Power guma pri love na ťažko

Ahojte.Chytám teraz v extrémnej vode , malá plocha, konáre a tak. Sú tam krásne veľké kusy, potrebujem rybu udržať , aby neodišla do konárov.Mám pletenku na 35kg, chytám na boillies. Obávam sa, že pri silovom súboji by sa ryba mohla vyrezať z háčika, máte niekto skúsenosti , či by power guma bola vhodná na elimináciu výpadov ryby a ak áno poraďte montáž , dlžku apod. Podotýkam, že ide o pomerne malú a zarastenú plochu, takže zdolávanie na brzdu je obmedzené a pletenka na silovú súboj na krátku vzdialenosť nepruží .Dík.
Autor diskuse: roulage - Profil , 3.9.2009 kaprařina - techniky lovu

Marda - Profil | Čt 3.9.2009 16:18:02

flyman >> No, vždyť moje Daiwy už dostaly pěkně zabrat :-)

flyman - Profil | Čt 3.9.2009 16:15:22

roulage >> Silon 0,50 -0,60. To už stačí na zničení brzdy navijáku :-) Háček bez protihrotu je nutností !!!!

Marda - Profil | Čt 3.9.2009 16:12:27

Ještě bych zapomněl na předšpičková olova - backleads. V tomhle případě nejde jen o maskování. Pokusím se vysvětlit. Při záběru kapra se záběr projeví ihned na swingeru a signalizátoru. Potom kapr napíná vlasec a využívá tak malé rezervy vlasce, kterou způsobil průvěs backleadu. Teprve potom se dostane do kontaktu s prutem, který je v pevných vidlicích na břehu včetně max. dotažené brzdy. Případně ještě přivázanej. Čas mezi záběrem a propnutím průvěsu je cca 1-2 vteřiny. To je přesně ten čas, do kdy je nutno reagovat a lze využít momentu překvapení. Jak se ryba začne prát s prutem u kterého nikdo není, je zle...

Marda - Profil | Čt 3.9.2009 16:07:33

Rád chytám v podobných podmínkách a zatím se mi nejlíp osvědčilo použití kmenového monofilu 0,50mm (Sufix specialist - catfish). Případně ještě dávám 6-10m 0,60mm Leon Hoogendijk - Headline. Montáže pak dělám z kombinace zmíněných monofilů a šňůry Quicksilver od Krystonu.
Co se týká háčků, není úspěšnost asi 100% se žádným. Nikdy se nedá zaručit, že tlamka pří razantním výpadu kapra nepovolí. Při zdolávání je nejdůležitější moment překvapení. Ihned po záběru je bezpodmínečně nutné otočit kapra od větví maximální silou (nezjišťovat jak je velkej a jestli se do větví rozjede nebo ne). Ideální je nespat, pokud ano, tak co nejblíž u prutů. Díky tomuto momentu překvapení lze prakticky okamžitě získat prvních 3-5m vlasce, dostat rybu od nejbližších vázek a pak už jí vodit a vykrývat její výpady díky prutu. Brzda ještě v tuhle chvíli nesmí proklouznout nebo jen minimálně.
Pokud to jde, je nejlepší využívat momentu překvapení co jen to jde. U břehu už je pak zdolávání relativně v pohodě, tam se může kapr i dosyta vyřádit. Jednou jsem takhle otočil kapra při lovu na vzdálenost 50m. 40m jsem dostal hned a potom jsem se s ním o posledních 10-20m pral skoro půl hodiny :-)

Dring - Profil | Čt 3.9.2009 15:44:14

roulage >> pri chytani v takovych prekazkach je lepsi mit misto pletynky na konci aspon 10m monofilu nebo flourocarbonu minimalne prumer 60, pletynka se ti snadno zarizne do vazky, muzes taky zle porezat rybu. navic je neprutazna takze tvuj problem jeste umocnuje

Martin M. - Profil | Čt 3.9.2009 13:31:56

power guma pruzi jen pri malem zatizeni (do cca 1kg?) a potom uz je uplne tvrda, tvuj problem to nevyresi.