MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

proc varit boili

proc si varime vlastni boili a vse s tim souvisejici

Autor diskuse: alda2211 ®
Zařazeno do: kaprařina - nástrahy, návnady, 4.9.2009

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 4 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

N paulis - ® Ne 6.9.2009 20:55:14
Ka-vec >> jo to je pravda na krmnou kapan delame ve dvou nebo si obednam a na zakrmovani s lodky jen krajim a pak varim, horsi je kdyz potrebuji do kobry.
N Ka-vec - ® Ne 6.9.2009 18:24:12
Ještě teď mě bolej dlaně když si vzpomenu na to nekonečny válení...všechno ručně.Takže kupuju,ale na svoje to potěší víc.
N paulis - ® Ne 6.9.2009 17:54:58
stejne to vyhraje doma uvarene boili PROČ.z meho hlediska mam jistotu ze mam na hacku cerstve boili a neputovalo nekde dlouho teplem a pak se znovu zmrazilo,nebo odesel mrazak,nesla elektrina.
varene boili v sacku nebo v pare znacne prodlouzite dobu varu tim padem budete snizovat ucinost aminokyselin a pod.boili varene ve vode bude dobre uvarene a nebude tak rychle podlehat plisnim pri delsich vypravach.je to jen muj nazor.
N mi-ku - ® Ne 6.9.2009 17:30:31
Hindukush >> v tomto ohledu máš pravdu...
N Hindukush - ® Ne 6.9.2009 17:24:10
V tom případě možná jo, to je jak voda se solí (nebo hodně slané těsto) a tam bude teplota ještě nižší, já myslel čistou vodu, nic méně to ale nic nemění na tom, že prostup a přestup tepla jsou dvě rozdílné věci. Takže pokud je okolo boilí nějaká (stejná) teplota, tak akorát záleží na souč. přestupu tepla z vody či páry do stěny boilie.
N mi-ku - ® Ne 6.9.2009 17:11:50
Hindukush >> ne...je to při -6°C....je zaviněno vazbami molekul vody na organické látky..
N Hindukush - ® So 5.9.2009 10:15:58
mi-ku >> Při normálním tlaku je to 0 stupňů Ceslia?
N Kocháč - ® Pá 4.9.2009 23:10:46
mi-ku >> pohoda, prave jsme meli zaber a upadla nam slusna ryba a u slova upadla jsem mel jizdu ja a ted pustil malyho kaprika. Asi se nevyspime.
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 22:42:31
Kocháč >> žit či nežít....jak to jde na moravě?
N Kocháč - ® Pá 4.9.2009 22:37:05
mi-ku >> precetl jsem si jen nadpis
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 22:32:48
Kocháč >> ho tak ted jsi mě dostal...co to je za otázku?
N Kocháč - ® Pá 4.9.2009 22:31:37
Proč létat letadlem?
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 22:25:31
alda2211 >> ted jsem byl trochu mimo...ke koho koulím bude šetrnější ta pára?... :o))
N alda2211 - ® Pá 4.9.2009 22:22:36
mi-ku >> ta para asi bude setrnejsi ke koulim vo tom zadna
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 22:15:43
alda2211 >> trvá to déle, ale máš možnost využít více pater, takže ta finální rychlost je ve prospěch páry, ale pro osobní účely i hrnec stačí..ale já už spíše naznačoval výhodnost páry ve vztahu ke kvalitě boile...já ten hrnec koupím a až pojedu k tobě tak bych ti ho tam mohl půhčit, abys až budeš vařit další koule mohl prakticky zjistit rozdíl...a kdyby to nemělo žádaný výsledek..tak to dám mámě na rejži..
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 22:12:25
Rangemaster >> jj...svatá pravda...pár lidí mohlo takto začínat tj. vařit to ve fritezách...ale to normální když začínají a učí se...PS...jedna fritka ca 12 Kw a 4-5 výkoněkší konvekták tak ca 5-6 kw...to museli mít hodně drahé vaření...
N alda2211 - ® Pá 4.9.2009 22:10:56
pro nasi potrebu staci fritak a je jenom na tobe jestli se rozhodnes koule potopit nebo nechat v pare jediny co mi vadi je ze u pary to trva dele
N Fery - ® Pá 4.9.2009 22:10:35
Rangemaster >> budu ti věřit..určitě s Karlem po večerech rolujete:-)
N Rangemaster - ® Pá 4.9.2009 22:08:51
Fery >> Pořád málo :)). Nehledě na to, že boilie vařený ve vodě má mnohem větší sklon k plesnivění, což je pro komerční účely dost problematický.
N Fery - ® Pá 4.9.2009 22:05:56
Rangemaster >> nevařili to v hrncích,ale ve velkých fritézách..takový pro hospodský kuchyně..do takový dáš i 10kg
N Rangemaster - ® Pá 4.9.2009 22:03:41
Fery >> Jasný, asi to tak bude. Podle mě když chceš vařit xxx kilo denně, nic jinýho ti nezbývá. Do konvekťáku nacpeš třeba 20kg najednou a můžeš vařit. Neumím si představit, jak by musel vypadat hrnec, kde by se taková dávka vařila. Nehledě na to, o kolik víc práce by s tím bylo. :))
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 22:02:30
určitě vám všem co vaříte ve vodě nádherně voní těsto, ale koule se jakoby slabá...tak dáte více těch aromat atd...jednou to zkuste na páře a sami uvidíte ten rozdíl...jediná změna oproti aromatu sirové testové koule a v páře upravené bude v trvdosti..jinak většina vlastností zůstane stejná...nebo uděláte boilie stejně silně aromatické jako jsou některé komerčky?....oni nepouživjaí žádné tajné aromata, ale úplně normální aromata určená pro potravinářský, a kosmetický průmysl..
N Fery - ® Pá 4.9.2009 22:00:17
Rangemaster >> asi máš pravdu..ani nevím,jak to dělaj kluci u Maxu..vím,že JT dřív normálně vařil a kluci co rolovali pro Mika taky..dneska už možná nevaří nikdo,žil jsem asi v mylné představě..
N Rangemaster - ® Pá 4.9.2009 21:57:47
Fery >> Já se teda moc nevyznám v tom, jestli je lepší voda nebo pára, ale pokud se budeme bavit o výrobě v opravdu velkém množství, je naprosto nereálný vařit boilie ve vodě. Věř mi, že vím, o čem mluvím :))
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 21:57:39
Hindukush >> mám jednu na tebe technickou otázku...při jaké teplotě mrzně voda v těstě?....tedy je jen částečně o fyziku, ale hlavně o schopnost tepelné absorbce surovin obsažených v těste na boilie...ve vztahu na obsah vlhkosti...i blbou koblihu usmažím ve 175°C horkém oleji za 5-6 minut, ale při pečení (tj horky vzduch-plyn) na stejné teplotě jí do stejné finální podoby dostanu až okolo 12-14 minuty.....vaření je rychlé, ale souběžně velmi destruktivní k určitým látkám obsažených v boilie...třeba aroma vázané na lihovém nosiči se rychleji vypaří ve než když na olejovém , nebo maltodextrinovém nosiči...to samé jsem ty aminokyseliny a vitamíny...jejich reaktivace není nad 100°C ale někde na úrovni okolo75°C...uvař si zelenej špenát ve vodě a bude to takové hnusně nahnědle nic...udělej to samé v páře a bude stále zelený...jde jen o ta využít a zachovat všechy drahé suroviny pokud možno v jejich přirozené formě...a nemuset to potom draze a jen povrchově dipovat...
N alda2211 - ® Pá 4.9.2009 21:54:46
no tak ted uz jenom vedet jestli kapr dava prednost pare nebo vode?
N Fery - ® Pá 4.9.2009 21:53:49
..kluci moc to hrotíte..na vařené koule ve vodě se nachytalo a nachytá kaprů:-)..
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 21:50:07
ještě jeden příklad přenosu tepla...chleba se peče na nějakých 300°C s párou a s klesající tepelnou křivkou na ca 200°C, ale i když je tam hodinu tak nemá nikdy v jádru více než 94°C...za vše může přenost tepla..plyn-kapalina, nebo kapalina-kapalina---v našem případě je boilie těsto díky velké vlhkosti na ůrovni kapaliny
N Hindukush - ® Pá 4.9.2009 21:49:23
mi-ku >> :-) tak to bych byl opatrný s tím co říkáš :-)))))))))))))))))))))))
Není to o součíniteli tepelné vodivosti vody ani páry, ale o součiniteli PŘESTUPU TEPLA z vody nebo páry do boilí a ten je každopádně rozdílný.
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 21:44:49
alda2211 >> parní hrnec koupíš ve třech patrech za ca 600 kč a máš jistotu, že to nepřevaříš atd...
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 21:43:36
Fery >> málokterý a možná jen velmi malí výrobce si může dovolit vařit ve vodě...byl jsem u jednohu v německu a v holansku a všichni v konvektomatech...a te to jednoduché do mrnavého konvektáku ca 1x1x2 metry vložíš najednou třeba 50 plat o rozměrech 60x40 cm...což je plošně...celkem 30 m2 plochy co by museli použít na vaření, kde je jen a jen jedna vrstva...tak trochu se tím živím, takže nekecám...i když ne zrovna boilisem...
N mi-ku - ® Pá 4.9.2009 21:36:50
alda2211 >> sorry ale to není pravda...voda má velkou tepelnou vodivost, ale pára je defakto plyn a tudíž má tepelný přenos dle odbaashu vlhkosti od 10 do max 50% proti vodě...příklad...sauna 90°C pára..a vše v pohodě, ale ruku do 50°C vody nedáš....v paře se přenáší teplo pomaleji, ale oto méně destrukčně....to zamená, že třeba když ti vyplave boilie tak na povrchu má ca 98°C a uvnitř ca 80°C, ale v páře to bude tak na úrovní povrch sotva 85°C a jádro okolo 70°C..což ve finále stačí na uvaření...tj zpevnění glutenu, či albuminu, ale souběžně je to teplota kterou přežívají vezšina kyselin a vitamínů....

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 4 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

[ otázky | kaprařina | nástrahy, návnady ]

Co je nového - kaprařina + obecné
Oznámení - kaprařina
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - kaprařina
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniJRC Radar DSi Blue 3+1

Za 7490
AKCE - sada signalizátorů s příposlechem JRC Radar Set of 3 Blue and Receiver 3+1 bez kufříku. Doprava ZDARMA!!!


akce, rybareniNovinka Mikbaits Feeder dip 50ml

Za 69
Zcela nová řada Feeder produktů, díky níž je naše Feeder range zcela kompletní. Feeder dip nejenže pachově zvýrazní vaši nástrahu, ale ještě okolo ní udělá nesmírně přitažlivý barevný oblak.


Doporučujeme prodejnu
Adresář prodejen
Párysův rybářský ráj Párysův rybářský ráj

Jičín, Hradecká 816