voda nebo pára ?

stále se zabývám otázkou jestli boilies vařit nebo upravovat nad párou ?
Autor diskuse: placido - Profil , 20.5.2009 kaprařina - nástrahy, návnady

CarpHunder - Profil | Čt 26.11.2009 19:04:14

vařím, neřeším, je to rychlejší a efekt stejný :o))
Když se nepovede je tu dip a když už by se opravdu nepovedlo je tu obalovací těsto :o))

Dring - Profil | Čt 26.11.2009 18:55:47

Fishky >> jo hochu, nechal jsi spilmachra z Valtic osamocenyho tak mu delam nosice kufru, postavim stan, navlikam boilis pod hacek obcas me dovoli i nahodit, taky te samozrejme pokazde radne pomluvime ;-)

Lukaz - Profil | Čt 26.11.2009 17:07:50

ja moc boiliesu nedelam, ale taky si myslim, ze bude lepsi boilies delat v pare..jak to delaji ve firmach? nevi to nekdo? to by nam mohlo napovedet:)

Petr.J - Profil | Čt 26.11.2009 14:41:45

Už jsem to někde psal, nevím jestli to nebylo zrovna tady, ale vaření je pro mě rychlejší. Dělám to ve friťáku, mám na něm časový spínač, který hlídá nastavený čas a když uplyne doba vaření tak zazvoní a vypne topení, ještě tam mám čidlo na hlídání pěny, takže to nemůže ani přetéci. Po dobu vaření si krásně naválím další várku, dělám 20 koule na mamutu ve 4 hadech a je to do friťáku akorát. V páře jsem taky dělal, mám parní hrnec, ale nepozoroval jsem nějaký velký rozdíl co se týká kvality kuliček, oni něco pustěji i v té páře a po vyndání z páry jsou stejně obleptané jako z vody.

DAVISS - Profil | Čt 26.11.2009 13:15:40

m.kindl >> ale musím přiznat, že u vody rozdíl mezi vařeným a pařeným žádnej výraznej zatím nebyl ;-)

Fishky - Profil | Čt 26.11.2009 11:59:08

Dring >> čekám až začne mrznout a od vody zmizí i poslední vytrvalci, pak balím a mažu ;-) loni jsme s klukama bezvadně zamačovali v santovských čepicích, tak snad dáme letos odvetu :))
PS: koukám, že vykecá i co nemá :o)))

Dring - Profil | Čt 26.11.2009 11:46:25

Fishky >> uz by ses mel prestat vymlouvat na hemeroidy a obcas zajit na ryby, potreboval bych nacerpat nejaky moudra, zda se mi ;-)

DAVISS - Profil | Čt 26.11.2009 11:44:25

m.kindl >> naskládaný je to za chvilku. Výhoda je vtom, že nemusíš nic hlídat - jestli to tam zůstane o pár minut dýl, nic se nestane.

Fishky - Profil | Čt 26.11.2009 11:44:12

m.kindl >> opravdu nechci rýpat, ale voda se v páru mění i když mrzne ;-) opravdu, ale to už se vzdalujeme od otázky, zadavatele trápilo zda vařit či napařovat, odpověď je, že si tím každý musí projít sám, kdo zkusil obojí má v tom jasno, kdo nezkusil zkusí časem a bude vařit... ;-)
PS: voda se odpařuje a mění v páru při jakékoliv teplotě ale jen z povrchu, při varu dochází k odpařování v celém objemu

Dring - Profil | Čt 26.11.2009 11:39:54

m.kindl >> ja treba delam kulicky z tuzsi smesi a padaji me z masinky tak ze jsou v nekolika vrstav na sobe, kamos je vari v parnim hrnci taky v nekolika vrstvach, sem tam jsou slepeny, ale na fci to dle me nema vliv. Kdyz jsem koupil mrazenky od nejmenovaneho vyrobce z Kolina, tak bylo videt, ze je dela stejnym zpusobem. Akorat pak nejsou treba uplne kulate, ale to je to posledni ne ?

DAVISS - Profil | Čt 26.11.2009 11:36:00

Dring >> správná cesta ...
Nehorší pakárna je to všechno potom umejt a uklidit ;-)

m.kindl - Profil | Čt 26.11.2009 11:35:05

DAVISS >> No jo jenže jak dlouho na to síto ty kuličky skládáš ? Já osobně třeba koulím a během toho i vařím...udělám hromádku kuliček a šup do hrnce na dvě minuty...mezitím nakoulím další hromádku...vylovím hotový a naházím další...a už zase koulím..dělám to celý najednou.

Fishky : Chtěl jsem říct že voda se na páru mění extrémně vysokou teplotou a tak je asi trochu nelogický pářit koule z důvodu zachování nějakých živin.....

Dring - Profil | Čt 26.11.2009 11:27:58

Petr.J >> ja delam najednou davku max do 20kg a s vybavenim co mam je to hokna na cely odpoledne, normalne jsem varil ve fritaku ale videl jsem u znamyho jak to dela v parnim hrnci na nekolik pater a vari odhadem 4-5 kg v jedne varce, pripadne me to i pohodlnejsi, napresrok to zkusim taky, jinak moc to neresim jak ostatni mahri tady :-) nejradeji bych taky kupoval mrazenky a nepatlal se s tim, ale s moji rocni spotrebou odhadem kolem 150kg bobku, nejsu proste ochotnej za to dat ty hrisny prachy :)

Marda - Profil | Čt 26.11.2009 11:22:28

Pára... Na domácí výrobu to asi nebude, ale takhle bych si to představoval: http://www.a1gastro.cz/cenik/145-houno/

Fishky - Profil | Čt 26.11.2009 11:19:19

m.kindl >> tu poslední větu jsem si četl asi deset krát a stejně jsem jí nepobral :))) ale máš recht, je to rychlejší a taky se mi zdá, že vařené koule jsou co se ryb týče mnohem lepší

DAVISS - Profil | Čt 26.11.2009 11:13:09

Boilie dělám už jenom v páře. Není pravda jak tady někdo napsal, že koule tak nezvětší svůj objem. Zvětší ho pouze dočasně, stejně tak jako při vaření ve vodě. Nikdy se mi nestalo, že bych je měl z páry měkké. Vaření v páře je pro mě o mnoho rychlejší než ve vodě, protože používám velký hrnec a boilie rozprostřu na síta do několika pater. Uvarím tak najednou čtyři - pět kilo.
No vlastně aby ch nekecal, jednou jedinkrát mi boilie opravdu plavalo. Celých patnáct kilo bez vyjímky. Bylo to způsobeno předávkováním živé kultury pivovarských kvasnic.

Petr.J - Profil | Čt 26.11.2009 10:53:22

Dring >> ten mám, tím to jde, ale je to docela pomalé, dělám toho najednou hodně.

Dring - Profil | Čt 26.11.2009 10:40:28

Petr.J >> nebo si porid parni hrnec, dnes uz je za par korun

Petr.J - Profil | Čt 26.11.2009 10:25:55

Dring >> Tak to doma nemám, budu muset nadále používat friťák :-((

Dring - Profil | Čt 26.11.2009 10:16:56

Petr.J >> tak to by mohlo byt ono, je to rychlejsi a efektivnejsi nez ve vode :) a podoba s troubou je velka :)