povolenka

Jaký je váš názor na prodej povolenek např:Chci chodit na řeku jen v létě tedy zaplatit čtvrtletní pov. podobně jako je to třeba u MHD..mě osobně je to fuk chodím skoro celej rok ,ale přece co vy na to?Chápu taky že příjem z povolenek je pro svaz důležitej...jenom mě to napadlo když jsem si musel koupit známku na tramvaj:)
Autor diskuse: Ladys' - , 15.6.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Folpy | Pá 18.6.2004 6:59:50

Víš co ? Nechoď na ryby vůbec a jezdi MHD.

TomL | Čt 17.6.2004 8:20:12

Nikita - ten důvod chápu..... Myslím, že na to jdeš dobře a s tebou v čele se dočkáme pokroku.

Pavel | St 16.6.2004 18:49:06

Ideální doba k rybolovu je tak 5 měsíců. To že můžu lovit celý rok je výkonem rybářského práva. Existují i měsíční povolenky na MP. Ty jsou ale mnohem dražší i z výše uvedeného důvodu.
Úvahy o připlácení si za ponechané ryby jsou asi správnou cestou k vyššímu zarybnění, ale za podmínky, že toto bude dělat jiná organizace než je nynější ČRS. Ta mě nyní svojí bezkoncepčnostní připadá jako KSČ v listopadu 1989.

Nikita - Profil | St 16.6.2004 18:04:18

Filip - pokud by si měli rybáři připlatit za zapsané ryby, pak by jich bylo víc, než je teď, kteří ulovené ryby nezapisujou. Nevím, jak by se to kontrolovalo. Podle mě to nejde.

filip - Profil | St 16.6.2004 15:01:38

Hraji: Já jsem přesvědčen, že pokud by si hamouni museli připlatit, značně by jejich počet klesl. To jestli by podobné opatření bylo zákonné či ne, nemohu posoudit. Počet ponechaných ryb na povolenku v součastnosti je již v podstatě omezen (3ks lososovitých/den, 7kg/den, apod.), došlo by pouze k dalšímu omezení celkového počtu ponechaných ryb v závislosti na ceně povolenky. Možná by se to dalo chápat, ne jako zpoplatnění navíc, ale cenové zvýhodnění. Neomezená povolenka by stále o něco více než v součastnosti, povolenky s omezeným počtem, pak méně. Rozhodně ale nemám na mysli ceny povolenek 30 000,- jak se zmiňuješ.

TomL | St 16.6.2004 12:55:39

harji - nesouhlas. Co takhle povolenku - právo lovit za současné ceny a pak nějaké známky na přivlastnení konkrétních ryb. Třeba 10 kaprů za 1000,- apod. technicky jednoduché a účinné.Ty známky mohou prodávat téměř kdekoliv a podle "známek" budeš vysazovat druhově a za současné povolenky to bude jakýsi bonus.

hraji - Profil | St 16.6.2004 12:51:12

filip: promiň, ale to je strašně nedomyšlený návrh, již dříve jsem napsal, že platíme za právo lovit, ne za maso, takže zpoplatňovat navíc právo si ponechat úlovek, když zákon nic takového nestanoví je snad i protiprávní. To že nkteří rybáři se chovají jako hamouni se cenou povolenky nezmění, leda by stála tak 30.000,- kč

filip - Profil | St 16.6.2004 12:36:37

Hraji, Angler: Myslím tím omezení počtu přivlastněných "ušlechtilých a lososovitých druhů" ryb na povolenku v souvilsosti s její cenou. Částka za povolenku by se samozřejmě platila při jejím vydání. Jistě, že rybolov C+R by zadarmo nebyl.
Tímto by se snad omezilo rabování vod. Bohužel se nedomnívám, že by v brzké bodě zavedení podobného opatření bylo reálné.
Nicméně po setkání s některými rybáři, kteří na otáku "jak to jde", odpoví "letos dobře, kaprů mám už šedesát, ani sousedi už je nechtějí jíst" (Radbuza), "příští rok si povolenku nekoulím, loni jsem měl pstruhů a lipanů přes 100, letos akorát dvacet, nic sem nedávaj" (Mže), Kapry mám v mrazáku ještě z loňska, budu je muset vyhodit, stejně už se nedaj jíst" Úslava, atd. , tak mi jiné řešení ani nenapadá.

C.T. - Profil | St 16.6.2004 8:17:28

Myslim, ze cena povolenky je nastavena tak, ze si ji muze dovolit temer uplne kazdy, coz je v poradku. Na druhou stranu jsou tu druhy ryb, jejichz nasada stoji mnohem vic nez nasada kapri. Myslim predevsim dravce. Proc nenechat stavajici povolenku pro kaprare a nepriplatit si za chytani stik, candatu a sumcu? Proste by si kazdy vlackar koupil zvlastni znamku dejme tomu za dve stovky, nalepil by si ji do povolenky a vybrane penize by se investovaly vyhradne do nasazovani dravcu. Tento system drazsich povolenek pro lov urcitych "fajnsmekrovskych" druhu funguje napr. v Kalifornii a tusim take v Nizozemi. Vysledek? Vice vysazenych dravcu a mene rybaru, kteri je lovi (svatecni vlackare by ty dve stovky nejspis odradily).

hraji - Profil | St 16.6.2004 7:26:41

filip: takže by se povolenka platila až na konci roku při odevzdávání sumáře? To je revoluční myšlenka. A cena za maso by byla jednotná, nebo by bílá ryba byla levnější, dravci naopak dražší, jako v Tescu. Mám obavy, že tvé píšící prsty předběhly mozek.

Angler - Profil | St 16.6.2004 0:17:21

>>>filip : to by bylo dobrý, kdyby se to tak počítalo, tak bych oželel i ty 3 ponechaný kapry ročně a měl bych povolenku zadarmo ;-)))

filip - Profil | Út 15.6.2004 14:29:03

Já bych navrhoval členit cenu povolenky hlavně podle počtu odnesených ryb. Tzn. jiná cena pro toho kdo pouští, jiná kdo odnese 50 tzv. "ušlechtilých" ryb, apod.

hraji - Profil | Út 15.6.2004 14:25:06

Cena povolenky je za právo lovit, nikoliv za maso, kupujeme si od státu (přeneseně od svazu) právo jít k vodě a lovit. Ta ryba je bonus navíc pro ty, co si ji chtějí ponechat. Takže vztahovat cenu celosvazové pov. na množství ulovených a ponechaných ryb je scestné. Já mám celorepublikovou MP povolenku (asi 1800,- Kč) a ryby až na úplné výjimky pouštím (bolen, štika na P revíru, okoun tamtéž) a nikdy jsem nepřemýšlel, že jsem znevýhodněn proti těm, co uloví a ponechají si rybu. Já mohu taky. Krátkodobé povolenky mají něco do sebe, ale vždy budou výrazně dražší než celoroční (viz krátkodobé povolenky pro nečleny svazu).

strejka - Profil | Út 15.6.2004 13:26:14

Vena S: tomu vsemu rozumim a nikdy jsem jinou nez celosvazovku nemel, ale to ze muzu chytat na vic revirech svaz nestoji nic vic (vyjma nejake administrativni rezie), nez kdybych chytal jen na prazskych, Plzenaci jen na zapadoceskych atd., presto si za to svaz vezme dvakrat tolik...

Véna S. - Profil | Út 15.6.2004 13:21:49

Strejka: Já vím, že je to tak. Ale pokud párkr0át pojedeš někam mimo svůj územní svaz a budeš si brát hostovačky, tak určitě v součtu zaplatíš víc, než za CSP, nehledě na ztrátu času a běhání a hledání, kde můžeš hostovačku koupit. Já např. si beru CSP jen z toho důvodu, abych si mohl, když přijedu do svého rodiště, zachytat na vodách, na kterých jsem tzv. vyrostl. Není to daleko, ale přece jen je to 10 km za hranicemi našeho územního svazu. Není to ani tak o tom, kolik ryb od vody odneseš, ale že člověk si může zachytat i na jiných revírech, třeba jen z nostalgie a vzpomínek. Můžeš pak porovnávat, jestli se něco změnilo, jestli k lepšímu nebo horšímu a tak podobně.

strejka - Profil | Út 15.6.2004 13:07:39

Vena S: opakuji muj problem, to ze muzu chytat na ruznych mistech neznamena, ze nachytam vic tzn. kdyz si odnesu na prazskou povolenku rekneme 15 kg za rok, zaplatim nevim presne treba 500, pristi rok si poridim celosvazovku, ale ma potreba cca 15kg za rok zustane pochopitelne stejna stejne tak i casove a hmotnostni moznosti ryby nachytat, presto zaplatim 1000,-, prerozdelovani penez podle lokality s tim nema nic spolecneho...

Véna S. - Profil | Út 15.6.2004 13:02:22

Ladys: Asi máš smůlu, krátkodobé povolenky se prodávají jen jako hostovačky

Véna S. - Profil | Út 15.6.2004 12:54:29

Strejka: Na celosvazovku můžeš chytat na všech územních svazech mimo jižní Moravy. Všechny krajské povolenky platí i na Orlík. Celosvazovka se vyplatí tomu kdo hodně jezdí na různé revíry, pokud chodíš jen doma, tak je zbytečná. K těm financím, už se to tu psalo, výnosy z CSP po odečtení nějaké režie se rozdělují mezi jednotlivé územní svazy podle toho, kolik ryb jejich členové na tyto povolenky nachytají, tzv. redistribuce.

strejka - Profil | Út 15.6.2004 10:51:34

me spis dlouhodobe zarazi rozdil v cene u celosvazovave povolenky a povolenky krajske, sluzby od Svazu nedostanu pri celosvazovce lepsi, ryb si rovnez nemuzu odnest vic, ani dnu u vody nemuzu byt vic, chapal bych vyssi poplatek za nejake administrativni naklady navic ale proc o 100%?

Vydra | Út 15.6.2004 10:28:51

me tak napada, kdyz ja vlastne zadne ryby neberu, proc mam mit vubec povolenku?