Střevlička východní v kuchyni?

Zkoušel někdo z Vás kulinářsky upravit střevličku východní?Grundle?!?

Poznámka: pouze praktické zkušenosti
Autor diskuse: Schleie - Profil , 14.11.2009 všeobecné - ostatní

1kolda1 - Profil | Po 16.11.2009 22:18:23

Přemas >> CarpHunder >> racci :-)

Šlapeto - Profil | Po 16.11.2009 21:58:59

Do mouky a do friťáku..je to mnamka :)

CarpHunder - Profil | Po 16.11.2009 21:55:19

už je někdo jedl?

bart.bm - Profil | Ne 15.11.2009 9:17:48

pajinek >> kranex >> ooooooooooo velkomožný omlouvám se za uvedení v omyl:-)))))teď už to vím tak si to do budoucna zapamatuji:-)))

sirseal - Profil | Ne 15.11.2009 8:35:17

Schleie >>
grundle su myslin tady ze severskych statu(nor.swe,fin.)ci ruska.V Helsinkach to prodavaju na kazdem trhu,kde to delaju primo na miste ve velkych panvich.A fini by sa po tom ubyli.Pokud jdeme chytat na dirky a ja rad vytahnu nejakeho vetsiho okouna,oni prave naopak takove enem 7cm.prave na grundle.Je to narez brat takove male rybycky,ale hold je to tradice a tradicni zradlo.(mne osobne to moc nejede).

wildfish - Profil | Ne 15.11.2009 8:03:36

pajinek >> asi těžkotady ti dam recept na halaszle a na grundle

na halaszle-Potřebujeme:

3 velké cibule, 4 brambory, 1kg rybího masa (aspoň 3 druhy), 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžička sladké a jedna pálivé papriky, 2 lžíce sádla, sůl, 2 paprikové lusky
Jak na to:

V osolené vodě uvaříme cibuli a brambory a vše dobře rozmixujeme. Vložíme rybu nakrájenou na kousky, rajský protlak a vaříme doměkka. Před koncem vaření přidáme obě papriky rozpuštěné v sádle.

Polévku ozdobíme nudličkami paprikového lusku.

na grundle potřebujeme -Inredience:

ryby(malé)
sůl
strouhanka
vejce
hladká mouka
máslo
olej(na smažení)


Hodnoceni: hvezdahvezdahvezdahvezdahvezda
(kliknutím ohodnotíte recept)

Postup přípravy:

Rybky očistíme-nechámeme jim hlavy a ploutve-pokud chceme,ale můžeme se hlav i ploutví zbavit),mírně je osolíme a necháme 30 minut odležet.
Rybky osušímeme papírovými ubrousky,obalíme v mouce,rozšlehaných vejcích a strouhance.Strouhanku lehce přitlačíme a klademe je do vyšší vrstvy rozpáleného oleje.Po osmažení odstraníme přebytečný tuk papírovými ubrousky.
Podávají se pokapané máslem a zdobené dílky citronu.


takže asi těžko mužou byt grundle polivka

Morlor - Profil | Ne 15.11.2009 7:49:22

Na způsob Grundlí dělám například i Oukleje, vnitřnosti však vyberu. Obalím v hladké mouce, kterou promíchám s nějakým tím kořeníčkem a upražím do křupava, když se to správně upraží tak kosti, ani páteřní, vůbec neřešíš, jí se to celý a je to skvělý.

pajinek - Profil | Ne 15.11.2009 1:32:01

bart.bm >> tak tak, je to ryby polivka. Na prvni pohled vypada jak gulas. Pochazi s Madarska, pokud se nepletu. (halaszle)

kranex - Profil | Ne 15.11.2009 1:06:48

bart.bm >> dedacek,jj,dik,...na taku sepletku,vsak to neni vatsie jak prst,skoda surovin,...a halaszle je rybacia polievka...;-]

bart.bm - Profil | Ne 15.11.2009 0:48:46

kranex >> abych upřesnil.jsou to malé rybky obalené v mouce s paprikou a usmažené v oleji.Maďarsky se to myslím řekne Halasle či tak nějak:-))

dědáček - Profil | Ne 15.11.2009 0:44:42

kranex >> Drobné rybky osmažené na oleji i s vnitřnostmi.

bart.bm - Profil | Ne 15.11.2009 0:39:21

kranex >> papání:-)))

kranex - Profil | So 14.11.2009 23:42:37

co su to grundle?

bart.bm - Profil | So 14.11.2009 23:02:02

adul >> Mor to je to máš pravdu.taky jsem to zažil.Bohužel když se je na tom revíru podařilo zkrotit tak se přemnožil perlín.Zas na druhou stranu je kam jezdit na nástražní rybky:-/

bart.bm - Profil | So 14.11.2009 22:57:46

mekvak >> nene přes okouna:-))Moooooooooře okounů:-))))))))))))))

mekvak - Profil | So 14.11.2009 22:04:55

nejlepší je střevlička přepasírovaná přes candáta :-D

adul - Profil | So 14.11.2009 18:35:22

Grundle jsem neskoušel ale jeden čas jsme to měli v rybnicich. To je mor, těžko se toho zbavit. Tře se 4 za rok, zežere komplet plakton, od ty potvory hodně daleko.