soja zakrmit či ne

ahojda,můžu mítvětší množstvi soji...dá se sní zakrmovat podobně jako s kukuřicí nebo hrachem...nerad bych rybičkám ublížil...díky..
Autor diskuse: vidousm - Profil , 27.8.2009 kaprařina - nástrahy, návnady

Mex - Profil | Út 8.9.2015 9:09:32

Sójová múka je dávkovateľná v pomere max 15% do zmesi. Má výrazní vplyv na plasticitu a elasticitu boilies. Dávkovanie je kvôli tomu také že sója obsahuje látky inhibitujuce trávenie. Oproti tomu sójový extrahovaný šrot je tepelne spracovaná a tieto latky sú už viac menej inaktivovane a sója je zbavená oleja, je stráviteľnejšia než surová sója a má aj vyšší pomer proteínov. Len mňa zaujíma či pri SEŠ zostali tie plastifikačne vlastnosti rovnaké ako pred spracovaním alebo sa tá sója sa v zmesi správa úplne inak.

Pidess - Profil | Út 8.9.2015 8:58:22

Soja je velmi dobrá pro lidi, ale jen ve zfermontovaný podobě, jinak je špatně stravitelná, nevím jak je to u ryb :-)

FishGuarD - Profil | Út 8.9.2015 8:51:53

Vyuziji oziveni teto otazky.
Mam moznost ziskat smes extrudovane soji a kukurice v pomeru 80/20.
Myslite si, ze by se to dalo mychat v nejakym pomeru do nejake krmitkove smesi?
Teda zda je to pro ryby OK a zda by to mohlo mit nejaky efekt? Je to trosku hrubsi a rochu olejnate. Clovek ma pak mastne ruce, kdyz se v tom hrabe.

Mex - Profil | Út 8.9.2015 8:32:51

Trocha oživím tému.
Aký je rozdiel medzi sójou a sójovým extrahovaným šrotom? Ten rozdiel má zaujíma z pohľadu výroby boilisov a to či plasticita a elasticita SEŠ bude rovnaká ako u klasickej sóji alebo zmes sa bude správať úplne inak. Má stým dakto skúsenosti?

natas - Profil | Pá 28.8.2009 9:45:03

vidousm >> můžeš napsat, z čeho pramení tvé obavy? Nezlob se, ale některé otázky jsou tu velmi prostoduché. Určitě víš, že soje jíme určitě více než kukuřice. Své by mohli vykládat vegetariáni, kde je základ potravy. Zhruba před 15ti lety zažily velký boom náhražky masa za sojové produkty. A že by lidem škodila, tak o tom nevím. Do boili se přidává též a ne v malé míře. Do jedovatých rostlin nepatří. Tak to něřeš a zkus to.Já osobně jsem velké úspěchy na ni neměl. O GMO bych tu diskuzi raději nevedl, protože opravdu na laické úrovni to nemá smysl.

Tulo - Profil | Pá 28.8.2009 8:20:38

Káceč >> jsi moc vyplašený.....myslím že jestli ke všemu přistupuješ tak jak soji ,tak se v dnešní době asi moc nenažereš))))

mi-ku - Profil | Pá 28.8.2009 0:05:28

vidousm >> jednou mě na pekárně po vánocích zbylo dost soji a arašídů...tak jsem je v peci upražil, rozemlel na drť a dával do krmení...vonělo to díky vysokému obsahu oleje zajímavě-oříškově , ale že by na to byl extra úspech to se říct nedá................pokud soja projde tepelným procesem tak se rybám nemůže nic stát....největší problém soji, fazolí a hrachu....všeobecně luštěnin je, že mají zapouzdřené enzymy, které čekají na vlhkost aby se nastartovala štěpící reakce při klíčení...to bohužel může nadýmat ryby....pokud, ale projde teplotou vyšší, než 70°C po dobu více jak 20 minut, tak je enzymatická aktivita nulová...jinak při varu, či večení jsou deaktivovány za ca 2 minuty...

Lutra - Profil | Pá 28.8.2009 0:02:43

Sven >> sven >> to já taky, ale musí to být max 1:1 s klobáskou.

foxxx - Profil | Pá 28.8.2009 0:01:22

Carabus >> Jo,to je možné,vážně si nepamatuji...klidně to tak mohlo i zůstat:-)Ještě že uzenáři umí ty salámy tak dobře nakořenit,abysme tu sóju v tom necítili a dalo se to jíst!:-)Na vlastní oči jsem viděl"přesójovaný"špekáček,který nad ohněm pukl a"obtočil"se kolem klacku...:-))

Carabus - Profil | Čt 27.8.2009 23:51:05

foxxx >> pokud se dobře pamatuji, tak soju tenkrát nabízel časopis ABC na pokusné pěstování, ale v krámě ani vidu ani slechu

Káceč - Profil | Čt 27.8.2009 23:35:56

gx1 >> Kdyby pivovar použil GMO ječmen,končí.Alespoň u mne.

Káceč - Profil | Čt 27.8.2009 23:34:46

Dussy >> Ano je taky.Ale furt dokládaj jaká je.Což si u sóji nikdo nelajzne.Prostě sója tady nemá co dělat.Ostatně ani kuku.A cokoli geneticky modifikovat,je do budoucna velkej průser.I vědci pouze tápou.Výsledky jejich výzkumu jsou pouze jejich zbožným přáním.

gx1 - Profil | Čt 27.8.2009 23:31:24

Pánové,nikdy jsem se sojou nechytal,ani nekrmil.Ovšem vážně nechápu ty až hysterické reakce. Uvědomte si,že pokud si občas kupujete uzeniny které stojí méně než 100kč za kg(salám,párky,sekaná a pod.)tak už jste té soji snědli mnohem víc než kapři,protože se to téměř nepoužívá.Co se týče obav z GMO,tak by jste měli přestat pít pivo,protože sladovnický ječmen bývá také často GMO.Snažte se prosím používat zdravý rozum.

Dussy - Profil | Čt 27.8.2009 23:04:31

Káceč >> kukuřice je taky GMO a čemu to vadí, krom toho že je to levnější? :-O

Káceč - Profil | Čt 27.8.2009 22:57:11

Tulo >> Co to meleš za nesmysly???!!!Jak ničemu neublíží?Jak luštěnina jako každá jiná?Ty jsi snad někde četl,že hrách,čočka či fazole jsou GMO?Věř, že nechci chytat sójový ryby.Do prdele se sójou.

Tulo - Profil | Čt 27.8.2009 22:40:57

neublížiš ničemu,když ji předem namočíš a potom uvaříš do měka tak to bude luštěnina jako každá jiná.Vzhledem k tomu že se před boilies ,nejvíce velkých kapru nachytalo na hrach tak asi i něco chytneš.

Pvl - Profil | Čt 27.8.2009 20:40:20

Jovánek - ® Čt 27.8.2009 20:23:17 No možná víc než si myslíš .

dany1 - Profil | Čt 27.8.2009 20:39:49

Zkoušel jsem to se sojou,ale jen málo a hlavně dobře spařit horkou vodou.

sven - Profil | Čt 27.8.2009 20:26:28

Jovánek >> Na nějakém hradu, tuším ,že na Křivoklátě jsem viděl štuk z tvarohu a drží dodnes :-)))

Jovánek - Profil | Čt 27.8.2009 20:23:17

Sven >> sven >> Jo,jako přísada do stavebních směsí by ten hnus mohl fungovat.Do huby to ale nevezmu pomalu ani v našich slavných uzeninách.

sven - Profil | Čt 27.8.2009 18:00:39

karel.datel >> ale možná by s tím tvarohem šlo štukovat :-)))

karel.datel - Profil | Čt 27.8.2009 17:57:51

Sven >> sven >> Pravdu díš, po sóji slejzaj nehty. Mě nějaká udělat v rámci zdravé výživy sojovej tvaroh s magi, tak se zvednu a uteču.

foxxx - Profil | Čt 27.8.2009 17:53:51

Pvl >> Má (zelené písmo,oranžová čísla)

Pvl - Profil | Čt 27.8.2009 17:52:37

foxxx >> Já se podívám a když nezapomenu napíšu to :o§) Řekl bych, že já ji mám už dřív . Nemá barevnou titulní stranu .

foxxx - Profil | Čt 27.8.2009 17:49:01

Pvl >> Možné to je,že to bylo"podpultové"a nedostatkové zboží,to já si moc nepamatuji,mi sóju nekupovali a poprvé a naposled,co jsem jí ochutnal jí ani kupovat nebudu...stačí,že jsou toho plné uzeniny!:-):-(Já mám vydání té knížky od SZN z roku 1982 (třetí vydání-nezměněné-392 stránek--2 tabulky-128 obrázků-cena 22Kč-brož.)

Pvl - Profil | Čt 27.8.2009 17:45:37

foxxx >> Existovala ale normálně jsi ji v obchodě nekoupil . Nebo ne takřka v každým jako teď . Ta knížka je už docela stará musel bych se podívat kdy byla prvně vydaná -mám ji doma . Následující vydání asi moc neměnili . Já bych řekl , že se začala oběvovat v obchodech až po revoluci . ( domnívám se)

foxxx - Profil | Čt 27.8.2009 17:39:36

vidousm >> Ani v knížce 1000+1 rada pro rybáře od J.Říhy,kde je za nástrahy vyjmenováno snad všechno možné i způsob použítí (a v té době sója určitě existovala),není o sóje ani zmínka a to samé i v jiné literatuře (max.tak sójová mouka),tak to určitě žádný"drbák"nebude...já bych s ní nekrmil!

sven - Profil | Čt 27.8.2009 16:57:33

Geneticist >> zelený hrášek také můžu. Jak přímo z lusků tak i sterilovaný. A abych nezapoměl, čočku si také čas od času s chutí dám. :-)))

Geneticist - Profil | Čt 27.8.2009 16:53:22

Sven >> sven >> Taky lustěniny moc nemusím, tedy s vyjímkou syrového hrasku. Ten je ok:-)
Lusteniny jsou leda tak dobry pro vegetariany a krmeni HZ.

Káceč - Profil | Čt 27.8.2009 16:47:51

Já Ti dám sóju!!!Počkej,až budu mít víc času:-)))

sven - Profil | Čt 27.8.2009 16:44:58

Geneticist >> Ano, obrazně i po případném požití. Pravděpodobné kořeny odporu k soji bych vystopoval v podobnosti k vařenému hrachu, či hůře ke kaši z této metanotvorné luštěniny, kterou jsem byl nucen konzumovat coby dítko ve školní jídelně.
Hrách jakožto tuzemskou a tradiční potravinu jsem schopný akceptovat, cizokrajnou soju, odpudivě vyhlížející i chutnajíci, navíc s nálepkou podezření škodlivosti na zdravotní stav konzumenta nikolivěk. :-)))

Geneticist - Profil | Čt 27.8.2009 16:24:33

Sven >> sven >> Koukam, ze ta soja ti lezi v zaludku uz asi dost dlouho, vid? :-)

vidousm >> Krmit se s tim da, ale soja do mekka uvarena v kombinaci s kukurici a repkou.

sven - Profil | Čt 27.8.2009 15:44:32

Jovánek >> byl jsem o 2 sec. rychlejší :-)))

Jovánek - Profil | Čt 27.8.2009 15:43:37

No Sven ti dá.Nedávno se snažil,aby soja a výrobky z ní vypadaly jako to nejhorší svinstvo.A dost nás ho v tom podpořilo.
Jinak samotnou bych nedával,spíš namíchal mix-soja,hrách,kukuřice.

sven - Profil | Čt 27.8.2009 15:43:35

Navrhuji, abys stejné množství soji, které vždy hodláš naházet do vody také sám zkonzumoval. Doufám, že pak s námi podělíš o pocity :-)))

Jarda Š. - Profil | Čt 27.8.2009 15:32:51

O sóje jsme se bavili nedávno: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=622576&kw=s%F3ja
Obecně platí, že s krmením luštěninami se to nemá přehánět, protože při požití většího množství mohou i ryby mít nadýmání a pak nežerou.