Dva kapři ve vezírku?

Ahoj. Chytám večer, chytnu kapra kterého si chci nechat, dám ho do vezírku, zapíšu. Na stejném místě přespím a ráno chytám znovu. Chytnu znovu kapra ktereho si chci nechat, dám do vezírku, zapíšu. Přijde porybný uvidí dva kapry ve vezírku. Nebude to problém?
Autor diskuse: ahmed - Profil , 18.7.2009 všeobecné - ostatní

Mrknato - Profil | Út 21.7.2009 23:28:17

teoretik >> jaké?

teoretik - Profil | Út 21.7.2009 21:26:08

Nechci dělat kolem něčeho povyk, jen jsem si dovolil zeptat jak mám chápat některé formulace v RŘ, nejde mi to do kebule, nejde mi to na rozum.

Mrknato - Profil | Út 21.7.2009 15:54:15

teoretik >> Nežil jsi v omylu, ale v cca 19. století. Obdobně dříve pirát loupil a kradl zlato, diamanty a perly, dnes kradou softwaare a digitální hudbu.... Pokud by někdo, kdo takové vysvětlení ohledně samoseku dává, tak jak ho popisuješ nejen ty, stačilo by doplnit, že se jedná o samosek mechanický, ovládající pouze prut.... (takový ale nikdo rozumný nepoužívá, protože jsou mnohem účinnější)
Když se podíváš např. na kapra a pstruha, tak kapra lze lovit jakkoliv, samosek neznáme, kapr je přece levný a máme ho dost a přes to někteří hovoří o "ochraně kapra".
Pstruha lovíme jen 3 dny, (v klasických neskompromitovaných svazech), lovíme ho jen od půlky dubna do srpna. Ne na žížalu, ne na rybičku, leckde jen na mouchu.
Tak proč tolik povyku kolem samoseku? Pokud ho opravdu zakážeme, velcí kapři se nebudou tolik odvážet, ulovit velkého kapra bude opět kumšt a zbyde spousta peněz na to, na co se dnes velmi nedostává a žijeme v tom na dluh....

teoretik - Profil | Po 20.7.2009 23:55:06

Tak já žil v omylu. Moje představa o samoseku byla asi takováto: Je to zařízení, do kterého se vloží prut a to zařízení nahradí naši ruku, tj. že při tom jak ryba žužlá nástrahu a má háček v hubě, tak prutem zasekne. Něco jako automat. Asi se zeptám vedení MRS i na bod 5.- Při lovu v rybářském revíru se zakazuje: g. lov za použití jakýchkoliv stálých zařízení k lovu ryb nebo sítí, které nejsou od sebe vzdáleny alespoň 50 m, nebo zabraňovat tahu ryb po i proti vodě
Když mám povoleno chytaní na dva pruty (když pominu lov nástražních rybek do síťky) a na nic jinýho, tak mi musí zakazovat použití stálých zařízení, které si nesmím dát blíž od sebe než 50m. To je na zbláznění. Něco jako nula děleno nekonečnem nebo naopak?

Mrknato - Profil | Ne 19.7.2009 12:38:20

numen >> Zakázat velmi účelný způsob lovu, ke kterému se propracovalo cca 85% rybářů lovících na položenou, je problematické. To je nesporné.
Co se za samosek považuje, či nikoliv, RŘ neuvádí. Samosek, přesněji systém samoseku, jasně zakazuje vyhláška a RŘ to opakuje. To si myslím, že je dostatečně jasné a je nepodstatné, co si svaz pod takým pojmom predstavuje..... Svaz-Rada, stejně jasně, umožňuje v CS statutu vyčlenit z legálnáho revíru část, na které bude hospodařit jiný uživatel, tedy v rozporu s dekrety i zákonem, stejné je to s vydáváním povolenek subjektem-Radou na revíry, kde není uživatelem. Čo je poroti tomu taký henten bazmek samosek? Kaprov máme tolko, že ich nevieme ani dorátať...

numen - Profil | Ne 19.7.2009 12:10:08

teoretik >> úniková sestava na kapra ,která není průběžná,či u federu páter je prakticky samosek. Řád to ,ale za samosek nepovažuje!!

teoretik - Profil | Ne 19.7.2009 9:17:06

Proč hledáte ve všem nějaký problém, držte se řádu nebo dneska PB a nemůžete žádný mít. Mohl by někdo definovat pojem "samoseku" když ten termín tady občas padne jako třeba: "...on mě flajzar zapiští a samosek to jistí..... Je toto ještě rybařina?" Někdy se mi taky stane, že se mi nějaká rybka sama pověsí tak se ptám abych se vyhnul případným potížím s RS. Omlouvám se za odbočení od dvou kaprů ve vezírku a aby to nebylo až tak úplně od otázky tak říkám, že tam dva kapry schvaluji, vždyť člověku samotnému je taky smutno

mattafix94 - Profil | So 18.7.2009 23:20:41

na slovennsku som s tym nemal zatial ziadny problem aj ked ich tam mam 5 ked je kazda ryba zapisana v iny den..vacsinou sa na sietku u nas ani nepozaraju=)

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 20:50:31

ahmed >> To, že neznáš přikázání svého svazu s tebou vbrzku bude řešit hlavní inkvizitor a nebudeš to mít vůbec jednoduché.... Malá radička nakonec. Zkus ty ryby vyudit.... pak vydrží i několik dní a je to i dosti dobré.

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 20:41:37

malamut >> rád přeháním, i když většinou ne až tak moc. Nic ti nepředhazuji, byl to teoretický model. Každý jsme u vody z trochu jiných pohnutek a zálib, ale to nic nemění na tom, že základem jsou jistá pravidla, která se neprosazují, neporušují, ani nikomu nevyčítají. Bohužel sám svaz ve všech svých podobách a osobách nejde nic moc příkladem.
To, jestli někdo prodá nějakou rybu někam, může být smutné, ale pokud nějaký svaz přistoupí statutem k CS rybolovu a pak ho neplní, nebo lukrativní část bez dalšího vyjme, či podnajímá revíry, není to dobrý signál k tomu, aby se po rybářích chtělo něco jiného, zásadového.....

ahmed - Profil | So 18.7.2009 20:17:22

Vidím, že jsem nebyl sám kdo v této otazce neměl jasno..Dékuji za vyčerpávající odpovědi a názory.
Taky nejsem zastánce nějakého dlouhodobějšího bivakování u vody, ale rád jezdím na jedno slepé rameno, mám to od domova asi 50km + asi 2km pěšky, tak si myslím, že není až tak nepochopitelné, zůstat tam přes noc a ráno a dopoledne si ještě zarybařit.
Pokud si rybu nechavám, tak ji většinou co nejdříve zabiji, ale co dělat, když jsem venku zhruba jeden a půl dne a ted v létě by se mi ryba zkazila. Proto ji dám do vezírku a zabiji až před odchodem.Jinak se snažím k rybám chovat co možná nejšetrněji a podle toho co u vody vídávám, se tak drtivá většina rybářů ani zčásti nechová.
p.s.
Dnes a zítra jsem měl tuto akci v plánu, přijel jsem na místo, zakrmil a asi po třech hodinách intenzivního slejváku jsem to vzdal..
Ale i za tu chvíli jsem si pěkně zachytal. A vezírek zůstal v batohu.

malamut - Profil | So 18.7.2009 17:35:03

numen >> no to máš pravdu, taky tam, ač to mám asi nejblíž, jezdím jen zjara a na podzim, v létě je to k zblití. Zlatý Labský ramena, tam je klid.

numen - Profil | So 18.7.2009 17:33:03

malamut >> když to vidím na Rozkoši,tak nechápu na co máte tyhle omezení. Bordel,hnus a rabování. Tam bych zrušil Rs i MO. Fuj tajbl.

malamut - Profil | So 18.7.2009 17:32:48

Mrknato >> jasně, ale pokud bych měl během dvou týdnů ve vezírkách to co mi předhazuješ, splnil bych své ponechané množství ryb asi na 300%. Já se bavil o např. víkendovém lovu. Pro tvoji informaci, bivi nepoužívám, když už, přespím v autě kde mám víc pohodlí. A pokud je podle tebe přestávka mezi lovem 4hod určena k odvozu ryb domů, nemáme se o čem bavit. Je pravda, že někteří ji využijí i k převozu trofejáků na kaprodrom.

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 17:21:28

malamut >> Jen můj názor. Právě proto je mezi lovem přestávka 4 hod., aby jsi ryby odvezl domů a nevyhrazoval si lovné místo. To je m.j. "problém", na který by se poukazovalo, kdyby byl povolen lov 24hod. Nikdo tě spát u vody nenutí. Co by jsi dělal, kdyby jsi byl u vody 14dní, tak tam budeš mít 28kaprů? Je to tvůj problém. Já víc než 5 hodin na rybách nevydržím, tak pro mě to problém není. Proto se mi nelíbí pohled na rybařinu, jako camping, kde si v bivi pospávám, tak trochu furt lovím, trochu četuji, trochu si mrsknu fotbálek, on mě flajzar zapiští a samosek to jistí..... Je toto ještě rybařina? Pro takovou rybařinu jsou a fungujií speciální vody kde o maso nejde, nebo si ho fest zaplatíš......

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 17:10:14

numen >> S tím se dá taky souhlasit, ale já když jdu k vodě, tak pasu po pstruzích, lipanech, okounech, línech, candátech, štikách a trumanech. Někdy i ploticích, podoustvích. Proto chodím na řeky a potoky. Kapra chytím jen příležitostně.
Chybějící druhy nelze dosazovat, pouze se to imituje. Nikdo je za svazoceny v potřebném množství chovat nebude. Tyto ryby jsou na chov náročné, nemají takové přírůstky jako kapr a hlavně to těm slavným MO nikdo nemůže nařídit. U soukromníka si ryby objednám a pokud se dohodneme, budou. Bohužel chybí peníze, které dle svazonorem plánovitě prošustrují MO v neefektivních chovech a to v tom lepším případě. Ať se kapři vysazují do aleluja, ale k tomu mohou sloužit jen některé revíry a za příslušnou sazbu. Vysazený kapr 40cm není ryba ničí.... a zadarmo. Ono to jen tak vypadá. Až by se ryby platili, zcela adekvátně by opadl zájem i o ty kapry.

malamut - Profil | So 18.7.2009 16:59:28

Mrknato >> sděl mi to pls v lidštině. Prostě když ve VČ kraji jedu na ryby přes noc, s tím že od půlnoci do čtyř nelovím, stejně nemůžu mít ve vezírku rybu z předešlého dne, řádně zapsanou a ulovenou dle RŘ. To nemluvím o uchování např nástražních ryb při lovu sumců. Tam asi řízkajda nestačí. Prostě kokoti z VČÚS.

numen - Profil | So 18.7.2009 16:58:53

d a v i d >> já za zámenu ve vezírku loni papíry sebral!!Borec tvrdil,že kapra má na focení a má 73cm,měl 65 a . Potom tvrdil ,že si je vyměnil,tenhle byl hezčí(na focení). Přišel o noty a později jsem se dozvěděl ,že ten první se 150m od nás ohříval v udírně!

numen - Profil | So 18.7.2009 16:55:37

Mrknato >> u nás se vysazuje ve větším i jiná ryba než kapr a kdo chce rybu tak ať si to vodní selátko vezme,ale ať nechá napokoji původní rybu. V něčem pravdu máš ,v něčem ne. Naše každodení strava nebyla taky v tomhle složení! Je z toho obezita ,cholestelor atd,a přesto málokdo zlepší životasprávu. Tak to nechtěj u vody. Chybějící druhy ryb z původní skladby se dájí vysadit,jenže je musí někdo odchovat a musí chtít vysadit. Když se zdraží cena odchované parmy,tak je někdo odchová. Když se vysadí hodně kaprů,někteří nenechaví soudruzy je zredukujou sami.

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 16:42:44

malamut >> co prosím tě nechápeš? Že nemůžeš mít ve vezírku ryby z minulého dne? Rozumný uživatel o vyjímky žádat nebude, protože KÚ jako příslušný ryb. orgán jeho revírům je vydat nemůže a užívat revír a hospodařit v rozporu s dekretem a legislativou by mělo zcela zásadí a fundamentální dopad pro rybařinu všech a navždy, pokud prominu chvilkovou slast při navíjení po půlnoci. A je na něm, jak ti to převede do řeči které rozumíš.

Anýzový dědek - Profil | So 18.7.2009 16:41:35

Mrknato >> Ad dotaz: Lidi jsou svine, tak aby nebyl ostatnim podezrely, kdyz chytne dalsiho.

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 16:34:20

numen >> Otázka omezování úlovku ze strany MO je stejná švejkárna, jako prosazování ochrany mizejícího kapra jistou sortou navíječů, což zde slýcháme pravidelně. K problému a jeho řešení musí přistoupit uživatel, vlastník na základě rozumného hospodaření. Omezování něčeho, co se nevysazuje, nebo ve stopovém množství je jistě hrdinství, ale co takhle přes MO prosadit původní stavy kapra, tj. snížení dnešního vysazování o 50% , právě na podporu těch parem, podouství a ostroretek? To už švejkárna není, tady by šlo o ústa ....
Odvolání RS, bez konkrétních důvodů může MO žádat asi stejně, jako omezování úlovků, CaR, lovu 24. Asi tak. Záleži na konstelaci a složení výboru ÚS, do jaké míry chtějí zůstat členy výboru ÚS i příští rok.

malamut - Profil | So 18.7.2009 16:16:38

ahmed >> nevím jak v MRS ale v ČRS ve VČ kraji to možné není, nechápu proč ale je to tak. Žádnou rybu nesmíš přechovávat ve vezírku po stanovené denní době lovu. A VČÚS nemá snahu žádat o vyjímky pro nonstop lov, protože dle pana Pohla by ze strany rybářů nebyl zájem. To mi řekl již dvakrát po tlf dotazu.

numen - Profil | So 18.7.2009 16:13:42

jarda 2004 >> u nás není problém v MO ,na MO se odsouhlasili různé věci. Jako např omezení úlovků parem,podouství,ostroretek. Padl tu návrh na omezení ¨deního úlovku. Jenže územní svaz se o tom nehodlá bavit. Ani o tom nahlasuje. Jinak jako RS nespadám pod rybáře !! Můžou navrhnout mé odvolání ,ale to je vše.

jarda 2004 - Profil | So 18.7.2009 16:08:29

Mrknato >> Chápu, že CaR nebo K70 není cestou k nápravě jako takové ale je to jedna z mnoha možností jak postupovat k ochraně druhů a nejen kapra ale i jiných druhů ač zastánce CaR nejsem zrovna nadšený, že ve vodách schází jiné druhy a barevnost rybích druhů je jen a jen o cenách nákupu vysazovaných ryb. Jinak musím souhlasit z tím co jsi napsal a to o čem píšeš v dalších tvých příspěvcích, ne sice pokaždé ale ve valné většině ano. Celé to je jen o tom jak dlouho součastný stav vydrží a jak dlouho rybářská veřejnost bude schopná snášet řeči o tom jak vše se ubírá tím správným směrem a jak všechno co svazy vytváří je jen a jen v zájmu nás obyčejných rybářů.

colek - Profil | So 18.7.2009 15:36:24

problém to není, ale nejdůležitější je, chytit si k tomu kaprovi předchozí den ještě candáta a ráno ktomu druhýmu taky ......

angelo - Profil | So 18.7.2009 15:03:33

Uz me to s... kazdy kraj ma jine pravidla. Ctu tady... je povinen mit vlastni vezirek s kruhy , aby sitovina neprilehala tesne k telu ryby,nebo takove zarizeni, kde ma ryba umoznen minimalni pohyb. Zakazuje se pouzivat spolecny vezirek. Neni dovoleno darvat rybu primo u vody. Toto pisou v MRS. Mam povolenku do Bilovic a tam sou jina pravidla,ze se nesmi uchovat ryba z minuleho dne.Muzu si vzit za den 2 ryby ale po te druhe KONCI LOV. tak mohli by stanovit ti šul.. jeden rad ktery bude platit vsude pak tom je zmatek a pak se muze nekdo lehce dopustit prestupku

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 14:56:39

Anýzový dědek >> Třeba ho chce prodat, darovat, fotit se sním a jeho bratry, nebo na něm dělat pokusy s Klinikem.... U nás je to vyřešeno k dennímu pořádku.... ale proč se nezeptat....

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 14:50:01

jarda 2004 >> popsal jsi to dokonale, ale zapomínáš, že voda není jen ČRS v jeho lobistické podobě. Do toho, co se bude dít s revíry, co tam bude žít, tak to je věc také státu a asi všech lidí, ne jen lobistů a rybářů. Zatím se o to nikdo moc nestaral, hitem je CaR, K70, lov24, 5 prutů, mega úlovky na samosek .... ,že by nový nosný program svazu, když už ne ochrana a rozvoj původních druhů? To nevydrží dlouho a až se zjistí, že to byla jen bublina k zakrytí zhoršujícího se stavu, možná se někdo začne ptát, jak je to s CS povolenkami, mírami ryb, změnami lovných způsobů, stavem zarybnění ve skutečnosti, ne podle fiktivních studií.... Ti, co za to zodpovídají to bohužel nemohou ovlivnit, protože by museli změnit stanovy a to může jen sněm a ten je stejně jako konference ovládnut "lopaťáky". Fór je v tom, že současný uživatel je jen fiktivní. Jak může tento uživatel něco garantovat rybářskému orgánu, když jeho rozhodování řídí konference lopaťáků?

drda - Profil | So 18.7.2009 14:39:05

Anýzový dědek >> já smyslu toho dotazu nerozumím vůbec :-)
Jinak u nás v MRS si můžeme ponechat jednoho kapra za den.

Anýzový dědek - Profil | So 18.7.2009 14:37:30

drda >> Souhlasim s tebou, ale nevim, proc toho prvniho nezabije. Vzdyt lovi uz druhy den, tak muze mit opetovne 2kapry/den.

sven - Profil | So 18.7.2009 14:32:42

Pokud budeš mít štěstí a narazíš na RS , znalou předpisů, problémy mít nebudeš :-)

drda - Profil | So 18.7.2009 14:29:27

ahmed >> ponechám bez komentáře že budeš rybu držet ve vezírku několik hodin a že si hodláš prakticky z jednoho lovu ponechat dva kapry.
Odpověď na otázku zní: pokuid budeš mít v pořádku zápis v povolence a míry obou ryb budou odpovídat, tak problém se znalou RS mít nebudeš.

jarda 2004 - Profil | So 18.7.2009 14:28:52

Mrknato >> Co já na to. Tohle je problém co tady nikdo nedořeší ani nevyřeší a opravdová změna je v nedohlednu ti co se účastní tak nepotřebují změny a ostatní jen tiše přihlíží a jen velmi málo lidí je schopno účinně bojovat proti tomu co veselé vypadá na povrchu jako organizace pro masovou zábavu ale uvnitř lobbistická základna která jen nerada slyší pravdu, která se ozývá čím dál častěji.

Mrknato - Profil | So 18.7.2009 14:16:37

jarda 2004 >> Právě proto to asi píše. Současný stav vyhovuje nejsilnějšímu proudu, bez ohledu na následky. Onen systém si buduje řadu překážek, úkrytů, jako ÚS, Radu, RS, kárné komise, hospodářské odbory, VČS, konference, sněm..... ale i RMV, CS rybolov..... a co ty na to?

jarda 2004 - Profil | So 18.7.2009 14:09:26

numen >> Nechci nějak moc zasahovat ale ty napíšeš že víš jak to na svazech chodí ale zároveň nevěříš že někdo něco změní a přitom patříš do řad pohunků moci pánů ze svázů. Tak jak to vlastně je?