Plotice, cejn, okoun ...

Dlouho jsem na d touto otazkoupřemýšlel, než se odhodla se zeptt. Vrátil jsem k rybařině po 18 letech a časy se hodně změnily. Změnila se technika jak lovu tak ta kterou se loví. Mám rad ryby i přírodu. Ale mrzí mě když vidím někoho kdo si odnáší od vody i 25 cm cejnky. Chtěl bych znát vaše osobní míry co berete a od kdy a co pouštíte.
Autor diskuse: prazacek - , 15.6.2004 všeobecné - ostatní

Pavel | Čt 1.7.2004 2:40:03

hraji: Nevím co si myslet o svazech, které nejsou schopny své členy informovat o změnách- nová vyhláška (zrušení všeobecného zákazu, změny v hájení, výbava rybáře a.j. jak zde bylo mnohokrát diskutováno) , dále pak lov, nelov na živou rybku, svazy se přeměnily v podnikatelské subjekty, kterým jde o profit jejich činovníků, před zastupováním zájmů vlastních rybářů. Když je problém tak za vše může ministerstvo. Za zarybňování může ministerstvo. Formální kontakt s členy 1x za rok. Brigády se na revírech už dávno nedělají. Na dotazy poštou ,mailem ČRS neodpovídá. Konkrétně na mé 2 dotazy (kulové plovátko na P vodách) rozpor mezi celosvazovým a územním RŘ mě ČRS neodpověděl. Vysazování ryb svazy posuzují v kaprotunách jako někde v Třeboni, a šup s nimi do malých vod pro místní. Do revírů pro územní rybolov tak jde málo a ještě druhově omezených ryb, které se do měsíce vypráší.
Co se týká samostatného hospodaření MO, přirovnal bych ho rodinnému domku, kde se lidé snáze domluví, i když se mohou pohádat, ale dbají na pořádek, oproti územnímu hospodaření, což bych přirovnal k lidem v paneláku, kteří o nic nemají zájem, jen chtějí bydlet, tak ať se město stará.
Mým názorem je, pokusit se spojit výhodu územního (celosvazového) hospodaření v možnosti lovit na různých revírech, s výhodou lepšího hospodaření, zarybnění a kontroly samostatně hospodařících MO. V praxi by to mohlo vypadat následovně: Chytej za levnější povolenku kde chceš a ryby pouštěj, příp. si ponech určité druhy ryb (plevelné), ale za každého kapra, štiku, okouna a.j. v určité velikosti určitý počet bodů, nebo korun, což by se uvádělo a kontrolovalo v přehledu. Pak se můžeme vrátit k etice.

xycht | Út 29.6.2004 10:19:24

Dalibor: souhlasim

Dalibor - Profil | Po 28.6.2004 12:53:52

samo že používal

Dalibor - Profil | Po 28.6.2004 12:53:18

Pavel:Srovnávat myslivce a rybáře je mimo mísu.Hold myslivec při lovu nemůže vzít výstřel zpět a když treví=uloví je po zvířeti.Jedině že by požíval paintballové nebo airsoftové zbraně ,což by byla obdoba C&R u rybářů. jenže si úlovek nevyfotí.:-)
A nebo si může koupit foťák s teleobjektivem a pustit se do lovů beze zbraní. :-)
Nejsem 100% C&R občas nějakou rybu pro rodinku zmasím, ale líbí se mi ten pocit když tu rybu pouštím zpět do jejího živlu.
Nemyslím si že by samostatně hospodařící MO něco vyřešily.A nerozumím tomu jaký by to mělo vliv na pytláctví???
Sportovní rybolov mi přijde také jako poněkud divný termín je to prostě lov.Jen s tím, že se můžu rozhodnout jestli úlovku vrátím svobodu nebo ho sním.

hraji - Profil | Po 28.6.2004 12:26:43

Pavel: Děkuji za pochvalu, jen jsem nepochopil tu myšlenku o tom, že svazy svým chováním nepřispívají k etice rybolovu. Zkus ji nějak rozvést, aby bylo zřejmé, co konkrétně v chování svazů je špatné a ovlivňuje etiku rybolovu.

Véna - Profil | Ne 27.6.2004 9:32:54

Když jsem začínal bral jsem ůplně všechno co mělo míru. Časem těch ůlovků přibívalo a to už se jaksi zvládnout nedalo.Kapra beru tak dvakrát do roka když je pěknej,štiku od 52 ,cejny beru 1-2 do mesíce dva kusi pro kočky.Zásadně pouštím :plotice nad 20 cm,menší občas dvám kamošobi na nástrahu ale většinou pouštím všechny. Je to krásná ryba.

siro | Čt 24.6.2004 21:46:52

Pavel:v dnešní době kdy tě skoro místnáci nepustí na dom.revír a jsou združeny v ČRS,tak je mi jasné jak by to vypadalo u samostatně hospodařících.Už teď mne samostatně hospodařící MO pěkně se... .
Přirovnavat myslivost k rybařině je už magorárna úplná.
Předvedl jsi solidní myšlenkovou bramboračku.
Zeptej se myslivců proč se u slepice na honě křičí puta a proč se na zaječí hony nechodí třeba v červnu.
ČRS a MRS nemohou za masny ve svých združeních.

JM - Profil | Čt 24.6.2004 15:25:17

Pavel: Když si zrovna neděláš srandu, tak Tvoje příspěvky mají něco do sebe. S tím posledním souhlasím.

Pavel | Čt 24.6.2004 15:14:11

hraji: díky za odpověď, tvé příspěvky si rád přečtu, mají hlavu a patu. Bojím se jen , že etice rybolovu, nepřispívá chování ryb. svazů, a je asi jedno, zda se jedná o ČRS nebo MRS. Diskuse zda převést štiku autem, nebo jakou lodku použít, co když mám záběr na oba pruty, pustit nebo nepustit, mě iritují. Jsou horší, než jednoslovné a zmatené výkřiky na tomto servru.
To: šeptal : klidně si plač, já také pláči, rád si přečtu zajímavé příspěvky, ale v každém tématu jsou takové asi 1-2. Slovy jeden až dva. Silně mě vadí, kam se dnes "sportovní rybolov" já bych použil výrazu výkon rybářského práva, ubírá.
Jsem plavačkář, jak jsem zde již někde sdělil, turista, ale uvítal bych návrat k samostatnému hospodaření spolků. Mám za to, že zachytat si na jiném revíru by za jasných podmínek, nebylo žádnému rybáři znemožněno. Podstatně by se omezilo pytláctví, zlepšilo by se vysazování ryb a jejich stav. Dnes nikdo do řek nevysazuje co by se podle zákona mělo, tedy i ostatní, netržní druhy ryb. Výkon rybářského práva je obdobný výkonu mysliveckého práva. Nikde jsem nezaznamenal obdobné názory myslivců, že při výstřelu míří nad lovnou zvěř(vystřel ale netref) , nebo že podměrečné postřelené zajíce jsou na místě povini obvázat.

hraji - Profil | St 23.6.2004 8:51:40

Pavel: Když najde inspektor ochrany přírody vranku uloženou v nádobě s vodou, těžko dokážeš, že tam skočila sama. A máš pravdu, udal nás vyloučený člen organizace. Jinak v tomto případě by nepomohlo, ani kdyby sis na sebe natáhnul prezervativ.

šeptal - Profil | St 23.6.2004 8:07:13

To Pavel: Kdekoliv narazím na tvůj příspěvek, tak mi hrknou slzy do očí. Tak strašně je mi tě líto. Měl bys nosit něco na hlavě, sluníčko nabírá na síle a s tebou to koukám dělá pěkný divy.

Pavel | St 23.6.2004 1:29:02

hraji: kdo vám dokázal manipulaci s tou vrankou? To jste se udali sami? Málo platné, vy moravané jste velmi hrdí. U nas v severních čechách je chladněji, proto zde s penězi i rybami manipulujeme zásadně v rukavicvích!

hraji - Profil | Út 22.6.2004 13:19:38

Martin M: Výroční schůze MO se musí konat každý rok. Jinak účast na VČS není povinností, je právem, o které se musí člen sám starat (viz stanovy MRS).

hraji - Profil | Út 22.6.2004 13:17:13

G.Moolis: bez komentáře, možná když se zaregistruješ, abych věděl s kým mám tu čest.

hraji - Profil | Út 22.6.2004 13:14:44

Robert(původní): Vzhledem k tomu, že je mník jednovousý uveden ve vyhlášce 395/1992Sb. v platném znění, měly organizace, které jej chtěly chovat, požádat o výjimku. Myslím, že to nedělaly, ale nám se vymstila taková blbost, že při slovování chovného pstruhového potoka agregátem chlapi ulovili krásnou vranku pruhoploutvou. Tak ji dali do vody s tím, že ji vysadí do úseku, který již není chovný. Přišla inspekce ŽP a je z toho pokuta 20 000,- Kč za neoprávněnou manipulaci s živočichem ........

Martin M. - Profil | Po 21.6.2004 19:02:38

hraji> diky za vysvetleni. To s tema brigadama je zajimave. Docela si dovedu predstavit... no radeji mlcim. Jenom k tem vyrocnim schuzim - asi 8 let jsem na zadnou nebyl pozvan a ani nevim, kde, kdy a zda vubec je moje MO porada. Jednou rocne mi dojde slozenka a letakem o tom, kolik se nasadilo ryb, seznam novych funkcionaru a kde a kdy si mam koupit povolenku.

G.Moolis - Profil | Po 21.6.2004 13:32:15

hraji: endemická rarita? co je to za blbost?

Robert(původní) - Profil | Po 21.6.2004 13:26:52

hraji: Jestliže byl mník chráněnou rybou (nevím jak je to po letošní novele), znamená to, že organizace, které ho odchovávaly, porušily zákon? viz tvoje poznámka o nemožnosti manipulovat se střevlemi)

hraji - Profil | Po 21.6.2004 13:13:17

Martin M.: To je na dlouhou debatu, ne na psaní na MRK. Tyhle otázky by ti měli vysvětlit ve tvé MO, třeba na výroční schůzi. Ale pokusím se odpovědět:
- peníze za brigády - polovina zůstává MO, druhá polovina jde na svaz, kde je v tzv. fondu neodpracovaných brigád - z něj se hradí akce celosvazového významu (např. líheň a odchov lososovitých ryb pro celý svaz) atd. Přehled těchto realizovaných akcí spolu s vynaloženými financemi je k dispozici na svazu
- zarybňovací plány - vytváří MZe a organizace se k němu vyjadřuje, smí do něj navrhovat druhy ryb i velikostní kategorie, jedná se o dlouhodobé záležitosti, nelze měnit zaryb. plány každoročně
- co se týče peněz za povolenky, ty mohu být použity pouze k vysazení dalších ryb (to jsou účetní a daňové předpisy), jen pro tvoji představu, jen MRS vysadí ročně ryby za asi 35 000 000 Kč.
- jak je to s dodržováním zarybňovacích plánů mohu hovořit za MRS, při každoroční prověrce hospodaření na revíru (koná se v listopadu a prosinci a projdou jí všechny MO mRS) musí MO doložit svazové radě, jak splnila zarybňovací plány, popř. jak se vyrovnala s tím, že loni nesplnila nějaký druh,
- co se týče těch vysazovaných druhů - vranky a střevle jsou druhy chráněné, s těmi nelze vůbec manipulovat, takže je nelze ani chovat, co se týče hrouzka, ten se tře uspokojivě sám a v revírech je ho dost, hořavka je endemická rarita, tu nikdo chovat nebude, protože její rozmnožování je vázáno na škeble. V okolí Brna vím o jediném revíru,kde se vyskytuje.
Uff, snad jsem nic nevynechal.

Martin M. - Profil | Pá 18.6.2004 18:44:48

hraji> rozhodne mas pravdu, ze o toku penez v MO nic moc nevim :-) Kam jdou tedy penize za brigady? Kdyz brigadu odpracuji, jde take "cast me prace" na svaz, nebo jinym MO, nebo na bernak? Jeste by mne zajimalo, kdo vypracovava ty zarybnovaci plany a k cemu se tedy dnes prihlizi. Ze by konecne ne k vyteznosti a navratnosti. Diky.
PS: Proste si nemyslim, ze by poustenim ryb mel revir v konecnem dusledku prijit o ryby, jak psal Neznalek. A je mi uplne jedno, co je "nejvyhodnejsi pro organizaci", jestli pousteni ci nepousteni. Ja vim, ze dam pres litr za papiry a skoro cely litr se nejak do te vody dostane ve forme nasad. K tomu navic se tam dostanou ty ryby, ktere ja pustim.
PS2: skutecne existuji limity pro MO v nasazovani poctu a druhu ryb, ktere by se dodrzovaly? Vysazuji se nekde treba vranky, strevle, horavky a piskori? Je nekde plnen plan ve vysazovani kapru na mene nez 150%?

hraji - Profil | Pá 18.6.2004 12:50:34

Martin M. : Martine nechci se tě dotknout, ale tvoje představy o vysazování ryb do revíru jsou velmi slušně řečeno mylné, MO musí vysazovat ryby dle zarybňovacího plánu, ne podle výsledků odlovu. Peníze za členské příspěvky zůstávají v MO jen částečně a stejně je to s penězi za brigády. Rád ti poskytnu přesné informace.

Sikula - Profil | St 16.6.2004 21:45:24

Bílou rybu (i menší) beru na salát, páč ho mám moc rád. Jinak beru ryby, který jsem ještě neochutnal (dravce jsem chytil až vloni). No a jednoho, 2 kapry přes 40cm za rok.

Martin M. - Profil | St 16.6.2004 19:47:15

Neznalek> uz jsem na to odpovidal v jine otazce. Myslim, ze nemas pravdu. MO nasadi presne tolik, kolik se odneslo. Pokud se neodnese nic, tak presne tolik MO nasadi (nic) a tudiz to pro ni nemuze byt zadna katastrofa. Navic ji stale zustavaji penize za clenske prispevky a brigady. Nezapominej na prirozenou reprodukci ryb a hlavne na hmotnostni prirustky tech ryb, ktere uz tam jsou z drivejska. Pro predstavu je to priruste okolo 500kg/ha za rok, takze i kdyby si rybari odnesli rocne 500kg/ha, tak by teoreticky nebylo nutne nasazovat dalsi ryby. Samozrejme to takto nefunguje (rybari odnaseji jen kvalitnejsi ryby), takze by museli poustet fakt vsechno a opravdu by se nemuselo nasazovat vubec nic!

BoBo - Profil | St 16.6.2004 14:12:12

Záleží na lokalitě. Pokud bych to měl zobecnit, pak: štika nad 60, okoun +- 30, kapr +-50, cejn 35+, plotice a lín 30+, samozřejmě záleží na tom, zda je na ryby chuť, pokud není, neberu nic.

Myš | St 16.6.2004 12:47:14

Bílé ryby rád chytám i jím a myslím si, že na tom není nic špatného.

šeptal - Profil | St 16.6.2004 11:20:33

Bílá ryba se u mě většinou dočká amnestie. Pokud mám vzít cejna, musí mít aspoň 40 cm. Stejně jako kapr, ten zese jak má k 60 cm, dostane svobodu. Lín, okoun - ty jsou zajímavý až nad 30 cm. Štika pod 60 je pro mě mimino, nad 80 si už taky nezaslouží smrt. Jiný ryby si od vody prakticky neodnesu. A když si z tohohle sortimentu mám vzít rybu, tak je to většinou nějaký posera, co o svůj život moc nebojuje.

Honzas - Profil | St 16.6.2004 5:54:04

Doma si konečně zvykli na to, že jim už ukazuji jen fotky.

rybopet - Profil | Út 15.6.2004 21:44:45

Neználek má veľkú pravdu,hospodárenie organozácii sa odvíja od počtu vykázaných úlovkov.Teoreticky,keby všetci púšľali svoje úlovky,bola by to pre RO katastrofa

Predy - Profil | Út 15.6.2004 21:21:39

Ryby beru podle nálady doma, když převládá názor, že jenom jezdím na ryby a nic nepřinesu, tak něco vemu, ale ryby pár centimetrů nad míru pouštím (pokud není doma obvzlášť dusno nebo hlad po rybách), velkou rybu snad pustím taky, ale ještě jsem žádnou nechyt, navíc jsem členem MO Poděbrady, ty maj na svejch vodách upraven počet odnesených ušlechtilých ryb - do 15.6. pouze jednu a po ponechání končí denní lov, takže od 1.5. mám odnesenýho 1 kapříka, většinou je pouštím abych si moh zachytat, plotičky jsem zatím přinesl jednou na zavináče

Angler - Profil | Út 15.6.2004 21:14:38

>>>dudu : já bílou taky pouštím, ale myslím si (jsem přesvědčen) že když ji někdo bere, rozhodně na dravce zbyde dost (až moc) - na většině revírů JE přemnožená !

dudu | Út 15.6.2004 19:51:07

Hlavně vláčím beru okouny 30+, bílý když chytnu pouštím.Nechávám je jako krmení pro dravce.

Neználek | Út 15.6.2004 19:14:42

Když si promyslíte, jak funguje hospodaření organizací, tak zjistíte, že ty diskuse o tom vzít nebo nevzít, sežrat-nesežrat, zabít-nezabít atd. jsou mimo mísu. Organizace je povinna podle počtu členů a rozsahu revírů vysadit urcitý počet určitých druhů ryb. Mimo jiné se vysazuje podle toho, co se loni v vody vytáhlo. I peníze se přerozdělují podle úlovků a docházky. Takže, a't se vám to líbí nebo ne, pro organizaci je nejvýhodnější, když se z vody prokazatelně vytáhne to, co se do ní vylilo. Nejhorší je, když se do vody něco pustí, rybáři to pouštějí taky a pak to odnese třeba povodeň...

Martin M. - Profil | Út 15.6.2004 18:32:06

Mene mi vadi rybar, ktery si odnese v igelitce 7kg cejnu a plotic, nez "racionalne smyslejici C&R rybar", ktery pusti 10 mirovych kapru a pak si vezme jednu stiku "jen tak na chut".
At si rybari odnesou ty ryby, kterych je nejvice a ne ty, ktere maji nejlepsi maso, pokud uz si nejake maso chteji odnest.

hraji - Profil | Út 15.6.2004 14:35:14

Pouštím téměř vše, kromě bolena na MP a dravců (mimo salmonidy) na P revírech. Ale nepohrdnu velmi slušným okounem. Metr mám jen kvůli tomu, abych vypomohl jiným rybářům. Ale pokud si někdo nechává bílou rybu, má mé sympatie, na revíru je jich hodně a potřebují probrat.

KGrob - Profil | Út 15.6.2004 14:03:30

Neberu skoro nic. Ale beru-li tak kapra kolem 45 cm ještě váhám. Z bílé ryby občas cejna cca 45cm na salát,okounky větší (neměřím) plotice,perlínky,cejnky,líny neberu vůbec. Těm co beru se omluvím