2009 0:20:26

Martinmtb >> jenže násady je dost a velkých ryb vážně ubývá. A právě při odlovu násady se občas chytí i ta velká ryba.

Karči P. - Profil | Pá 11.12.2009 0:18:51

Bosanac >> Stále si mi nedal odpoveď??? Aké je to kritérium, že práve do vášho stojáka nelezú kapre ale pstruhy a do Mušova lezú kapre vo veľkom? Na základe akého prírodného kritéria sa to rozhodlo. Prečo napr. nezačneme vo veľkom vysádzať miesto kaprov okouny? Na maru zabudnime? Áno, do potoka s priemernou hĺbkou cca 50 cm kapre nepolezú od prírody, tým to ale začína a končí.

Martinmtb - Profil | Pá 11.12.2009 0:16:58

Karči P. >> To je nesmysl na tu 70 by čekal třeba i celý den a možná by se ani nedočkal pro masaře je nejjednodušší a nejrychlejší vychytávat násadu ....

Ivo - Profil | Pá 11.12.2009 0:14:35

Martinmtb >> není tak úplně pravda, že na kolínko nechytí masař velkého kapra. Byl jsem nechtěným svědkem zabití několika velkých kaprů, kteří byli chyceni právě na těstovinu. Záleží samozřejmě na tom, kde dotyčný chytá. A o tom to právě je. Těch opravdu velkých kaprů je málo a nejen , že je občas zmasí někdo, komu je fuk, co chytí (hlavně že je to na pánev nebo pro slepice) ,ale navíc jsou tu ještě ti zásobovači soukromých vod. Proto si myslím, že horní míra kapra (ale nejen kapra) je prostě nutná. Samozřejmě - její dodržování - to už je zase jiná kapitola.

Martinmtb - Profil | Pá 11.12.2009 0:12:36

Bosanac >> Ani se nedivím :)))

Karči P. - Profil | Pá 11.12.2009 0:12:07

Martinmtb >> pak sú tu profíci, ktorí zrovna na kolínko nechytajú..., majú kontakty v reštikách ... .

Bosanac - Profil | Pá 11.12.2009 0:09:42

Karči P. >> Nevim nic o situaci na L. Mare , ani mne nezajima , jen vim to ze v me rodne Bosne kdyby nekdo nasadil kapra do pstruhove reky nebo pstruhoveho stojaku tak by mu hned polamali ruce .

Ivo - Profil | Pá 11.12.2009 0:08:22

Karči P. >> Bosanec má přeci jen trochu pravdu. Není možné,aby člověk velel přírodě vždy a všude jen z hlediska vlastního zájmu.

Martinmtb - Profil | Pá 11.12.2009 0:08:20

Karči P. >> Jen je zajimavé že se snaží pomáhat rybě (K70 a podobně), která to jako snad jediná nepotřebuje a které je skoro všude dostatek - tím chci říct - nejde jim kolikrát o prospěch rybařiny jako celku, ale jen o svůj prospěch ... K70 je podle mě zbytečnost, ortodoxní masař, který chytá na kolínko a podobně stejně tak velkou rybu nechytne a když tak jednou za život :))

Karči P. - Profil | Pá 11.12.2009 0:06:52

To si ale vôbec neodpovedal, podľa čoho súdiš čo patrí do tej vode??? Skutočne sa mi nechce veriť, že si presvedčený, že zarybňovací plán sa robí podľa zatiaľ tebou nevysvetleného božieho poriadku a nie podľa toho, čo chcu rybári. Mi teda vysvetli podľa čoho zistili, , že napr. do L.Mary patrila prvá obsádka práve kaprov za 1 000 000 kč? Skutočne ma zaujíma ta norma, čo patrí vode ak ňou nie sú práve rybári, ktorý za to platia? Sme už ale dosť mimo tému, napriek tomu by som prosil o odpoveď, len nie prosím "to, čo tej vode patrí". Ďakujem

Ivo - Profil | Pá 11.12.2009 0:06:37

Martinmtb >> Jasný, každý hájí tu svou "košili", ale chce to samozřejmě i trochu té obecné tolerance.

kexpal - Profil | Pá 11.12.2009 0:03:26

ryby nechytam dlho ale s rybarom kt. by pustil aj mierovu rybu som sa stretol asi len raz - dva razy. ja ale tiez nie som 100% ch a p. sem tam nejakeho duhaka alebo kaprika domov vezmem. k rybam sa ale vzdy chovam co najsetrnejsie, ci ich po uloveni usmrtim alebo pustim.

Bosanac - Profil | Pá 11.12.2009 0:00:02

Karči P. >> Presne to co jsem uz napsal , co patri do te vody a ne co chce rybar .

Martinmtb - Profil | Čt 10.12.2009 23:56:55

Ivo >> Tvoje příspěvky jsem taky četl - nechtěl jsem to nějak zobecňovat, proto jsem napsal slovo "většina " tebe se to netýká - tebe bych pojmenoval slovem rybář, jsi v pohodě.. Ale u některých nechápu ten "kapří fanatismus" typu "všude jedině kapr nebo nic" - to podle mě není rybář ,ale jen kaprař a kaprař podle popsaného je nesmysl...

Karči P. - Profil | Čt 10.12.2009 23:54:24

Bosanac >> Toto sa dá možno povedať, ťažko horko o riekach ale odpovedz mi čo patrí do drvivej väčšiny jazier? To čo sme chceli a čo chceme mi rybári, aby tam patrilo a nie, že čo tam patrí akosi od prírody. V konečnom dôsledku je to práve o tom, čo sa páči nám, ak nesúhlasíš, tak mi prosím vysvetli inú normu, čo si myslel tým, "čo do tej vody patrí a nie čo sa páči nám"?Ďakujem