vase podomacku udelane krmne smesi

taky si nekdy delate sami doma krmnou smes s kterou mate uspechy? sem muzete psat vase recepty tem co si nemohou dovolit neustale kupovat krmne smesi v rybarskych potrebach. ja osobne sem lenoch a krmne smesi kupuji pouze pridavam kuku a zivou nastrahu. prosim jen o seriozni prispevky jinak budou smazany. dekuji
Autor diskuse: kat - Profil , 7.6.2009 všeobecné - nástrahy, návnady

Anýzový dědek - Profil | Po 8.6.2009 9:00:58

Aiwen >> Nevim, co pouzivas za smes, ale bud mas moc lepive slozky nebo vody. Doporucuju pridat vice suche slozky jako hruby srot, chlebovou strouhanku, nasucho oprazenou repku. A zkus dat min vody. Smes se ti musi po pridani vody a smichani drolit. Nesmi se mazat jako syr.

rybářfanatik - Profil | Po 8.6.2009 5:24:26

ja si dělám jenom svoje směsi a vyjde mna cca 5kc / kg ale recept tady psat nebudu :oD pač by to beztak zase přestalo tak úžasně fungovat :o((( ...jediné co možu poradit je : zkůšat zkůšat zkůšat.....

Aiwen - Profil | Po 8.6.2009 2:23:13

Ahojte kluci, chtěl bych se zeptat co použít aby se mi směs rychlejc rozpadala? Díky

Beebo - Profil | Po 8.6.2009 0:28:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

směsi sice nemíchám podle konkrétního receptu, spíš co mi přijde pod ruku, ale poradili mi jednou kluci co seděli vedle mě u vody, že kupují v PROAGRU (ZZN) krmnou směs pro kachňata.
A protože samozřejmě taky koukám na peníze, tak jsem to zkusil. 10kg stojí kolem 100, -Kč. Přimíchávám do toho trochu feederové směsi nebo co mám po ruce. Výhodou týhle směsi je, že vydrží dlouho vlhká a co se týká ryb, tak se po ní můžou utlouct, takže doporučuju.

jarousinecicek - Profil | Po 8.6.2009 0:03:11

kat >> Nejní zač. Prozradil bych ti konkrétněji víc co a kam a na jaký ryby, ale svět je malej a přeci jenom se naněkterých závodech vyskytnu, tak aby to někdo nevokouk do puntíku. Na jedněch závodech bylo nějak víc vody po bouřce, než se čekalo a tak jsme začli sbírat krtiny. Zjistili jsme, že to je na to místo dobrý a zachytali jsme, další rok jsme je sbírali taky, ale už né sami, a zase jsme zachytali a rok na to to už byl o krtiny doslova boj - málem na nás nevyzbyly. Ale nechytáme žádný ligy, jenom trénujem děti na přeboru v plavaný (mívaj celkem slušný výsledky) a tak různě někde občas i závodím.

kat - Profil | Ne 7.6.2009 23:47:37

jarousinecicek >> tak za tyhle informace hodne velkej dik

jarousinecicek - Profil | Ne 7.6.2009 23:41:17

Hodně dobrý směsi jsou v knížce "S udicou na body", je to kniha o závodní plavané z dob, kdy se ty směsy dělaly jedině doma. Ta knížka je vůbe tak nějak zvláštně pořád aktuální, nato jak je stará...
Je tam 15 směsí na hladinu, 15 do sloupce a patnác směsí na dno a pak je tam ještě u jednotlivých druhů ryb napsáno co na ně. Jestli chceš, napiš SZ a já ti někdy - třeba zejtra pošlu fotky těch receptů na mail.

jarousinecicek - Profil | Ne 7.6.2009 23:38:35

Ony jsou ty hotový směsy zhruba stejně drahý, jako když si chceš udělat stejně účinný žrádlo sám, to má ale výhodu na závodech i jinde, že víš jaký bude a můžeš si ho kdykoliv umíchat znova stejně - třeba za dvacet let, nebo ho něčim vylepšit. nejlepší je koupit nějaký ostrý žrádlo, na kterým je napsáno, že se dá něčím dodělat, a pak si s tím trochu pohrát.
Když ho děláš sám, tak základ je strouhanka, může bejt máčenej chleba a určitě různé šroty (ječný, kukuřičný). To je základní stavební prvek. Pokud chceš lepší stavební prvek, můžeš dát místo části šrotu a strouhanky mleté piškoty a sušenky - to jsou stavební složky těch drahejch žrádel. na ztížení na řeku jsou dobrý drobný kamínky, na menší zatížení na dno je dobrá nějaká hlína, nejvíce se osvědčily krtince - jsou krásně kyprý a když se vezmou přes sejto, tak je to libovka, přidávám je až do hotového krmení. Pokud chci, aby se částečky uvolňovaly a stoupaly postupně ze dna k hladině na stojaté vodě, do suché směsy kapu olej a u toho to míchám, musí se dát víc strouhanky, než šrotu, jinak nám olejová směs nebude držet.
Dále se to "ochucuje", tady je výběr věcí, který navzájem různě kombinuju a osvědčily se:
konopí - v různejch úpravách (vařené, pražené, pražené mleté nebo syrové mleté)
sušené mléko "mrakuje"
pražená strouhanka
pudinky - vanilka, banán ( á 2 pytlíky na 5l suchý směsi)
rozdrcený skořápky z vajíček
kokos
drcený buráky (spíš na kapry a větší cejny a tak)
sladká paprika
cukr práškový (hodně - klidně kilo i víc na 5 litrů suchý směsi když teda nejsou piškoty ani sušenky)
cukr vanilkový (ale lepší je dát ten vanilkovej pudink)
vločky na cejny
mletý perník (jako se dává na knedlíky)
může bejt mletej mák
kukuřička na zobání
....

Někde fungujou, ale neni to moc univerzální, chce to vyskoušet:
Sladký jupíky (džusíky pro dětí - známej toho měl celou paletu a bylo to prošlý, sám sem žasnul, jak na to šli kapři)
pálivá paprika
různé koření
magi

Z rybářskýho krámku:
různá dochucovadla - např vanilka, malina ...
doporučuji kremkus od DAMu - zelenej na cejny a červenej na oukleje jsou nejlepší a fakt mi děsně dobře fungujou ale dělaj se už i na jiný ryby. dává se toho tak jedno víčko na velkej oválnej primalexák (při závodech až tři) - domácí žrádlo tak dostane takovej ten neidentifikovatelnej čuch rybářskýho krámu :-)

V zásadě tam můžeš naházet cokoli - holubí a slepičí trus prej funguje, už jsem slyšel i o tom, že na závodech lili do krmení prošlou lidskou krevní plazmu.
Krví se vnadit nasmí, ale dřív se na závodech používala hovězí krev. Krevní moučka, která se prodává do boilí, se mi moc neosvědčila.
Osobně jsem vnadil třaba i nakládanejma velkejma červenejma fazolema a ve finále se na jednu chytil nádhernej lín.
Chce to jenom vyzkoušet, po pár letech člověk už celkem ví co na jakou vodu vyrobit. V podstatě si člověk může vystačit s tím co je ve špajzu, ale na druhý straně se dá udělat rovnocenný žrádlo k běžnejm hotovejm směsím. Třeba na některý milla a senzasy goldy bych si netrouf, ale třeba trapera strčím klidně do kapsy.

kat - Profil | Ne 7.6.2009 22:45:01

Anýzový dědek >> jeste sem ti na tvuj blog napsal.......urcire reku vyzkousim

mistr_kapr - Profil | Ne 7.6.2009 15:53:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Anýzový dědek - Profil | Ne 7.6.2009 13:26:05

kat >> me se nezobrazila tvoje reakce. A napsal jsem to pred tim, nez jsem tam nakoukl. Vyzkousej to i na rece a dej mi vedet. Ok?

kat - Profil | Ne 7.6.2009 13:12:00

Anýzový dědek >> to vis ze kouk dobry je to

Anýzový dědek - Profil | Ne 7.6.2009 13:04:01

kat >> Dik za podekovani. Ta pozn.dole byla urcena šťouralům. Koukl ses ke mne?

Vaša - Profil | Ne 7.6.2009 11:13:30

http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=12012
Tu máš taky něco podobného.

kat - Profil | Ne 7.6.2009 11:12:39

Anýzový dědek >> mas stesti ze nejsi masar a neberes kazdou rybku a dik za radu

kubah - Profil | Ne 7.6.2009 10:31:12

Jinak tady máš odkaz na domácí směsi... http://fish-pro.cz/articles.aspx?art=90

Salmon - Profil | Ne 7.6.2009 10:20:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky jsem se snažil své domácí směsi vyšperkovat k dokonalosti, ale postupem času jsem trávil pomalu více času přípravou než samotným lovem:-)
Základ byl rozmočený propasírovaný chleba, spařená řepka a povařené konopí. Na zahuštění byl kukuřičný šrot a hlavně pražená strouhanka. Pak jsem tam přidával melasu, práškový posilovač od Sensasu nebo V.D.Eynde - nejčastěji jahoda a hlavně živou složku. Masňáky a pokud byly, tak i nastříhané hnojňáky. Bez živé složky byla směs vždy mnohem méně účinná. Přidával jsem plno serepetiček jako mleté ovesné vločky, pšeničné klíčky, prostě co doma zrovna bylo.
Dnes většinou koupím origoš 2kilovku, kterou naředím strouhankou a trochou kuku šrotem a přidám jen melasu a živou složku. Je to o něco málo dražší, ale ušetří čas a námahu a vím, že tam mám celkem slušné a voňavé krmení. A funguje i lépe:-)))

mekvak - Profil | Ne 7.6.2009 10:12:25

pokud mám málo času nebo se mi prostě nechce nic míchat, tak používám jako základ směs BR3 (tuším, že je pro brojlery) + strouhanka a kuku s živou. Dle mých zkušeností můžu říct, že to celkem funguje.

mazar - Profil | Ne 7.6.2009 10:07:40

Jako děti jsme používali pouze obyčejný šrot s rozmočeným chlebem a taky nebyl problém:).

mekvak - Profil | Ne 7.6.2009 10:02:23

pokud mám málo času nebo se mi prostě nechce nic míchat, tak používám jako základ směs BR3 (tuším, že je pro brojlery) + strouhanka a kuku s živou. Dle mých zkušeností můžu říct, že to celkem funguje.

ShimPaul - Profil | Ne 7.6.2009 9:58:55

Na míchání domácích směsí jsem na začátku roku napsal článek.Teď už je jenom na Martinovi kdy ho zveřejní.Budete si asi ještě muset počkat.

Anýzový dědek - Profil | Ne 7.6.2009 9:36:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kat >> Podivej se sem (anyz.mrk.cz), mam tam recept na navnadu z bezne dostupnych zdroju a precti si k tomu jeste prvni prispevek v diskusi.
Mam ji vyzkousenou na stojaku a chytam na ni cca 5-6let. Myslim si, ze 100kg/rok mluvi za sebe.
NEJSEM MASAR a NEBERU KAZDOU RYBKU !!!

kat - Profil | Ne 7.6.2009 9:16:04

ja sem pred par lety kdyz sem chodil na stojatou vodu pouzival kukuricny srot s psenicnym ,strouhanku,nasypal kakao a slo to dobre. nebo misto kakaa sem pridal med.

Křemen - Profil | Ne 7.6.2009 9:10:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Asi před měsícem se mi stalo, že jsem v neděli chtěl vyrazit na místní rybníček a neměl jsem doma skoro nic. Opražil jsem strouhanku, spařil drobet řepky, přidal jahodový pudink a na konec jsem přidal kuk co byla v mrazáku v nějaké směsi (vybírat ji nebylo zrovna "libový"). No a výsledek byl celkem slušný.

MrKos - Profil | Ne 7.6.2009 8:55:28

kubah >> rapidní rozdíl by byl vidět až na závodech protože v konkurenci jedů by strouhanka šla bokem...
i když už jsem taky zažil se strouhankou slušnou chytačku a jedy ležely bez povšimnutí :-)

kubah - Profil | Ne 7.6.2009 8:23:41

MrKos >> Souhlas, taky ředím strouhankou a žádné rozdíly proti čisté směsi nevidím... Jak píšeš, jde hlavně o živou (já dávám střihané žížaly) a partikl ( kukuřice, ječmen...)

MrKos - Profil | Ne 7.6.2009 8:19:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

na to naše domácí chytání bohatě stačí šrot, strouhanka, vločky, kukuřice, pšenice, řepka, konopí, nějaká hotovka, hlína, živá... a poměry dle zvážení každého
stejně většinou ryba to krmení po chvíli už nežere, ale bere si pouze živou nebo partikl takže je jedno v jakém futru ten červ leží